Отидете към основна версия

1 222 11

Как ще бъде остойностен лекарският и сестринският труд?

  • лекари-
  • заплати

Предлага се специален класификатор на длъжностите, който ще е идентичен за всяка лекарска специалност с 4 степени и 6 ранга във всяка степен

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският лекарски съюз предлага в модела си за мотивационно възнаграждение на лекарския персонал в болничната помощ. Началната лекарска заплата да се определя спрямо квалификацията, региона и болницата, в което медицинското лице работи. Проектът на модела е разработен от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики.

Предлага се специален класификатор на длъжностите, който ще е идентичен за всяка лекарска специалност с 4 степени и 6 ранга във всяка степен. Преминаването от ранг в ранг е в зависимост от минималния стаж в предходния ранг и нивото на специализация съобразно точки за професионална квалификация – CPD точки. Базовите нива на заплащане в ранговете и степените е заимстван от немската медицинска практика.

В "Нашият ден" икономистът в областта на здравеопазването и съветник на министъра Аркади Шарков, коментира новия модел за заплащане на лекарите.

"Нека започнем за самото предложение, което все още към момента не съм имал възможността да прочета изцяло. Впечатление прави, че е взета базова година за заплатите 2010 година и данните не са опреснени, което считам като грешка или пропуск. Когато говорим за подобен тип възнаграждения нужно е да знаем, че възнагражденията се определят на базата на приходите на дадено лечебно заведение. Приходите зависят от клиничните пътеки и съответно от преминалите пациенти“, поясни Аркади Шарков.

Предстоят много обсъждания, тъй като представеният проект е по-скоро университетски продукт, по-скоро теоретично, от колкото практично приложим.

Според него когато говорим за стратегиите в системата на здравеопазването, "изключително много се надявам министерството да завърши и да предаде проект за здравната стратегия и раковия план, за да може в последствие да бъдат обвързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да получим траншовете по тях."

В допълнение той прогнозира, че през следващите 2-3 години ще бъдем свидетели на стагфлация, т.е икономиката ще бъде в застой и ще има затягане на коланите. Ще има по-стриктни мерки при разходване на средствата и в сектор здравеопазване.

"Тъй като сме отворена към Европа икономика. Имаме различни модели за търговия и паралелна търговия. От една страна цените на лекарствата в България са най-ниски в сравнение с други държави в ЕС, което ги прави по-изгодни за легален паралелен износ. Има необходимост от проследяване на пазара , за да се осигурят за българските граждани количества. Нужно е, да има стимули към търговците на едро, за да могат да зареждат аптеките", твърди Аркади Шарков.

Нарушените вериги на доставка и цените са сред причините редица лекарствени продукти или да излизат, или не влизат у нас, допълни здравният икономист.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини