Отидете към основна версия

2 647 21

Илиян Василев: БПГА манипулират с обещанията за апокалипсис

  • илиян василев-
  • лукойл-
  • горива-
  • цени

Вътрешните цени на горивата на практика не зависят от това дали се преработва руски или неруски петрол

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От БПГА, която се издържа от Лукойл, обещаха апокалипсис, ако спрем да преработваме руски петрол, което е силно манипулативно и крайно изказване.

Това написа Илиян Василев във Facebook.

Истинският проблем е, че след дерогацията, служебните правителства на Румен Радев пропуснаха да договорят обвързващи срокове за постепенно увеличаване на дела на преработка на неруския петрол, така че, до края на 2024 година, когато изтича срока на дерогацията, да се постигне 100 процентна независимост от руски суров петрол. И сега правителството на Денков е принудено да изпълни тези условия, като изисква от Лукойл да представи обвързващ график.

Вътрешните цени на горивата на практика не зависят от това дали се преработва руски или неруски петрол, защото отстъпките за руски петрол Уралс демонстративно не се получават, въпреки неудачните решения предложени от ГЕРБ миналата година. Входните /цена на входа в България/ цени на руския петрол на практика са Брент. Ако се заприходяваше по-евтин руски петрол, това трябваше или да доведе до по-високи печалби /при по-големи маржове за Лукойл България/, съответно по-високи продажби, и постъпления в бюджета /печалба и ДДС/, или в по-ниски цени у нас /цените са ниски заради най-ниския акциз в ЕС/.

Дерогацията не е получена "по право" от Лукойл, а е решение на правителството, което получава това право от ЕС.

Факт е, че "здравите сили" - тези които дума не обелиха, включително БПГА, която е финансово зависима от Лукойл, (дума няма за това, че тази дерогация има срок и трябва постепенно и плавно да се преминава към по-високи проценти на преработка на неруски нефт), сега плаши с Апокалипсис.

Основното предимство за България от дерогацията - по-евтиния руски нефт де факто не работа, в този смисъл и дерогацията, без да се постигнат определени ползи за фиска и за потребителите, се обезмисля. В сегашния си вид тя просто пълни касата на Кремъл.

А суров неруски нефт има в изобилие, включително в акваторията на Черно море.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 37 гласа.

Свързани новини