Отидете към основна версия

4 128 35

Емил Соколов: Президентската република е най-лесният и бърз начин да си натресем поредния овластен кретен

  • емил соколов-
  • президентска република-
  • борисов-
  • власт-
  • отговорност-
  • месия

"Не искаме да носим отговорност. Искаме някой друг да я носи вместо нас. Затова си търсим герои, които да се наемат с тази задача", смята Соколов

Емил Соколов; Кадър: "Денят с Веселин Дремджиев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Емил Соколов, историк и политически анализатор, публикация във Facebook:

"Моделът "Борисов" е жив и здрав

Не само това, ами моделът 'Борисов' е по-силен от всякога. Чудите се защо и как? Просто е. Моделът "Борисов" с всичката си корупция, простащина и пренебрегване на институциите и разделението на властите си в същината си е един излязъл от контрол култ към личността. Да, точно така. Проблемът е и продължава да бъде в това, че българите искат месия, спасител, рицар на бял кон, абе, наречете го както искате. Може да ви се струва клише, но е вярно. При нас търсенето на спасител не е някакъв незначителен процес, а бясна фиксация и мания. Тази разбесняла се патология спира развитието ни като общество още от Тодорживково време (дори и преди това, но затова друг път) и по нищо не личи, че сме си научили урока. Напротив, не само не се отказваме от вредния си навик да търсим героя от приказките, а целеустремено продължаваме напред с 200. Моделът "Борисов" е жив не заради Борисов, а заради нас. Ние го държим жив.

Погледнете само последните идеи, които българският гений роди. Например, президентска република е една такава идея. Някой си мисли, че ако станем президентска република с магическа пръчка ще заприличаме на САЩ ли? Не, няма. Тогава България официално ще стане феодална държава. Не че сега няма признаци за това, но президентската република е гаранция да станем нечия собственост направо по Конституция. Виновен обаче няма да е спасителят, а ние. Ние сме тези, които доброволно даваме свободата, достойнството си и какво ли не на силни фигури, очаквайки от тях защита, стабилност и келепир. Та, нека станем президентска република, щом толкова много искаме да имаме цар, аристокрация, рицари и крепостни селяни. Тази приказка преведена в нашата българска реалност няма да изглежда така бляскаво. Така по нашенски, президентската република е най-лесният и бърз начин да си натресем поредния овластен кретен като Борисов, да овластим олигархията още повече и да развържем ръцете на мутрите, които подобно на някогашните васали, ще поддържат мира в територията с редовен бой. Келепир ще има, ама не за вас, а за тях.

Не си мислете, че по такива идеи се увличат само феновете на Борисов. Същото важи и за демократичната общност. Погледнете само култа към Кирил Петков. Преди да ме обвините, че съм гербаджия, ще кажа, че Кирил Петков е супер. Харесвам го. Не харесвам обаче истеричните му фенове, които обясняват как той е предреченият от Ванга спасител. Как той бил човекът, който ще изкара България от блатото. Не, няма да ви изкара от блатото. С нищо не ви е длъжен. Сами трябва да се изкараме от блатото, а не да пишем тъпи постове във Фейсбук и да изпадаме в окултизъм. Не чувате ли как звучи това? Според древна легенда, предречена от Ванга, чужденец ще дойде и ще спаси България. Не е сериозно. Нелепо е след 40 години комунизъм и 30 години преход да решаваме проблемите си с митове и легенди. Всъщност, култът към Кирил Петков щеше да е по-окей, ако обединяваше по-голямата част българите. Ние обаче освен че издигаме личности в култ, издигаме тъпи личности в култ. От торбата с Кириловците, издърпваме Слави - бета версията на Бойко. Две грешни стъпки не правят една правилна.

Целият проблем с търсенето на спасители и месии и издигането на личности в култ идва от това, че като общество повечето от нас са абдикирали от това да са личности. Не искаме да носим отговорност. Искаме някой друг да я носи вместо нас. Затова си търсим герои, които да се наемат с тази задача. Истинските герой обаче няма да свършат работата вместо нас. Това е причината все попадаме на фалшиви герои. Избрали сме да сме статисти в собствената си държава. Гледаме сеир и не мислим, че всичко това се пише на наша сметка, защото държавата, това сме ние".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.

Свързани новини