Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 13:15 4 772 32

Как е-рецептата за инсулин може да убие!? Анета Вълова пред ФАКТИ

  • анета-
  • вълова-
  • рецепта-
  • аптека-
  • инсулин-
  • липса-
  • замяна

Липсват по-скъпите видове инсулин, казва тя

Как е-рецептата за инсулин може да убие!? Анета Вълова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Е-рецептите породиха война между лекари и пациенти, но фактът е, че от това най-много страдат пациентите. С ФАКТИ се свърза Анета Вълова, която е диабетик на инсулин от 30 години. С какво се сблъсква…

- Г-жо Вълова, е-рецептите породиха голяма дискусия „за“ и „против“. Целта е с тях да ограничим безразборното купуване на антибиотици и инсулин. Вие сте пациент. С какво се сблъсквате?
- В настоящата ситуация изискването за е-рецептата би могло да доведе до смъртта на диабетик. С това се сблъсквам. Не мога да се снабдя с нужния ми инсулин. В последните месеци инсулинът, за който имам протокол по НЗОК, липсваше в аптеките и си купувах друг на мои разноски. Моят инсулин все още го няма в аптеките, а и вече не мога да си купя друг. Аптеката отказва да продаде без електронна рецепта.

Не мога и да получа електронна рецепта за друг инсулин, защото джипито смята, че няма право да пише електронна рецепта за инсулин, за който нямам протокол.

Протокол за друг инсулин не мога да получа, защото Здравната каса не подменя един протокол с друг при никакви обстоятелства, ако първият протокол не е изтекъл (6 месеца). С две думи няма как да се снабдя с инсулин в България каквото и да направя. Без инсулин вероятно ще умра след 48 часа. Да се въведе задължително изискване за е-рецепта за инсулин по време, в което има сериозен недостиг на такъв… И при положение, че има лични лекари, които не знаят, че могат да изписват такива рецепти без протокол, е животозастрашаващо. Това е уникално постижение на сегашното правителство.

- Какви са проблемите с доставката на инсулин в аптеките?
- Има два основни проблема. Единият е, че липсват по-скъпите видове инсулин. Хората с диабет, които имат протоколи за тези инсулини, са сериозно затруднени да ги заменят с алтернативни. Едно, че ги няма в аптеките, второ – не може да се заменят. Става така, че сега - с въвеждането на тези задължителни електронни рецепти, човек не може да си закупи инсулин от аптеката свободно. Досега, понеже моят инсулин по протокол липсваше, аз си купувах свободно алтернативен инсулин. Но сега от аптеката ми отказват, защото трябва да ми продадат точно това, което е изписано в е-рецептата. Помолих личната лекарка да ми напише е-рецепта за алтернативен инсулин, а тя каза, че няма право. Това не е вярно - не че тя няма право, а явно не знае как да го направи. Също така не знае, че има такова право, явно не разбира правилата, които всички лекари би трябвало да спазват. На нея ѝ е трудно самото писане на електронни рецепти с този софтуер на НЗОК, защото трябва да въвежда различни кодове и защото вероятно той е твърде усложнен или не е имало адекватно обучение как да се ползва. Освен това диагнозата инсулинозависим диабет е доживотна и не би трябвало да са необходими ежемесечни или тримесечни рецепти. За диабетиците трябва да е достъпен свободно в аптеката, евентуално с някакво ограничение в количеството.

- Каква е разликата в по-скъпия и по-евтиния инсулин?
- Разликата е във времето на действие. По-скъпият действа около 30 часа – покрива повече от едно денонощие, а по-евтиният, на който аз бях преди време, държи в добро ниво кръвната захар само в рамките на 15 часа. В последните 10 часа от денонощието захарта започва да расте, а вече преди лягане става много висока. По-скъпият инсулин осигурява по-адекватно лечение. По-евтиният – не.

- Колко по-качественият инсулин е по-скъп…
- Около два пъти.

- За колко време стига един флакон инсулин?
- Различно е. Зависи какво е лечението на всеки отделен човек. Има хора, които слагат много, други слагат по-малко. При мен един флакон стига за около 10 дни.

- От колко време е проблемът с инсулина в аптеките?
- Ако говорим за този инсулин, който аз слагам, проблемът е от около 6 месеца. Но това с липсата на инсулин в аптечната мрежа не се случва за първи път, а през годините се е случвало многократно и то с различни видове инсулин. Този инсулин - по-скъпият, е сравнително отскоро в употреба, защото преди го нямаше изобщо. Започнаха да го произвеждат преди няколко години. Преди това имаше друг най-добър инсулин, който също липсваше в аптеките. Винаги, когато наблюдаваме липсата на някакъв инсулин, то обикновено това е най-скъпият и най-качественият. Изведнъж изчезва за месеци наред.

- Алтернативата да се купува от Гърция от Турция…
- Доскоро не се бях интересувала от купуването от други страни. Дълго време живях в чужбина, но от други познати с диабет знаех, че в България системата страда от такива липси. Но на въпроса. От Турция може да се купи без рецепта. От Германия може да се поръча онлайн с обикновена бяла българска рецепта.

