Отидете към основна версия

1 401 28

Коледа, Украйна и християнското милосърдие

  • украйна-
  • коледа-
  • милосърдие

Цялата тази пошлост и показност около тези празници със сигурност не е признак на органичното ни щастие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 60 процента от украинците ще изразходват значителна част от средствата за новогодишни и рождественски празници за да помогнат на украинските въоръжени сили в различните проекти за фондонабиране. Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

Не знам дали усещате, че в Украйна се ражда изключителна силна и мотивирана нация, нация с дух на победител, със самочувствие и готовност за големи дела.

Много бих искал и ние вместо да търсим показност, да гърмим пиратки /защото знаем, че от другата страна няма кой да ни отвърне с огън/ и харчим огромни средства за да преяждаме и "празнуваме" през стомасите си, да посрещнем Рождество скромно, по християнски, като помогнем на нуждаещите си - примерно като дарим пари за генератори в Украйна, или да помогнем на бедните там където живеем. Или за проекти, които ще направят България по-добро място.

Цялата тази пошлост и показност около тези празници със сигурност не е признак на органичното ни щастие, а копнеж по несъстоялото се такова.

Така както правят вече абитуриентите на бала си, без скъпи тоалети, по джинси, така както много приятели правят на рождени дни - събират за благотворителни цели, а не търсят подаръци.

Украйна ще ни задмине, скоро. Само войната да спре. Както ни задмина Хърватска, както ни задминава Румъния. Спомням си разказа на незабравимия Лъчезар Цоцорков за срещата му китайския Далай Лама, когато го запитал защо българския народ не е колективно щастлив. Замислил се Далай Лама и казал - защото всеки един от вас се моли на Бог за личното си щастие, а не се молите за щастието на нацията си като цяло.

Гледайки какво ни предлагат утре в менюто за групов келепи в Парламента - се убеждавам че именно заради разликата между Зеленски и Радев-Борисов Украйна ще ни подмине, както беше популярно да се казва, като "бърз влак малка гара".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.

Свързани новини