Отидете към основна версия

10 059 100

Пинокио

  • бойко борисов-
  • пинокио

Падишахът, в опит да очерни социалистите, като наследник на БКП, често сервира лъжи за живота на българите през десетилетията, когато тази партия е управлявала държавата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И на децата е известна приказката за Пинокио, който обичал да лъже, но с всяка лъжа носът му растял.

Падишахът обича да послъгва- и заслужено може да го наречем българският Пинокио. На 12 юли 2012г. сайта „Гласове” така коментира неговата склонност да лъже:

„Ако той беше Пинокио, носът му щеше да бъде по-дълъг от всички магистрали, построени досега, както и всички онези, които няма да бъдат построени”.

Едни от ранните лъжи са от месец юни 2011г., когато пред студенти за развитието на селските райони и бъдещето на България във вила „Марциана” с. Падина край Варна, каза: „Кой ми е помогнал на мен, сирака, да стана кмет, премиер?”, без да се притеснява, че това е лесно разобличима лъжа, защото незабавно някои медии посочиха, че той не е бил сирак, майка му умира, когато е на 38 години, а баща му – когато е на 48.

От това време е и опитът му да очерни осмиващият го Слави Трифонов. На 16 декември 2011г. той го обвини, че всяка вечер от ефира на бТВ, сипел по негов адрес клевети, лъжи и обиди, защото „не разреших на г-н Трифонов в градинката пред Японския хотел да направи строеж, а си остана градинка”.

Защо изрича една лъжа, като знае, че ще бъде опровергана, само той си знае. Може би защото разчита, че много хора може да не разберат за очакваното опровержение на Трифонов, който незабавно реагира: „За това, че съм притежател на градинка пред Японския хотел, в която аз съм искал да строя. Това е абсолютна лъжа. Истината е, че аз не съм собственик на никакви градинки, най-малко на тази градинка....Борисов... нека докаже думите си. Ако не го направи,това ще означава, че той лъже.”

На 26 февруари 2017г. при откриване на предизборна кампания Бойко Борисов каза:

„Аз може да имам много грехове, но не мога да лъжа”.

Това е най- фрапантната лъжа, която Падишаха някога изрекъл, а той е изрекъл много. Той даже беше осъден през януари 2020г. от журналистката и евродепутат от БСП Елена Йончева за лъжливи твърдения, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за нейни журналистически интервюта. И Корнелия Нинова го осъди за лъжа. Той е единственият български премиер осъден за лъжа, а възможно и единственият в света.

Падишахът, в опит да очерни социалистите, като наследник на БКП, често сервира лъжи за живота на българите през десетилетията, когато тази партия е управлявала държавата. Ето една, изречена на 4 май 2018г. в интервю по Нова телевизия:

„Аз съм отраснал с маргарин. Преди маслото беше много скъпо. Преди, родителите сме се редили на опашка по 2-3 дни, когато на власт беше БСП. Много бързо това се забрави”.

В онези бедни времена, когато е расъл Борисов, мляко и производните му сирене, кашкавал и масло имаше, българско производство, а не внос, и никой на се е редил по два три дни да си купи масло. А маргарин нямаше, държавата значително по-късно се научи да произвежда маргарин, и той отначало се приемаше нещо като лукс.

И понеже маслото било скъпо, бил расъл не само с маргарин, но и със свинска мас. На 22 април 2010г. в интервю пред Николай Бареков в бТВ описа така бедното си детство при „комунизма”: „Аз съм израсъл само с хляб и картофи. Циганска баница нямаше. Майка ми мажеше филийка със свинска мас от прасето и я поръсваше малко със захар”.