- А в България без електронна рецепта не може да се купи…
- Ето това е безумието. Скоро четох една статия, в която се разказваше за проблемите с липсата на инсулин. "Ново нордиск фарма" ЕАД е един от най-големите производители на инсулин в световен мащаб. Те снабдяват 5-6 фирми в България, които трябва да го дистрибутират. Те са снабдили въпросните фирми с инсулин, а той не стига до аптеките!? Говорим вече за десетки хиляди флакони инсулин. Какво е това... Просто го изнасят, а в България го няма. И сега какво, „нашето“ правителство твърди, че въвежда задължителните е-рецепти, за да предотврати този износ. Но жалката истина е, че инсулинът изобщо не стига до аптеките, за да изчезва от там. Т.е. правителството лъже за мотивите си и за резултатите, които цели да постигне с новите мерки. Изпълнителната Агенция по лекарствата (ИАЛ), която е държавния регулатор на износа на лекарства от България,

не е включила дългосрочно нито един инсулин в списъка на лекарствата, забранени за износ от страната.

Затова мисля, че правителството е купено от българските търговци на лекарства, които са крупни фирми и със сигурност имат големи политически лобита. Правителството е корумпирано и безогледно. Между другото и тяхната "антимонополистка" идеология е в тотално противоречие с внушението, че НЗОК е единствената инстанция, която може да предостави на диабетик достъп до инсулин. Това не бива да е така. Инсулинът трябва да бъде достъпен и без протокол и това трябва да е известно на всички - болни и лекари. Всеки болен трябва да може да закупи свободно инсулин от аптеката. Между другото по закон НЗОК дори има право и да ми откаже напълно протокол за инсулин. След като не мога и да го закупя, нали се сещате какво ме чака - че краят е фатален. Ето това сътвори „нашето“ правителство!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекарствената мафия е

    12 27 Отговор
    червена мафия!

    Коментиран от #2, #5, #11

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лекарствената мафия е":

    ФАРМАМАФИЯТА е бялата мафия❕
    Учете ги тия неща❕
  • 3 Нов

    3 60 Отговор
    Като е толкова трудно да се живее, има едно много спокойно място, където всичките земни грижи се разсейват и всички телесни болести приключват да са проблем. Има диети и хората контролират болестта си със суровоядство. Тези с инсулина, ако не са се родили с дефекта, са търсили бързия и лесен начин. А не икономически, функционално и натурално целесъобразен.

    Коментиран от #10, #17

  • 4 аз диабет нямам .

    2 6 Отговор
    това е готина професия - лекува, продава, складира, предписва, живи и здрави .
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лекарствената мафия е":

    ".... "бяла мафия" - чудовищна симбиоза на най-хуманната човешка професионална дейност с организираната престъпност. "
  • 6 Истински криминални истории

    11 23 Отговор
    Няма как продажбата на инсулин да не бъде контролирана, защото всекк откачаллник ще може да купи и да изпраска една инжекция на здрав човек, който изпада в кома и почива бързо.

    Коментиран от #8

  • 7 СЗО

    17 2 Отговор
    Ами мислете за кого гласувате.
  • 8 Да бе

    45 3 Отговор

    До коментар #6 от "Истински криминални истории":

    По тази логика утре може да поискаш и забрана на продажбата на ножове.
    Ако обаче това с инсулина опре до лично твоя задник, ще си първия, дето да протестира.
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 1 Отговор
    Бялата
    и Фарма
    мафия
    убиват
    Хора
  • 10 Човек или робот?

    42 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нов":

    Само жесток и морално импотентен може да напише такъв пост. Силно Ви пожелавам да не изпитате страданията на тези хора.
  • 11 Поправка

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Лекарствената мафия е":

    Лекарствената мафия е продукт и носител на демокрацията и на евроценностите ...,а червени ни останаха само ядосаните сурати!
  • 12 мдаа

    29 0 Отговор
    МЗ и НОИ работят съвместно за улеснение на пенсионната система.
    Чрез премахване на пенсионерите...

    Коментиран от #21

  • 13 Матей преображенски

    33 2 Отговор
    С антибиотиците е почти същото,специално за здравно неосигурени,които са към един милион.Нима смятат хората за малоумни и не знаят кога се ползват такива животоспасяващи лекарства.Тая наредба е безумие и средство за масово убийство.
  • 14 мани беги

    24 0 Отговор
    когато не ги убивате с протести, то те ви убиват!
  • 15 Бибитко

    2 0 Отговор
    Хубава жена!
  • 16 един

    12 3 Отговор
    Личният лекар няма право да изписва друг инсулин, освен този, който е в протокола. Ако изпише друг и болния умре ,личният поема вината без да е виновен.
  • 17 Наполеон

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нов":

    Здрасти, приятелю. Откак избяга от психото не съм те виждал. Хитлер и Ленин (съседите от другата стая) питаха за теб. Още на хапчета ли си или вече мина на боцкане?

