Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 11:07 8 964 28

Сигнал към ФАКТИ - има ли роднинска връзка при обществена поръчка за надзор на проект за 31 млн. лв.

  • обществена поръчка-
  • строителен надзор-
  • калотина-
  • агенция митници

От Агенция „Митници“ заявиха, че няма роднинска връзка между участника в конкурса за надзор и ръководството на агенцията

Сигнал към ФАКТИ - има ли роднинска връзка при обществена поръчка за надзор на проект за 31 млн. лв. - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Агенция „Митници“ провежда търг за ремонт на Митница „Калотина“. Обещано е надзорът да се спечели от фирма Ен Ар Консулт ЕООД със собственик Богдана Хасърджиева. Тя е роднина на шефа на митниците” - за това сигнализира читател на ФАКТИ, обръщайки се към нас, за да проверим.

Кратка справка за обществената поръчка от Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП): ремонтът, над който ще се извършва надзор е за Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“, а прогнозна му стойност е 31 милиона лева без ДСС. Обществената поръчка за него е била публикувана на 20 март 2020 година, срокът за участие в нея е бил 8 юни 2020 година, а в края на ноември е била възложена на "Каро Трейдинг" ООД, „Кортес-95” ООД и „Рутекс” ООД, които са участвали в конкурса като дружество по закона за задълженията и договорите - "КРК - Калотина 2" ДЗЗД.

Отново според данните от ЦАИС ЕОП, обществената поръчка за строителен надзор, която се има предвид в сигнала е с уникален номер на поръчката 00334-2020-0042 е публикувана на 30 ноември 2020 година. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е бил 31 декември 2020 година. Прогнозната стойност за проекта за надзор е 275 000 лева без ДДС. Ен Ар Консулт ЕООД, за които нашият читател сигнализира, са се включили като участник на 31 декември 2020 година в 19:11 часа. Обществената поръчка не е финализирана. Според информацията в системата за електронни обществени поръчки на 4 януари са били отворени офертите на участниците в конкурса, а отварянето на ценовите предложение предстои.

За да проверим истинността на сигнала на нашия читател, от ФАКТИ се обърнахме към Агенция „Митници“ със следните въпроси,: Агенция „Митници“ провежда ли търг за ремонт на Митница „Калотина“; има ли родствена връзка между Богдана Хасърджиева и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и съществува ли връзка между г-жа Хасърджиева и някой от заместник-директорите на Агенция „Митници“ - Георги Александров и Борислав Борисов, или пък с директор на дирекция в Централно митническо управление, като тази връзка би могла да не бъде роднинска; има ли уговорка за спечелване на строителния надзор на обекта от Ен Ар Консулт ЕООД и как от Агенция „Митници“ ще коментират този сигнал, какво се цели с него.

От Агенция „Митници“ казаха за ФАКТИ в свои писмен отговор, че „ръководството на Агенция „Митници“ няма родствена връзка нито по права, нито по съребрена линия с г-жа Богдана Хасърджиева”. Правим уточнение, че в търговския регистър е отбелязано, че Богдана Владимирова Хасърджиева е била едноличен собственик на фирмата от 2011 до 2017 година, когато едноличен собственик става Богдана Владимирова Панайотова. Става дума за един и същи човек. Г-жа Хасърджиева/Панайотова също е управител на фирмата.

Публикуваме отговора на Агенция „Митници“ без редакции:

“Всички обществени поръчки в Агенция „Митници“ се провеждат съгласно Закона за обществените поръчки.

Документацията за обществена поръчка с предмет „Инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) на обект: „Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“-Етап 2“ е публично достъпна в електронната система за възлагане на обществени поръчки ЦАИС ЕОП под номер УИН 00334-2020-0002. В документацията подробно са описани всички дейности, които са предмет на сключения договор за инженеринг на ГКПП „Калотина“-Етап 2.

Документацията за обществена поръчка с предмет „Извършване на оценка на съответствието и осъществяване на строителен надзор при изпълнение на инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) на обект: „Реконструкция и модернизация на ГКПП „Калотина“-Етап 2“ също е публично достъпна в ЦАИС ЕОП с номер УИН 00334-2020-0042, като отново са посочени предмет, обем и дейности, които предстои да се възложат в случай на успешно приключване на провеждащата се обществена поръчка.

Ръководството на Агенция „Митници“ няма родствена връзка нито по права, нито по съребрена линия с г-жа Богдана Хасърджиева.

При провеждане на горецитираните обществени поръчки, както и на всяка друга обявена от Агенция „Митници“ обществена поръчка, се прилага предвиденото в ЗОП изискване за липса на конфликт на интереси на членовете на комисиите за избор на изпълнител по отношение на участниците в процедурите. При започване, както и по време на работата на комисията, за всеки член възниква задължението да декларира, че за него не е налице конфликт на интереси по смисъла на ЗОП с участниците в обществената поръчка. За целта се попълва нарочна декларация”.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    57 11 Отговор
    И да има какво ще направите?? Ще мрънкате ? ЕС е с бойчето. Може само да мрънкате по форумите. Кучетата лаят кервана си краде.

