Last news in Fakti

9 Септември, 2023 18:00 2 251 24

Калина Андролова: Корупцията в България не е аномалия. Тя е база, източник на специфичен ред

  • корупция-
  • управляващи

Академик Денков беше единствената възможност на ПП за някаква реанимация

Калина Андролова: Корупцията в България не е аномалия. Тя е база, източник на специфичен ред - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека да изследваме от какво се състои българската управленска тъкан. В момента тя се състои от министър-председател, който е избран, за да изпира имиджа на ПП през личния си профил на високообразован и културен човек, посветен на науката. Академик Денков беше единствената възможност на ПП за някаква реанимация, защото излагацията и провалите на ПП на политическата сцена до включването им в тази коалиция бяха смайващи. Държавният апарат беше ударил дъното по непригодност. Например ПП разбиха газовия сектор в България под влияние на спонсорството и съветите на обиграни бизнесмени. И тези некомпетентни действия предизвикаха лавина от икономически, социални и външнополитически последствия.

ПП все още не желаят да признаят, че дилетантството и бързотечната им алчност бяха грубо употребени от спонсорите им по начин, който разтърси държавата, снижи икономическата активност и предизвика обедняване на населението. ПП също така пригодиха ПВУ за личните си нужди и очакванията на спонсорските си фирми. И за да бъде одобрен плана от Европа без възражения, ПП набързо и без много мислене включиха всички ангажименти, които ще предизвикат остри трусове в икономическото равновесие на държавата. Например: намаляване на емисиите до степен на ликвидиране на тецовете в Маришкия басейн; изваждане на "Булгартрансгаз" и ЕСО през 2024 г. от списъка на БЕХ като обекти, защитени от приватизация; и не на последно място - либерализация на пазара на електроенергия. След всички неразумности, които преживяхме с ПП, трудно е да си представим какъв механизъм на ценообразуване ще защити най-бедните при освобождаване на цените на електроенергията. Денков обещава цената на тока да се запази без промяна до средата на 2024 г. Ама то и Кирил Петков обещаваше най-евтиния газ, пък финансовите му спонсори ни предложиха друго.

Тези дни стана ясно, че фирмите, които ще получат финансиране по ПВУ по линия на иновациите, са свързани предимно с ПП – ядливи чаши за кафе, насекоми за алтернативен протеин и други подобни. Едни от "най-почтените" форми за източване на ресурс са свързани с иновации, стартъпи, рискови и експериментални разработки. Новаторските начинания са удобни, защото има оправдан риск, че нищо няма да излезе и парите могат необезпокоявано да потънат в иновативни потьомкински села. Иначе кипи вискотехнологичен ажиотаж и аргументиран маркетинг на идеи, чиято сложна цел винаги е една и съща - в средата на този век да се намалят емисиите въглероден двуокис.

Така че ПП, чиито съвкупен политически образ съдържа смесени черти от Остап Бендер, Бърни Мадоф и Бай Ганьо, версия 2023 г., добре се ориентират за изискванията, които трябва да покриват предвид зелената доктрина на външния фактор. Първо мислят за климатичните промени, а след това за неясното понятие "български национален интерес". Защото, ако се стопят ледовете, понеже никой не произвежда алтернативен протеин от насекоми и не сме затворили тецовете си, няма да оцелее и толкова иновативната ни държава България. Нали така?!

(Коментар в предаване на БНР)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    11 28 Отговор
    Големи "мъдрости" и жалки опити да оргиналничи ! Колко излишно !
  • 2 пик.бг

    6 29 Отговор
    Ами и ти и Олгин сте корумпирани ма,бич.....
  • 3 Българка

    9 22 Отговор
    Явно започна калната предизборна война. И заплахата са ПП-ДБ за справеливо правосъдие, влизане в затвора на грабителите на десетки милиарди от ГЕРБ-ДПС, както освобождаване от кремълските зависимости и корупционни схеми, които захранваха не само членове на Възраждане и БСП.

    Коментиран от #5

  • 4 Пич

    13 3 Отговор
    Вярно е ! Корупцията също създава своеобразен ред , и има свои собствени регулации !!! И както при всички останали отношения , едни са добре , други - не !!! Това важи за всеки обществен строй , от зората на човечеството ! Никога няма абсолютна справедливост , и абсолютен успех !!! Винаги едни са добре , а други - не !!!
  • 5 Уфффф....

