Отидете към основна версия

3 249 51

Дискриминацията и грабежът в Крим попадат в доклад на ООН

  • русия-
  • крим-
  • украйна-
  • дискриминация-
  • грабеж-
  • оон-
  • доклад-
  • д-р фернан дьо варен

Aсоциацията за реинтегриране на Крим информира специалния докладчик на ООН по въпросите на малцинствата д-р Фернан дьо Варен за ситуацията на полуострова

Снимка: ohchr.org
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Специалният докладчик на ООН по въпросите на малцинствата д-р Фернан дьо Варен получи информация от Aсоциацията за реинтегриране на Крим /ARC/ относно предизвикателствата пред Крим, за неговия доклад „Малцинства, равно участие, социално и икономическо развитие и Програмата за устойчиво развитие до 2023 г.“. Докладът ще бъде представен на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тъй като мандатът на докладчика обхваща всяка уязвима етническа група, представянето на ARC описва проблемите на расовата дискриминация, репресиите и ограбването на бюджета не само с примери при традиционните национални малцинства в Крим, но и по отношение на коренното население на полуострова и етническите украинци.

Доказахме на специалния докладчик, че руските фактически „власти“ не реализират никакъв политически или програмен подход в Крим за защита на правата на човека и на етническите групи, и че техните „нормативни актове“ по „междуетническите въпроси“ имат само пропагандна роля. В същото време те са инструмент за пълно присвояване на съответните средства от фактическите „власти“ и свързаните с тях престъпни структури.

ARC подчерта, че именно действията на Русия са основната причина за неравенствата, основани на религиозна, езикова или национална идентичност по отношение на социалното и икономическото развитие на етническите групи на Крим. Асоциацията припомни на докладчика, че Русия забранява всяко независимо посещение в Крим от международни организации, независими адвокати или неправителствени структури за правата на човека.

ARC посочи в доклада, че реалните цифри на равнищата на безработица и нивата на бедност при етническите украинци и кримските татари в съвременния Крим са неизвестни, но такива лица са систематично дискриминирани от руските „власти“ по въпроси на заетостта и труда, заради техния етнически произход и често за „отсъствие на руско гражданство“. Например за трагична смърт на г-жа Веджие Кашка споменахме, че кримскотатарските жени са пряк обект на политическите репресии от руските наказателни органи в Крим.

ARC доказа в своето изложение, че руските „власти“ са похарчили огромни бюджетни пари, които уж са за подкрепа на „националните културни автономии“ в Крим, но тези средства са напълно присвоени от руските „офицери“ чрез фалшиви организации като „казашки съюзи" или „автономии“ на някои лоялни на Русия и контролирани от нея диаспори. Напомнихме на докладчика, че коренното население, етническите украинци и традиционните етнически малцинства в Крим нямат никакво практическо влияние върху планирането и реализирането на посочените „бюджетни средства“ и не получават никакво финансиране от бюджета.

Информирахме докладчика, че пандемията от COVID-19 е оказала отрицателно влияние върху социално-икономическото положение на коренното население, етническите украинци и традиционните етнически малцинства в Крим, тъй като и трите контролно-пропускателни пункта на административната линия за връзка с континенталната част на Украйна бяха затворени за дълго време през 2020 г. Това създава трудности за културните контакти на съответните етнически групи на Крим (включително местните кримски татари и украинци) с техните местни жители в континенталната част на Украйна и трети страни. Сега контролно-пропускателните пунктове са официално отворени, но режимът за влизане в Крим поради „епидемични ограничения“, наложени от корумпираните руски фактически „власти“, принуждава такива лица да плащат подкупи на „офицери“ от руските наказателни органи.

ARC покани специалния докладчик в Украйна и Крим, което ще му позволи да добие впечатление от първа ръка за ситуацията с правата на коренното население и малцинствата в региона.

Източник: Association of Reintegration of Crimea

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 34 гласа.

Свързани новини