Отидете към основна версия

5 117 78

Може ли обща валута на БРИКС да застраши долара?

  • инфлация-
  • валута-
  • индия-
  • русия-
  • китай-
  • брикс-
  • южна африка-
  • икономика-
  • пари-
  • сащ-
  • евро-
  • долар

Държавите от БРИКС са силно зависими от долара, но все по-често се говори за създаването на тяхна обща валута. Доколко реалистично е това?

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пътят до установяване на обща валута е дълъг. Икономистите са категорични, че дори държавите от БРИКС да постигнат съгласие, че искат да предприемат подобна стъпка, това в никакъв случай няма да се случи бързо. Въвеждането на еврото вече показа колко комплексен е процесът по обединяване на различни валутни региони, припомня АРД. Всяка държава има своите индивидуални очаквания и проблеми.

Ще има ли пробив на срещата в Южна Африка?

В случая от значение е не само къде се намират тези държави, но и това, че разликите между икономиките им изглежда са доста по-големи от тези на държавите от Еврозоната. Идеята за създаване на обща валута все още е доста мъглива, пише АРД. Един от неуточнените въпроси е например какво ще се случи със съществуващите национални валути.

Наблюдателите не очакват на срещата в Йоханесбург темата да се избистри повече. Страните от БРИКС обаче вече имат обща банка - Новата банка за развитие. Теоретично, тя би могла да се грижи за въвеждането на обща валута.

Може ли една обща валута на БРИКС да отслаби долара?

Само създаването на такава валута няма да е достатъчно, за да отслаби долара в дългосрочен план. Според анализатори ключов фактор би бил дали новата валута ще се използва в голям мащаб и дали ще окаже стабилна. Държавите от БРИКС определено имат сериозна икономическа мощ, пише АРД. Петте членки в момента отговарят за около една четвърт от световната икономика. Вече се дискутира и разширяването на съюза към формат БРИКС+. Ако групата стане по-голяма, икономическите ѝ възможности може също да се разширят. Но съществува и рискът, в такъв случай приемането и налагането на обща валута да стане още по-сложно. Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън засега не вижда заплаха за долара като водеща валута в света, пише АРД. Според нея в близо бъдеще няма да има алтернатива на щатския долар.

Какви биха били последствията за цената на златото?

Стабилна валута, която е със златно покритие, всъщност може да увеличи търсенето на златото - все пак централните банки ще имат нужда да се запасят. Това може да вдигне цената му. Благородният метал вероятно отново ще попадне на фокус като гарант. Това напомня за времето на златния стандарт, когато обменните курсове между националните валути и златото бяха фиксирани. Тази система беше постепенно преустановена преди много десетилетия, припомня АРД. Оттогава цената на златото варира в зависимост от валутите и от много други фактори. Това едва ли ще се промени дори една потенциална обща валута на БРИКС да е със златно покритие.

Каква е ролята на Русия?

Връзката с Русия е чувствителна тема за другите държави от БРИКС. Обща валута би представлявала сигнал към Запада за близост със страната, която започна войната в Украйна. Тази стъпка би била успех за Русия, която иска да намали зависимостта от долара. От друга страна, страните от БРИКС все още имат интерес да търгуват със западните държави. А голямата част от тази търговия се извършва именно в долари. Ако към БРИКС се присъединят още държави, това може да ограничи зависимостта от Запада в дългосрочен план и да създаде по-сериозна възможност за откъсване от долара.

Автор: Себастиан Шрайбер

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.

Свързани новини