В интервю по бТВ от 11 май 2013 г. на въпрос на зрителка, която живее заедно с родителите си и пита как се живее с 400 лв. общо, вместо да отговори на въпроса ѝ, той започва да говори колко бедно е живял преди време при комунизма: „Гледахме две прасета, 15 кокошки и като ми опържеше майка яйца, беше голяма радост. Косях трева с един сърп, защото гледахме към 20 заека, за да има майка ми да прави буркани за зимата. Гледахме към 40 бройлера, аз ги хранех лично. Ходех от почивните станции да взимам помия вечер, за да може да си изхраним прасетата. Имахме нива 3,5 дка и мога да ѝ покажа как се копае, гърли, как се сади между тях фасул, картофи. Майка ми казваше, че съм „картофено момченце“, защото ядях пържени картофи с едно бурканче кисело мляко всеки ден. Така че, госпожо, аз съм се нагладувал до 30 г.”

Опашатите лъжи на Падишаха нямат край. Гладувал бил до 30 години, а семейството е имало добри доходи, майка му и баща му са работили и самият той на 23 г. е на заплата като офицер във МВР. Израсъл бил с хляб и картофи. С хляб и лук. С кисело млекце. С филийки намазани със свинска мас, поръсени със захар. И не се усеща, че говори нелепости, на които никой няма да повярва- че било голяма работа, когато майка му му опържвала яйца- при цели петнадесет кокошки, които са снасяли доста яйца. И че всеки нормален човек като го слуша, ще си каже- този човек за идиоти ли ни взема, ял е и пържоли и пилешко, и заешко, имали са цели три декара и половина ниви, които са обработвали, и зеленчуци собствено производство са си имали, по едновременните стандарти по сравнение с други хора направо са били заможни. За което свидетелствува признанието му в интервю по бТВ на 4 февруари 2010г., че майка му е искала той да учи чужд език и го записала на частни уроци по френски и плащала на такси да го кара на уроци.

За недоимъка по времето на соца Падишахът изрича и други лъжи. Пред журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел на 19 октомври, 2017г. той каза:

„Имаше на пазара само един вид сладолед, типов хляб, а кренвирш да си купиш беше голяма работа. Кока-кола и банани нямаше, освен за Нова година”.

Не е вярно, че е имало само един вид сладолед и само един вид хляб- типов. В сладкарниците се продаваха най- различни сладоледи тип Мелба. По онова време по селата и в много градове имаше фурни, които вадеха топъл пухкав бял хляб. Имаше и много популярен тип хляб „Добружа”, и типов хляб и франзели. Кренвирши винаги е имало, ако не друго колбасната индустрия беше добре развита, и тогавашните салами и наденици, няколко вида шунки, произвеждани по БДС бяха с вкусови качества ненадминати и до днес.

Банани наистина се внасяха преди Нова година, срещу конвертируема валута, но че се е внасяла Кока- кола пред новогодишно е Бойко Борисова измислица, и по-точно лъжа. Кока кола започва да се произвежда у нас по договор с американската компания от края на 1965 в заводи в София, Пловдив и Трявна, като бутилките са с етикети на кирилица, което си е прецедент в политиката на компанията. И не само това- България е първа сред източноевропейските страни, която започва производство на Кока кола и по това време даже и съседна Гърция не бутилира тази напитка.

На 15 ноември 2018 г. Падишахът изрече в интервю по бТВ друга лъжа, разчитайки на късата памет на хората: „Какви коли карахме по време на управлението на БСП? „Москвич“, „Лада“ и се чакаше 12 години, за да си ги купиш”.

Единственото вярно е, че за нови коли се чакаше, но не 10-12 години, може би година две, и още лъжа е, че членовете на партията са ги купували без ред- чакаха всички на общо основание, а коли на старо се продаваха свободно.

В това интервю той изрече и още лъжи по адрес на главния си политически съперник- БСП, като прехвърли върху тази партия отговорността за загубените 7 милиарда лева по линия на АЕЦ „Белене”, „Мариците” и КТБ. Каза че БСП била вързала електромерите на хората с „Мариците”, в което няма нищо вярно, единствената „Марица”, продаваща скъп ток на НЕК беше приватизирана от американска компания при правителството на Иван Костов.

