Last news in Fakti

27 Август, 2021 13:00 2 868 43

Президентска република? Нека не се занимаваме с глупости

  • избори-
  • президент-
  • президентска република

Политическа криза се вихри и пак започнаха да валят „магически решения“

Президентска република? Нека не се занимаваме с глупости - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Петров за "Кафенето"

Честно казано, вече загубих бройката на пътите през последните месец-два, в които някой тръгва да говори или пише разпалено по темата за президентската република като пенкилер на настоящата хаотична политическа ситуация.

Сега изведнъж променяме държавното устройство, даваме властта в ръцете на президента и той започва да променя законите много по-бързо и ефективно, а държавата започва да работи по мед и масло.

По нашите ширини май е вкоренено това влечение към царя самодържец, който казва и нещата се случват, докато на парламентарната демокрация се гледа предимно с откровено подозрение и неприязън.

И това е донякъде нормално, особено в моменти, когато парламентът демонстрира тотална неспособност да върши работа.

Едва ли са много хората, които да вярват, че от третия мандат, даден от президента Румен Радев, най-сетне ще се пръкне състав на Министерски съвет, който не просто да мине на гласуване в Народното събрание (НС), но също така и да оцелее повече от няколко месеца. Ситуацията вътре в НС е разпокъсана, липсва елементарна способност за водене на диалог, а част от партиите използват реторика, типична по-скоро за военно време, отколкото за демократичен дебат.

Да, страната ни се намира в политическа криза и, ако си позволим да цитираме народния поет, „от никъде взорът надежда не види“. Затова най-лесното е да се гледа към „магическите решения“.

У нас те открай време са си популярни – просто хората обичат да им покажеш едно принципно сложно понятие и да го развееш високо като универсален цяр за недъзите на съществуващата система.

Нима Слави Трифонов не си стартира кариерата в политиката точно по този начин, убеждавайки толкова много хора, че мажоритарното гласуване ще реши голямата част от проблемите на държавата, без реално някой да обърне внимание какво точно представлява въпросната мажоритарна система за избор на депутати и какви са нейните ефекти.

За щастие, така и не успяхме да добутаме нещата до нея. Сега обаче много повече сила набира едно друго всесилно лекарство за Българската политика – президентската република.

И тук обикновено започва откъсването от реалността. Колкото и странно да звучи, при президентската република парламентът остава, партиите в него – също. Ролята на Народното събрание като законодателен орган не се променя.

Разликата със сегашната избирателна система идва от това, че не НС излъчва премиер, а държавният глава сам формира правителството и той е начело на изпълнителната власт. Такъв е форматът в САЩ, както и в мнозинството от страните в Африка и в Южна Америка. По-лекият вариант е полупрезидентската република, където президентът назначава премиер. Такива има във Франция, Русия, Ирландия, Украйна и др.

Подобна система на управление е адекватна за по-големи държави, за федеративни държави (или поне такива, където има силно местно самоуправление), тъй като действително се съсредоточава повече власт върху фигурата на президента.

В чистата президентска република държавният може да предлага нови законопроекти и върши работата на един премиер заедно с типичните задължения на държавен глава.

Да, това може да гарантира повече стабилност, но може да създаде и много по-големи условия за злоупотреби с власт – нещо, което не е като да не сме виждали в българската история.

Затова и когато се мисли за подобни големи промени, не се действа на парче. Защото след като онзи конкретен кандидат или действащ президент, който имаме предвид, си изкара мандатите, ще дойде друг. И той може да не е точно това, което бихме искали.

Това е рискът с връчването на твърде много власт в ръцете на един човек – понякога просто може да е неподходящият човек.

Другият голям проблем на тази система е това, което някои в момента си мислят, че ще е голям плюс – прокарването на закони. Макар че президентът ще има законодателна инициатива, това по никакъв начин не означава, че той директно ще си ги и обнародва. Единствената институция, която може да приема закони остава Народното събрание.

Та сега си представете ако президентът е от една политическа сила, а мнозинството в парламента – от друга. Или просто президентът и мнозинството в НС просто са в крайно лоши отношения. Това означава стопиране на законопроекти и блокиране на самата система.

Перфектен пример за това можем да видим в САЩ, където закони се прокарват изключително трудно, а ако президентът и Конгресът са от различни партии, подобни упражнения са почти невъзможни.

