7 Март, 2021 16:00 6 303 67

Николай Слатински: Мутри-нищожества борят пандемията от коронавирус

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки

Мой приятел, чиято жена е лекарка, казва, че във водещите софийски болници в момента  има максимум по 5-6 свободни легла в ковид-отделенията

Николай Слатински: Мутри-нищожества борят пандемията от коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Николай Слатински във "Фейсбук"

Главният вирусолог бил казал, че ще имаме до 2-3 седмици пик и после шапка на тояга, вирусът ще се спихне и стихне!
Умът ми не го побира как един интелигентен човек като него може да изтърси (по пернишки – да изплеска) такова нещо, такава потрисаща глупост!
Може би той брои седмиците до изборите?
В кой свят живее той, в каква реалност?
Или наистина с каквито се събереш, такъв ставаш?

Не, не правя аналогии с историята, и дума не може да става за пряко историческо подобие...
Но в един филм (игрален) – „Присъда в Нюрнберг“, Бърт Ланкастър е на подсъдимата скамейка като водещ юрист на Третия Райх. Той произнася слово, в което сочи своите сънародници-нацисти, изправени пред съда, и казва – този е такъв, онзи е онакъв и дава унищожителни характеристики за техния морален облик, за низостта и поквареността им, категорично говорещи за тяхната вина. Но, казва героят на Ланкастър, най-лошият и най-виновният съм аз, защото знаех каква измет са те, а бях с тях, бях обвързан с тях, бях един от тях. Затова моята вина е най-голяма.

Нека всеки знае и помни – не е важно ти да си бил най-лошият, най-корумпираният, най-арогантният, най-безпринципният или най-безхаберният! Но ако си бил с лошите, корумпираните, арогантните, безпринципните или безхаберните и си знаел, че те са такива, обвързал си се с тях, то ти наистина си се превърнал именно в такъв – в най-, най-, най- …

Те са го правили и са били от този низък сорт защото нямат принципи, етика, нравственост, образование, възпитание. Те се несъзнателни и безсъзнателни лоши хора. Но ти съвсем съзнателно си бил част от тях…
Днешното ковидно време също прокарва разделителни черти. Даже именно то прокарва най-разделителните линии. Защото ковид ни показва колко е кратък животът и колко е крехко здравето. Защото врагът е невидим, той ни кара да се страхуваме, да се боим, да се притесняваме, да се тревожим. Защото ни дебне и иска да разруши последните остатъци от нашата отговорност, от нашата солидарност, от нашата общност, от нашата съвест.
Ковид ни показва всъщност кой какъв е и защо такъв е.

Именно затова властта побърза да ваксинира себе си с най-добрите до момента на нейното ваксиниране ваксини. Именно затова властта даде старт на социалдарвинизма при ваксинирането, за да останат извън неговия обсег най-уязвимите, най-слабите, най-болните и най-нуждаещи се хора…
До 2-3 седмици най-вероятно няма да е пик, а ръст, бурен ръст. Предния път имаше 8 седмици на ръст – от края на октомври до средата на декември. Да, те могат и да се нарекат пик. Ако може да бъде пик нещо с трайност от 8 седмици…

Сега се отварят училищата, ресторантите, всичко, всичко. Сега все повече хора не спазват мерките, а най-обичайното по телевизията са премиер, министри, водещи депутата да ходят сред народа без маски.
Тепърва ще има ръст, ръст, ръст. И това не е разправяне на страшни смешки и смешни страшки за герои без опашки. А актуална и позволяваща вземането на верни решения за индивидуално, групово, общностно и обществено намаляващо риска от заразяване и смърт поведение.

Мой приятел, чиято жена е лекарка, казва, че във водещите софийски болници в момента има максимум по 5-6 свободни легла в ковид-отделенията. Че вирусът протича по-тежко и засяга и децата, те вече не го карат безсимптомно. Че това, което беше преди 2-3 месеца ще бъде нещо безобидно пред това, което може да бъде след 2-3 седмици. Каквото и да ни разправя главния, с извинение, вирусолог.
На „лични“ лекар от провинциален окръжен град ми пише, че собственикът на тяхната болница, мутра, както го нарича той, гледа само едно – да печели от ковида, за него хората са нищо, той превърта едни пари, за да бъдат те изпрани за партията на властта. Демонстративно парадира, че е човек на знаете-кой-държи-България-във-властовата-си-десница.

