Отидете към основна версия

5 105 83

Проф. Радка Аргирова пред ФАКТИ: Формира се поредната вълна на ковид

  • радка аргирова-
  • вирус-
  • ковид-
  • вълна-
  • ваксина

Продължавам да получавам заплахи и много обидни думи по мейла, но аз казвам истината, твърди вирусологът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще се върнат ли мерките като дистанция и носене на предпазни маски през есента? Какъв нов вариант на коронавируса да очакваме… По темата пред ФАКТИ говори вирусологът проф. Радка Аргирова.

- Проф. Аргирова, в каква фаза се намираме на ковид пандемията?
- Намираме се в такава фаза, в която се формира поредната вълна на ковид. Аз я очаквах да започне малко по-късно. Иначе тя ще се появи, защото това е закономерното развитие на вируса. Говорим за неговата антигенна деформация и генетика.

- Новите заболели в последно време намаляваха и това някак ни успокои. Трябваше ли да е така?
- Това, че ни успокои, е добре. Но не съм уверена в това дали наистина са намалявали. И тук е мястото да кажа, че е добре да правим разлика между заразени и заболели. Едно е да си заразен и да минеш през болестта със съвсем леки признаци без да имаш тежки оплаквания и проблеми, а съвсем различно е да си болен. Така че това е важно да се знае и да се прави разлика. Защото и точно тук е разликата по отношение на ваксините, които се използват при ковид и при други заразни заболявания. Нашата истинска цел е да постигнем имунитет, който да предпазва и от заразяване, и от боледуване. А сега ваксината пази само от заболяване, но не и от заразяване.

- Кога очаквате, че ще има вече ваксина, която ще ни пази много по-сигурно…
- Не мога да кажа кога, защото е видно, че вирусът мутира по-бързо отколкото ние можем да подготвим ваксина. И не винаги може да се предвиди точно каква ще бъде мутацията, която ще доминира.

- След Омикрон какво да очакваме…
- Има данни от последните дни, че в САЩ и Южна Африка нараства броят на новите заразени с два нови варианта – ВА.4 и ВА.5., както и един субвариант ВА.2. Може някой от тях да доминира, а може и да е съвсем нов. Вече имаме у нас няколко случая на този вариант ВА.5.

- Скоро обявихте, че получавате заплахи заради това, че говорите за ковид. Разкажете повече?
- Продължавам да получавам заплахи. Получавам и много обидни думи по мейла, но аз казвам истината. Получавам и закани за съдебна разправа. Но не знам защо. В тях се казва, че ще ми се поиска съдебна отговорност, че имам отношение към създаване на паника у хората.

- Странно звучи…
- Не знам дали е странно, но това е ниска култура, незнание или нежелание да се знае какво се случва. Колкото и на дадени хора да им се иска, но от света не можем да изостанем. Вирусът не различава кое е България и кое не. Той си се разпространява. Така че моето верую като вирусолог е, че съм длъжна да казвам истината. Всичко, което казвам, може да бъде проверено.

- Говорите за нова вълна, а тя какви мерки води със себе си…
- Аз бих казала така. Поне в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе – по-големите градове, защото гледам цифрите в Единия портал, хората да носят маски на места, където има по-голямо струпване на хора. Например, в градския транспорт, в здравните заведения, когато отиват на лекар, и т.н. Но по-важното е хората да не забравят да си мият ръцете, да не забравяме дезинфектантите, защото на много места вече не се виждат и ги няма. Да не пропускаме дистанцията, когато това е възможно, разбира се. И един призив искам да отправя към хората. Когато почувстват, че не са добре, дори и малко да имат дискомфорт, да се обърнат към лекар и да си направят тест. Точно от това, че не отиват на лекар и не си правят тест, губим диагнози и спомагаме за разпространяване на инфекцията.

- Все повече се коментира за втори бустер – или четвърта доза ваксина. Вие какво мислите?
- Това вече е разрешено от Министерството на здравеопазването (МЗ) и се препоръчва за хората над 65 години, хората на хемодиализа, хората след трансплантации, както и тези, които са на кортизонова терапия. Бих препоръчала да се възползват всички от това предложение на МЗ. В Единния портал са написани всички центрове за ваксинация и работното им време.

- Какво можете да кажете и за маймунската шарка, за която в последно време излизат много данни?
- Вижте, у нас имаме 3 случая. Това е незначително. Това заболяване зависи в голяма степен от нашето поведение. В смисъл такъв, че предаването става чрез допир, чрез пряк контакт, а не е както при ковид - по въздушно-капков път, където не знаете какво дишате.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 59 гласа.

Свързани новини