„В кой мандат падна КТБ и това струваше 3,7 млрд. ?”- попита още Борисов, визирайки служебното правителство на Орешарски, създадено с подкрепата на БСП и ДПС. Истината е, че при управлението на ГЕРБ държавата наливаше милиарди в тази банка и нейният крах беше заченат далече преди Орешарски да дойде на власт. Сам той призна в интервю в „Труд” на 11 август 2011 г., че държавата държи големи парични маси в КТБ, но че правителството и той като премиер нямат нищо общо с това, министерствата си слагали сами парите там където лихвите били най- добри. „Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали. Те са си там много отдавна”. Наливал пари в привилигированата при управлението му банка, и не ги изтеглил своевременно докато е бил на власт за да спаси държавната пара от предстоящия фалит.

Както и за батака с АЕЦ „Белене”, така и за спирането на Южен поток са виновни социалистите. На 11 август 2014г. написа във Фейсбук страницата си, че „пощальонът” Драгомир Стойнев лично занесъл някакво писмо в Брюксел, което довело до спирането на проекта. При откриването на предизборната кампания па 26 февруари 2017г. той наново каза”:

„Проектът за спирането на Южен поток го занесе Стойнев „Пощальона” (така нарече Борисов бившият депутат от БСП Драгомир Стойнев). Сега на събранията казват, че ние ги спираме проектите”. Но на 10 октомври 2015г. каза при откриването на газова инсталация в Силистра : „Искам да направя една малка ретроспекция за провала на един действително добър за България проект “Южен поток”, който отдавна щеше да се строи, ако не бяхме паднали от власт”.

Българският Пинокио явно има къса памет, забравя какво е говорил и се оплита в лъжите си. Ако не го били свалили от власт (никой не го е свалял от власт, той сам си подаде оставката) той е щял да построи Южен поток (само че като дойде отново на власт не възобнови строежа, спрян от Орешарски под натиска на трима американски сенатори).

Ето още една лъжа. На 3 март 2020 г. Борисов заяви, че България е постигнала с Газпром изключително голямо намаление на цената на газа- над 40%, на най-ниска от всички страни. Той беше опроверган обаче от своята енергийната министърка Теменужка Попова, която в телевизионно предаване представи таблица, от която се видя, че намалението е 21%- два пъти по- малко от твърдението на Борисов.

Знаел ли е, че намалението е 21% а не 40%?. Не е възможно да не е знаел разбира се, но защо да не излъже несведущите, които да възкликнат, евала на нашия премиер, какво намаление на цената на газта е постигнал!

Лъжата му, че БСП е спряла важните руско- български проекти беше опровергана лично от неговият вицепремиер Румяна Бъчварова, която публично го похвали за това, че спрял АЕЦ Белене и Южен поток, което тя определи като „силно политическо действие” на Борисов, и заяви че „в световно отношение това е изключително важно решение”.

На 21 септември 2018 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова директно го обвини в народното събрание в друга лъжа. „Втори ден министър-председателят на България лъже- каза тя- , че евродепутатите на БСП са гласували срещу Унгария. Ние имаме четирима евродепутати, от които само един - Сергей Станишев, е гласувал за санкции срещу Унгария”.

В интервю по бТВ от 15 ноември 2018г, той обясни за Пакта за миграция на ООН, че на Коалиционен съвет са решили да не го подкрепят, защото в тази обстановка знаят какво ще се говори и каза: „В същото време, България е единствената държава в Европа, която успя да се справи с миграционния поток“.

Как така успешно се е справила България, по какъв начин, той не обяснява. Истината е, че България се оказа доста непривлекателна дестинация за мигрантите- не е в Шенген, като Гърция или Италия, а и се оказа, че мигрантите не проявяват особена охота да търсят убежище и се заселват в най- бедната страна в Европа.

На 4 юни 2019г. на срещата на КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България) Падишаха каза: „Много съм впечатлен от обиколките по заводите. Мога да кажа, че България пак се завърна като индустриална държава, както е било преди 1945 г. Където минете –завод до завод”.

