Last news in Fakti

17 Юли, 2023 08:58 52 864 21

Кога започва втора топла вълна? Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ

  • георги-
  • рачев-
  • време-
  • горещо-
  • плаж-
  • вятър-
  • чадър-
  • шапка

Хората трябва да бъдат много внимателни и да се съобразяват с това откъде духа вятърът на плажа, казва климатологът

Кога започва втора топла вълна? Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко още ще продължат големите горещини? Всяка година отбелязваме нови и нови температурни рекорди... Това ли ни чака? Какви правила трябва да спазват почиващите на морето. Пред ФАКТИ говори климатологът проф. Георги Рачев.

– Проф. Рачев, вече усещаме големите горещини, защото на места се доближаваме или минаваме 40 градуса. С това ли трябва да свикваме?
- Ние отдавна сме свикнали. Буквално преди дни един колега си направи труда, защото той е много активен в един климатичен сайт, да направи справка от 1991 година до днес – говорим за период от 32 години, което е един добър от климатологична гледна точка срок, в колко години е постигната температура от 40 градуса някъде в България. Не говорим за конкретно място. Оказа се, че през 16 години – от тези общо 32, в България е постигната тази температура от 40 градуса. Не говорим за 37, 38, 39 градуса, а 40 и нагоре. Така че 40 градуса вече не е нещо уникално за България.

- С това ли трябва да свикваме?
- При такава температура не знам как се чувстват младите хора, които са на по 20-30 години. Но и ние – по-възрастните, сме живели при такива температури и то без климатик. Тук искам да припомня една трагедия от 2006 година, когато продължителни топли вълни засегнаха Франция и Германия. Там в рамките на 2 месеца може би загинаха около 80 хиляди човека в старчески домове. Тези хора не умряха от жегата, а починаха от своите заболявания, които са се обострили по време на тези топли вълни и тези жеги. И това е така, защото тези хора не са свикнали с такива температури. Днес вече е различно, защото старческите домове се оборудваха с климатици. Но тогава това беше трагедия.

- Сега колко се очаква да продължат горещините, в които се намираме?
- Събота и неделя беше малко по-хладно, но от днес започва втората топла вълна. Отново на отделни места ще имаме близо до и над 40 градуса. След това - около 22 и 23 юли, ще има едно захлаждане, което вече си е нормално. Говорим за по-ниски температури с 5-6 градуса. Но в общата картина до края на месеца се появи една друга ситуация, която предполага, че до края на месеца ще си е доста топло. Проблем е това, че ще става и все по-сухо. Иначе в следобедните часове ще си е много горещо време.

- Трудно се спи и на отворен прозорец в София, защото е топло. Какво да правят хората в градовете?
- Представете си какво ще правят хората в Стара Загора, в Хасково, в Пловдив, в Пазарджик и т.н. Там е по-топло от София. Сутрин, когато се отбелязват минималните температури, те са над 20 градуса. Вечер, когато е залязло слънцето, температурите остават над 30 градуса. Това е трудно и тежко изпитание за организма. И пак казвам, че ще става по-сухо, а това е предпоставка за пожари. Направо е безумие да се пали огън на открито.

- Всяка година вече чуваме прогнози, че това ще е най-горещата в историята. Какво да очакваме за 2023-а?
- Към момента най-горещата година досега бе 2016-а. Всичко зависи от топлото течение Ел Ниньо. Все още Ел Ниньо не е в такава фаза на тотален подем, но ако амплитудата на океанската вода надмине 1 градус, нищо чудно следващата 2024 г. да се окаже най-топлата и да измести 2016-а от първото място.

- Последните осем години са отчетени като най-топлите в историятя, ако се базираме на факта, че вече от дълги години се водят метеорологични наблюдения. Ще се „сваряваме“ ли бавно…
- Това е констатацията на Световната метеорологична организация. Американците смятат същото, защото те са много добри и тяхната метеорологична Агенцията прави много сериозни модели и са доста точни в прогнозите си. Тук обаче трябва да направя едно уточнение и читателите трябва да са наясно, че глобалната температура не се мери, а се изчислява. От космическата снимка се взима температурата на една точка и се екстраполира върху няколко хиляди квадратни километри. Така се изчислява.

- И да минем към практичните съвети. С какво трябва да се съобразяват хората на плажа в тези жеги, когато започва втората вълна?
- Когато вятърът през деня идва откъм морето, което е нормалният дневен бриз, нещата са добре. Този вятър е влажен. Ако се обърне обаче бризът през деня и идва откъм сушата, това е проблем. Кожата става по-суха и по-лесно изгаря. Това не е шега работа. Също е важно хората да пият течности. Всеки човек знае колко пъти през деня отива да пишка. Ако стане така, че ходи по-малко, това значи обезводняване. Това не е добре. Нека хората да го приемат съвсем отговорно. Всеки човек знае какъв е неговият процес на уриниране. Ако ходи по-малко, значи е време да пие течности. И другото основно правило е да се пази главата.

- Шапка и под чадър…
- Шапката и чадърът трябва да бъдат задължителни на плажа. Но не просто чадър, а да е от плътен плат. Защото масовите чадъри, които се продават, не са плътни и пропускат ултравиолета. Това е така, защото в момента слънцето е ужасно високо. Респективно това води до изгаряне. Все пак сега денят е с продължителност от около 15 часа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    30 5 Отговор
    В град Басра цяла седмица е 50 градуса!

