Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2023 13:08 2 406 47

Путин демонстративно унижи ООН и Запада с провеждането на избори в окупираните територии на Украйна

  • владимир путин-
  • избори-
  • украйна

Това потвърждава невъзможността за провеждане на мирни преговори с РФ до пълното изтегляне на нейните войски от международно признатата територия на Украйна

Путин демонстративно унижи ООН и Запада с провеждането на избори в окупираните територии на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дмитро КОЛЕВ, за ФАР

Още новини от Украйна

На 10 септември 2023 г. в Руската Федерация ще се проведат избори на различни нива, включително междинни избори за депутати от Държавната дума, избори на глави на 26 региона (21 – пряко и 5 – чрез парламентарно гласуване); депутати от законодателните органи на държавната власт в 16 субекта на Русия, както и 79 общински избора за руските окупационни администрации в Донецка, Луганска, Херсонска и Запоризка области на Украйна, окупирани от руската армия.

Провеждането на избори във временно окупираните територии на Украйна е грубо нарушение на международното право, както и опит за легитимиране на окупацията на украинска територия в очите на световната общност.

Пълномащабното нахлуване на РФ в Украйна с цел нейното окупиране завърши с пълно фиаско за Путин – “тридневната” победоносна война се превърна в година и половина кървава касапница, в която руската армия даде най-големи жертви след 1945 г. и загуби огромно количество военна техника. Така наречената СВО, която всъщност е нашественическа война, развенча мита за „втората армия в света“, воюваща по шаблони от Първата световна война, и нанесе сериозни имиджови загуби на Путин: целият свят се убеди, че Русия е колос на глинени крака, асиметрично слаба, макар и голяма държава.

Съответно Кремъл преразгледа политиката си по отношение на окупираните територии на Украйна и се стреми да ги интегрира напълно в Руската Федерация, премахвайки всички атрибути на украинщината. Това е съзнателна, целенасочена окупация на международно признатите територии на Украйна: изборите на временно окупираните територии на 10 септември ще бъдат ехо на миналогодишните референдуми и ще засилят окупационния произвол на Кремъл в международно признатите територии на Украйна.

Излишно е да споменаваме за терора и принудата, които ще съпътстват изборния процес: актовете на волеизявление на украинците, които са под руска окупация, ще стават под дулата на автоматите на руските окупатори. Приблизително както беше на 23-27 септември 2022 г., когато Путин, след като проведе незаконни референдуми, обяви 18% от територията на Украйна (части от Херсонска, Запоризка, Донецка и Луганска области) за нови региони на РФ. Тогава членовете на избирателните комисии бяха принудени да обикалят с урните къщите и апартаментите на украинците, придружени от въоръжени войници, тъй като местните жители не показаха желание да гласуват за присъединяване към РФ.

Тази година можем да очакваме повторение на подобен сценарий, а след изборите репресиите срещу жителите на окупираните територии на Украйна ще се засилят. Принудителна мобилизация във ВС на РФ, депортиране в икономически изостанали, отдалечени региони на РФ, осиновяване на украински деца от руски семейства, заселване на руснаци в празните къщи на депортирани местни жители – това далеч не е пълният списък на предполагаемите престъпления на окупационната власт, които тя ще върши срещу украинците.

Важна цел на Кремъл на изборите е легитимирането на този процес в очите на световната общност. Затова РФ ще привлече и международни наблюдатели – подобна практика беше използвана по време на миналогодишните референдуми на временно окупираните територии на Украйна. Някои от тези наблюдатели в своите коментари повтаряха наративите на руската пропаганда, оправдавайки провеждането на референдумите. В частност така действаха сръбският гражданин Драгослав Бокан, британската гражданка Ванеса Бийли, италианските граждани Елисио Бертолази, Джанфранко Вестуто и Джанантонио Микалесин, германските граждани Томас Рьопер и Кристоф Хьорстел, френските граждани Андре-Мишел-Клод Шанклу, Еманюел Лероа и др.

