Отидете към основна версия

7 714 79

Слави и ИТН: От "Осанна" до "Разпни го"

  • слави трифонов-
  • итн

Дори ИТН, Демократична България и партията на Манолова, Бабикян и Хаджигенов да увеличат броят са депутатите си, едва ли общият им брой ще им осигури желаното от Трифонов парламентарно мнозинство

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията около Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ” напомня притчата за Исус Христос: посрещнат е с „Осанна” като спасител, но след време възгласите се променят в „Разпни го”.

Слави поднесе голямата изненада на парламентарните избори: без фанфари, предизборна пропаганда, „визия” за бъдещето от една партия и раздаване на пари от една джипка от друга партия, без купуване на гласове и тем подобни, за всеобща народна радост предизвика трус в застоялото блато на статуквото, като стана втора политическа сила. Отне гласове от ГЕРБ и от БСП, която уж се бореше за изборна победа, а отиде на трето място с поредна изборна загуба под ръководството на Корнелия Нинова и запрати на унизителното четвърто място ДПС (от която към партията на Слави изглежда също се преляха гласове), която се гордееше, че е незаобиколим фактор.

С влизането в парламента още на „Изправи се! Мутри вън!” и на „Демократична България”, за политическите мастодонти- ГЕРБ, БСП и ДПС „Има такъв народ” се яви като непредвиден и досаден играч, който безцеремонно се намеси в раздаването на картите. Обидно при това, защото партията беше създадена от „чалгаджия”, шоумен без никакъв политически опит и с депутати- сценаристи от неговото шоу и разни други неизвестни личности, изобщо като партия, която не може да определиш нито като лява, или дясна, без ясна политическа платформа и без утвърдени личности с управленски опит.

Какво да се прави при това положение? Как да се възвърне статуквото, при което държавата както си му е редът да се управлява не от самодейци, а от опитни политици, с каквито разполагат в изобилие трите известни традиционни партии? Ами как- като се направи така, че партията на Слави да се стопи и да върне на споменатите три партии- мастодонти откраднатите гласове.

Уважаваме избора на народа, казаха от тези партии , щом така е отредил и не иска ние да го управляваме, а предпочита Слави, ние сме готови да му окажем подкрепа, нека управлява той. Ще извикаме вкупом „Осанна” и ще му помогнем в ролята му на спасител. Бойко Борисов му обеща да му даде на заем десетина- двадесет депутати, та да си осигури мнозинство в парламента. Корнелия Нинова и тя обеща да го подкрепи и постави няколко удобни и приемливи за Слави условия, за да му даде подкрепа. И от ДПС обявиха, че ще подкрепят кабинет на Слави.

По такъв начин се очакваше Слави да приеме подкрепата и да състави правителство, от хора без опит разбира се, което , което предвидимо ще се провали с гръм и трясък и аста ла виста „Има такъв народ”!

Може да го смятат за чалгаджия и политически наивен дилетант, но Слави не се хвана на въдицата. На него и на хората около него стана ясно, че без собствено и на „Изправи се! Мутри вън!” и на „Демократична България” мнозинство в парламента ще претърпи провал, а обещаващите подкрепа в удобен момент ще го бламират. И заяви, че няма да приемат мандата, по простата причина, че няма такова мнозинство.

Това му решение предизвика нов шок в партиите- мастодонти. Вместо да поеме управлението на държавата, да се провали с гръм и трясък и да си замине по живо по здраво, Слави очерта перспективата за служебен кабинет и нови парламентарни избори, с реални шансове да увеличи преднината си, заедно с другите две партии на промяната. Като отнеме още гласоподаватели от ГЕРБ, БСП, а и от ДПС.

И „Осанна: се смени с „Разпни го”.

