Last news in Fakti

7 Август, 2023 13:09 6 304 22

МВР - Министерство на вътрешните рокади

  • мвр-
  • рокади-
  • иван-
  • демерджиев-
  • валери-
  • симеонов-
  • светослав-
  • стойков

Докога ще тичате/ме след престъпленията

МВР - Министерство на вътрешните рокади - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двойното убийство в Лозен, при което бе задържан извършителят Чавдар Бояджиев, повдига много въпроси за работата на МВР. Респективно структурите на МВР – т.н. РУ-та (РПУ-та). Структури, традиционно подлагани на рокади от от всеки нов министър, бил той служебен или редовен. Рокади, целящи да покажат, че министърът извършва дейност, но почти винаги с еднообразно негативен резултат. След всяко убийство. При инцидента в Лозен Бояджиев застреля 18-годишно момиче и 27-годишният ѝ приятел в интервал от 12 часа. Причината е, защото има самопризнания, че тримата са снимали клипове със сексуално съдържание, които продавали. Та, въпросът опира до пари – как да ги делят. Нещо не са се разбрали и давай да се стреляме.

След инцидента в Лозен бе поискана оставката на началника на 8-о РПУ Светослав Стойков, който е на поста от 1 ноември 2022 година.

„Не е добре да се лъже, дори когато искаш да обслужиш нечия кадрова политика. Днес (б.р.- вчера) беше поискана оставката на началника на 8-о РУ-София за пропуски в работата по едно дознание, свързано с убийство. Важно е да се знае, че той е назначен на 1 ноември 2022 г. Убийството, заради което беше съобщено, че му е поискана оставката, е извършено на 04.04.2022 г., а дознанието е поето от СДВР около месец след назначаването му. Възниква въпросът от кого трябва да се търси отговорност за работата по това дознание?! Възниква въпросът кой е отговорен за работата по това дознание и дали това е началникът, чиято оставка беше поискана?! В края на октомври 2022 г. обявих, че сменям 7 от 9 шефове на районни в София, сред тях и началника 8-о РПУ. Днес ръководството на МВР "свали доверието си" и поиска оставка от същия човек за нещо случило се на 4 април 2022 г. Или иначе казано - над половин година преди да заеме поста“, написа бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в свой пост.

Когато бивш министър на МВР говори за лъжа, това е … но както и да е.

Да пишеш без имена… Принципно не е най-доброто, но всеки сам си преценява. Добре е, когато пишеш от позицията на бивш шеф на МВР, поне да описваш цялата хронология.

Защо пишем това

Защото сега убийството на двамата младежи от Чавдар Бояджиев можеше да бъде предотвратено, ако МВР си беше МВР, а не Министерство на вътрешните рокади, и ако имахме адекватна съдебна система. С вътрешни рокади престъпност не се бори!

И в цялата тази поредна смяна около началника на 8-о РУ е все Чавдар Бояджиев. Иван Демерджиев споменава за престъпление от 4 април 2022-а. То също е дело на Чавдар Бояджиев, както сега се разбира. Самият Бояджиев сега признава, но той вече го е признал и преди. А това някак не се споменава. По това време шеф на 8-о РУ е комисар Валери Симеонов. Бояджиев е задържан от служителите на 8-о РУ още на втория ден, но към днешна дата досъдебното производство все още не е приключило. Задържането му е на 6 април 2022-а и е за 24 часа, а после мярката му е удължена на 72 часа. След това – по време на досъдебното производство, съдът му променя мярката и го пуска. От 19 април 2022-а, поради почти 6 месечно отсъствие на началника Валери Симеонов, фактически изпълняващ длъжността началник на 8-о РУ е заместник-началникът Светослав Стойков.

Същият, комуто бе поискана сега оставката от ръководството на МВР. Същият, който според бившия министър на МВР Иван Демерджиев не е отговорен за визираното дознание… След двойното убийство в Лозен много хора се събраха на протести. Един от тях е Станислав Сираков, който заяви пред камерите на много телевизии, че и за предишното убийство на Бояджиев има самопризнания. "Моята братовчедка същият я уби. Има самопризнания в съда. Година и половина се води досъдебно производства", добави той.

