Отидете към основна версия

2 263 24

Калина Андролова: Корупцията в България не е аномалия. Тя е база, източник на специфичен ред

  • корупция-
  • управляващи

Академик Денков беше единствената възможност на ПП за някаква реанимация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека да изследваме от какво се състои българската управленска тъкан. В момента тя се състои от министър-председател, който е избран, за да изпира имиджа на ПП през личния си профил на високообразован и културен човек, посветен на науката. Академик Денков беше единствената възможност на ПП за някаква реанимация, защото излагацията и провалите на ПП на политическата сцена до включването им в тази коалиция бяха смайващи. Държавният апарат беше ударил дъното по непригодност. Например ПП разбиха газовия сектор в България под влияние на спонсорството и съветите на обиграни бизнесмени. И тези некомпетентни действия предизвикаха лавина от икономически, социални и външнополитически последствия.

ПП все още не желаят да признаят, че дилетантството и бързотечната им алчност бяха грубо употребени от спонсорите им по начин, който разтърси държавата, снижи икономическата активност и предизвика обедняване на населението. ПП също така пригодиха ПВУ за личните си нужди и очакванията на спонсорските си фирми. И за да бъде одобрен плана от Европа без възражения, ПП набързо и без много мислене включиха всички ангажименти, които ще предизвикат остри трусове в икономическото равновесие на държавата. Например: намаляване на емисиите до степен на ликвидиране на тецовете в Маришкия басейн; изваждане на "Булгартрансгаз" и ЕСО през 2024 г. от списъка на БЕХ като обекти, защитени от приватизация; и не на последно място - либерализация на пазара на електроенергия. След всички неразумности, които преживяхме с ПП, трудно е да си представим какъв механизъм на ценообразуване ще защити най-бедните при освобождаване на цените на електроенергията. Денков обещава цената на тока да се запази без промяна до средата на 2024 г. Ама то и Кирил Петков обещаваше най-евтиния газ, пък финансовите му спонсори ни предложиха друго.

Тези дни стана ясно, че фирмите, които ще получат финансиране по ПВУ по линия на иновациите, са свързани предимно с ПП – ядливи чаши за кафе, насекоми за алтернативен протеин и други подобни. Едни от "най-почтените" форми за източване на ресурс са свързани с иновации, стартъпи, рискови и експериментални разработки. Новаторските начинания са удобни, защото има оправдан риск, че нищо няма да излезе и парите могат необезпокоявано да потънат в иновативни потьомкински села. Иначе кипи вискотехнологичен ажиотаж и аргументиран маркетинг на идеи, чиято сложна цел винаги е една и съща - в средата на този век да се намалят емисиите въглероден двуокис.

Така че ПП, чиито съвкупен политически образ съдържа смесени черти от Остап Бендер, Бърни Мадоф и Бай Ганьо, версия 2023 г., добре се ориентират за изискванията, които трябва да покриват предвид зелената доктрина на външния фактор. Първо мислят за климатичните промени, а след това за неясното понятие "български национален интерес". Защото, ако се стопят ледовете, понеже никой не произвежда алтернативен протеин от насекоми и не сме затворили тецовете си, няма да оцелее и толкова иновативната ни държава България. Нали така?!

(Коментар в предаване на БНР)

Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.

Свързани новини