    Коментиран от #3

  • 2 дето има палми има и маймуни

    60 31 Отговор
    През лошия Социализъм и времето беше с нас.

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Полека бе

    22 11 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Вардарските магарета не ги приемат в Русия!
  • 5 Механик

    66 8 Отговор
    Служил съм в много горещи места (суб тропик и тропик). Първата инструкция към нас (тогава още млади и зелени войничета) беше: "Трябва да пиете вода, така че пишкате често".
    Защото при такъв климат може да си пиеш вода и да я отделяш само като пот. А това води до скапване на бъбреците.
    И ето, толкова години по-късно, аз виждам същия съвет от човек, който изобщо не е военен и едва ли е бил изложен на такива условия като нас. Браво на проф. Рачев и му благодаря за добрия съвет от името на всички ни!

    Коментиран от #14

  • 6 Май па

    26 34 Отговор
    са надули ХААРПчото наЩе партнь0ри?
  • 7 Пъпеша

    11 65 Отговор
    Пишман професоре, не мислиш ли, че вече си ни омръзнал?

    Коментиран от #17

  • 8 един

    68 4 Отговор
    Отчасти тия горещини човек сам си ги причинява!Погледнете около жилищата си,за красота всичко е бетонирано,всичко е асфалтирано,сгради плътно една до друга,автомобили и климатици които също вдигат температурата и замърсяват въздуха,и целият този пейзаж като се нагрее и олеее горещо е!Излишно е да казвам как са живеели едно време по-селата и малките градчета,едноетажни къщи с дървета около тях които пазят сянка!
  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    30 3 Отговор
    Горещници, горещо е но не е фатално.
    Фатално е когато Сутринта в 6:00 часа е 30С и през денят температурите достигат до 42С и нагоре да 48/50С.

    Фатално е когато си навън на работа, въздухът няма никакво движение и можеш буквално да режеш въздуха с нож като масло?
    Фатално е когато поемаш дъх и резултатът е -0, ефектът е нулев, вдишваш, все едно че не си направил усилие.
    Когато разликата м/у дневните и нощните температури се скъси, тоест 28/30С през ноща и 38/40С през денят, тагава е фатално.
    Фатално е когато си близко до
    “heat stroke”, на български “топлинен или така нареченият слънчев удар”!

    Признаците са следните, зачервяване на лицето, затруднено дишане, нарушени вестибулярни реакции, обилно потене, (вир вода) последвано от никакво потене, зачервявяне на лицето и затруднено дишане?

    Прекомерна употреба на напитки съдържащи кофеин също Алкохол, Бира и т.н. води до обезводняване и слънчев удар?
    Пийте вода, минерална вода, поставете мокро парче плат около вратът си, охлажда кръвта на път за човешкият мозък и предпазва от инсулт и т.н.?
    Винаги шапка или парче бял плат (сухо) срещу слънцето?
    Никога не се заливайте със ледена вода, рискувате Инсулт?
  • 10 Сила

    22 4 Отговор
    Просто се сваряваме бавно като жаба...... на някой места директно изгарят..... АЛЧНОСТТА И ГЛУПОСТА НА ЧОВЕКА
    ...
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    25 3 Отговор
    В случай че жегата ви дойде премного, стойте на сянка, вода, и почивка!

    Коментиран от #13

  • 12 Иванов

    20 4 Отговор
    Ами това са горещниците какво се чудят всички нормално е всяко лято по това време да е така трябва само повече професии на открито да работят както в Испания до 14 часа следобед и от 16-17 до19-20 часа
  • 13 Механик

    34 2 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ще добавя още един войнишки съвет.
    Омокряйте с вода китките, глезените, вътрешната страна на бедрата, врата си. Там кръвоносните съдове са най-плитко. По тоя начин охлаждате кръвта си, а тя охлажда тялото.
    Повярвайте, помога.

    Коментиран от #16

  • 14 🇧🇬🇪🇺💯

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    “ Защото при такъв климат може да си пиеш вода и да я отделяш само като пот. А това води до скапване на бъбреците.”
    Точно! С потта се изхвърлят и “микро елементите” които са от значение за нормалната функция на човешкото тяло.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬🇪🇺💯

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Установено е че за двадесет минути да задържите ръцете си “китките” или стъпалата на краката си в леген с хладка до студена вода,
    (никога ледена), за двадесет минути преминава цялото количество кръв в човешкият организъм през дясната или лявата ръка и стъпалата?
  • 17 Боко Боко

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пъпеша":

    Ма верно си пъпеш!
  • 18 Бельо

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "дето има палми има и маймуни":

    Дрън дрън.За 50г.t°се е качила с 10°Синьо птиците лъжат безобразно.Преди не се помни 40°Старите ни казваха да не ходим по слънцето, че ще е много топло,колко 27°.Лъжат себе си и нас.иеби га.
  • 19 Не виждате че

    5 4 Отговор
    Всичко това е лъжа,с цел оправдаване безумните си мерки към вас и пране на пари.Престанете с тия глупости.Лято е
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Ще става все по-топло и по-горещо от нормалното топло и горещо до сега !!
    В България за последните 15 години се унищожиха огромни количества горски насаждения. В световен мащаб е същото. Унищожението на "белите дробове " на планетата няма как да остане без последствия за алчния човек.
    Когато е топло – ще е горещо, когато е горещо – ще е нетърпимо !! А когато валят дъждове - ще бъдат поройни и ще наводняват селища , които никога не са били заливани от дъждовни води !!