На 24 октомври миналата година Иван Демерджиев освободи седем началника на столични РУ-та за "слаб контрол и лоша организация в поверените им управления". Сред тях попадна и шефът на 8-о РУ Валери Симеонов, който бе сменен от заместника му Светослав Стойков. Тази рокада на Демерджиев практически обезглави СДВР, премахвайки много доказано добри ръководители. Например, 8-о РУ, под ръководството на освободения Валери Симеонов, бе на първо място сред столичните районни управления по разкриваемост на престъпления. Нещо, което се промени след рокадите.

И какво излиза… Валери Симеонов хваща Чавдар Бояджиев, който прави самопризнания. Светослав Стойков ръководи дознанието, Валери Симеонов е освободен, Стойков заема мястото му, а досъдебното производство се влачи вече почти година и половина. И когато Чавдар Бояджиев извършва ново престъпление, Иван Демерджиев започва да защитава рокадите си...

МВР – Министерство на вътрешните рокади… А ефект има ли! Докога ще тичате/ме след престъпленията…


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А петте

    29 2 Отговор
    хиляди пенсионери , на заплата и пенсия ?

    Коментиран от #7

  • 2 Реформи кога

    27 2 Отговор
    Тюмбалаци пенсионери на заплата са окопирали всички началнически позиции

    Коментиран от #4

  • 3 СЗО

    25 2 Отговор
    МВР трябва да се затвори и да се създаде наново.

    Коментиран от #17

  • 4 Валентин ангелов

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Реформи кога":

    МВР винаги е била Организирана Престъпна Група , по Сицилиански модел.
    Без МВР не се извършва контрабанда /от всякакъв тип/ , без МВР не се извършва Наркоразпространението , без МВР не се извършва трафикът на хора , органи от хора и др.Без МВР не се рекетират хората по пътищата /това са съвременните черкези/МВР е бясното куче , машата на властта за Мародерства не на Суверена на тази Страна.Даже си имат и школи за обучение , които ние плащаме , както им плащаме и осигуровките , заплатите , високите пенсии и бонуси.Как само е измислено , А ????
  • 5 Бай Иван

    15 0 Отговор
    "И какво излиза… Валери Симеонов хваща Чавдар Бояджиев, който прави самопризнания. Светослав Стойков ръководи дознанието, Валери Симеонов е освободен, Стойков заема мястото му, а досъдебното производство се влачи вече почти година и половина. И когато Чавдар Бояджиев извършва ново престъпление, Иван Демерджиев започва да защитава рокадите си".
    Това написано по този начин е пълна , ама пълна глупост и може да го напише човек,който или нищо не разбира или просто има поръчка да се напише така. Нито В.Симеонов "хваща" Бояджиев,.нито Стойков Те са административни ръководители, а не "хващачи", още по-малко пък Стойков ще води дознанието. Случаят е изяснен,докладван ,задържали са от прокуратурата Бояджиев и съда го е пуснал /дори пише ,че направил самопризнания ПРЕД СЪДА.Толкоз. Полицията какво трябва да направи? Пак да го задържи незаконно ли? И още пише ,че от СДВР е било поето в последствие досъдебното производство , та въпроса е какво тогава е отношението на Н-ка на 08-мо към това разследване, та както и да се казва този началник. За сроковете по разследването е отговорен разследващият полицай и наблюдаващият прокурор като Н-ка на съответната структура в МВР следи разследващия да спазва сроковете и да изпълни указанията които са дадени от прокуратурата. След като то е било иззето в СДВР, то административният ръководител отговарящ за сроковете е вече директора на СДВР/или ресорен зам.директор определен със заповед/ , а не началника на 08-мо. Толкоз.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Иван":

    Да, така е. Но Демерджиев пръв почна. ;)
  • 7 Кво те бъркат пенсионерите?

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "А петте":

    Бе? Мързел! 😀😀😀
  • 8 млади и надъхани

    10 2 Отговор
    за работа трябват в системата, а не памперси със самочувстви

    Коментиран от #14

  • 9 Мвр

    9 0 Отговор
    Са наркопласьори и мутри, що не кажат на кого дължал парите убиецът, както и кой ги е събирал.. Щото нали..
  • 10 Полицаите са милионери

    11 5 Отговор
    В Симеоново и Пазарджик ги учат, че държавата е тяхна и хората трябва да се подчиняват на тях иначе имат право да им съсипят живота. Ако лъжа да умра днес!
    А и друго цял живот не са плащали нищо, защото държавата ги поема още от самото начало и им плаща всичко.
  • 11 Никой

