Отидете към основна версия

8 088 48

Макиавели е българин!

  • доставки-
  • газ-
  • танкер-
  • сащ-
  • газпром

Каква е цената на регазифицирането и доставката до потребителите е държавна тайна. Важното е, че сме си измили ръцете, помогнали на американския бизнес, който без нас няма как да оцелее

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помните ли онази заветна вечер на 1993 година, в Парк де Пренс в Париж, когато "Мичмана" извика колкото му глас държи "Господ е българин"!? Днес "Мичмана" би извикал "Макиавели е българин"!

Кой е този Макиавели? Най-лукавият флорентински политик, готов на всичко за да остане на власт. Няма по-подходящо определение за лицемерната и хлъзгава обява на Служебното правителство за бъдещите доставки на газ за България, предназначена за приспиване на духовете. Ще купим само един танкер американски газ на подбрания от Кирил Петков "Шилигър", колкото да не е без хич. Така никой не може да ги упрекне, че обръщат гръб на отвъдокеанските ни приятели. Каква е цената на регазифицирането и доставката до потребителите е държавна тайна. Мъглата хвърлена върху сделката не е достатъчно гъста за да попречи на хората да мислят. Когато някой се пазари за придобиване на 7 апартамента, той постига дадена цена. Откаже ли се от 6-те и вземе само един - цената не може да бъде същата!

Видимо Служебното правителство продължава делото на Кирил Петков, само за да си измие измие ръцете, но скришом храни други надежди. Щели да се търсят средносрочни договори!? Къде е средата на ценовата каскада, по която се катерят цените на газта в момента? И те няма да спрат! Тези от вчера вече са по-ниски от днешните, които ще бъдат надминати със сигурност още утре. Някой ще каже - това е безумие. Не, не е. Това е резултат на един двоен български проблем. Първият е извратената конституция, която не позволява на Служебно правителство да сключва дългосрочни договори и вторият е чисто човешки. Поне половината от настоящите министри са учили в Русия и отлично знаят, че целия свят зависи от руския газ. С кепенци на очите и съвестта в задния джоб, те оправдават заплати и служебни коли в изявления за търсене на газ в Азърбайджан и Турция, който много вероятно е руски.

Но настоящите управляващи са готови и към остров Тамбукту да се обърнат, но не и към Русия! В подкрепа на тяхната не дотам ясна позиция плъзнаха слухове за несигурността, която ни заплашва, ако работим с Газпром! Опа, оставете крясъците на Зеленски и попитайте турци и китайци дали Газпром е несигурен доставчик! Истина е, че Путин използва газта като оръжие срещу всички, които въоръжават Украйна. Но ние не сме между тях. Тоагава - от какво ни е страх? От госпожа Фон дер Лайен? Ясно е като бял ден, че вие Служебните министри се застраховахте от нападки за преговори с Москва. Дори и Газпром да предложи по-ниски цени за преки доставки по съществуващи тръби, вие ще останете вкаменени като Мадарския конник, но с памук в ушите. Сигурни ли сте, че точно тази позиция защитава "българските интереси"!

Министрите на служебното правителство с последните си решения намериха най-акробатичния начин да прескочат десно-левите мини, пръснати по територията на България. Прескочиха, но "слотове" с газ на "нормални цени" не намериха. Губенето на време, страха и лицемерието в ситуация на криза се плащат скъпо.

Свидетели по неволя сме на съвременен "Макиавелизъм", с български привкус. Жалко, че "Мичмана" го няма за да ревне с всичка сила: "Макиавели е българин"!

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 62 гласа.

Свързани новини