Отидете към основна версия

2 427 47

Путин демонстративно унижи ООН и Запада с провеждането на избори в окупираните територии на Украйна

  • владимир путин-
  • избори-
  • украйна

Това потвърждава невъзможността за провеждане на мирни преговори с РФ до пълното изтегляне на нейните войски от международно признатата територия на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дмитро КОЛЕВ, за ФАР

На 10 септември 2023 г. в Руската Федерация ще се проведат избори на различни нива, включително междинни избори за депутати от Държавната дума, избори на глави на 26 региона (21 – пряко и 5 – чрез парламентарно гласуване); депутати от законодателните органи на държавната власт в 16 субекта на Русия, както и 79 общински избора за руските окупационни администрации в Донецка, Луганска, Херсонска и Запоризка области на Украйна, окупирани от руската армия.

Провеждането на избори във временно окупираните територии на Украйна е грубо нарушение на международното право, както и опит за легитимиране на окупацията на украинска територия в очите на световната общност.

Пълномащабното нахлуване на РФ в Украйна с цел нейното окупиране завърши с пълно фиаско за Путин – “тридневната” победоносна война се превърна в година и половина кървава касапница, в която руската армия даде най-големи жертви след 1945 г. и загуби огромно количество военна техника. Така наречената СВО, която всъщност е нашественическа война, развенча мита за „втората армия в света“, воюваща по шаблони от Първата световна война, и нанесе сериозни имиджови загуби на Путин: целият свят се убеди, че Русия е колос на глинени крака, асиметрично слаба, макар и голяма държава.

Съответно Кремъл преразгледа политиката си по отношение на окупираните територии на Украйна и се стреми да ги интегрира напълно в Руската Федерация, премахвайки всички атрибути на украинщината. Това е съзнателна, целенасочена окупация на международно признатите територии на Украйна: изборите на временно окупираните територии на 10 септември ще бъдат ехо на миналогодишните референдуми и ще засилят окупационния произвол на Кремъл в международно признатите територии на Украйна.

Излишно е да споменаваме за терора и принудата, които ще съпътстват изборния процес: актовете на волеизявление на украинците, които са под руска окупация, ще стават под дулата на автоматите на руските окупатори. Приблизително както беше на 23-27 септември 2022 г., когато Путин, след като проведе незаконни референдуми, обяви 18% от територията на Украйна (части от Херсонска, Запоризка, Донецка и Луганска области) за нови региони на РФ. Тогава членовете на избирателните комисии бяха принудени да обикалят с урните къщите и апартаментите на украинците, придружени от въоръжени войници, тъй като местните жители не показаха желание да гласуват за присъединяване към РФ.

Тази година можем да очакваме повторение на подобен сценарий, а след изборите репресиите срещу жителите на окупираните територии на Украйна ще се засилят. Принудителна мобилизация във ВС на РФ, депортиране в икономически изостанали, отдалечени региони на РФ, осиновяване на украински деца от руски семейства, заселване на руснаци в празните къщи на депортирани местни жители – това далеч не е пълният списък на предполагаемите престъпления на окупационната власт, които тя ще върши срещу украинците.

Важна цел на Кремъл на изборите е легитимирането на този процес в очите на световната общност. Затова РФ ще привлече и международни наблюдатели – подобна практика беше използвана по време на миналогодишните референдуми на временно окупираните територии на Украйна. Някои от тези наблюдатели в своите коментари повтаряха наративите на руската пропаганда, оправдавайки провеждането на референдумите. В частност така действаха сръбският гражданин Драгослав Бокан, британската гражданка Ванеса Бийли, италианските граждани Елисио Бертолази, Джанфранко Вестуто и Джанантонио Микалесин, германските граждани Томас Рьопер и Кристоф Хьорстел, френските граждани Андре-Мишел-Клод Шанклу, Еманюел Лероа и др.

Путин иска да създаде илюзия за съгласие на Запада с руската окупация на част от територията на Украйна и по-нататъшната свобода на действие на Кремъл в посочените територии. Присъствието на европейски наблюдатели на изборите във временно окупираните територии на Украйна е срамен акт на антисолидарност не само с Украйна, но и със страните от ЕС, които подкрепят Киев и ще се превърне в своеобразно „преброяване“ на одиозните проруски общественици в Европа.

Опасността за Запада в контекста на изборите в окупираните украински територии се състои в това, че Путин създава прецедент за промяна на границите, които се смятат за ненарушими в Европа – този факт е закрепен в Хелзинкските споразумения от 1975 година. Кремъл не просто пренебрегва нормите и принципите на международното право: той се стреми да наложи практиката на насилствена промяна на границите. Това ще доведе до поредица от войни и конфликти, които могат да дестабилизират Европа с потока от бежанци и съпътстващата го социално-икономическа криза.

Опитът на Путин да постави под въпрос съществуващите в постсъветското пространство граници, на свой ред може да доведе до промяна на границите в Европа. Игнорирането на тази заплаха само ще я доближи до цивилизования Запад и ще го направи по-уязвим пред Русия.

Изборите във временно окупираните територии на Украйна нарушават Хартата на ООН, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те потвърждават невъзможността за провеждане на мирни преговори с РФ до пълното изтегляне на нейните войски от международно признатата територия на Украйна. Руската Федерация трябва да получи тежки санкции и да се окаже в международна изолация – това ще бъде логичен отговор на усилията на Путин да окупира суверенната територия на Украйна.

Източник: far-bg.com

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 39 гласа.

Свързани новини