    10 0 Отговор
    Бай Иван каза всичко , Явно нито един министър на МВР не знае принципите и етапите на разследването. Но никой не пита за мотивите на съда или най малко прокурора, там ще лъсне истината ? Къде е проблема ?
  • 12 Мнение

    12 0 Отговор
    Цялото 8 РПУ и 1 РПу са купени и продадени. Не знам от къде вадите статистиката ама когато дойде жертва тесе опитват да разубеждават от подаване на жалба и почват вместо да разследват извършителя да разследват потърпевшия и да му налагат преса докато не прекратят делото. А как се затриват жалби и поКазания и ако искаш да съдиш някой се крият имена дела всичко се замита. Мафия това е думата.Държавна мафия за поръчки на управляващите престъпници.
  • 13 Никой

    11 0 Отговор
    Наблюдаваме,че част от личния състав на МВР е в напреднала бременност. Виждаме случаи на служители в 7-8-9 месец бременност да се размотават по улиците по престъпленията , по митинги , по преследване на мигранти, по катастрофи . Моля синдиката да се заеме със социалните си функции за привеждането на бременните служители в Майчин дом ,ми не всичко е 10 %.
  • 14 Бай Иван

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "млади и надъхани":

    Младите и надъханите правят най-големите поразии в МВР. Не случайно ръководствата възпират най-вече тях от надъхването. Има една стара максима. До 2 години служител знае,че нищо не знае и не е опасен.От две до пет години мисли ,че всичко знае, но реално все още нищо не знае. Над 5 години вече може да се оправи в голяма част от нещата, които му се изпречат в службата.За хора с 20 и повече години стаж няма какво да говорим, те ще се оправят и ще знаят какво точно да правят във всяка ситуация . И да знаете, поговорката "Човек се учи най-много от грешките си " е изключително вярна.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стъки

    3 0 Отговор
    Съдия Ангел Пвлов от СРС, 18 състав ли го е пуснал с подписка?
  • 17 Шопо

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "СЗО":

    МВР е ОПГ всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.

    Коментиран от #22

  • 18 🇧🇬🇪🇺💯

    2 0 Отговор
    “Бившият шеф на парламента Рашидов нарече жертви на насилие кви?”

    В този смисъл да попитаме Културният Министър (бивш) каакво трябва да се случи на така наречените “кви според вестителя на културата от ГЕРБ, в България и Европа?
    Ново “дъно” за ПП, ДБ - да гласуват закон с Протагонистите на Криминалност, Насилие и Корупция в българската територия - ГЕРБ, ДПС?
  • 19 Въпрос

    1 0 Отговор
    Защо да се напъват и да си дават зор? За по-малко от една година нали им вдигнаха заплатите с цели 30%. Карат я айляк, заплатата редовна, първата категория си я имат, 20 заплати сигурни, бонусите редовни, дрехи, храна, клас 2%, платен отпуск 40 дни и още и още... Е, КОЙ е луд при такива облаги да си дава зор, да се репчи на мутрите, да влиза в конфликт с всесилните олигарси, да гони наркоплсьорите и наркоманите, да гони джигитите, крадците, престъпниците и всякаква измет? Чакаме ден да мине друг да дойде и така до заветната пенсия и 20-те заплати. При съдиите и прокурорите положението е още по-тежко и по-зловещо, защото там става въпрос за огромни, огромни пари. Къде е държавата и защо, след като народът не е доволен от работата им, толерира толкова много тези прослойки, които издържаме ние с нашите данъци?
  • 20 Защо, рая?

    1 1 Отговор
    Радостин Василев ви извести, какво се очаква да се случи с цялата държава, но вие си мислите, че вас няма да засегне. Когато всичко спре, от послушание или глупост, да знаете, за раята е от глупост и страх!
  • 21 Друго мнение

    2 0 Отговор
    Трябват реформи в МВР и мандатност на ръководните позиции. Не може да се подържа такъв процент работещи пенсионери, които нямат мотив за работа в действие, освен да останат на заплата и пенсия.
  • 22 Друго мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шопо":

    И началници на полицейски управления. Също вечните началници въобще трябва да бъдат премахнати с мандатност иначе се обвързват с бизнес, политици, някъде с престъпници.