Last news in Fakti

14 Февруари, 2013 15:14 2 591 22

"Шалом": Бг правителство трябва да поеме отговорност за действията срещу евреите 41-43 г.

  • "шалом"-
  • евреите-
  • втората световна война-
  • територии
"Шалом": Бг правителство трябва да поеме отговорност за действията срещу евреите 41-43 г. - 1
Максим Бенвенисти. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти официално обяви позицията на организацията относно съдбата на евреите под българско управление в годините на Холокоста в Европа.

В годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта, констатира се в документа. Спасението е резултат от действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост, коментират от „Шалом“. За този акт на българите евреите ще бъдат винаги благодарни.

“Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война е исторически факт, който не може да се отрече. Ние, българските евреи, скърбим за невинните жертви, почитаме и ще почитаме паметта им – уточняват още от организацията. - Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население”.

Българско правителство, по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 – 1943 г., казват още от „Шалом“.

Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще, заключава документът.

Позицията е приета от най-висшия управителен орган на ОЕБ „Шалом“ – Отчетно-изборната конференция на организацията още на 4 декември 2011 г. и е потвърдена от  Изпълнителното бюро на ОЕБ „Шалом” на 31 януари 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    1 0 Отговор
    Не само че не трябва да поемаме никаква отговорност,а трябва всички евреи да бъдат екстрадирани от пределите на България!Защото България е на Българите а Израел на евреите!Така че да хващат пътя и да не провокират народа който отдавна им е набрал за техните действия особено след 89год.на сам!И да бъде върнат стария Български закон за защита на нацията от 41 год.който да ги сложи на място със всичките им ложи и искания!Пак да им се повтори България не е еврейска територия и исканията си да отправят към Израел!

    Коментиран от #3

  • 2 Да сме честни

    1 0 Отговор
    Всеки път, когато някои псевдо " патриоти" започвант да надуват фанфари, как са ни спасили , трябва да се напомня истината! Трябва ли да са евреите благодарни, че са обявени извън закона, белязани със жълти значки, лишени от всякакви човешки права, на Цар Борис и неговата администрация, парламент и полиция и т.н.?? Другите, истинските спасители, мълчат и не вдигат шум около себе си!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кик

    1 0 Отговор
    тотално изтребване на юдейте от благодарност сега вси4ки корпораций тук заедно с властта от 89 г насам ни геноцитинизират еврейски кръгове и интереси.....
  • 5 kak ne vi e SRAM

    1 0 Отговор
    Не ви ли е срам? Какво направижа евреите за да помогнат на Балгарскиа народ? Сега искат и ресто!
  • 6 българин

    1 0 Отговор
    ако българите не ги бяха спасили сега никои нямаше да ни иска извинение,ние сме си виновни че сме хора и сме ги крили,сега те взимат големите лихви в банките и много други.същата история е и с турците и циганите понеже сме състрадателни сега ще го ядем.
  • 7 българин

    1 0 Отговор
    и да допълня филмът списъкът на шиндлер е по действителен случай,няма да се очудя ако поискат извинение от роднините му че не е спасил всички евреи то е почти същото.
  • 8 7777

    1 0 Отговор
    Да искат на правителствата които са били на влас 41-43год.Сега сме 2013год.Айде холан от тука.Отговорности едни сопи в гърба
  • 9 tost

    1 0 Отговор
    България е единствената държава в Европа,спасила евреите от геноцид през 1940 – 1945 г,при полужение че правителството е било на страната на нацистите.Но да искат някой да поеме отговорност за този период е все едно да искат от Италия(Римската империя)да се признае за виновна,че са разпънали Исус.Трябва да гледаме напред и да обърнем гръб на миналото.
  • 10 ст

    0 0 Отговор
    A пък аз искам евреите да поемат отговорност и да си платят за мафиотизирането и безогледното грабене по цялата планета, за геноцида които те водят срещу всеки изпречил се пред тях от няколко стотин години насам
  • 11 СТ

    0 0 Отговор
    Така ще е докато няма кои да ги спре, всишки трябва да са на колене пред тях, и това е защото Ви МРАЗЯТ, ще доидат и винаги ще намеряд повод да ви УНИЖАТ и УПОТРЕБЯТ и после да искат ОЩЕ и ОЩЕ
  • 12 Безсрамник