Путин иска да създаде илюзия за съгласие на Запада с руската окупация на част от територията на Украйна и по-нататъшната свобода на действие на Кремъл в посочените територии. Присъствието на европейски наблюдатели на изборите във временно окупираните територии на Украйна е срамен акт на антисолидарност не само с Украйна, но и със страните от ЕС, които подкрепят Киев и ще се превърне в своеобразно „преброяване“ на одиозните проруски общественици в Европа.

Опасността за Запада в контекста на изборите в окупираните украински територии се състои в това, че Путин създава прецедент за промяна на границите, които се смятат за ненарушими в Европа – този факт е закрепен в Хелзинкските споразумения от 1975 година. Кремъл не просто пренебрегва нормите и принципите на международното право: той се стреми да наложи практиката на насилствена промяна на границите. Това ще доведе до поредица от войни и конфликти, които могат да дестабилизират Европа с потока от бежанци и съпътстващата го социално-икономическа криза.

Опитът на Путин да постави под въпрос съществуващите в постсъветското пространство граници, на свой ред може да доведе до промяна на границите в Европа. Игнорирането на тази заплаха само ще я доближи до цивилизования Запад и ще го направи по-уязвим пред Русия.

Изборите във временно окупираните територии на Украйна нарушават Хартата на ООН, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те потвърждават невъзможността за провеждане на мирни преговори с РФ до пълното изтегляне на нейните войски от международно признатата територия на Украйна. Руската Федерация трябва да получи тежки санкции и да се окаже в международна изолация – това ще бъде логичен отговор на усилията на Путин да окупира суверенната територия на Украйна.

Източник: far-bg.com


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    44 8 Отговор
    По добре, отколкото да разрушаваш да грабиш и да си назначваш пионки и 90 % да станат роби в собствените си държави и умират от глад
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    63 18 Отговор
    НЕ СА ОКУПИРАНИ ТАМ ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ РЕУСИЯ ЗА КОСОВО МОЖЕ ЗА ДОНЕЦК ЛУГАНСК И КРИМ НЕ МОЖЕ АМАН ОТ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ НА ФАЩ И ЗАПАДА

    Коментиран от #9, #32, #42

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    15 53 Отговор
    Пълна изолация на руските фашисти...пълна....
  • 6 Гост

    10 29 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Иване...Иване да те е..кой те фане...
  • 7 да фе

    10 19 Отговор
    ама нали Херсон беше руски завинаги , там проведе ли ? хихихихи
  • 8 Като чуеш

    27 5 Отговор
    Дмитро ... вместо Митко бегай на далече
  • 9 наричаш

    9 37 Отговор

    До коментар #3 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    това руско извращение референдум ?

    Коментиран от #19, #41

  • 10 Урюрвкос

    47 5 Отговор
    Украйна не плаща пенсии, детски, заплати, помощи и т.н. на окупираните територии а Русия не може да издържа чужди граждани. Затова след тези избори ще бъдат легитимни разходите от руския бюджет за местното население.
  • 11 Ха ха ха

    10 39 Отговор
    Старият дядо може да унижи само себе си, собствения си народ, пРоссия, и никой друг......
  • 12 Някой

    37 9 Отговор
    Браво на момчето! Заслужил си е 25-те цента за положения труд - да събере в пасквил няколко лъжи за Русия, малко злоба, 2 храчки...
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 4 Отговор
    За това бях БЛОК И РАН :

    " Службата за сигурност на Украйна (СБУ)

    има специална програма за

    убийства, отговорна за отстраняването на руски сътрудници,

    твърди бившият ръководител на агенцията Валентин Наливайченко

    в интервю за The Economist."
  • 14 Този жалък безмислен старец

    11 29 Отговор
    може да унижи само пияния медведев
  • 15 007

    9 33 Отговор
    Това доказва че на путлер не може да се вярва и 1 дума и само с унищожението на путлерофашизма може да се постигне мир!!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #17

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 1 Отговор
    " The Economist отбелязва, че подразделението е свързано с

    убийствата на командири на Донбас като Михаил Толстих, известен още като „Гиви“, който беше убит при ракетна атака през 2017 г.,

    Арсен Павлов, известен още като „Моторола“, който беше взривен в асансьор през 2016 г., и

    Александър Захарченко, първият ръководител на Донецката народна република, който беше убит при бомбен атентат в ресторант през 2018 г.