За да стигнем и до сегашната ситуация и практическата възможност да се промени системата така, че да се въведе реално президентска република. Възможност, която поне в момента просто липсва.

Въвеждането на президентска република у нас изисква промяна в Конституцията. Такава може да се извърши с гласовете на поне 180 депутати в обикновено Народно събрание, или от Велико народно събрание. За такава голяма промяна се предполага, че първият вариант не е толкова удачен.

Колкото до втория… Гимнастиките на ГЕРБ и Данаил Кирилов би трябвало вече да са ни научили, че промените в Основния закон не се случват току-така, а изискват за тях да има конкретен, разписан проект, който да премине през гласуване в Народното събрание, където му трябва не просто обикновено мнозинство, а абсолютно – поне 2/3 от депутатите в парламента.

В сегашната ситуация мислите ли наистина, че това може да стане?

Да, покрай невъзможността да се състави правителство и потенциалното провеждане на трети вот за парламент в рамките на по-малко от една календарна година, единственото подходящо описание за положението е „криза“.

Решението за нея обаче не е да търсим магически пенкилери, кой от кой по-странни на практика, а да изискваме повече отговорност от народните си представители, карайки да мислят трезво, практично и най-вече – в интереса на държавата.

Тъжната истина е, че повечето подобни решаващи всичко ходове са предимно прах в очите. Така де – ако наистина работеха, нима никой досега нямаше да е пробвал да ги приложи наистина на практика?


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За един

    39 5 Отговор
    глупост , за други - не !
  • 2 ТаУмВзе

    32 3 Отговор
    А мутро мафиотска клика, по добре ли е?
  • 3 Pilot

    41 10 Отговор
    Мисля си, че с тези 240 продажника в Парламента, наистина Президентска Република е изхода, защото Генерала се доказа за тези 4 години !!! Не случайно и служебното правителство е с най-високия рейтинг !!!

    Коментиран от #19, #43

  • 4 да или не

    19 3 Отговор
    неможе някакъв идиот да ми каже , аз сам ще си реша :)

    Коментиран от #9

  • 5 русенец

    24 1 Отговор
    То понеже много сме прокопсали с парламентарна република. Докарахме я до там, да наричат най-високопоставеният човек в Бг ПКП. Не, че не беше такава.
  • 6 Българка

    16 11 Отговор
    Аз подкрепям Румен Радев и пак ще гласувам за него за президент, но съм против президентска република.
    Бойко ни направи премиерска република, а Гешев прокуросрска територия. Я си представете, че някой като тях или Слави, Доган, Пеевски успее да излъже избирателите и стане президент. Тогава какво правим?

    Коментиран от #40

  • 7 сила

    20 8 Отговор
    РАДЕВ ПОЖИЗНЕН ПРЕЗИДЕНТ,ГРОБ В БЕЛЕНЕ ДОЖИВОТ....ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ,СИМПАТИЗАНТИТЕ В МИНИ И КАМЕННИ КАРИЕРИ

    Коментиран от #21, #22

  • 8 1122

    22 6 Отговор
    Нужна е Президентска Република.Така партиите ,ще бъдат ограничени,да извършват глупости/нищо няма а зависи от тях/.Нагледахме се на партии.Няма полза от тях.За България е нужна Президентска Република.Така завинаги ще се оттървем от Герб, ОП, Воля на затворника Марешки, от продажната ДПС,от НФСБ и много партийки без подръжници.Няма нужда и от БСП.
  • 9 Ало ограничения

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "да или не":

    Ако ще си решаваш сам вземи си стадо и решавай. Като живееш в общество, ще се съобразяваш с обществените норми
  • 10 Реалист 2

    9 3 Отговор
    "Президентска република" .!?! 😯 Абсурд.!?! Представете си Роско Плевнялиев, Петър Стоянов или някой щатско-турски плужек с неограничена власт !
    Абсурд !

    Коментиран от #11, #23

  • 11 русенец

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист 2":

    Представи си една Тиква, без значение дали е Борисов или Трифонов, зад която има един беззъб парламент. 11 години беше така, преди това също.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 фгйф

    13 0 Отговор
    А най добре - Народна Република България и за всяко едно нещо - референдум. На хората им писна от политиканстване, никой не ги слуша вече даже какви си ги говорят тези в парламента, те не мислят за България, те мислят за себе си. Какво добро очаквате от хора които мислят само за себе си ? Аз лично разлика между всичките тея които се изредиха последните 30 години не виждам - всичките са за затвора и не само! Соросоидните отреБки, които този сайт подкрепя пък са направо за бесилУто за държавна измяна ... Какви мажоритарни избори какви 5 лева - конфискация на имуществото и затриване на рода им до 9-то коляно на всички продажници - България няма нужда от вас!

