Отидете към основна версия

2 607 22

"Шалом": Бг правителство трябва да поеме отговорност за действията срещу евреите 41-43 г.

  • "шалом"-
  • евреите-
  • втората световна война-
  • територии
Максим Бенвенисти. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти официално обяви позицията на организацията относно съдбата на евреите под българско управление в годините на Холокоста в Европа.

В годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта, констатира се в документа. Спасението е резултат от действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост, коментират от „Шалом“. За този акт на българите евреите ще бъдат винаги благодарни.

“Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война е исторически факт, който не може да се отрече. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им – уточняват още от организацията. - Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население”.

Българско правителство, по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г., казват още от „Шалом“.

Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще, заключава документът.

Позицията е приета от най-висшия управителен орган на ОЕБ „Шалом“ – Отчетно-изборната конференция на организацията още на 4 декември 2011 г. и е потвърдена от  Изпълнителното бюро на ОЕБ „Шалом” на 31 януари 2013 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини