14 Декември, 2022 16:00 1 392 28

Коледа, Украйна и християнското милосърдие

  • украйна-
  • коледа-
  • милосърдие

Цялата тази пошлост и показност около тези празници със сигурност не е признак на органичното ни щастие

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 60 процента от украинците ще изразходват значителна част от средствата за новогодишни и рождественски празници за да помогнат на украинските въоръжени сили в различните проекти за фондонабиране. Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

Не знам дали усещате, че в Украйна се ражда изключителна силна и мотивирана нация, нация с дух на победител, със самочувствие и готовност за големи дела.

Много бих искал и ние вместо да търсим показност, да гърмим пиратки /защото знаем, че от другата страна няма кой да ни отвърне с огън/ и харчим огромни средства за да преяждаме и "празнуваме" през стомасите си, да посрещнем Рождество скромно, по християнски, като помогнем на нуждаещите си - примерно като дарим пари за генератори в Украйна, или да помогнем на бедните там където живеем. Или за проекти, които ще направят България по-добро място.

Цялата тази пошлост и показност около тези празници със сигурност не е признак на органичното ни щастие, а копнеж по несъстоялото се такова.

Така както правят вече абитуриентите на бала си, без скъпи тоалети, по джинси, така както много приятели правят на рождени дни - събират за благотворителни цели, а не търсят подаръци.

Украйна ще ни задмине, скоро. Само войната да спре. Както ни задмина Хърватска, както ни задминава Румъния. Спомням си разказа на незабравимия Лъчезар Цоцорков за срещата му китайския Далай Лама, когато го запитал защо българския народ не е колективно щастлив. Замислил се Далай Лама и казал - защото всеки един от вас се моли на Бог за личното си щастие, а не се молите за щастието на нацията си като цяло.

Гледайки какво ни предлагат утре в менюто за групов келепи в Парламента - се убеждавам че именно заради разликата между Зеленски и Радев-Борисов Украйна ще ни подмине, както беше популярно да се казва, като "бърз влак малка гара".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    46 3 Отговор
    Е,укрите си затварят църквите и убиват свещеници...първо те трябва да прояват мислост.
  • 2 Госあ

    35 1 Отговор
    Украинците нема за гърмят пиратки, щото при тех гърмят искаендери ! А ? Много по напред са от нас ! Нали ве, планктон ?
  • 3 Гост

    21 0 Отговор
    Всяка друга вечер от годината можете да преяждате по заведения. Не превръщайте святият празник в пиршество на пошлостта и гмуцането на манджи! Коледа е празник на семейството, не на подаръците. На Коледа трябва да сме благодарни за това, че се имаме и сме заедно. Учете децата на истинските семейни ценности! Кажете НЕ на материализма и меркантилните му традиции!

    Коментиран от #4

  • 4 Госあ

    5 10 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Това е същността на християнството - обилни трапези и обиране на плодове. По Коледа и аз съм християнин. Гледам да се набухам на макс. На следващия ден ми е лошо

    Коментиран от #10

  • 5 име

    22 1 Отговор
    Простото киро обещава, че като събере пари за глобата към Газпром, после ще събира и за нацистките военни! Лъжливия Асанчо щял да му помага.
  • 6 Шерлок

    32 1 Отговор
    Седесарски безродник подлога соросоидна сега вече и фашиска.
  • 7 майко мила

    26 1 Отговор
    На тоя козяшки кърлеж зеленски му е за пример - едни прокси клоун, който говори каквото му кажат - речите пред английския парламент са писани от МИ5 или МИ6 в стил чърчил, за пред сената на обора му ги пише някой от ЦРУ за да гали "бащите на нацията", американската нация, а фразата "не ми трябва евакуация, дайте ми оръжие" е пусната от неизвестен източник от краваското посолство в Киев....
  • 8 горски

    33 0 Отговор
    Боже,кой ги измисля тези пасквили.Украйна е добра държава и украинския народ е голямата работа само в писанията на пропагандата.На живо нещата не са розови,а тъмно кафяви....
  • 9 Теле

    27 1 Отговор
    Може и коледа без украйна
  • 10 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    За съжаление сте разбрали Християнството накриво. Християнството няма нищо общо с обилните трапези и консумацията. Християнството проповядва живот с минилано необходимото, дай-едното на ближния си. Християнството е обич към другите. Християнството е милосърдие. Християнството е състрадание. Имено затова трапезата за Бъдни вечер при нас, българите, е скромна и все с постни ястия. Ние не сме като ненаситните западняци, пируващи с пуешко на свят празник.