И, продължава, този лекар, това не е странно. Партията на знаете-кой постепенно подмени в администрацията специалистите със свои хора, подмени и успешните бизнеси със свои бизнесмени, а те всички са от един тертип – арогантни, корумпирани, безсърдечни, некомпетентни. За тях парАта е всичко и тя трябва да се превърти и изпере, за да се облажат те и тези над тях, и онези над тези над тях.
Лека-полека този тип същества, този манталитет се настаниха навсякъде.

Този манталитет от всичко прави пари и за нищо не иска да носи отговорност. Затова и се допускат толкова опасни грешки по отношение на пандемията. Защото за тези същества важното е не на народа да му е добре, а на тях да им е много добре. В редица от частните болници отгоре стои именно подобен тип, когото въпросният лекар нарича мутра. Не защото ходи с бухалка, а защото такъв му е манталитетът.
Това е страшно, ми пише лекарят. Защото тези същества вече са навсякъде, те се възпроизвеждат, те са образец и еталон какъв трябва да станеш, за да си един от тях и ти да се наместиш на хранилката.

И дори това, продължава той, не е най-страшното! А защото този тип, този манталитет вече се просмуква отгоре-надолу в обществото. И върви процес на израждане на обществото, на израждане на хората. Дори тези, които не управляват процеси, не въртят пари, те стават същите – еднокнижни, безпринципни, невъзпитани, агресивни, безсърдечни към другите хора.

Ковид ни показа в какво започваме да се превръщаме. И, казва лекарят, не искам да бъда лош пророк, не искам да звуча теологично, но ковид в България ще изиграе ролята на Божие наказание за това, в което се превръщаме. Не може отгоре на обществото да са изплували такава нечист и лошотия, а отвътре то да си остане чисто и добро.

Много тежко е да чета такива писма. То те и писма не са. Те са вопъл за България. Винаги питам автора на подобно писмо – защо не го напишеш, за да го прочетат всички? Отговорът е един и същ – защото съм никой, защото живея в отмъстително обкръжение в нашия, управляван от властови дерибеи град, защото искам да го каже някой, когото хората чуват, защото все се опасявам, че аз съм прекалено черноглед и злонамерената власт ще ме омаскари и ще накара хората да гледат кой го казва, а не да чуват какво той им казва.
Не знам какво да кажа на човек като този лекар. Виждам го, че е честен, чувствам, че го боли за България.
Мисля си защо е така – защо толкова много хора ги боли за България, а в обществото не се ражда болка за България, която да породи желание за промяна?

Мнозина от нас ни боли като гледаме какви нищожества (проф. Иван Илчев) управляват България, но всеки си остава насаме с тази болка, тя му е лична, индивидуална, съкровена, интимна болка. Но не може от тази индивидуална болка да се породи общ порив, обща дейност, общ стимул, общо движение за излекуване на България. От това България още повече се разболява. Няма нищо по-разболяващо от болката, която никой не иска да лекува.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    55 11 Отговор
    Не ме интересува.Аз след изборите заминавам на гости при бай Ставри.Оправяйте се!

    Коментиран от #25

  • 2 Българка

    71 11 Отговор
    Виновниците, които умишлено подлагат на геноцид българския народ на съд за геноцид и с доживотни присъди. Начело на българоубийците са Б.М. Борисов, здравния ботокс Ангелов, образователния министър, всички от НОЩ и всички техни присъдружия!

    Коментиран от #19

  • 3 Дельо Хайдутин

    56 8 Отговор
    Нали това е целта.След изборите да има тотална здравна и финансова криза като при Жан Виденов и Бойко да се върне на бял кон.

    Коментиран от #67

  • 4 Българка

    57 7 Отговор
    Към трол овете на престъпната шайка са думите на автора на статията:
    "Нeкa вceки знae и пoмни – нe e вaжнo ти дa cи бил нaй-лoшият, нaй-кoрумпирaният, нaй-aрoгaнтният, нaй-бeзпринципният или нaй-бeзхaбeрният! Нo aкo cи бил c лoшитe, кoрумпирaнитe, aрoгaнтнитe, бeзпринципнитe или бeзхaбeрнитe и cи знaeл, чe тe ca тaкивa, oбвързaл cи ce c тях, тo ти нaиcтинa cи ce прeвърнaл имeннo в тaкъв – в нaй-, нaй-, нaй- …"

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пперо

    29 45 Отговор
    Тоя костовистки боклук е във всяка манджа мерудия.Минала хубост,не става и за чеп за зеле!