    Коментиран от #15

  • 14 Само 2 ли са вариантите?!

    5 4 Отговор
    А защо не дадат повече права на президента? Например той да назначава правителство или част от него, което да се контролира както и до сега от парламента?

    Коментиран от #17

  • 15 русенец

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "фгйф":

    Как ще отговориш на въпрос на референдум, който гласи така :"Да се намалят ли данъците в Бг?".

    Коментиран от #26

  • 16 Реалист 2

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "русенец":

    А бе, поне Корнелия Нинова се държеше мъжки срещу Баце. Благодарение поне на тази скромна, вербална съпротива Борисов не успя да се превърне окончателно в севернокорейски вожд-слънце .

    При разграбени от Саш и Турция бг медии, само в парламента може да се чуе някаква опозиция.

    Коментиран от #20

  • 17 Да бе, да

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Само 2 ли са вариантите?!":

    Че после да си измиват ръцете един с друг ? 😜
  • 18 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Предвид видимата от всякъде деградация на политическата с-ма в България и варианта Президентска Република независимо добър или лош е в областта на празните приказки! Няма в момента реална сила-организация която да е в състояние да промени политическата система!

    Коментиран от #24

  • 19 Хахаха

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Pilot":

    Доказа, че и чеп за зеле не става от него. Да ме прощава чепа, не исках да го обиждам.
  • 20 русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист 2":

    Колко мъжки?:) Забавлявали са те с играта на доброто и лошото ченге. Като си гласуваха заплатите и привилегиите , не видях борба а единодушие.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    А ТИ В ЛУДНИЦАТА.
  • 23 Хахаха

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист 2":

    А сега си представи Мунчо грипена - ТРАГЕДИЯ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Sieg

    10 4 Отговор
    Президентска република с най - добрият ни президент до сега Румен Радев!
  • 26 асда

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "русенец":

    Това не е въпрос за референдум, правилният въпрос е - да се въведе ли прогресивно данъчно облагане (т.е. богатите да плащат повече), както е в повечето страни от Европейският съюз от който ние уж сме част. За това какво мислиш ще отоговорят 90% от хората - ясно е, че тези в парламента и кръговете за които те лобират няма да го приемат защото ще засегне тях нали? При пряката демокрация те също ще дадат гласът си, но той няма да значи нищо на фона на останалите 90%.

    Коментиран от #27

  • 27 русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "асда":

    Защото миналата година в Швейцария им зададоха този въпрос и преобладаващата част от отговорите беше ДА НЕ СЕ НАМАЛЯВАТ ДАНЪЦИТЕ. С това искам да ти илюстрирам, че пряката демокрация е за интелигентни народи. На нас ни трябва диктатор.
  • 28 петко

    2 3 Отговор
    Не смейте дори да си помислите за президентска република.
    След като е избран президента народа не може да го премахне най-малко до края на мандата - 5,7,10 години.
    Народа може да си протестира, но нищо няма да промени.
    Съгласен съм с президентска република само, ако се осигури възможност на народа по лесно достъпен начин и по всяко време да може да отзове президента и да предизвика нови избори за президент. Тогава може мандата на президента и да е дожиовотен или до смяната му.

    Коментиран от #31

  • 29 Ами, ако се сбъдне де...ли

    1 6 Отговор
    Президентска република-може, ако президентът е Бойко Борисов😀😀😀

    Коментиран от #42

  • 30 Дани

    3 4 Отговор
    Не е сериозно ,Президент Да ,но Президентска държава НИКОГА.
  • 31 русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "петко":

    Защо? Като избереш депутат можеш ли да го махнеш?

