Отидете към основна версия

5 647 32

Как е-рецептата за инсулин може да убие!? Анета Вълова пред ФАКТИ

  • анета-
  • вълова-
  • рецепта-
  • аптека-
  • инсулин-
  • липса-
  • замяна

Липсват по-скъпите видове инсулин, казва тя

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Е-рецептите породиха война между лекари и пациенти, но фактът е, че от това най-много страдат пациентите. С ФАКТИ се свърза Анета Вълова, която е диабетик на инсулин от 30 години. С какво се сблъсква…

- Г-жо Вълова, е-рецептите породиха голяма дискусия „за“ и „против“. Целта е с тях да ограничим безразборното купуване на антибиотици и инсулин. Вие сте пациент. С какво се сблъсквате?
- В настоящата ситуация изискването за е-рецептата би могло да доведе до смъртта на диабетик. С това се сблъсквам. Не мога да се снабдя с нужния ми инсулин. В последните месеци инсулинът, за който имам протокол по НЗОК, липсваше в аптеките и си купувах друг на мои разноски. Моят инсулин все още го няма в аптеките, а и вече не мога да си купя друг. Аптеката отказва да продаде без електронна рецепта.

Не мога и да получа електронна рецепта за друг инсулин, защото джипито смята, че няма право да пише електронна рецепта за инсулин, за който нямам протокол.

Протокол за друг инсулин не мога да получа, защото Здравната каса не подменя един протокол с друг при никакви обстоятелства, ако първият протокол не е изтекъл (6 месеца). С две думи няма как да се снабдя с инсулин в България каквото и да направя. Без инсулин вероятно ще умра след 48 часа. Да се въведе задължително изискване за е-рецепта за инсулин по време, в което има сериозен недостиг на такъв… И при положение, че има лични лекари, които не знаят, че могат да изписват такива рецепти без протокол, е животозастрашаващо. Това е уникално постижение на сегашното правителство.

- Какви са проблемите с доставката на инсулин в аптеките?
- Има два основни проблема. Единият е, че липсват по-скъпите видове инсулин. Хората с диабет, които имат протоколи за тези инсулини, са сериозно затруднени да ги заменят с алтернативни. Едно, че ги няма в аптеките, второ – не може да се заменят. Става така, че сега - с въвеждането на тези задължителни електронни рецепти, човек не може да си закупи инсулин от аптеката свободно. Досега, понеже моят инсулин по протокол липсваше, аз си купувах свободно алтернативен инсулин. Но сега от аптеката ми отказват, защото трябва да ми продадат точно това, което е изписано в е-рецептата. Помолих личната лекарка да ми напише е-рецепта за алтернативен инсулин, а тя каза, че няма право. Това не е вярно - не че тя няма право, а явно не знае как да го направи. Също така не знае, че има такова право, явно не разбира правилата, които всички лекари би трябвало да спазват. На нея ѝ е трудно самото писане на електронни рецепти с този софтуер на НЗОК, защото трябва да въвежда различни кодове и защото вероятно той е твърде усложнен или не е имало адекватно обучение как да се ползва. Освен това диагнозата инсулинозависим диабет е доживотна и не би трябвало да са необходими ежемесечни или тримесечни рецепти. За диабетиците трябва да е достъпен свободно в аптеката, евентуално с някакво ограничение в количеството.

- Каква е разликата в по-скъпия и по-евтиния инсулин?
- Разликата е във времето на действие. По-скъпият действа около 30 часа – покрива повече от едно денонощие, а по-евтиният, на който аз бях преди време, държи в добро ниво кръвната захар само в рамките на 15 часа. В последните 10 часа от денонощието захарта започва да расте, а вече преди лягане става много висока. По-скъпият инсулин осигурява по-адекватно лечение. По-евтиният – не.

- Колко по-качественият инсулин е по-скъп…
- Около два пъти.

- За колко време стига един флакон инсулин?
- Различно е. Зависи какво е лечението на всеки отделен човек. Има хора, които слагат много, други слагат по-малко. При мен един флакон стига за около 10 дни.

- От колко време е проблемът с инсулина в аптеките?
- Ако говорим за този инсулин, който аз слагам, проблемът е от около 6 месеца. Но това с липсата на инсулин в аптечната мрежа не се случва за първи път, а през годините се е случвало многократно и то с различни видове инсулин. Този инсулин - по-скъпият, е сравнително отскоро в употреба, защото преди го нямаше изобщо. Започнаха да го произвеждат преди няколко години. Преди това имаше друг най-добър инсулин, който също липсваше в аптеките. Винаги, когато наблюдаваме липсата на някакъв инсулин, то обикновено това е най-скъпият и най-качественият. Изведнъж изчезва за месеци наред.

- Алтернативата да се купува от Гърция от Турция…
- Доскоро не се бях интересувала от купуването от други страни. Дълго време живях в чужбина, но от други познати с диабет знаех, че в България системата страда от такива липси. Но на въпроса. От Турция може да се купи без рецепта. От Германия може да се поръча онлайн с обикновена бяла българска рецепта.

- А в България без електронна рецепта не може да се купи…
- Ето това е безумието. Скоро четох една статия, в която се разказваше за проблемите с липсата на инсулин. "Ново нордиск фарма" ЕАД е един от най-големите производители на инсулин в световен мащаб. Те снабдяват 5-6 фирми в България, които трябва да го дистрибутират. Те са снабдили въпросните фирми с инсулин, а той не стига до аптеките!? Говорим вече за десетки хиляди флакони инсулин. Какво е това... Просто го изнасят, а в България го няма. И сега какво, „нашето“ правителство твърди, че въвежда задължителните е-рецепти, за да предотврати този износ. Но жалката истина е, че инсулинът изобщо не стига до аптеките, за да изчезва от там. Т.е. правителството лъже за мотивите си и за резултатите, които цели да постигне с новите мерки. Изпълнителната Агенция по лекарствата (ИАЛ), която е държавния регулатор на износа на лекарства от България,

не е включила дългосрочно нито един инсулин в списъка на лекарствата, забранени за износ от страната.

Затова мисля, че правителството е купено от българските търговци на лекарства, които са крупни фирми и със сигурност имат големи политически лобита. Правителството е корумпирано и безогледно. Между другото и тяхната "антимонополистка" идеология е в тотално противоречие с внушението, че НЗОК е единствената инстанция, която може да предостави на диабетик достъп до инсулин. Това не бива да е така. Инсулинът трябва да бъде достъпен и без протокол и това трябва да е известно на всички - болни и лекари. Всеки болен трябва да може да закупи свободно инсулин от аптеката. Между другото по закон НЗОК дори има право и да ми откаже напълно протокол за инсулин. След като не мога и да го закупя, нали се сещате какво ме чака - че краят е фатален. Ето това сътвори „нашето“ правителство!

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 35 гласа.

Свързани новини