    Коментиран от #52

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Много зависими хора има на хранилка.Като при хановете хранени люде.

    Коментиран от #20

  • 9 Йосиффф

    43 5 Отговор
    Това е епидемията на некадърниците-политици ръководят епидемия,боже,боже ! Журналисти услужливо им припяват,а през същото време медицинската наука е изтикана в девета глуха.
  • 10 МАНГЪРА

    15 24 Отговор
    А БЕ НЯМА КОВИД ,АЗ КАТО СЛЕДВАЩ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ЩЕ СЪЗДАМ НАЙ ЕВТИНОТО ЛЕЧЕНИЕ ,СУТРИН ЧАЙЧЕ ВЕЧЕР СУПИЧКА,МОЖЕ И ПО ЕДНА МАЛКА РАКИЙКА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 3,14К

    38 12 Отговор
    Слатински е охарактеризирал себе си в героя на Бърт Ланкастър. Той бе част от онова СДС, което изврати прехода и сега е първа патерица на Чекмедже бей.

    Коментиран от #39

  • 13 Втория с Коня

    30 10 Отговор
    Слатински от къде се появи и ти сега от дупката. Връщай се там и не се показвай. Знаем ще за кратуна си.
  • 14 Сатъра на Хана

    10 5 Отговор
    Слатински изповядва Капитализма
    ................................................ .......... А Аз съм Пролетарий
  • 15 ЩАБО

    9 5 Отговор
    Абе,що не си.......майката!
  • 16 Аз40🏴‍☠️

    22 13 Отговор
    Само погледнете отново тъпашките им информации: "мой приятел, чиято жена е лекарка, казва, че във водещите софийски болници в момента има максимум по 5-6 свободни легла в ковид-отделенията". Всичко е при тези като онази игра, която играехме като малки "развален телефон".
  • 17 Шайка

    18 6 Отговор
    Храни народе Слатински да те лае. Да пиша ли за кирливите ти ризи и с колко издумкахте България с твоите ортаци? Чучело скрии се.

    Коментиран от #36

  • 18 И ТОА СЕ ОБАДИ

    11 21 Отговор
    АЙДЕЕ, ОЩЕ ЕДИН РАЗБИРАЧ ОТ ВИРУСИ, ВАКСИНИ И УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗИ! МУНЧО, Я ПИТАЙ МАНГЪРОВ - ТОВА ГРИПЧЕ ЛИ Е ИЛИ НЕ! Я ПИТАЙ ФАТМАКА ИМАЛИ ВИРУС ИЛИ ГЕРБ СИ ГО ИЗМИСЛЯТ? Я ПИТАЙ КАКА КУРНИ КАТО САНИТАРКА, КОЛКО ПОДЛОГИ ИЗХВЪРЛИ?
  • 19 От нас зависи

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    100% за, но кой ги избра на предните избори и защо? Ако и на 4.04 не гласуваме по съвест и убеждение, същите тези живи ще ни погребат, преди К19 да ни е уморил.
  • 20 Ам Джи

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Ами и ти даде хранилка и поилка на триото ама нещо те заееваха Отивай да протестираш срещу протестите

    Коментиран от #24

  • 21 ТЮТИ

    22 1 Отговор
    За 30 години " демокрация" алчният българин мутира и се мутризира, вози се на скъпи жипки и мерцедеси, живее в особени зони, ходи с бодигардове или с НСО, келепирът е основната цел и стремеж. Мутрата за подражание стана идеала на поколения млади.Всичко това е за сметка на беднеенето на народа и блеенето на стадото.

    Коментиран от #42

  • 22 Гост

    18 8 Отговор
    Ами другарю плашипутковец, крий се бЕ, що не се скриеш, а? Ако си под леглото няма да се заразиш ли?Експерт по национална сигурност, калинка,та даже на точки😃
    Хората виждат какво става около тях, кой е болен, кой не е, стига вече ни облъчвайте със мненията на психично-нестабилни индивиди. Има болест, но протича разлизчно при всеки, а този, този е плашипутковец
  • 23 чибагерб

    21 2 Отговор
    ДОЛУ ГЕРБ !

    Коментиран от #26

  • 24 Последния Софиянец

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ам Джи":

    Аз съм ги черпил няколко пъти ,а мафията е 30 години на държавната трапеза.Не гласувайте за парламентарните партии! Време е и те да се хванат на работа.

