ФАКТИ.БГ

Сигнал към ФАКТИ - има ли роднинска връзка при обществена поръчка за надзор на проект за 31 млн. лв.

От Агенция „Митници“ заявиха, че няма роднинска връзка между участника в конкурса за надзор и ръководството на агенцията

Публикувана: 3 Февруари, 2021 11:07
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6241
Сигнал към ФАКТИ - има ли роднинска връзка при обществена поръчка за надзор на проект за 31 млн. лв.
Илюстративна снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Агенция „Митници“ провежда търг за ремонт на Митница „Калотина“. Обещано е надзорът да се спечели от фирма Ен Ар Консулт ЕООД със собственик Богдана Хасърджиева. Тя е роднина на шефа на митниците” - за това сигнализира читател на ФАКТИ, обръщайки се към нас, за да проверим.

Кратка справка за обществената поръчка от Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП): ремонтът, над който ще се извършва надзор е за Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“, а прогнозна му стойност е 31 милиона лева без ДСС. Обществената поръчка за него е била публикувана на 20 март 2020 година, срокът за участие в нея е бил 8 юни 2020 година, а в края на ноември е била възложена на "Каро Трейдинг" ООД, „Кортес-95” ООД и „Рутекс” ООД, които са участвали в конкурса като дружество по закона за задълженията и договорите - "КРК - Калотина 2" ДЗЗД.

Отново според данните от ЦАИС ЕОП, обществената поръчка за строителен надзор, която се има предвид в сигнала е с уникален номер на поръчката 00334-2020-0042 е публикувана на 30 ноември 2020 година. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е бил 31 декември 2020 година. Прогнозната стойност за проекта за надзор е 275 000 лева без ДДС. Ен Ар Консулт ЕООД, за които нашият читател сигнализира, са се включили като участник на 31 декември 2020 година в 19:11 часа. Обществената поръчка не е финализирана. Според информацията в системата за електронни обществени поръчки на 4 януари са били отворени офертите на участниците в конкурса, а отварянето на ценовите предложение предстои.

За да проверим истинността на сигнала на нашия читател, от ФАКТИ се обърнахме към Агенция „Митници“ със следните въпроси,: Агенция „Митници“ провежда ли търг за ремонт на Митница „Калотина“; има ли родствена връзка между Богдана Хасърджиева и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и съществува ли връзка между г-жа Хасърджиева и някой от заместник-директорите на Агенция „Митници“ - Георги Александров и Борислав Борисов, или пък с директор на дирекция в Централно митническо управление, като тази връзка би могла да не бъде роднинска; има ли уговорка за спечелване на строителния надзор на обекта от Ен Ар Консулт ЕООД и как от Агенция „Митници“ ще коментират този сигнал, какво се цели с него.

От Агенция „Митници“ казаха за ФАКТИ в свои писмен отговор, че „ръководството на Агенция „Митници“ няма родствена връзка нито по права, нито по съребрена линия с г-жа Богдана Хасърджиева”. Правим уточнение, че в търговския регистър е отбелязано, че Богдана Владимирова Хасърджиева е била едноличен собственик на фирмата от 2011 до 2017 година, когато едноличен собственик става Богдана Владимирова Панайотова. Става дума за един и същи човек. Г-жа Хасърджиева/Панайотова също е управител на фирмата.

Публикуваме отговора на Агенция „Митници“ без редакции:

“Всички обществени поръчки в Агенция „Митници“ се провеждат съгласно Закона за обществените поръчки.

Документацията за обществена поръчка с предмет „Инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) на обект: „Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“-Етап 2“ е публично достъпна в електронната система за възлагане на обществени поръчки ЦАИС ЕОП под номер УИН 00334-2020-0002. В документацията подробно са описани всички дейности, които са предмет на сключения договор за инженеринг на ГКПП „Калотина“-Етап 2.

Документацията за обществена поръчка с предмет „Извършване на оценка на съответствието и осъществяване на строителен надзор при изпълнение на инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) на обект: „Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“-Етап 2“ също е публично достъпна в ЦАИС ЕОП с номер УИН 00334-2020-0042, като отново са посочени предмет, обем и дейности, които предстои да се възложат в случай на успешно приключване на провеждащата се обществена поръчка.

Ръководството на Агенция „Митници“ няма родствена връзка нито по права, нито по съребрена линия с г-жа Богдана Хасърджиева.

При провеждане на горецитираните обществени поръчки, както и на всяка друга обявена от Агенция „Митници“ обществена поръчка, се прилага предвиденото в ЗОП изискване за липса на конфликт на интереси на членовете на комисиите за избор на изпълнител по отношение на участниците в процедурите. При започване, както и по време на работата на комисията, за всеки член възниква задължението да декларира, че за него не е налице конфликт на интереси по смисъла на ЗОП с участниците в обществената поръчка. За целта се попълва нарочна декларация”.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гост
1 Отговор
И да има какво ще направите?? Ще мрънкате ? ЕС е с бойчето. Може само да мрънкате по форумите. Кучетата лаят кервана си краде.

Коментиран от #7, #12, #18, #20, #24


Оценка:
-11 +56

Само Факти!
2 Отговор
Трият ме,стопират ме,но само тука печатам с Кеф!

Оценка:
-0 +32

Войводата
3 Отговор
Ама вие верно ли се чудите дали има схема?

