Отидете към основна версия

14 249 157

Калин Димитров за ФАКТИ: Засега няма блицкриг. Руската пропаганда сработи срещу самите руснаци

  • украйна-
  • русия-
  • нападение-
  • война-
  • калин димитров-
  • военен експерт-
  • оръжеен експерт

"Самите руснаци съзнават, че със съпротива от местното население няма да могат да превземат нито един големите градове", каза военният и оръжеен експерт

Калин Димитров
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"За момента не виждаме блицкриг. Дотук по нито едно от стратегическите направления не са постигнати някакви решителни успехи от руския агресор".Това заключи пред ФАКТИ военният и оръжеен експерт Калин Димитров. В периода 2014-2015 той е бил доброволец към Министерството на вътрешните работи на Украйна. Обучавал е подразделения на украинското МВР, доброволческите батальони в Донбас и Днепър. Работил е както със специалните подразделения на Министерството на вътрешните работи на Украйна, така и с такива на Министерството на отбраната на Украйна.

"Единствените по-сериозни руски успехи са на юг, в Херсон, където са успели да завземат няколко относително важни обекта. За момента не се знае дали ще успеят да развият настъплението си, защото те и в Суми до голяма степен бяха успели да влезнат в рамките на града и почти да стигнат до центъра, но вчера вечерта се оказа, че са изоставили града. Включително успехите им на изток не са много впечатляващи. Нито взеха Мариупол, нито успяха да направят пробив", добави той за неуспешния засега характер на руската инвазия в Украйна.

"Критични са първите 72 часа. Ако в първите 72 часа руската армия не постигне някакви решителни успехи, времето ще започне да тече срещу тях", поясни експертът.

"За всички беше ясно, казвал съм многократно, че украинската армия няма да се бие в полето. Няма смисъл от това. Както и всички бяха наясно с възможностите на Русия по отношение на авиацията - че те в пъти превъзхождат Украйна. И решението на Украйна е много просто - ще изчакат руската армия в градовете, като идеята е руската армия да бъде вкарана в най-неизгодната за нея тактическа ситуация. През последните 20 години всички градски боеве са много по-трудни за постигане на победа, отколкото при среща в полето", коментира развитието на бойните действия Калин Димитров.

"Украйна е ударила военно летище в Русия, в Ростовска област, тъй като им е близо. Тоест и руснаците търпят загуби на територията си. Те трябва да имат предвид, че не е изключено да се започнат терористични атаки на територията на Руската федерация", каза Димитров.

Относно превземането на АЕЦ "Чернобил" от руските части, той заяви следното: "Само идиот ще тръгне да води бойни действия там. Според мен електроцентралата осъзнато е оставена от Украйна, защото да се води бой покрай атомна електроцентрала, не е много умно. Стратегически важен обект е, да, но кой би поел отговорността за втори Чернобил? Нормално е електроцентралата да бъде изоставена. Електроцентралата вече е изцяло проблем на руснаците".

На въпроса на медията ни има ли способности Украйна да издържи на инвазията на руските агресори, военният експерт Калин Димитров отговори така:

"Ако се мобилизира голяма част от украинското население и има тотална съпротива, аз не виждам как руснаците ще завършат операцията си. 200 000 армия звучи много, да, но Украйна е 40 милионна страна. По последни данни 45% от населението на Украйна е готово да се включи в териториалната отбрана на страната. Дори и да приемем, че това е много завишен процент, нека да са 10%. Това са 4 милиона украинци. Второ, Украйна не е никак малка страна, тя е огромна. Наложена върху картата на Европа тя заема почти цяла Централна Европа.

В Харков те се опитаха да влезнат в колона, като на парад, и част от тази колона беше ликвидирана. Самите руснаци съзнават, че със съпротива от местното население няма да могат да превземат нито един големите градове. Сега щели да превземат Киев... Киев е огромен град, той за разлика от София няма ограничението на планините за разрастване. От единия до другия край на Киев може да стигнеш до пътуване от 4 часа в работен ден. И то не в трафика. Ако го има него, може и повече да са часовете. А относно населението - в Киев с предградията живеят приблизително 5 милиона човека. Всичките ми познати казаха, че ще евакуират семействата си, за да не пострадат, но те остават на място, за да защитават страната си".

"Според мен руската пропаганда в случая е сработила и срещу самите руснаци. Защо - съдейки по някои неща, те са очаквали, че в Украйна ще ги посрещнат с хляб и сол, понеже те нали обичат да са "освободители". Такъв елемент обаче няма. Тяхната собствена пропаганда им направи лоша услуга, защото не са посрещнати като освободители", заяви още Калин Димитров.

На въпроса дали обмисля да отиде в Украйна в този момент той отговори, че по всяка вероятност ще го направи, но това зависи от развитието на ситуацията. "Моите контакти в Украйна са на мнение, че е много важно да се работи в Европа, да не се прекратява натискът върху правителствата за максимални санкции и максимална изолация на Русия. Да отидеш и да вземеш автомата е лесно, но въпросът е дали с това решение ще си максимално полезен", заключи той.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 161 гласа.

Свързани новини