    Съобщава се, че вътрешни лица от украинското разузнаване също са заявили пред изданието, че Пето управление на СБУ в момента играе централна роля в операциите срещу Русия и че е извършило атаки като взривяването на Кримския мост.

    Според The Economist украинският президент Володимир Зеленски „разрешава най-спорните операции“, докато други решения често се взимат от самите ръководители на службата.❕❗❕
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "007":

    Вярвай на онези с епруветката ❗❗❗
    Вярвай и в Торбалан , от когото те смело те пазят ❗

    Коментиран от #18

  • 18 007

    8 32 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Точно некой лакей на путлер да ми казва в кво да вярвам е малко прекалено!!! Вие вземете и прочетете малко история! Вчера беше Съединението! Почети малко кой не е искал българска държава!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #29

  • 19 Гост

    24 4 Отговор

    До коментар #9 от "наричаш":

    А косово кво е джендирее?
  • 20 Трол

    7 36 Отговор
    Тежко им на крепостниците,които останат в рашия след войната! Вероятно ще има и такива за съжаление... И само ще гледат иззад стените как Украйна се развива и става богата и развита държава,докато те продължават дя карат камазите си по калните локви и да се кланят на някой велик вожд,подобно на Корея...

    Коментиран от #21, #22

  • 21 ами

    25 7 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    като не искат да са в русия да се преместят в украина, да изплащат заемите от краварите и да процъфтяват

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ихтиандър

    5 14 Отговор
    Този човек ми прилича на бабичка от някое село с десетина човека.....Явно ботокса води до там!
  • 25 007

    7 22 Отговор

    До коментар #22 от "гого":

    Това че подкрепяме нападнатите от путлерофашистите не ни прави джендъри др0гарь0 копейка. Ако не вярваш питай стопанката си!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 26 Запорожие

    13 1 Отговор
    ЗАПОРОЖИЕ - Така е на български език.
    "Авторът" сакаш си е бръкнал в г-за и с кафяв пръст пише Запоризка.
    Между другото, голяма част от запорожските казаци са наследници на българите на БатБаян.
  • 27 Лъжливо заглавие

    19 5 Отговор
    Във въпросните области са проведение референдуми по присъединяване към Руската Федерация, с доста високи резулати. Така че по устава на ООН населението се е самопределило, гласът народен се е изказал. От там нататък всичко върви като навсякъде другаде в РФ, включително и с местните избори. Плащането на пенсии на старите хора в тези области от бюджета на РФ гавра ли е със запада ?
  • 28 Циник

    14 3 Отговор
    Дмитро да не е от Миротворец? Гледам и той прави списъци на хора, които не му харесват.
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 4 Отговор

    До коментар #18 от "007":

    Дори не разбра, че не ти казвам в какво да вярваш ❗
    Ами вярвай си ❗
    Нищо , че целият Свят разбра за измамата им с епруветката❗
    Нищо, че целият Свят разбра за измамата им с 11 септември , за която пак скоро ще те накарат да им вярваш ❗
    И с какво нашето Съединение е по-различно от това в Крим ❓
    Защото Чичо С(р)ам ти каза "Косово може, Крим -не" ❗
  • 30 Окупатор

    14 6 Отговор
    Истината е, че през 2014г Украйна нападна Доганска и Луганска народни републики.
    През 2022г Русия се включи, за да защити тези републики от унищожение.
    В момента дефакто Украйна е окупирала части от Руската федерация и войната се води на руска територия.

