Отидете към основна версия

1 560 40

Експерти: Руските спецслужби дестабилизират ситуацията в Швеция на религиозна основа

  • швеция-
  • русия-
  • дестабилизация-
  • спецслужби

Кремъл вероятно е съпричастен към изгарянето на корана в Стокхолм

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кремъл e разработил и организирал операция за дестабилизиране на ситуацията в Швеция на религиозна основа.

Това съобщава институтът Робърт Лансинг, пише cursorinfo.co.il.

Това е необходимо, за да попречи на плановете на Швеция да се интегрира в НАТО, да влоши отношенията с мюсюлманските страни и да отвори пътя за терористични атаки от последователите на исляма, които се намират в Швеция като бежанци.

Вторичната цел на Кремъл е да провокира безредици и насилие, за да увеличи риска от активизиране на дейността на международни терористични организации в Швеция.

Експертите на Института Робърт Лансинг анализираха инцидента, станал на 21 януари 2023 г. в Стокхолм с участието на Расмус Палудан, лидер на партията Твърда линия, когато той реши да изгори публично копие от Корана пред посолството.

Според шведските медии тази идея му е подсказана от местния журналист Чанг Йоханес Фрик. Твърди се, че той е гарантирал полица за покриване на всички свързани с плана разходи. Експерти смятат, че Русия е избрала Палудан, защото той преди това е участвал в кампании за изгаряне на Корана в Дания, Германия и Франция, а също така е показвал карикатури на пророка Мохамед.

„Руското военно разузнаване вероятно е използвало нищо неподозиращия Палудан чрез посредничеството на Чанг Йоханес Фрик, който според множество индикации е агент на ГРУ на Русия, вербуван за провеждане на психологически операции. В резултат на това Кремъл започна операция за ескалиране на споровете между Турция и Швеция на фона на предстоящите избори в Анкара, осъзнавайки, че по време на продължаващата кампания атаката срещу религиозния символ на исляма не може да остане незабелязана“, пишат анализаторите.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.

Свързани новини