Отидете към основна версия

6 321 67

Николай Слатински: Мутри-нищожества борят пандемията от коронавирус

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки

Мой приятел, чиято жена е лекарка, казва, че във водещите софийски болници в момента  има максимум по 5-6 свободни легла в ковид-отделенията

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Николай Слатински във "Фейсбук"

Главният вирусолог бил казал, че ще имаме до 2-3 седмици пик и после шапка на тояга, вирусът ще се спихне и стихне!
Умът ми не го побира как един интелигентен човек като него може да изтърси (по пернишки – да изплеска) такова нещо, такава потрисаща глупост!
Може би той брои седмиците до изборите?
В кой свят живее той, в каква реалност?
Или наистина с каквито се събереш, такъв ставаш?

Не, не правя аналогии с историята, и дума не може да става за пряко историческо подобие...
Но в един филм (игрален) – „Присъда в Нюрнберг“, Бърт Ланкастър е на подсъдимата скамейка като водещ юрист на Третия Райх. Той произнася слово, в което сочи своите сънародници-нацисти, изправени пред съда, и казва – този е такъв, онзи е онакъв и дава унищожителни характеристики за техния морален облик, за низостта и поквареността им, категорично говорещи за тяхната вина. Но, казва героят на Ланкастър, най-лошият и най-виновният съм аз, защото знаех каква измет са те, а бях с тях, бях обвързан с тях, бях един от тях. Затова моята вина е най-голяма.

Нека всеки знае и помни – не е важно ти да си бил най-лошият, най-корумпираният, най-арогантният, най-безпринципният или най-безхаберният! Но ако си бил с лошите, корумпираните, арогантните, безпринципните или безхаберните и си знаел, че те са такива, обвързал си се с тях, то ти наистина си се превърнал именно в такъв – в най-, най-, най- …

Те са го правили и са били от този низък сорт защото нямат принципи, етика, нравственост, образование, възпитание. Те се несъзнателни и безсъзнателни лоши хора. Но ти съвсем съзнателно си бил част от тях…
Днешното ковидно време също прокарва разделителни черти. Даже именно то прокарва най-разделителните линии. Защото ковид ни показва колко е кратък животът и колко е крехко здравето. Защото врагът е невидим, той ни кара да се страхуваме, да се боим, да се притесняваме, да се тревожим. Защото ни дебне и иска да разруши последните остатъци от нашата отговорност, от нашата солидарност, от нашата общност, от нашата съвест.
Ковид ни показва всъщност кой какъв е и защо такъв е.

Именно затова властта побърза да ваксинира себе си с най-добрите до момента на нейното ваксиниране ваксини. Именно затова властта даде старт на социалдарвинизма при ваксинирането, за да останат извън неговия обсег най-уязвимите, най-слабите, най-болните и най-нуждаещи се хора…
До 2-3 седмици най-вероятно няма да е пик, а ръст, бурен ръст. Предния път имаше 8 седмици на ръст – от края на октомври до средата на декември. Да, те могат и да се нарекат пик. Ако може да бъде пик нещо с трайност от 8 седмици…

Сега се отварят училищата, ресторантите, всичко, всичко. Сега все повече хора не спазват мерките, а най-обичайното по телевизията са премиер, министри, водещи депутата да ходят сред народа без маски.
Тепърва ще има ръст, ръст, ръст. И това не е разправяне на страшни смешки и смешни страшки за герои без опашки. А актуална и позволяваща вземането на верни решения за индивидуално, групово, общностно и обществено намаляващо риска от заразяване и смърт поведение.

Мой приятел, чиято жена е лекарка, казва, че във водещите софийски болници в момента има максимум по 5-6 свободни легла в ковид-отделенията. Че вирусът протича по-тежко и засяга и децата, те вече не го карат безсимптомно. Че това, което беше преди 2-3 месеца ще бъде нещо безобидно пред това, което може да бъде след 2-3 седмици. Каквото и да ни разправя главния, с извинение, вирусолог.
На „лични“ лекар от провинциален окръжен град ми пише, че собственикът на тяхната болница, мутра, както го нарича той, гледа само едно – да печели от ковида, за него хората са нищо, той превърта едни пари, за да бъдат те изпрани за партията на властта. Демонстративно парадира, че е човек на знаете-кой-държи-България-във-властовата-си-десница.

И, продължава, този лекар, това не е странно. Партията на знаете-кой постепенно подмени в администрацията специалистите със свои хора, подмени и успешните бизнеси със свои бизнесмени, а те всички са от един тертип – арогантни, корумпирани, безсърдечни, некомпетентни. За тях парАта е всичко и тя трябва да се превърти и изпере, за да се облажат те и тези над тях, и онези над тези над тях.
Лека-полека този тип същества, този манталитет се настаниха навсякъде.

Този манталитет от всичко прави пари и за нищо не иска да носи отговорност. Затова и се допускат толкова опасни грешки по отношение на пандемията. Защото за тези същества важното е не на народа да му е добре, а на тях да им е много добре. В редица от частните болници отгоре стои именно подобен тип, когото въпросният лекар нарича мутра. Не защото ходи с бухалка, а защото такъв му е манталитетът.
Това е страшно, ми пише лекарят. Защото тези същества вече са навсякъде, те се възпроизвеждат, те са образец и еталон какъв трябва да станеш, за да си един от тях и ти да се наместиш на хранилката.

И дори това, продължава той, не е най-страшното! А защото този тип, този манталитет вече се просмуква отгоре-надолу в обществото. И върви процес на израждане на обществото, на израждане на хората. Дори тези, които не управляват процеси, не въртят пари, те стават същите – еднокнижни, безпринципни, невъзпитани, агресивни, безсърдечни към другите хора.

Ковид ни показа в какво започваме да се превръщаме. И, казва лекарят, не искам да бъда лош пророк, не искам да звуча теологично, но ковид в България ще изиграе ролята на Божие наказание за това, в което се превръщаме. Не може отгоре на обществото да са изплували такава нечист и лошотия, а отвътре то да си остане чисто и добро.

Много тежко е да чета такива писма. То те и писма не са. Те са вопъл за България. Винаги питам автора на подобно писмо – защо не го напишеш, за да го прочетат всички? Отговорът е един и същ – защото съм никой, защото живея в отмъстително обкръжение в нашия, управляван от властови дерибеи град, защото искам да го каже някой, когото хората чуват, защото все се опасявам, че аз съм прекалено черноглед и злонамерената власт ще ме омаскари и ще накара хората да гледат кой го казва, а не да чуват какво той им казва.
Не знам какво да кажа на човек като този лекар. Виждам го, че е честен, чувствам, че го боли за България.
Мисля си защо е така – защо толкова много хора ги боли за България, а в обществото не се ражда болка за България, която да породи желание за промяна?

Мнозина от нас ни боли като гледаме какви нищожества (проф. Иван Илчев) управляват България, но всеки си остава насаме с тази болка, тя му е лична, индивидуална, съкровена, интимна болка. Но не може от тази индивидуална болка да се породи общ порив, обща дейност, общ стимул, общо движение за излекуване на България. От това България още повече се разболява. Няма нищо по-разболяващо от болката, която никой не иска да лекува.

* Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 83 гласа.

Свързани новини