Оценка:
-0 +55

ТРОПЧО
4 Отговор
НИЩО НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРЕ КАКТО ВИНАГИ ПРОСТО ЩЕ СЕ ЗАМАЖЕ И ТОЛКОВА КАТО ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ НАЛИ ВИЖДАТЕ И И С ДЖИПКИТЕ НА ЧЕНГЕТАТА ПЪЛНА АНАРХИЯ И НАКРАЯ ПАК НИИ ЩЕ ПЛАТИМ НА ЕС ГЛОБАТА ТАКА ЩЕ СТАНЕ И С МИТНИЦАТА ДАНО СЕ ЗАДАВЯТ ТЕЗ НЕ ЗНАМ КВО ЩЕ ГИ ПРАВЯТ ТЕЗ ПАРИ ЗДРАВЕ И ЖИВОТ НЕ СЕ КУПУВА ГОСПОД ДА ГИ НАКАЭЕ

Оценка:
-0 +36

Шекел
5 Отговор
Бойко свинара е като Ивайло свинара.Важното е че и преди и сега свинете вървят след него.

Оценка:
-3 +38

Нямам думи !
6 Отговор
Само турци ! Българио????

Коментиран от #8


Оценка:
-7 +9

Шекел
7 Отговор

До коментар #1 от "Гост":


Не е важно дали мрънкаш или не важното е да коментираш защото така жувотът ти минава по леко.

Оценка:
-5 +10

Шекел
8 Отговор

До коментар #6 от "Нямам думи !":


Така е но турският паспорт предизвиква уважение навсякъде за разлика от българският.

Оценка:
-11 +8

РАДИО ЕЛТО
9 Отговор
помните ли някогашното митничарско селище

Оценка:
-0 +22

РАДИО ЕЛТО
10 Отговор
краде се точи се яко в БЪЛГАРИЯ страдат обикновените ХОРА

Оценка:
-0 +20

има разбира се
11 Отговор
то само баджанаци ,шурей, и братчеди , остана в БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-0 +20

ТтТ
12 Отговор

До коментар #1 от "Гост":


Това им е работата, да разлайват кучета!!!
За да заглушат далаверата на Радев и съдружника му!!!

Коментиран от #14


Оценка:
-27 +2

Рошко
13 Отговор
Навсякъде има роднински връзки при обществени поръчки, всичко е навързани като свински черва

Оценка:
-0 +24

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Аз40🏴‍☠️
15 Отговор
Винаги има шуробаджанащина. То ако нямаше щяхме да сме икономически доста добре тук.

Оценка:
-0 +16

офисче
16 Отговор
Факти - разследващата медия.

Оценка:
-1 +8

Бай Ганьо
17 Отговор
Роднина- милиционер, роднина-милиционер.

Оценка:
-0 +17

Ами
18 Отговор

До коментар #1 от "Гост":


Има ли желание - намираме начин. Няма ли желание - намираме oправдание.

Оценка:
-0 +15

Ковид
19 Отговор
Сърбия- 400 000 заразени, 4050 починали. БГ територията- 220 000 заразени, 9200 починали. Сърбите са 2 пъти по добре от нас и без ЕС.

Оценка:
-1 +16

Перо
20 Отговор

До коментар #1 от "Гост":


И от ОЛАФ мислят така,ама ти плащаш за върнатите пари.

Оценка:
-0 +10

КОШАРЕВЕЦ
21 Отговор
НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА МЕЖДУ НЕГО И НЕЯ -- В МОМЕНТА ! БОЙКО НЕ Е ЖЕНЕН ЗА НЕЯ ПЪК ЦЕЦА НЕ Е МУ ЖЕНА , А БАНКАТА Е НА КОСТОВ !??? ТАКА СИ Е !

Оценка:
-2 +11

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Просто
23 Отговор
Всеки който работи в БГ го изкарат престъпник. Богдана е ставала бизнес дама на годината. Мисля че това че работи и е успяла не е престъпление.

Оценка:
-5 +6

Наблюдател
24 Отговор

До коментар #1 от "Гост":


Скоро всичко ще свърши... Тест е днк. А ваксината е мор... С ваксините ни заразяват... С аерозол от въздуха също... Кабала умря.. Почват правителствата да падат. Тръмп е президент.

Оценка:
-4 +2

Шурей
25 Отговор
Всичко ще лъсне скоро,ще видите!После какво ще обясняват от митниците?

Оценка:
-0 +6

ДжафДжаф
26 Отговор
То пък големата далавера!!!! Един бюлюк надзорни фирми! Свалят си цените на долу, така, че тази пишман архитектка от Хасково не мое да си плати транспорто до Калотина и обратно! Друг е въпроса, че тая глупост "независим строителен надзор" или консултант, копирана от немското законодателство и отдавна докозала своята безсмисленост, просто требе да бъде премахната! Надигнаха се релсите в софийското метро! Надзорната фирма дали ще понесе някаква отговорност! може би като ми цъфнат налъмите!

Оценка:
-2 +8

Tarnovetz
27 Отговор
Много неща у нас могат и ще се подобрят ако ние избираме районни прокурори и съдии;

Оценка:
-1 +2

Шурей
28 Отговор
Прав си,но тази селска пръчка действа с размах,взима поръчки със всякакви средства и после наема старци и не върши нищо.Как ще има качество?

Оценка:
-0 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Трайчо Трайков
Трайчо Трайков за обвиненията срещу него
Прокуратурата действа не като държавна институция, а като "кафява медия""

Още бисери
ТОП 5