Отидете към основна версия

7 425 41

Калоян Велчев за ФАКТИ: Партията на Трифонов нe потвърди, че ще поеме отговорност

  • калоян велчев-
  • има такъв народ-
  • демократична българия-
  • 45-то народно събрание-
  • консултации-
  • румен радев

"След консултациите се изкристализира една конструкция, която може и да сработи - коалиция на малцинството между “Има такъв народ” и “Демократична България”, подкрепена от БСП и “Изправи се! Мутри вън!”, каза Велчев

Калоян Велчев; Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Летните страсти до голяма степен се материализираха чрез парламентарния вот. Предстои да видим дали няма да реализират и работещо управление. Има реални шансове това да се случи”.

Това каза пред ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Свързахме се с него, за да говорим за провелите се вчера консултации при президента Румен Радев с парламентарно представените политически партии. Разговорът четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, какви са изводите, които можем да извадим от провелите се консултации?

- Консултациите при президента Радев се оказаха една художествена ретардация в процеса по разгръщане на новите политически сюжети в страната. На “Дондуков” 2 всички парламентарно представени партии препотвърдиха ангажиментите, които заявиха публично и в хода на кампанията, и след влизането им в новия парламент. Продължават да се наслагват очакванията за правителство с мандата на “Има такъв народ”, без обаче от партията на господин Трифонов да потвърждават, че ще поемат отговорност за управлението на страната.

- Станахме ли свидетели на нещо съществено според Вас или мълчанието продължава?

- Мълчание виждаме единствено от страна на “Има такъв народ”. Те нямат и стимул да нарушават това мълчание след като то им донесе толкова успехи последните месеци и ги превърна във втора политическа сила. Нещо положително, което произтича от мълчанието на ИТН е, че представителите на партията все пак участват в институционалните дебати - и в парламента, и в президентството, и по този начин пряко допринасят за възродилия се интерес на българската публика към заседанията на Народното събрание и политическия процес в страната като цяло. Разбира се, остава притеснението, че ние не знаем какво точно смятат да правят от партията на Слави, както и какви политики ще прилагат, ако формират правителство.

- Поведението на президента Радев според Вас трябва ли да бъде по-категорично?

- Президентът следва стриктно конституционната процедура. Аз лично очаквах от него да заеме по-категорични позиции. Той обаче отстъпи водещата роля на парламентарните сили, като все пак упражнява върху тях натиск те да изпълнят високите обществени очаквания. По този начин топката остава почти изцяло в полето на политическите сили, а Радев успява да запази дистанция. Президентът наля авторитет у протестните формации, като не пропусна да спомене добра дума нито за “Има такъв народ”, нито за “Демократична България”, нито за “Изправи се! Мутри вън!”. Ако правителство се сформира, а Радев бъде преизбран, много интересно ще бъде в какви отношения ще бъде президентът с новото мнозинство.

- Това, че Томислав Дончев замести Борисов по време на консултациите за какво говори?

- По Конституция консултациите за връчване на мандат се водят с парламентарните групи, а не със самите политически партии. В този смисъл отсъствието на Борисов е обяснимо - той се отказа от депутатско място и не е част от парламента, а и едва ли някой е очаквал да го види на “Дондуков” 2 при положение, че той от доста време не се явява на публични места. Обаче Томислав Дончев също в момента не е депутат, а министър в оставка. Така че присъствието на Томислав Дончев на “Дондуков” 2 ми се стори странно и говори за липсата на свобода на действие у кандидат-премиера на ГЕРБ Даниел Митов.

- Ще има ли според Вас някакво обединение на партиите на протеста?

- След консултациите се изкристализира една конструкция, която може и да сработи. Става дума за коалиция на малцинството между “Има такъв народ” и “Демократична България”, подкрепена от БСП и “Изправи се! Мутри вън!”. Всички формации в парламента изглеждат склонни да подкрепят подобно правителство. Също така, не знам дали си спомняте, но първото социологическо проучване, което излезе след началото на летните протести от 2020 година беше на “Алфа Рисърч” и в него освен обичайните въпроси, социологическата агенция тестваше и нагласите на гражданите към това какви коалиции биха подкрепили. Тогава най-висок процент на положителни отговори събираше коалиция между “Демократична България” и “Има такъв народ”. Летните страсти до голяма степен се материализираха чрез парламентарния вот. Предстои да видим дали няма да реализират и работещо управление. Има реални шансове това да се случи.

- А как бихте коментирали изборът на председател и зам.-председатели на 45-тото НС - подходящ ли е той?

- Положителен знак е избирането на ново лице за председател на Народното събрание. Този акт е сигнал, че промяната, която обществото очаква, започва практически да се случва. Аз лично очаквам с нетърпение да видя първите данни за степента на доверие в новия парламент. Напълно убеден съм, че той ще започне с много по-високо доверие от предното Народно събрание. Много е интересно да надникнем и в самата процедура по избиране на председател на НС. Наличието на само две кандидатури - тази на ГЕРБ и на ИТН, ни показва, че останалите анти-ГЕРБ партии са постигнали съгласие за подкрепа на кандидатурата на Ива Митева. Високият интерес към заседанията на парламента, както и сериозният брой внесени законопроекти още в първите дни на неговата работа, ни дават надежди, че Народно събрание ще възвърне авторитета си.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.

Свързани новини