    Коментиран от #34

  • 32 демократ

    4 0 Отговор
    ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
    Прилагана още от древността преди 2500 г.
    За информация прочетете трудовете на Платон, Аристотел, Макиавели и др., както и на техни съвременници.
    Това е най-добрата, най-справедливата и най-благоугодната за народа форма на държавно управление. Може да се въведе, ако мнозинството от народа поиска да взима политическите решения директно.
    ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ може да доведе до приемане на управленски решения, изготвяне на закони, директно избиране или отзоваване на длъжностни лица и издаване на съдебни решения.
    НАРОДЪТ е единствения отговорник и виновник за всичко. Когато народа осъзнато приеме цялата отговорност и вина за всичко, тогава е готов за ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.

    Коментиран от #33

  • 33 Те не могат да изберат кабинет

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "демократ":

    Може, може, ама не на тази територия при 80 процента дебили-по Иво Христов.😂 Може, когато мислещите хора надделеят ама засега няма такава опасност

    Коментиран от #36

  • 34 петко

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "русенец":

    В нашата "демокрация" ти дори не избираш депутата (преференцията не избор, това трик на овластените за заблуда на народа) и не можеш да го махнеш.
    Депутата еднолично не може да навреди нищо на държавата и народа. Това може да стане с мнозинство от депутати.
    Президента при президентска република еднолично може да предизвика катастрофални и необратими последици за държавата и народа, както това се вижда в други президентски държави. Може да си осигури доживотно и наследствено управление. Президента може да е склонен към автокрация и след това към диктатура. Това се вижда в Русия, Беларус, Турция и др.
    Много добре обмисли положителните и отрицателните черти на президентската република преди да си я пожелаеш.
  • 35 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Нищо лошо в Парламентарната република, ако има качествен контрол върху работата на отделните и органи. У нас вече 30 години съществува безпрецедентна безотговорност на всички нива. Вършат се злоупотреби с наши и европейски пари и никому не пука !! Тук-там ще се извисят гласове за нередности и.......до тук. Гласове в пустиня.
    Извършват се нарушения и на Основния закон на Републиката - Конституцията !!
    И аз не разбирам с какво право 160 човека от Обикновено народно / по скоро партийно/ събрание, могат да ремонтират нещо, което са го измислили и прогласували 400 народни представители, избрани от народа - 200 човека мажоритарно и 200 - на партиен принцип. Има ли много важни и маловажни членове и алинеи в Конституцията ? За мен всичките са изключително важни, но ганьовските ни политици ги нарушават , както им скимне. И с доброто на Конституционен съд !?
    Това го измислиха "демократите" от 1991 година !?
    После , като сме Парламентарна република, за какъв "чеп" ни е президент. Със вице и стотина съветници ! Няма ли да е по-хубаво , като Дания или Нидерландия , да си имаме крал, кралица, цар или царица, ако тяхната издръжка е по-евтина ?? И леко да се измени държавното устройство - естествено.........

    Коментиран от #37, #38

  • 36 демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Те не могат да изберат кабинет":

    "Те не могат да изберат кабинет", но народа може пряко да избира всичко при ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.
    Глупав, прост и дебилен народ, както някои го наричат, когато трябва да избира не е такъв. Но когато си избира няколко пъти едно и също, което не харесва май е такъв.
    Избраните са отражение на избирателите. Избраните нямат вина, че са избрани. Вината изцяло е на избирателите и те не трябва да я търсят в избраните.

    Коментиран от #41

  • 37 добавка

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Шаран БГ":

    В нашата парламентарна република към президента добави и една "първа дама" с незаконен и противоконституционен статут на държавна издръжка. Фигурира единствено в някой държавни протоколи.
    Сега си помислете, ако е избрана президентша .....
  • 38 647

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Шаран БГ":

    Тези нещата с президент, цар или всяка друга еднолична мандатна или доживотна власт може да стане същото положение, както сега с Гешев.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Млад човек

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Кво прайм ли?? Изчегъртваме го и...следващият да дойде!!Ясно??
  • 41 Бай Тошо

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "демократ":

    На тази територия наречена България е възможна само една система и тя е ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА, където НЕМА ЛАБАВО!!!
  • 42 Беновска пита

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ами, ако се сбъдне де...ли":

    Ами ако Президентът е Митю Пищова може ли Президентска република??? Само питам??
  • 43 Кую

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Pilot":

    Нищо не се е доказал. Звучи добре президентска република. Ще псуваме само един, а не 240 и сие. Всичко добро ще е от него, както и всичките мръсотии забъркани от него. Второто е сигурно. Дано не се казва РадеФ и да не носи зелени чорапи.