Отидете към основна версия

5 516 98

Украйна праща у нас дипломат, давал сексологични съвети, заради „спасяването“

  • олеся илашчук-
  • украйна-
  • дипломат-
  • зеленски-
  • кирил петков-
  • оръжие

Олеся Илашчук - тя ли е правилната жена…

Снимка: Официална страница на Олеся Илашчук във Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олеся Илашчук - тя ли е правилната жена … Явно тя е. Говорим за новия посланик на Украйна в България. Казват, че нямала опит като дипломат, а е била е мениджър и също така давала сексологични съвети. Имала квалификация на специалист по международни отношения. Какво да искаш повече!? Но какъв знак е това?

Скоро публикации в „Ди велт“ и „Политико“ разкриха, че България е била един от основните доставчици на муниции за Украйна в началото на руската агресия - били сме ги "спасили". Че Кирил Петков, по това време премиер, е обсъждал помощта. Но за това по-късно.
Решението 46-годишната Олеся Илашчук, която заменя досегашния посланик в София Виталий Москаленко, стана повод за дебати както у нас, така и в Украйна. Илашчук бе назначена за посланик в България с указ на президента Володимир Зеленски на 23 декември миналата година.

Какво се случи между България и Украйна от началото на войната и до момента

След като избухна войната в Украйна, светът ясно се раздели – в подкрепа на Украйна (много голямата част), неподкрепящи Украйна (малка част) и някакви никакви като нас, които на думи са силни, а като реални действия се оказват двуличници – пред хората в страната се говори едно, а пред европейските партньори друго, „за да се пази управлението“.

След дълги дебати в парламента все пак решихме да пратим оръжие на Украйна официално, но точно какво ще е – остана засекретено. Канада дава 3 млрд. долара и ракети. Администрацията на Байдън получи одобрението на Конгреса за 40 млрд. долара под формата на подкрепа за Киев за 2022 г. и е поискала допълнителни 37,7 млрд. долара за 2023 г. Германия реши да изпрати танкове и пари в помощ на Украйна. Полша праща ракети, муниции, пари и помага на бежанците – двете държави имат обща граница, все пак. Словакия предлага руска военна техника и пари. Ние приемаме бежанци. Помагаме на много семейства, останали без нищо. Това е факт. Относно ремонта на украинска военна техника, нищо не се говори. Явно ще чакаме пак от „Политико“ и „Ди велт“ да разберем. Ще почакаме.

На политическо ниво
Кирил Петков, когато бе премиер, се срещна със Зеленски. Имаше много снимки, факт. Явно е имало и двулична дипломация. С него тогава имаше и делегация от парламента. Говорене много, обещания много, а реални действия…

Е, след като се държим така йезуитски, какво да очакваме. Смяната на Москаленко да е със същия ранг дипломат? Наивно е. Зеленски явно показва какво му е отношението към нас, след като ние сме „в помощ“ само на думи. Но на фронта не се воюва с думи, а с оръжия. А това, което се случва в Украйна, не е видео игра.

Оказва се също така, че от страна на Украйна има съобщение, че българското правителство е направило оценка на кандидатурата ѝ е дало агреман (б.р.- предварително съгласие на дадена държава да приеме определен човек като постоянен дипломатически представител на друга държава).

Какво показваме ние с това
Явно и на нас ние все едно кой ще е посланик на Украйна в България. Някак така изглежда. На страниците на украинското посолство и на това на Министерството на външните работи на Украйна като посланик в България все още стои името на Виталий Москаленко, чийто мандат изтече в края на миналата година.

А дали няма да се окаже наистина, че Олеся Илашчук няма нужната квалификация за тази работа? Тогава… Това просто ще е явна демонстрация на Володимир Зеленски за отношението му към България. Нека не забравяме, че това назначение идва на фона на пълната неразбория у нас дали да помагаме, или не. През последните месеци, то скоро ще стане годна на 24 февруари 2023-а от началото на конфликта, фактът е, че Украйна е нападната, а позицията на България не е ясно артикулирана. Президентът Румен Радев нарече “войнолюбци” „Демократична България“, които искат да помогнат открито на Украйна.

Това какво е… Българска работа, ще каже някой. И може да е прав. Но все някога тази война ще спре. Украйна ще помни кой какво е правил. Явно и тогава, както и сега, ще шикалкавим, а в очите на света ще изглеждаме като „българска работа“.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 85 гласа.

Свързани новини