По- голяма лъжа от това, тури му пепел. Преди 1945г. България е аграрна страна, около 80-85% от населението на България се е препитавало от земеделие. А след 1945 г. в България се провежда мащабна индустриализация. През 1989г. идва демокрацията и с нея приватизацията, която на практика фалира българската индустрия. Тези заводи- „завод до завод” съществуват днес само в богатото въображение на Падишаха. А иначе, сам той е опровергал това си твърдение- девет години по-рано, когато на 3 ноември 2010г. в телефонно интервю през Мартин Карбовски от Нова Телевизия каза: “Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство...Фактът, че 20 години след падането му от власт никой не го е забравил, показва, че доста неща са били направени. 20 години ние само приватизираме това, което е било построено тогава”.

На 6 декември 2019 г. на тържественото честване на 30-годишнината от създаването на Съюза на демократичните сили (СДС), Борисов произнесе слово, в което каза: „Като бяхме малки СДС беше нашта партия”.

Падишахът, който искаше да примами остатъка от СДС като политически партньор изрече поредна лъжа. Когато СДС е създаден през 1989 г., Борисов е вече на 30 години и не е малък. По това време той е член на БКП и служител на МВР.

България, както е известно при управлението на Падишаха е обект на „мониторинг”- механизъм за наблюдение за спазването на върховенството на закона в страните- членки. В тази връзка на 21 декември 2019 г. Борисов изрече пред „Дарик радио” поредна лъжа. „Само преди месец и нещо мониторинговият механизъм падна – така, както бяхме обещали в мандата на тази комисия”. Това не беше вярно, а на 30 септември 2020 г. заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че „престои все още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат”. В доклада на Йоурува се посочва че, пред страната все още стои въпросът с ефективната борба срещу корупцията по високите етажи на властта.

По време на короновирусната пандемия, лъжите на Падишаха достигнаха апогей. На 2 март 2020г .каза: „В президентството ние говорихме и всички се съгласихме, че мерките на България са най-добри в цяла Европа. Големите държави чакаха и чак сега въведоха тези мерки, които ние вече отдавна въведохме.” А на 8 април 2020г. отиде още по- далече: ”Първите мерки в Европа, които бяха прекопирани след разговори от мен от всички големи държави, бяха въведени в България”.

Дрън дрън ярина. Никой никога от големите държави- САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Испания, Русия, Китай и други не е казал, че българските мерки са били най- добрите и никой от световните лидери не е споменавал даже, че са въвели мерки, прекопирани от нас, след разговори лично с Борисов. Да са забранили в тези страни хората да изличат в планините, както у нас беше забранено посещението във Витоша”? Или да не сядат по пейките и по тревата? Или да са били блокирани Лондон, Париж, Ню Йорк и други столици на „големите държави”, както беше блокирана София? Кои са тези, които признали, че нашите мерки били най- добрите и техните са ги са копирали от нас само Падишахът знае, но не казва. Той обича да прави бомбастични изявления, но не обича за дава факти- просто защото такива няма.

Една друга типична лъжа в негов стил: На 10 юни 2020г. укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков публикува свой чат с Борисов, който заяви в тази връзка:

„Тези, които ме познават, знаят моето телефонче. Този телефон е на 10 години и няма кирилица. Ако някои кажат, че са получили от мен есемес на кирилица... аз имам само този телефон и той седи при охраната. По друг не мога да работя. Ако някой каже, че на кирилица съм му пратил есемес, няма как да се случи, а аз друго телефонче нямам”.

Само че сдружението „БОЕЦ” публикува снимки, от които става ясно, че Борисов ползва поне 4 мобилни телефона през последните години, като поне два от тях са смартфони.

Една от най- фрапиращите лъжи на Падишаха е тази за неговия дядо, убит с тояги от „гавазите” на Държавна сигурност на 9 септември 1944г. Тази многовариантна басня за този митичен дядо е прелюбопитна, затова ще и посветим отделна глава в тази книга.

Падишахът лъже и за неговите и на правителството постижения и в международен мащаб.

По време на сесията на ООН в Ню Йорк през септември 2018г. след срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците” премиерът каза: „ Страната ни е рекордьор по задържането на наркотици, трафиканти на хора и осъдени такива и пласьори”.

