Last news in Fakti

20 Август, 2022 16:00 8 068 48

Макиавели е българин!

  • доставки-
  • газ-
  • танкер-
  • сащ-
  • газпром

Каква е цената на регазифицирането и доставката до потребителите е държавна тайна. Важното е, че сме си измили ръцете, помогнали на американския бизнес, който без нас няма как да оцелее

Макиавели е българин!  - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помните ли онази заветна вечер на 1993 година, в Парк де Пренс в Париж, когато "Мичмана" извика колкото му глас държи "Господ е българин"!? Днес "Мичмана" би извикал "Макиавели е българин"!

Кой е този Макиавели? Най-лукавият флорентински политик, готов на всичко за да остане на власт. Няма по-подходящо определение за лицемерната и хлъзгава обява на Служебното правителство за бъдещите доставки на газ за България, предназначена за приспиване на духовете. Ще купим само един танкер американски газ на подбрания от Кирил Петков "Шилигър", колкото да не е без хич. Така никой не може да ги упрекне, че обръщат гръб на отвъдокеанските ни приятели. Каква е цената на регазифицирането и доставката до потребителите е държавна тайна. Мъглата хвърлена върху сделката не е достатъчно гъста за да попречи на хората да мислят. Когато някой се пазари за придобиване на 7 апартамента, той постига дадена цена. Откаже ли се от 6-те и вземе само един - цената не може да бъде същата!

Видимо Служебното правителство продължава делото на Кирил Петков, само за да си измие измие ръцете, но скришом храни други надежди. Щели да се търсят средносрочни договори!? Къде е средата на ценовата каскада, по която се катерят цените на газта в момента? И те няма да спрат! Тези от вчера вече са по-ниски от днешните, които ще бъдат надминати със сигурност още утре. Някой ще каже - това е безумие. Не, не е. Това е резултат на един двоен български проблем. Първият е извратената конституция, която не позволява на Служебно правителство да сключва дългосрочни договори и вторият е чисто човешки. Поне половината от настоящите министри са учили в Русия и отлично знаят, че целия свят зависи от руския газ. С кепенци на очите и съвестта в задния джоб, те оправдават заплати и служебни коли в изявления за търсене на газ в Азърбайджан и Турция, който много вероятно е руски.

Но настоящите управляващи са готови и към остров Тамбукту да се обърнат, но не и към Русия! В подкрепа на тяхната не дотам ясна позиция плъзнаха слухове за несигурността, която ни заплашва, ако работим с Газпром! Опа, оставете крясъците на Зеленски и попитайте турци и китайци дали Газпром е несигурен доставчик! Истина е, че Путин използва газта като оръжие срещу всички, които въоръжават Украйна. Но ние не сме между тях. Тоагава - от какво ни е страх? От госпожа Фон дер Лайен? Ясно е като бял ден, че вие Служебните министри се застраховахте от нападки за преговори с Москва. Дори и Газпром да предложи по-ниски цени за преки доставки по съществуващи тръби, вие ще останете вкаменени като Мадарския конник, но с памук в ушите. Сигурни ли сте, че точно тази позиция защитава "българските интереси"!

Министрите на служебното правителство с последните си решения намериха най-акробатичния начин да прескочат десно-левите мини, пръснати по територията на България. Прескочиха, но "слотове" с газ на "нормални цени" не намериха. Губенето на време, страха и лицемерието в ситуация на криза се плащат скъпо.

Свидетели по неволя сме на съвременен "Макиавелизъм", с български привкус. Жалко, че "Мичмана" го няма за да ревне с всичка сила: "Макиавели е българин"!