Силно разгневен, Бойко Борисов нарече Слави Трифонов „страхливец”, той и партията му предали мечтите и очакванията на много хора. Имал сигурни 165 гласа в парламента, а не посмял да състави правителство. А е трябвало да го стори, важно било за държавата, затова Борисов каза по адрес на ИТН: „Ще ви предоставим, каквото поискате. Само не вкарвайте държавата след пандемичната, икономическата, финансова и световна криза, и в политическа“. Но пък сам си противоречи, защото така коментира още отказа им:

„Единствено се водят от злобата - правят национални предателства, колкото повече виждат, че са неподготвени и некомпетентни”. Получава се някакъв миш маш- бившият премиер хем казва, че Слави и ИТН не са подготвени и некомпетентни да управляват, хем ги поощрява да създадат правителство. И още, ако не го съставят, ще предизвикат избори които ще ни струват 150 даже 200 милиона лева, грешно похарчена народна пара. Но Борисов забравя как през ноември 2011г. когато страната беше залята със стачки, попитан какво ще прави по време на националния протест на 30-ти ноември той заяви пред бТВ: “Ма изобщо, изобщо да не си мислят, че с протест ще ме уплашат. На другия ден давам оставката”, което означаваше нови скъпо струващи избори. Което и направи че през 2013г., когато страната беше залята с протести и той подаде оставка и предизвика избори.

И лидерът на БСП Корнелия Нинова не остана назад. Слави Трифонов провалил промяната в избирателния кодекс, бюджета и здравеопазването. И на какво основание Слави се славел като лидер на исканията за промяна? „Някой виждал ли е Слави Трифонов и сценаристите му на протестите?”- запита тя- „Не. Защо тогава ги наричате партия на протеста?”.

ДПС благоразумно се въздържаха от нападки срещу ИТН заради отказа им да съставят правителство. Но предварително бяха дали оценка срещу евентуален отказ на Слави да направи правителство, Йордан Цонев заяви: „Ще направим тежка политическа грешка, ако отидем на предсрочни избори”.

Какво ще ни донесат предсрочните избори? Дори ИТН, Демократична България и партията на Манолова, Бабикян и Хаджигенов да увеличат броят са депутатите си, едва ли общият им брой ще им осигури желаното от Трифонов парламентарно мнозинство. И те неминуемо ща бъдат изправени пред необходимостта от компромис, защото държавата не може да си позволи нови и нови избори, които да повтарят един и същи резултат, което може да доведе до умора в избирателите и даже отлив от тези три партии. Ще трябва да търсят подкрепа от някоя от трите големи партии от „статуквото”- ГЕРБ, ДПС и БСП. От ГЕРБ няма как, нали целта на промяната е ГЕРБ най-сетне да слезе от политическата сцена.

Подкрепа от ДПС крие огромен риск от депесарски шут в бъдещето, такъв отнесе СДС при Филип Димитров, БСП при Орешарски, а сега и ГЕРБ, срещу която неофициалният и довчерашен коалиционен партньор, се нахвърли с най- обидни квалификации, в опит да се качи навреме на влака на промяната и да се разкачи от потъващият герберски кораб. И май остава БСП, която Слави приши към статуквото, но може би не съвсем основателно, защото тази партия е в опозиция на ГЕРБ от 2009 г.

Но за да потърси Слави взаимодействие с БСП ще е необходимо партията на Нинова да не поставя високомерно условия, които да имат характера на извиване на ръце, защото ако Нинова, която имаше амбиции да стане премиер, не преглътне егото си и не постигне споразумение с Трифонов и провали възможността за правителство, ГЕРБ наистина може да се завърна на бял кон във властта, а БСП да си остане вечна опозиция. И изгледите не са обнадеждаващи, като се има предвид, необяснимият и високомерен ход на парламентарната група на БСП, ръководена от г-жа Нинова, да не подкрепи на 28-ми април, заедно с ГЕРБ и ДПС дневния ред на Народното събрание, защото видите ли проектозаконите на БСП отговаряли повече на интересите на обществото и би трябвало да се разгледат с приоритет, което даде основание на Слави Трифонов да посочи, че това е акт на статуквото, представлявано от тези три партии, с които той не желае и няма да се коалира.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.

Свързани новини