    Коментиран от #29

  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Там ще ти е най сигурно.....Змията чака,със сретан и божков ще се разбереш,криво ляво,но със змията.....Тапри бай Ставри е най сигурно!
  • 26 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "чибагерб":

    Почакай до 4 април
  • 27 ЛИБОВ

    5 8 Отговор
    ОБИЧАМ ГЕРБ И ТЕХНИТЕ КРАЖБИ И КРАДЦИ В СЪЮЗ С БСП И ДПС !
  • 28 Лайка

    8 4 Отговор
    Ботуш с козичка в средата. От къде се пръкна и ти Слатински.

    Коментиран от #30

  • 29 ХА ДА ВИДИМ

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    ХАЙДЕ ОБЯСНИ СЕГА НА ХОРАТА ,ЩО ГИ ЧЕРПИ .И КАНДАТИРА ЛИ СЕ ЗА ОТ НЯКОЯ ЛИСТА ДА ЗНАЕМ И НИЕ ЗА КОГО ЕВЕНТУАЛНО ДА ГЛАСУВАМЕ

    Коментиран от #34

  • 30 Емил

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Лайка":

    От Перник - приятел на Първанката!
  • 31 куку

    6 3 Отговор
    Слатински се мъчи да излезе от нафталина .
  • 32 Н Слатински Връщаш се към времената,

    9 1 Отговор
    Когато Доброто в теб беше Повече!! В Правилна посока вървиш!! Само не поглежда към Ал Йо, Г Марков, Румен Христов, в Тази посока се опита да върви Лазаров, не са читави хора, Меркантили са бягай от Лоши Другарчета!!!
  • 33 Илия Лазаров от СДС

    1 1 Отговор
    Да не го бъркат с Полицая!
  • 34 Последния Софиянец

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "ХА ДА ВИДИМ":

    Каниха ме но не съм кандидат.Но много от Протеста се включиха в различни листи.Партиите знаят че при нас на протеста са качествени хора.

    Коментиран от #35, #45

  • 35 Качествени,но

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    боклуци
  • 36 Ами напиши де?

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Шайка":

    Кво се каниш като магаре на мост?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хахаха

    7 9 Отговор
    Подлога на БКП и Първанав, това е слатински
  • 39 Налучкваш нещо

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "3,14К":

    ама не позна. Бил е съветник на президента Първанов. Това е достатъчно , за да разберем че е слънчоглед!

    Коментиран от #44, #55

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 По-глупава

    4 3 Отговор
    Сратия не бях чел.Къде трябваше да се просълзя?
  • 42 Great

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "ТЮТИ":

    А за останалите циганско поведение като бай Тошо и Азис и Политбюро и останалите русофилистици
  • 43 666

    5 4 Отговор
    Абе Слатински ли си Подуенски ли си какви са тия глупости дето ги ръсиш. До вчера твойте другари комунисти отричаха че има такъв вирус. Горяхте маски жалки лицемери. Гнус ме е от вас. ☠️☠️☠️☠️☠️☠️

    Коментиран от #46

  • 44 3,14К

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Налучкваш нещо":

    Беше депутат от СДС още по времето на Виденов . Като дойде царя изпадна от играта и го взе Първанката, като човек от Перник.
  • 45 КАДЕ СА ТЕ КАНИЛИ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    НА КАНИЧКА ВИНЦЕ😂😂😂😂
  • 46 А ТИ 😈😈😈

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "666":

    ВАКСИНИРА ЛИ СЕ МАСКА НОСИШ ЛИ ???АКО ДА ТОГАВА МОЖЕШ ДА ПИШЕШ СЪЩО И ЗА ОСТАНАЛИТЕ СЕ ОТНАСЯ!!!
  • 47 Всеки който поддържа ГРОБ

    8 2 Отговор
    Е престъпник!
  • 48 Мчмч

    3 3 Отговор
    За мен не е важно говорещият от коя партия е. Важно ми е дали казва истината или не. В случая истината е крещята.
  • 49 нннн

    2 2 Отговор
    Готови са през трупове да газят, за да останат на власт...