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    48 45 Отговор
    Комунисти като оставяш на чело на държавата това получаваш

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Раданч Татлъту

    46 26 Отговор
    Киро Макиавели?🙉🤡🙉

    Коментиран от #17

  • 4 Пич

    75 7 Отговор
    Авторът на статията май никога не е чел Макиавели? Ами хубаво е да прочете "Владетелят", защото това е един сериозен труд върху темата как трябва да управлява добрият държавник. А не просто да се изсипват общи клишета и квалификации. Там например се описва, че владетелят и народът са естествени съюзници срещу олигархията. Ама хайде, четете...
  • 5 Диамантената ръка

    48 39 Отговор
    Русия ще ни даде газ когато започнем да я обичаме, кой както иска да го разбира... За платена любов става дума, а дали ще е скъпа или евтина може да предположим, но целта е ние да сме наведената страна, винаги е било така...

    Коментиран от #21

  • 6 АУУУУУ

    40 41 Отговор
    От другата година Газпром ще гледа европейския пазар през крив макарон....... Китай купува , ноооооо на каква цена .......ХА ХА ХА

    Коментиран от #12

  • 7 Зимата

    48 35 Отговор
    Президентът има доста повече акъл от Кирето и много добре знае откъде ще се доставя газ през зимата, колкото и да им е неприятно на янките

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Николо Макиавели

    46 3 Отговор
    Има три вида умове: първите проумяват всичко самостоятелно, вторите проумяват мислите на другите, а третите не проумяват нито сами, нито като им се обяснява. Първите са висши, вторите – добри, а третите безполезни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фондация

    34 10 Отговор
    "С.Е.Г.А." = на фондация "Америка за България ". Коментара е излишен.
  • 12 Иванчо

    50 14 Отговор

    До коментар #6 от "АУУУУУ":

    Хората го казаха. Сърбия купува газ на 40 евро, Унгария на 50 еврака. Но имат дългосрочни договори. Ние го купуваме на 150 евро в момента. И то отново руски с посредници. Руснаците намалиха газта за Европа и са свили добива с 12 процента само. Даже излишъка го горят за да нее го изхвърлят така. Да не говорим че половината Азърбайджанска компания е собственост на Газпром. Важното е че ние хора забогатяват с милиони всеки месец на наш гръб. Трябва да имаме газ и от Русия и от кораби и от Азърбайджан. Там е истината. Сега искат да минем от единият монопол на другият.
  • 13 Ами да

    38 45 Отговор
    Чеков, остарял си, но нищо не си научил! Трябва да сме далеч от путин и Русия не заради цената и доставките а заради морала! А след като ЕС отсвири путин, той ще ни предлага газ на безценица, но пак не трябва да купуваме от него! Понимаеш!?

    Коментиран от #23, #27, #39

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хохо секса

    22 11 Отговор
    Аз пък имам усещането, че Макиавели е автор на тази статия.
    Кой е този Макиавели? Най-лукавият...
  • 16 А бъркате

    28 8 Отговор
    Макиавели е от Банки. Познаваме се от доста години.
  • 17 навиБГ

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Елинор Рузвелт: Великите умове обсъждат идеи, средноинтелигентните обсъждат събития, останалите обсъждат хората

    Коментиран от #44

  • 18 Проста аритметика

    48 1 Отговор
    Стига с тия търговски тайни! Парите са наши и трябва да знаем как се харчат. Газът е от Русия, Азербайджан и САЩ. Кажете колко струва до потребителя и направете микс, лъвски пай за най- евтиния. Проста аритметика, но мошениците не я обичат.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГОГО

    21 5 Отговор
    Когато някой се пазари за придобиване на 7 апартамента, той постига дадена цена. Откаже ли се от 6-те и вземе само един - цената не може да бъде същата!
    =====================
    ТОЗИ НИКОГА НЕ Е КУПУВАЛ АПАРТАМЕНТИ В БЪЛГАРИЯ....
  • 21 Нюланд с курабийките

    26 7 Отговор

    До коментар #5 от "Диамантената ръка":

    Никой вече не се интересува от любов драги ! Капитализъм е на улицата каква любов та гони ..... И там е същия див капитализъм като у нас , олигарси , богат президент с 17000м2 в Геленджик а у нас буд@лите все комунизъм им още в главата . Няма комунизъм има интереси , а относно сантиментите да те успокоя приключиха и това го каза последно Жириновски преди да почине " стига сме ги спасявали , от тук нататък един руски войник не трябва да умира за чужди държави и чужди интереси " . Прав е , историята го показва !

