Отидете към основна версия

52 879 21

Кога започва втора топла вълна? Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ

  • георги-
  • рачев-
  • време-
  • горещо-
  • плаж-
  • вятър-
  • чадър-
  • шапка

Хората трябва да бъдат много внимателни и да се съобразяват с това откъде духа вятърът на плажа, казва климатологът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко още ще продължат големите горещини? Всяка година отбелязваме нови и нови температурни рекорди... Това ли ни чака? Какви правила трябва да спазват почиващите на морето. Пред ФАКТИ говори климатологът проф. Георги Рачев.

– Проф. Рачев, вече усещаме големите горещини, защото на места се доближаваме или минаваме 40 градуса. С това ли трябва да свикваме?
- Ние отдавна сме свикнали. Буквално преди дни един колега си направи труда, защото той е много активен в един климатичен сайт, да направи справка от 1991 година до днес – говорим за период от 32 години, което е един добър от климатологична гледна точка срок, в колко години е постигната температура от 40 градуса някъде в България. Не говорим за конкретно място. Оказа се, че през 16 години – от тези общо 32, в България е постигната тази температура от 40 градуса. Не говорим за 37, 38, 39 градуса, а 40 и нагоре. Така че 40 градуса вече не е нещо уникално за България.

- С това ли трябва да свикваме?
- При такава температура не знам как се чувстват младите хора, които са на по 20-30 години. Но и ние – по-възрастните, сме живели при такива температури и то без климатик. Тук искам да припомня една трагедия от 2006 година, когато продължителни топли вълни засегнаха Франция и Германия. Там в рамките на 2 месеца може би загинаха около 80 хиляди човека в старчески домове. Тези хора не умряха от жегата, а починаха от своите заболявания, които са се обострили по време на тези топли вълни и тези жеги. И това е така, защото тези хора не са свикнали с такива температури. Днес вече е различно, защото старческите домове се оборудваха с климатици. Но тогава това беше трагедия.

- Сега колко се очаква да продължат горещините, в които се намираме?
- Събота и неделя беше малко по-хладно, но от днес започва втората топла вълна. Отново на отделни места ще имаме близо до и над 40 градуса. След това - около 22 и 23 юли, ще има едно захлаждане, което вече си е нормално. Говорим за по-ниски температури с 5-6 градуса. Но в общата картина до края на месеца се появи една друга ситуация, която предполага, че до края на месеца ще си е доста топло. Проблем е това, че ще става и все по-сухо. Иначе в следобедните часове ще си е много горещо време.

- Трудно се спи и на отворен прозорец в София, защото е топло. Какво да правят хората в градовете?
- Представете си какво ще правят хората в Стара Загора, в Хасково, в Пловдив, в Пазарджик и т.н. Там е по-топло от София. Сутрин, когато се отбелязват минималните температури, те са над 20 градуса. Вечер, когато е залязло слънцето, температурите остават над 30 градуса. Това е трудно и тежко изпитание за организма. И пак казвам, че ще става по-сухо, а това е предпоставка за пожари. Направо е безумие да се пали огън на открито.

- Всяка година вече чуваме прогнози, че това ще е най-горещата в историята. Какво да очакваме за 2023-а?
- Към момента най-горещата година досега бе 2016-а. Всичко зависи от топлото течение Ел Ниньо. Все още Ел Ниньо не е в такава фаза на тотален подем, но ако амплитудата на океанската вода надмине 1 градус, нищо чудно следващата 2024 г. да се окаже най-топлата и да измести 2016-а от първото място.

- Последните осем години са отчетени като най-топлите в историятя, ако се базираме на факта, че вече от дълги години се водят метеорологични наблюдения. Ще се „сваряваме“ ли бавно…
- Това е констатацията на Световната метеорологична организация. Американците смятат същото, защото те са много добри и тяхната метеорологична Агенцията прави много сериозни модели и са доста точни в прогнозите си. Тук обаче трябва да направя едно уточнение и читателите трябва да са наясно, че глобалната температура не се мери, а се изчислява. От космическата снимка се взима температурата на една точка и се екстраполира върху няколко хиляди квадратни километри. Така се изчислява.

- И да минем към практичните съвети. С какво трябва да се съобразяват хората на плажа в тези жеги, когато започва втората вълна?
- Когато вятърът през деня идва откъм морето, което е нормалният дневен бриз, нещата са добре. Този вятър е влажен. Ако се обърне обаче бризът през деня и идва откъм сушата, това е проблем. Кожата става по-суха и по-лесно изгаря. Това не е шега работа. Също е важно хората да пият течности. Всеки човек знае колко пъти през деня отива да пишка. Ако стане така, че ходи по-малко, това значи обезводняване. Това не е добре. Нека хората да го приемат съвсем отговорно. Всеки човек знае какъв е неговият процес на уриниране. Ако ходи по-малко, значи е време да пие течности. И другото основно правило е да се пази главата.

- Шапка и под чадър…
- Шапката и чадърът трябва да бъдат задължителни на плажа. Но не просто чадър, а да е от плътен плат. Защото масовите чадъри, които се продават, не са плътни и пропускат ултравиолета. Това е така, защото в момента слънцето е ужасно високо. Респективно това води до изгаряне. Все пак сега денят е с продължителност от около 15 часа.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 107 гласа.

Свързани новини