    Коментиран от #31

  • 31 Хаха

    2 9 Отговор

    До коментар #30 от "Окупатор":

    Зелените човечета пратени от Путан , къде ги забрави ?
    А за Стрелков - Гиркин , нещо по въпросаю
    Между другото къде се загуби , Гиркин
    Иска ли още да се кандидатира за Президент ?

    Хаха
  • 32 Дончо Морския

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Референдум с калашници .
    Какъв цирк само .

    Хахаха

    Коментиран от #36

  • 33 Хахаха

    6 1 Отговор
    Ако си мислите че на Путин му пука че ви е унижил жестоко се лъжете колкото на вас ви пука че го унижава те същото е премества го във други крачол
  • 34 Така

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Е Русороба е винаги наведен и нацелен .
    И стиска палци , стиска ,стиска .

    Коментиран от #40

  • 35 Само

    7 3 Отговор
    Се чудя, що си прави труда Путин да прави избори, като МОЖЕ да ги из шамари и само да определи границите на Лвовска, Киевска,Одеса и тн области от РФ.
    Много мек излезе Влади. Ще спра да съм му фен...

    Коментиран от #39

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Дончо Морския":

    Нашия беше без Калашници и пак не го признаха❗
    А сега даже не ни разрешават референдум ❗
    Ама тука е ДИМОкрация викаш ❗
  • 37 Гринго

    0 8 Отговор
    Путин отново демонстрира така на всички ни познатата руска простотия! Нахални, безочливо нагли, и съвършено прости!!!
  • 38 Сър Пичук

    3 6 Отговор
    Вече и на децата е ясно, че за никаква денацификация не става въпрос, а всичко е само и единствено за заграбване на територии!
  • 39 Майстор готвач

    0 5 Отговор

    До коментар #35 от "Само":

    Те рашките всички са “меки” поради прекомерна употреба на алкохол. Затова пък рускините са като развързани кобили…
  • 40 Ян Бибиян

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Така":

    Стискат стискат, па накрая вземат та се Фанат…
  • 41 Пешо

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "наричаш":

    Прав си. Всяко правителство, което не е наложено или поне одобрено от САЩ е извращение!
  • 42 Въпросче

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Какви референдуми те гонят бе момче...Ти ритан ли си в главата ? Референдуми имало.Боже..
  • 43 Мим

    6 0 Отговор
    Тази територия не е суверенна на Крайна,а си е руска и такава ще си остане..
  • 44 Анонимен

    0 2 Отговор
    Др путин, много сте на ти за войни. Оставате без мъже и рускините ви в Турция се женят за който и да е, мъж да е. В Бг е същото, за мюсюлмани строители. Баба Мара бг ромка покойница готвачка във фирмата, то моят син работи, тя по цял ден на огледалото и едни манджи готви, как ги яде моят син, жалваше се жената в стола. Много рускини умряха в квартала. Оставиха ги сами, а те мъжете им мохамедани хукнаха по запада коми и умряха. Народа винаги е потърпевш. Милите рускини. Деца им от свръх доза наркотик на улицата умря, на 18 г, мъжа турчин преди детето си. Човешки съдби. Никой не мисли от русия за тях, но запада мисли за тяхните си хора. Объркаха целият свят.
  • 45 Дърт Вейдър

    0 0 Отговор
    Браво и на теб че стискаш палеца с двете дисаги.
  • 46 Fакт

    1 0 Отговор
    Що бе?! Путин въвежда демокрацията в действие! Да бе , като американската демокрация друга няма!
  • 47 Браво на Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Докара Русия до просишка тояга Европеиците си живеят карат « скапаните мерцедеси и бвета « а руснака «на руски трактор» А за хубавите комментарии за Путин може да са спокоини -да се качват на самолет или на 7етаж в блока НЯМА ДА ПАДНАТ НИТО ОТ ЕТАЖА НИТО ОТ САМОЛЕТА