Къде е тази класация, която ни поставя на първо място? Кои са тези крупните наркотрафиканти и трафикантите на хора, осъдени и вкарани в затвора? Да България постави наистина нещо като световен рекорд: след като беше осъден на 20 години затвор в Италия и на 10 години в затвора, крупният международен наркотрафикант Евелин Банев- Брендо, но България отказа да го екстрадира в тези страни, Брендо беше оставен на свобода у нас, не му беше наложена мярка за напускане на страната и когато усети, че може да бъде вкаран в затвора у нас, го духна, както всички и очакваха.

Една друга лъжа, предназначена за доверчивите висши чиновници в Брюксел е за чистотата на столицата, която според него я нарежда на челно място в Европа. На 17 януари 2018г. в изказване пред Европейския парламент каза, че „София е най-добре организираната, мисля, че след Цюрих (град в Швейцария, която не членува в ЕС) с изцяло компостиране, преработка, със завод за битови отпадъци, с депа - всичко, както пише в Европейската книга”. Каква е тази книга не каза, но от статистика на Евростат се вижда, че към май същата година Сoфия ce нapeждa cpeд нaй-мpъcнитe гpaдoвe в Европейския съюз.

През януари 2018 г. пред депутатите в Европейския парламент Борисов изръси следното:

„Аз ви гарантирам, че така както сме се заели сега, както с боклука на София, до 2-3 години ние ще се справим с корупцията”.

Това си беше чиста проба лъжлива гаранция, Падишахът знаеше, че няма да се справи с корупцията, защото тя е породена и подхранвана от управлението на неговата партия, чрез икономическите и финансови механизми, раздаването на обществени поръчки за милиони и на разпределението на финансовите ресурси по линия на ЕС на свои хора.

Лъжата естествено лъсна, три години по- късно, България продължава да е най- корумпираната държава в ЕС.

Ето някои мнения за лъжливия български Пинокио:

Явор Дачков в „Гласове” 20 май 2019г.: „Борисов е истински шампион, който живее хилядния си живот на политик, уличаван в лъжа”.

Проф. Иван Ангелов в „Поглед.бг”. на 11 юни 2019г.: „Наблюдавам поведението на Бойко Борисов от години. Колкото и да ми е неприсъщо да ползвам неговия примитивен махленски език, този човек непрекъснато лъже. Той не може да говори, без да лъже. И то най-грубо. С беден, често пъти, уличен език “.

Журналистът Иван Бакалов на 28 февруари 2020г. пред „Факти.бг” :

„Бoриcoв cи гoвoри кaквoтo cи иcкa. Нaceлeниeтo взe дa cвиквa c вcичкo тoвa. Тo знae, чe Бoриcoв лъжe. Тoй e дoкaзaн лъжeц, двa пъти cъдeбнo дoкaзaн”.

Методи Андреев, бивш депутат от ГЕРБ: Бойко Борисов, който ако не излъже три пъти, денят му не е минал.

Гражданското движение „БОЕЦ” на 10 юни 2020г. определи Падишаха като патологичен лъжец, защото той покрива критериите на тази диагноза, а именно:

Преувеличаване: Патологичните лъжци много добре умеят да общуват. Един от основните трикове, които използват са лъжата и навикът да се преувеличава, да се измислят невероятни детайли или по-скоро да ги украсяват.

Внимание към собствената личност: Характерни симптоми на лъжците са самолюбието и жаждата за постоянно внимание към собствената личност. Тези хора обичат да бъдат в центъра на събитията и до тях да има много хора. Предавайки чутата информация, те добавят задължително нещо измислено от себе си.

Капризно его: Някои патологични лъжци е характерно его, което се удовлетворява само когато слушателите се дивят и възхищават на думите на човека. Ако лъжецът кара хората да повярват в това, което говори, то започва невероятно да се гордее със себе си.

Интересното е, че Падишаха се задоволява само да опровергава обвиненията за неговите лъжи, но не се осмелява да даде под съд обвинителите. Него го съдят и осъждат, а той си прави пас.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 119 гласа.

Свързани новини