Отидете към основна версия

6 358 22

МВР - Министерство на вътрешните рокади

  • мвр-
  • рокади-
  • иван-
  • демерджиев-
  • валери-
  • симеонов-
  • светослав-
  • стойков

Докога ще тичате/ме след престъпленията

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двойното убийство в Лозен, при което бе задържан извършителят Чавдар Бояджиев, повдига много въпроси за работата на МВР. Респективно структурите на МВР – т.н. РУ-та (РПУ-та). Структури, традиционно подлагани на рокади от от всеки нов министър, бил той служебен или редовен. Рокади, целящи да покажат, че министърът извършва дейност, но почти винаги с еднообразно негативен резултат. След всяко убийство. При инцидента в Лозен Бояджиев застреля 18-годишно момиче и 27-годишният ѝ приятел в интервал от 12 часа. Причината е, защото има самопризнания, че тримата са снимали клипове със сексуално съдържание, които продавали. Та, въпросът опира до пари – как да ги делят. Нещо не са се разбрали и давай да се стреляме.

След инцидента в Лозен бе поискана оставката на началника на 8-о РПУ Светослав Стойков, който е на поста от 1 ноември 2022 година.

„Не е добре да се лъже, дори когато искаш да обслужиш нечия кадрова политика. Днес (б.р.- вчера) беше поискана оставката на началника на 8-о РУ-София за пропуски в работата по едно дознание, свързано с убийство. Важно е да се знае, че той е назначен на 1 ноември 2022 г. Убийството, заради което беше съобщено, че му е поискана оставката, е извършено на 04.04.2022 г., а дознанието е поето от СДВР около месец след назначаването му. Възниква въпросът от кого трябва да се търси отговорност за работата по това дознание?! Възниква въпросът кой е отговорен за работата по това дознание и дали това е началникът, чиято оставка беше поискана?! В края на октомври 2022 г. обявих, че сменям 7 от 9 шефове на районни в София, сред тях и началника 8-о РПУ. Днес ръководството на МВР "свали доверието си" и поиска оставка от същия човек за нещо случило се на 4 април 2022 г. Или иначе казано - над половин година преди да заеме поста“, написа бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в свой пост.

Когато бивш министър на МВР говори за лъжа, това е … но както и да е.

Да пишеш без имена… Принципно не е най-доброто, но всеки сам си преценява. Добре е, когато пишеш от позицията на бивш шеф на МВР, поне да описваш цялата хронология.

Защо пишем това

Защото сега убийството на двамата младежи от Чавдар Бояджиев можеше да бъде предотвратено, ако МВР си беше МВР, а не Министерство на вътрешните рокади, и ако имахме адекватна съдебна система. С вътрешни рокади престъпност не се бори!

И в цялата тази поредна смяна около началника на 8-о РУ е все Чавдар Бояджиев. Иван Демерджиев споменава за престъпление от 4 април 2022-а. То също е дело на Чавдар Бояджиев, както сега се разбира. Самият Бояджиев сега признава, но той вече го е признал и преди. А това някак не се споменава. По това време шеф на 8-о РУ е комисар Валери Симеонов. Бояджиев е задържан от служителите на 8-о РУ още на втория ден, но към днешна дата досъдебното производство все още не е приключило. Задържането му е на 6 април 2022-а и е за 24 часа, а после мярката му е удължена на 72 часа. След това – по време на досъдебното производство, съдът му променя мярката и го пуска. От 19 април 2022-а, поради почти 6 месечно отсъствие на началника Валери Симеонов, фактически изпълняващ длъжността началник на 8-о РУ е заместник-началникът Светослав Стойков.

Същият, комуто бе поискана сега оставката от ръководството на МВР. Същият, който според бившия министър на МВР Иван Демерджиев не е отговорен за визираното дознание… След двойното убийство в Лозен много хора се събраха на протести. Един от тях е Станислав Сираков, който заяви пред камерите на много телевизии, че и за предишното убийство на Бояджиев има самопризнания. "Моята братовчедка същият я уби. Има самопризнания в съда. Година и половина се води досъдебно производства", добави той.

На 24 октомври миналата година Иван Демерджиев освободи седем началника на столични РУ-та за "слаб контрол и лоша организация в поверените им управления". Сред тях попадна и шефът на 8-о РУ Валери Симеонов, който бе сменен от заместника му Светослав Стойков. Тази рокада на Демерджиев практически обезглави СДВР, премахвайки много доказано добри ръководители. Например, 8-о РУ, под ръководството на освободения Валери Симеонов, бе на първо място сред столичните районни управления по разкриваемост на престъпления. Нещо, което се промени след рокадите.

И какво излиза… Валери Симеонов хваща Чавдар Бояджиев, който прави самопризнания. Светослав Стойков ръководи дознанието, Валери Симеонов е освободен, Стойков заема мястото му, а досъдебното производство се влачи вече почти година и половина. И когато Чавдар Бояджиев извършва ново престъпление, Иван Демерджиев започва да защитава рокадите си...

МВР – Министерство на вътрешните рокади… А ефект има ли! Докога ще тичате/ме след престъпленията…

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.

Свързани новини