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой

    21 0 Отговор
    Така, така. Извадихте пак бялото пияно. Остана да се появи омая кака, де гордо заголва гърди. Умни и красиви. Нали така де самоопределиха? Сега тръгнали с добре познатите умно-красиви похвати да ни убеждават каква велика нация се заражда в Украйна, и как ние, българите, трябва да пророним по някоя сълза за тях и да им подхвърлим по петаче, за замазване на съвестта.
    Но не правиха такива пърформанси преди 23 години, когато смазваха Югославия.
  • 15 хахаха

    24 0 Отговор
    илиенчооооо, ще дариш генератори, после укрите ще ти поискат и гориво за тях, после ще ти поискат и крушки, печки, бойлери и каквото се сетиш за тях, после ще ти поискат и къщи да им построиш...и накрая ще поискат и дъщеря ти за една вечер...много глупци се навъдиха в тоя фейсбук...
  • 16 Хаха

    12 0 Отговор
    Фашистиивярващи вие се шегувате
  • 17 Въпрос към автора

    20 0 Отговор
    Когато е бил посланик с 10 бона заплата дарил ли е поне една стотинка на бедни български деца? А от сегашната си заплата колко отдели за българите останали без дома заради наводненията?
    П.П. Въпросите са риторични, всички знаем отговора.
  • 18 Българин

    18 0 Отговор
    Само дрехите, с които Зеленска беше на приема преди два дни в Париж струват повече от новогодишните трапези на цял квартал в България! Обърни се към нея Илиенчо или те е страх, че ще ти се карат от Козяк.
  • 19 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Да, и аз вярвам че не сме алчни като западняците като цяло. Но започвам да се съмнявам малко. Относно християнството, пропило се в простолюдието с обещания за плодове, обилни трапези и рай, по нашата земя са се почитали други божества които е по уместно да продължим да почитаме. Трябва да има езически храмове в които да ходим. Тогава България ще се оправи, когато отхвърли натрапената еврейска религия.
  • 20 Историк

    8 0 Отговор
    Дайте да дадем,ако трябва да бъда по точен,дайте ми за да мога и аз да дам.
  • 21 Перо

    18 0 Отговор
    Тоя джендър с черен печат за Русия, даде ли си заплатата за каузата на оня с белото, който не празнува Коледа?

    Коментиран от #22

  • 22 стоян георгиев

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Оня с белото празнува Ханука,а може и нея да не празнува,по скоро празнува отчисленията от всеки транш.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ежко Бежко

    7 1 Отговор
    Само украинците са по-прости от нас. Гордейте се.
  • 25 123-456

    10 0 Отговор
    Да дарим на лъжливите паразити, които 10 месеца лежат по хотелите и не барват работа?! Няма да стане. В Украйна също е неясно положението. Зеленски всеки ден настоява за пари и за какво ли не. И му дават, а парите потъват някъде и бас ловя, че не стигат до хората, които се нуждаят и няма да стигнат. Защото в Украйна има фашистки режим и корупция. Така че ще минем без сиромахомилство. А ти Илиянчо, чемодан, вокзал и отивай да помагаш - дай личен пример. Всеки може да дращи мъдрости във фейсбук - това нищо не струва и нищо не значи.
  • 26 Китодар

    6 0 Отговор
    Фарисей Козяк Василев.
  • 27 Коледа

    1 1 Отговор
    Да, големият празник на християнските добродетели наближава. Говорим за милост, надежда, доброта и любов към ближния. България даде на украинските майки подслон, сега дава и оръжия. Тя е съпричастна. Но на мен днес ми се иска да попитам каква е тази преднамерена и яростна жестокост към бившата кметица на "Младост" в София и нейната заместничка. Защо така настървено се нахвърлят срещу тях? Иванчева ли е най-големият престъпник на България, че я затвориха за наказание в една килия точно с медицинската сестра-ДОКАЗАНАТА неуспяла убийца на новородено бебе? Никой ли не се замисли за съмнителните доказателства за вземане на подкуп от двете жени, за неправомерните действия при задържането им? Защо всички мълчат и оставят малкото дете на Иванчева на грижите на възрастната й майка с мизерни средства? Замисли се малко, българино, в такова старо панелно жилище и мизерия ли щеше да живее с детето и майка си Иванчева, ако наистина беше изнудвачка и трупаше пари от бедните нещастни строителни предприемачи? Ами че тя по-скоро би влязла в комбина с тях, ако беше такава голяма престъпничка, хвърлена в килия под специален надзор, с подходяща компания! Има нещо много гнило, някаква стръв за отмъщение в цялата тази история. И само аз ли мисля така, сега пред светлите празници? Само на мен ли няма да ми е сладък залъкът, защото ще си мисля за малкия й син? А иначе, да, жал ми е за съсипана Украйна и украинските майки!
  • 28 ХайлХимарс

    0 0 Отговор
    За Коледа много хмараси им пожелавам, със здраве да ги ползват.