    Коментиран от #38, #47

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мнение

    15 8 Отговор
    Този богохулства.Не го ли е срам?!Отделно лъжи разпространява.Доколкото разбрах и от други медии едвам са намерили слот за разтоварване в последния момент.Колко пъти хората казаха,че слотовете са били заети или на този му тряба специално обяснение с картинки,за да схване?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бомбето

    14 1 Отговор
    много е писано , повече е казано , хич не е направено
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кирчо

    14 5 Отговор
    На Плутон ви осигурих безплатен газ. Оставям на Булгаргаз да го докара за благото на страната.
  • 31 кой знае за цената

    20 5 Отговор
    Знаят тия които трябва ! Не никой !!!! Това че не ви я каза Киро (защото реално всички я плащаме с данъците си )се сърдете на себе си и останалите които го търпяхме да ни прави на маймуни .Като се върна от Америка кво каза , " цената била конфиденциална и американците не желаели тя да се разпространява " . Пълен идиотизъм !
  • 32 НИКОГА АМА НИКОГА

    10 23 Отговор
    ПОВЕЧЕ РУСКИ ОБВЪРЗАНОСТИ, ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Те изборите наближават

    20 8 Отговор
    След победата на Възраждане, всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #36, #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хохо секса

    5 10 Отговор

    До коментар #34 от "Те изборите наближават":

    Кого ще побеждават Възраждане?
    Ковида ли?
    Копейката да си сложи още едно бустерче
    и да бъде патриот - да си сложи "Спутник Z"!
  • 38 Да де

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Нюланд с курабийките":

    Всичко е интереси.
    Къде е интереса на Навални и хората който представлява.
    Като няма комунизъм да не е в затвора много случайно.
    Другарю!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тялото Мирчев

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "навиБГ":

    Оригинала звучи така: "Мъдреците се занимават с идеи, умните със събития, а глупаците с хора". Казано е от Лю Дунбин ( един от 8-те безсмъртни в пантеона на даоизма)
  • 45 Харвардски измамник

    2 2 Отговор
    Народът е с нас защото ние сме истинските крадци и мошенници! Ние крадем с мисъл за хората! А хората това сме ние, останалите са стадо за стригане! Ние сме млади, нагли и безогледно крадливи, защото всичко е наше в държавата! На който не му харесва да се маха, ето ги "Терминал 1 и 2"!
  • 46 Време разделно

    4 1 Отговор
    За едно е прав автора, защо не се водят преговори с Газпром? Защо? И служебните ли са марионетки? И те ли са на баничка от едно посолство? Защото ако е така, то тогава народа ще кипене и много скоро ще има жестоки размирици по площадите. Г-н президентът да не забравя че е президент на българскиа народ, а не на американския, френския или немския. За това да мисли за България, а другите държави да вървят при рогатия ако трябва. Иначе народа става рогатия и започва с рогата напред!

    Коментиран от #48

  • 47 Диамантената ръка

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Нюланд с курабийките":

    Бъркаш, ние като пазар сме дребни риби, те не приемат бившата им 16 република да им се репчи и да не ги признава за трети Рим, за тях е необяснимо как може точно в България някой да не ги обича и фалшивата им 150г. теза за наши закрилници да отиде в канала, опасно е някой да иска да е свободен, независим и да иска нещо различно от руски свят.
  • 48 Михайло

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Време разделно":

    Ти не си народа, а от малцинството терористи, които за шепа копейкин продават България.
    Преди септември 1944г. би увиснал на бесилото
    за това.