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Вие да не сте на 18 , та ги говорите такива комсомолски ?!
  • 6 Уса

    24 6 Отговор
    Корупцията в България е по модел на Украйна.България е колония на сорос дори не е колония на сащ.България се ограбва от частните компании и фондации на "Сорос за България".Соросоида е човекомразец няма род и родина
  • 7 Отегчен

    11 22 Отговор
    Защо трябва да слушаме нахалните и претенциоазни интерпретации на бивши комсомолци и настоящи путинисти при положение че тъкмо на тях дължим всички капани, лъжи и кражби в прехода от тирания към свобода??
  • 8 Град Симитли

    6 17 Отговор
    На Андрола Калинова цял свят и пречи!
    Един път да напише кого одобрява?!
  • 9 Как

    7 17 Отговор
    Тази гъска и приятеля и Ленин ( волгин) никога не са критикували баце! Тогава всичко беше наред. Дойде на власт промяната и веднага ги скъсаха от критики.
  • 10 Казуар

    8 12 Отговор
    Другарко Андролова, ти на граждански договор ли си при Бойко от Банкя.

    Коментиран от #12

  • 11 истина е

    14 3 Отговор
    А за теб боко е светец защото храни такива като теб ,нищо ,че уби държава и народ и изгони милион млади !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Браво

    8 3 Отговор
    За ппчът от много време да прочета една статия показваща истината за управляващата вихрушка от дилетанти аматьори вплетени с мафията от герб и дпс.Адмирации за автора,чудя се как не е цензурирана още

    Коментиран от #15

  • 14 буха муха ха

    3 9 Отговор
    Андролина Андроловна лягай и спи спокойно заработи си 4К денгите.
  • 15 мхааа

    0 8 Отговор

    До коментар #13 от "Браво":

    Вихрушки имаш в главЪта другарю.
  • 16 Простото Киро

    10 2 Отговор
    Калина Андролова винаги ме кефи.
    Аз искам да повдигна въпроса и за т.нар. академик.
    Не разбира ли с какво се занимава или е и той в играта.
    Аз лично съм по-склонен да мисля второто, защото не мога да си представя истински сериозен учен и истински академик да се съгласи да бъде параван на едни международни шмекери, вършещи зулум след зулум. Освен това, в последните години той на практика не се занимава с наука, защото е непрекъснато в политиката, А и някак подозрително стана академик точно по времето когато беше министър на образованието. Има и някакви писания за взети пари от разни фондацийки създадени от Простото Киро, както и други бизнес начинания с него, което изобщо не се вписва в дейността на един сериозен учен с голям международен авторитет.
  • 17 Какъв имидж

    11 2 Отговор
    може да изпере жалък лъжец като денков, слуга на мафията, на още по долен лъжец като киро и компания в ПП и ДБ? Лъжеца и продажника, е лъжец и продажник! Няма изпиране!
  • 18 Волгина

    3 8 Отговор
    пак са я активирали путинистите. Много гадни особи са тази Калинка, държанка на Волгин, както и самият Волгин. Да не говорим и за Даниела Големинова, гласът й трепери, да не изпусне някоя дума против Русия. Вън от БНР!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Стефан Савов

    1 6 Отговор
    Калина радетел за корупциония ред в България атакува ПП и гадния академик който не е бил член на БКП. за справка всеки редовен мин. председател на България последните 30 години е бил член на БКП или ДС като изключим Симеон Саксобурготски и може би Филип Димитров за него не съм сигурен, Кирил Петков и акад. Денков
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А от лъжите на

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "краси":

    киро не ти ли се повръща?
  • 23 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Изобщо управлението я подкара през къра,джаста-праста,говорят някакви глупости и на тяхна основа вземат решения,с които постоянно закопават държавата и я превръщат в сбор от аянски владения и върлуващи кърджалийски дружини.
  • 24 Ивелин

    0 0 Отговор
    Структурата на управлението на България от край време е с ориенталска насоченост и е изградено за лично облагодетелстване (рахат, кеф и келепир). Цялата ни страна е в схеми на корупция.От най-низшия административен ешелон , до Парламента, депутатите и "вечните" партийни величия. Със сигурност ако се преборим някога с Корупцията, България ще изчезне като Държава.