    Коментиран от #7, #12, #18, #20, #24

  • 2 Само Факти!

    33 0 Отговор
    Трият ме,стопират ме,но само тука печатам с Кеф!
  • 3 Войводата

    56 0 Отговор
    Ама вие верно ли се чудите дали има схема?
  • 4 ТРОПЧО

    36 0 Отговор
    НИЩО НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРЕ КАКТО ВИНАГИ ПРОСТО ЩЕ СЕ ЗАМАЖЕ И ТОЛКОВА КАТО ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ НАЛИ ВИЖДАТЕ И И С ДЖИПКИТЕ НА ЧЕНГЕТАТА ПЪЛНА АНАРХИЯ И НАКРАЯ ПАК НИИ ЩЕ ПЛАТИМ НА ЕС ГЛОБАТА ТАКА ЩЕ СТАНЕ И С МИТНИЦАТА ДАНО СЕ ЗАДАВЯТ ТЕЗ НЕ ЗНАМ КВО ЩЕ ГИ ПРАВЯТ ТЕЗ ПАРИ ЗДРАВЕ И ЖИВОТ НЕ СЕ КУПУВА ГОСПОД ДА ГИ НАКАЭЕ
  • 5 Шекел

    38 3 Отговор
    Бойко свинара е като Ивайло свинара.Важното е че и преди и сега свинете вървят след него.
  • 6 Нямам думи !

    9 7 Отговор
    Само турци ! Българио????

    Коментиран от #8

  • 7 Шекел

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не е важно дали мрънкаш или не важното е да коментираш защото така жувотът ти минава по леко.
  • 8 Шекел

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Нямам думи !":

    Така е но турският паспорт предизвиква уважение навсякъде за разлика от българският.
  • 9 РАДИО ЕЛТО

    22 0 Отговор
    помните ли някогашното митничарско селище
  • 10 РАДИО ЕЛТО

    20 0 Отговор
    краде се точи се яко в БЪЛГАРИЯ страдат обикновените ХОРА
  • 11 има разбира се

    20 0 Отговор
    то само баджанаци ,шурей, и братчеди , остана в БЪЛГАРИЯ
  • 12 ТтТ

    2 27 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Това им е работата, да разлайват кучета!!!
    За да заглушат далаверата на Радев и съдружника му!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Рошко

    24 0 Отговор
    Навсякъде има роднински връзки при обществени поръчки, всичко е навързани като свински черва
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Аз40🏴‍☠️

    16 0 Отговор
    Винаги има шуробаджанащина. То ако нямаше щяхме да сме икономически доста добре тук.
  • 16 офисче

    8 1 Отговор
    Факти - разследващата медия.
  • 17 Бай Ганьо

    17 0 Отговор
    Роднина- милиционер, роднина-милиционер.
  • 18 Ами

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Има ли желание - намираме начин. Няма ли желание - намираме oправдание.
  • 19 Ковид

    16 1 Отговор
    Сърбия- 400 000 заразени, 4050 починали. БГ територията- 220 000 заразени, 9200 починали. Сърбите са 2 пъти по добре от нас и без ЕС.
  • 20 Перо

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И от ОЛАФ мислят така,ама ти плащаш за върнатите пари.
  • 21 КОШАРЕВЕЦ

    11 2 Отговор
    НЯМА НИКАКВА ВРЪЗКА МЕЖДУ НЕГО И НЕЯ -- В МОМЕНТА ! БОЙКО НЕ Е ЖЕНЕН ЗА НЕЯ ПЪК ЦЕЦА НЕ Е МУ ЖЕНА , А БАНКАТА Е НА КОСТОВ !??? ТАКА СИ Е !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Просто

    6 5 Отговор
    Всеки който работи в БГ го изкарат престъпник. Богдана е ставала бизнес дама на годината. Мисля че това че работи и е успяла не е престъпление.
  • 24 Наблюдател

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Скоро всичко ще свърши... Тест е днк. А ваксината е мор... С ваксините ни заразяват... С аерозол от въздуха също... Кабала умря.. Почват правителствата да падат. Тръмп е президент.
  • 25 Шурей

    6 0 Отговор
    Всичко ще лъсне скоро,ще видите!После какво ще обясняват от митниците?
  • 26 ДжафДжаф

    8 2 Отговор
    То пък големата далавера!!!! Един бюлюк надзорни фирми! Свалят си цените на долу, така, че тази пишман архитектка от Хасково не мое да си плати транспорто до Калотина и обратно! Друг е въпроса, че тая глупост "независим строителен надзор" или консултант, копирана от немското законодателство и отдавна докозала своята безсмисленост, просто требе да бъде премахната! Надигнаха се релсите в софийското метро! Надзорната фирма дали ще понесе някаква отговорност! може би като ми цъфнат налъмите!
  • 27 Tarnovetz

    2 1 Отговор
    Много неща у нас могат и ще се подобрят ако ние избираме районни прокурори и съдии;
  • 28 Шурей

    5 0 Отговор
    Прав си,но тази селска пръчка действа с размах,взима поръчки със всякакви средства и после наема старци и не върши нищо.Как ще има качество?