    Коментиран от #60

  • 50 Мчмч

    0 2 Отговор
    Крещяща
  • 51 Образование

    3 1 Отговор
    Слатински не ви е виновен, че сте малоумни говеда, които две изречения не могат да напишат без правописни грешки!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 МУТРАЗАТВОР

    4 3 Отговор
    КРАДЕЦА БОКО В ЗАТВОРА !
  • 54 Руменов Ралчев

    1 0 Отговор
    Е сега да не се обиждаме на мутри.
  • 55 Другия с коня

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Налучкваш нещо":

    И ти само налучкваш нещо...Слатински е от хората поставени да оглави Недоволството след 10 .11.89 та...Активен в СДС...Не видях да има досие в ДС,защото най вероятно е в КГБ - досието му..Завършва машиностроителен институт в СССР и там прави дисертация...Кой можеше да учи в СССР.....И от Машиностроене изведнъж в Националната сигурност. Професор..Преподавател...И съветник на Георги Първанов точно по време на скандалите със подслушванията на Политици,магистрати,съдии и прокурори от НСО...След като унищожиха СДС като опонент на БСП смело си влизат в Партията Майка....А Народа очакваше точно от тях Лустрация на Комунистическите Партии.....Ама всички от Прехода станали Професори,Олигарси или Приватизатори....
  • 56 Домати с лук

    3 0 Отговор
    На мой приятел тъщата, чула по водомера новината, че Слатински е завършил в СССР през комунистическата 1979 год. Бил е дупе и гащи с БКП, след това със СДС. Бил е адютант на комунистическия президент Първанов. В последно време нещо иска да се докара пред някой и много старателно пуска поредици от глупави небивалици, за които и бабите по селата се пляскат по челата!
  • 57 Матей

    3 2 Отговор
    Да,жалка,пропаднала държава,никой от управляващите не си помръдва пръста да оправи положението,защото е все от тия,които я докараха до това положение.Трябват ни други,напълно различни хора,с напълно различен подход.Да давам ли примери за други стари от източния лагер,които бяха наравно с нас , а къде са сега,успяха да отстранят негодниците от управлението,направо са ни избягали за последните години.дори Румъния и Албания.В Югославия войни се водиха и пак са пред нас,такива разсипници не допускат на власт.
  • 58 Държавата

    1 2 Отговор
    Обира народът а народът е прост и дава дупе и гащи
  • 59 чичо

    2 0 Отговор
    Точно така Слатински,борят бацила,а мисирки,още по-големи нищожества,им пречат.
  • 60 чичо

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "нннн":

    Ти за БСП, сигурно говориш,щото Борисов на два пъти подава оставка.
  • 61 Koko

    5 0 Отговор
    Приятел на сина ми с жена си чака 6 часа за линейка и накрая отиде с такси - чака още няколко часа и накрая ги върнаха с рецепта за самолечение - НЯМА МЕСТА! Пазете се и не контактувайте с много хора - ще се мре по стълбите на болниците!
  • 62 Мери

    1 0 Отговор
    До 2-3 седмици ще има пик, а после вирусът ще спихне и ще стихне ? От къде знае това главният вирусолог? Да не би той да го сее? Вече нищо не може да ме учуди, дори това. В САЩ, веднага след обявяване на победата на Байдън, заболелите там започнаха да намаляват с хиляди на ден, а ваксинацията беше още в началото си. Не вярвам в конспирации, но знае ли човек.....
  • 63 Сър Пичук

    1 2 Отговор
    "Нeкa вceки знae и пoмни – нe e вaжнo ти дa cи бил нaй-лoшият, нaй-кoрумпирaният, нaй-aрoгaнтният, нaй-бeзпринципният или нaй-бeзхaбeрният! Нo aкo cи бил c лoшитe, кoрумпирaнитe, aрoгaнтнитe, бeзпринципнитe или бeзхaбeрнитe и cи знaeл, чe тe ca тaкивa, oбвързaл cи ce c тях, тo ти нaиcтинa cи ce прeвърнaл имeннo в тaкъв – в нaй-, нaй-, нaй- …"
    Напълно се съгласявам и затова твърдя, че тези, които са с престъпната БКП, преименувана в БСП са не по-малки престъпници от тези, които убиваха невинни, вкарваха в лагерите на смъртта, тероризираха, а накрая и разрушиха и ограбиха България. За моралната им нечистоплътност и нахалството и дебелоочието им да са непрекъснато в медиите и да се представят за спасители на България няма и да говоря.
  • 64 Копойчо

    1 0 Отговор
    Не, не Николайчо, не си разбрал. Не шапка на тояга след три седмици, ами тояга върху шапка, каза главният. Има разлика.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Този път дупце го лъже!Предстои много тежък период но бял кон няма да има.