    1 0 Отговор
    В свещената книга ТАЛМУД на еврейския народ е писано: „Спасителят на един единствен живот е спасил целия свят !“ Малка България, за разлика от толкова много ”авторитетни” Европейски държави, като Австрия, Унгария, Румъния, Хърватия и пр.и пр., спасява всичките свои 50 хиляди евреи с българско гражданство и още 15 хиляди други Европейски евреи ! Дори една Полша не прави опит да спаси всички свои евреи !
    Та тази организация ШАЛОМ от името на целия еврейски народ ли се произнася тъй безапелационно по една толкова деликатна тема ? И след като е толкова "принципно придирчива", не смята ли за уместно първо тя да се извини от името на еврейския народ на българския народ ? Народният съд през 1944 г., в състава на който влизат спасени от българския народ евреи, обрича стотици наши сънародници и най-ревностни еврейски спасители на безмилостна гибел ! Или ШАЛОМ ще потърси "оправдание в това, че става дума за лица, служили на Сталинския комунистически режим" ? Тогава с какви очи тя иска от сегашния Български държавно-политически връх да носи морална отговорност за някогашни политически субекти ? Още повече, че съдбата на евреите в окупирани от Германия земи е била предопределена от Хитлер още преди България да поеме тяхното администриране и не български власти са ги вкарвали, инквизирали или ликвидирали в германски концентрационни лагери ! Значи другарите от ШАЛОМ искат да мерим събития от преди 70 години по два различни аршина ! Що за морал e това ?
  • 13 ст

    0 0 Отговор
    Морални норми при евреите няма както и работническа еврейска класа, тук става нещо друго и то опасно, тестват къде ни е прага на търпимост и се възползват от комисионерите които ни управляват, а и готвят активни действия за поредното навлизане и намеса с цел ГРАБЕЖ, повода е както винаги "анти евреиския проблем" създаден от самите тях
  • 14 муспи

    0 0 Отговор
    Ако българският народ е спасявар евреи, това е най срамната му и неморална постъпка в историята му, много по дълга от хазарската. Но народите нямат влияние върху правителствата си, те както и сега, така и тогава са биле еврейски - спасил ги е царя евреин и еврейското му обсръжение. За жалост Хитлир не се е освободил от тях и ги наричал съюзници. Ако народната воля тогава ги е спасила, сега трябва да ги избие! - това доказва че никой не пита народа. Но проклятието остава! То е действено точно защото е от безправните. Който се съмнява да види еврейските муцуни - върху тях се е залепило нашето проклятие. Поклети да са защото са проклети!
  • 15 ДС

    0 0 Отговор
    Моля, Комисията за отваряне на досиетата да "осветли" членовете на ШАЛОМ за принадлежност към комунистическите стуктури и тайни служби !
  • 16 Кюспи

    0 1 Отговор
    През втората световна война, фашистка България събра всички евреи от Македония и ги изпрати в лагери, където са били убити.
    Мисля, че има и филм за тази българска история.
  • 17 муспи

    1 0 Отговор
    Кюспи, чифутле , ако това което казваш е било, сега щеше да го честваме като пурим. Но е невъзможно след като е имало филм, - всички филми в света са евреиски, включително и африканските, и казват само лъжа. Но не се притеснявай, скоро ще има настина холокост - аз лично с тебе ще се кефя.
  • 18 ТРОШАЧА

    0 1 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ НЕ СЕ НАРЕВАХА ТЕЗИ ЕВРЕИ И ТОВА СИ Е . АБЕ НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ВСЕ ЗА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ДА ВИЕТЕ ??? АЙДЕ ИЗМИСЛЕТЕ ВЕЧЕ НЕЩО ПО-АКТУАЛНО ВЕЧЕ ЧЕ СТАНАХТЕ БАНАЛНИ . ВЛЯЗОХМЕ В НОВ ВЕК А ВИЕ ПАК СЪЩОТО ПОДКАРАХТЕ !? АМИ БЪЛГАРИЯ Е ДАЛА МНОГО ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ ОТ ВАС ПЪК НЕ ДОСАЖДАМЕ НА ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА СЪС СЪДБАТА СИ ... НАЛИ ? 200 ГОДИНИ ВИЗАНТИЙСКО РОБСТВО ... 500 ГОДИНИ ТУРСКО РОБСТВО ... (като при освобождението на БГ великите сили застават на страната на ...Турция с което България губи много територия и население ) И НАКРАЯ 50 ГОДИНИ -РУСНАЦИ ... ТА ПРЕЗ ЦЯЛОТО ТОВА ВРЕМЕ СА БИЛИ ИЗБИВАНИ ОТВЛИЧАНИ ХВЪРЛЯНИ В ЗАТВОРИ И БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИ ПОЗНАЙТЕ КОЛКО БЪЛГАРИ ... ??? НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ИМ БРОЯ ...? Е КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ СЕГА ? А ГОСПОДАТА СИ МИСЛЯТ ЧЕ ПРОСТО ВСЕКИ ЖИВ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ИМ Е ДЛЪЖЕН И ВИНОВЕН ЗА НЕЩО ! НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЗАЩОТО ВСИЧКО СИ ИМА ГРАНИЦИ ! ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ С ТОВА Е НА ХОРАТА ДА ИМ ПИСНЕ И ДА ВИ НАМРАЗЯТ ! АЙДЕ ВЕЧЕ СМЕНЕТЕ ПЛОЧАТА . ( И по бащина и по майчина линия имам загинали във войната дядовци и какво сега трябва да ходя и да търся виновниците и да се правя на най-голямата жертва ли ??? Били са се като мъже и са загинали пак така ! Това е ! БОГ да ги прости а живота продължава и иска своето !)
  • 19 Егани толерантните българи

    1 1 Отговор
    Като четеш коментарите, преобладават основно ярки антисемитски такива.Явно, независимо от митовете, че българите били толерантни към малцинствата, си е чиста лъжа, за пред света.Иначе , българина с удоволствие за пари ще обира и брат си , камо ли турчин, циганин или евреин.Когато е анонимен, антисемитът си разпуска езика до крайност.Иначе като всеки подлец е и много страхлив. Църкайте!!

    Коментиран от #20, #21

  • 20 ррр

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Егани толерантните българи":

    Не сме антисемити, просто не обичаме евреи -ЕВРЕИНО, както вие не обичате нас, но за разлика от нас вие грабите, лъжете, мамите и убивате!!!!
  • 21 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Егани толерантните българи":

    А ТИ ПЪК НЕ СИ АНОНИМЕН ...??? И НЕ ДЕМОНСТРИРАЙ НЕБЛАГОДАРНОСТ - НЯМАШ ТОВА ПРАВО ЗАЩОТО МОЖЕШЕ СЕГА ДА НЕ ПОСТВАШ ТУК АКО НАШИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ ЕДНО ВРЕМЕ НЕ СА СЕ ЗАСТЪПИЛИ ЗА ВАШАТА ОБЩНОСТ ! МОЖЕ БИ ТОГАВА СТЕ ЗАСЛУЖИЛИ ТОВА ! А СЕГА ВМЕСТО ДА УМУВАШ СЕ ЗАМИСЛИ КАК ДА БЪДЕШ ПО – ДОБЪР И ДА ЗАСЛУЖИШ ОТНОВО УВАЖЕНИЕТО ЗАЩОТО ВСЯКО МАЛЦИНСТВО ТРЯБВА ДА ЗАСЛУЖАВА МЯСТОТО СИ В ДАДЕНА ДЪРЖАВА И ДА ПОКАЗВА С ПОСТЪПКИТЕ СИ ЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОЧИТАНО И УВАЖАВАНО ! ВИЕ СТЕ СИ ИЗМИСЛИЛИ ЕДНА ДУМА - АНТИСЕМИТ И Я ИЗПОЛЗВАТЕ ВЕДНАГА ЩОМ НЯКОЙ ИМА ПО-РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ОТ ВАС - ТОВА ГОВОРИ САМО ЕДНО ЧЕ ИСКАТЕ ВСИЧКИ ДА МИСЛЯТ КАТО ВАС -ЗАЩО ? ВСЕКИ НАРОД ИМА СВОЙ НРАВ И ТЕМПЕРАМЕНТ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КАРАН НАСИЛА ДА ПРИЕМА ЧУЖДИ НРАВИ ИЛИ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ ЗАЩОТО ТОВА ГРАНИЧИ С РОБСТВО !!! И ОЩЕ НЕЩО ВЪВ ВРЪЗКА С НАИВНОТО ТИ ИЗКАЗВАНЕ ЗА АНОНИМНОСТ - АКО СИ МИСЛИШ ЧЕ ТУК СЛУЖБИТЕ НЕ ВЪРТЯТ УШЛЯЦИ И НЕ МОГАТ ДА НАМЕРЯТ АДРЕСА НА ВСЕКИ КОЙТО ПОСТВА МНОГО ГОРЧИВО СЕ ЛЪЖЕШ . МОЖЕШ ДА БЪДЕШ СИГУРЕН ЧЕ ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПИШЕ СЕ СЛЕДИ И ДАЖЕ ЗНАЯТ КОЙ КОЙ Е . МЕН ЛИЧНО ОБАЧЕ НЕ МЕ ВЪЛНУВА ЗАЩОТО НЕ ВИЖДАМ НИЩО НЕДЕМОКРАТИЧНО ДА ИЗКАЖА МНЕНИЕТО СИ ПРЕД ДРУГИ ХОРА С КОИТО ПЪК В ПОВЕЧЕТО ПОСТОВЕ МИСЛИМ ЕДНАКВО КАКТО И ТУК КОЕТО Е ВИДНО !!! ИМА ЕДНА БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА КОЯТО Е МНОГО ТОЧНА В СЛУЧАЯ : – ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ !
  • 22 Обикновен Българин

    0 0 Отговор
    Какъв Шалом, какви организирани евреи България. Прочетете книгите на Виктор Островски- Мосад по пътя на Измамата и Лъвът от Мосад и ще разберете отчасти същността на евреите... по света и у нас.
    Като им е толкова мила татковината, що не си ходят да живеят в пущиняците там, а са се кротнали у нас. Нали там правят от пустоните оазиси, капково напояване.... Да сте видели евреин миньор или металург. Само алъш вериш и далавери братлета.
    От тези техни благодарности ми изтръпна рамото от потупване, но файда никаква, само зулуми. Сега ще си натресем и Хисбула и Хамаз заради простотията на друг евреин , за беда външен министър на суверенна държава. И се чудим защо пазарите в арабския свят ни се затръшват пред носа ( не, че имаме какво да предложим ) и ...... защо е такъв футбола в България....