    Коментиран от #23

  • 18 Случай

    5 16 Отговор
    Имам познат. До към 43 год възраст живя нормално. Яде и пи на корем. При една инфекция при пътуване до флорида и след посещение на аквапарк там, му откриха диабет от II тип и 1 ден болница в САЩ му излезе към 10 000 долара. Успя да си върне парите от застрахователи, въпреки, че застраховката не беше сключена в държава по местоживеене, което означава, че беше невалидна. Първо мина на хапченца. Не си промени диетата. Продължи да яде обилно хляб и готвено и да пие алкохолна бира редивно. След около 2 гидини Мина на инжекции инсулин. Още поне 5 години на инсулин не спря да пие и да се тъпче с боклуччава храна. Едва като почна да се влошава и зрение и чувствителност на краката, спря пиячката и се позамисли за диетата си. При предписването му в зряла възраст инсулина само удължава неразумното поведение на алкохолици и чревоугодници. Голяма част от разхода за животоспасяващия инсулин е за ваша сметка, плащачите на здравни осигуровки. Инсулина трябва да е последен избор за поддържане на нормален живот. Ако човекът пие и не спазва диета, явно няма никакво намерение да се подобри

    Коментиран от #20

  • 19 умен

    6 15 Отговор
    прочетох само първия абзац. Какво е виновна е-рецептата не ми стана ясно? По обясненията и да беше хартиена пак не може да ти го изпише лекаря заради този протокол. Какво общо има е-рецептата!? И войната не е между лекари и пациенти а е между лекари и фармацевти, за което го отнасят пациентите в крайна сметка. С е-рецептите ги хванаха на тясно. Нито лекарите могат да изписват безконтролно хем и аптеките не могат да раздават безконтролно и да правят износ на лекарства или да заменят за "по-хубаво и по-евтино".
  • 20 КовидманЯк

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Случай":

    Направо ги застрелвай такива!
  • 21 любител

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "мдаа":

    абсолютно си прав пич това им беше и наредено от боко тиквата да се отърве от лошия материал сиреч пенсонерите и да остнат само работещи от които да краде а другите на метър под земята.
  • 22 умен

    2 16 Отговор
    Хубаво слагате минуси ама и да се аргументирате, а? Прочетох още малко от статията. Още повече се убеждавам, че тая просто е нарочила е-рецептите. Нямало й го инсулина в аптеките и 6 месеца си купувала друг по-евтин. Значи как здравната каса или който и да било да знае, че нейният инсулин го няма, като тя си купува от по-евтиния с хвърчащата хартиена рецепта?! А той го няма именно заради износа му заради цената му и защото може да се дава срещу хвърчаща хартиена рецепта! А дали не си го е купувала втория, защото е евтин а не, защото го няма скъпия? Накрая споменава, че лекарката й не искала да й го смени, защото предполага, че лекарката й не знаела как да изпише нов (ВТФ)! Смени си лекарката бе!

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 истина ти казвам

    9 1 Отговор
    Липсват по-скъпите видове инсулин, казва тя???!!!!!!! Ма то имало инсулин за VIP пациенти и инсулин за простосмъртни ли? Значи има здравна каса за VIP,и за долните смърттняци???!!! НЕ ВИ ЛИ Е ПОНЕ МАЛКО СЪВЕСТНО БЕ Б........!!!!!! Оляхте се бе1

    Коментиран от #26

  • 25 Обяснението

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "умен":

    е,че като ти дойде до главата едва тогава ще разбереш.

    Коментиран от #29

  • 26 Реплика

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "истина ти казвам":

    Вида инсулин се предписва от ендокринолог.По- новите видове инсулини са по-скъпи от предходните,както новите генерации антибиотици са по- скъпи от пеницилина.Това е валидно за всяко ново лекарство.

    Коментиран от #27

  • 27 истина ти казвам

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Реплика":

    дА,да да нема нужда да се напъваш!
  • 28 Констатираща

    10 1 Отговор
    По принцип, инсулинът се предписва, а и лечението на диабетиците се извършва от ендокринолог, а за да се отиде на такъв, се взема направление от личния лекар или се отива на свободен прием. Проблемът е, дали личният лекар ще даде направление, защото още преди години пишеше във в. "Живот без рак", че на Запад за направление се чакало с месеци, а тука ставало много бързо и трябвало тука да стане като там - да се чака повече. Изглежда целта е, да се намали броят на болните и "некачествени" хора, а по какъв начин, е все едно.

    Коментиран от #31

  • 29 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Обяснението":

    представи си - дошло ми е! Родителите ми са диабетици, единия е на инсулин. Тъста и той е по болниците в момента и пие антибиотици в момента. Драмите идват от самите лекари и от аптекарите а не от е-рецептата. Тя си работи много добре и се взема без проблем лекарство. За това, че някои лекари ги мързи или не знаят как(според статията) да изписват е-рецепта, не е виновна е-рецептата! За това, че някои аптекари не искаха/искат да дават лекарства срещу хартиена рецепта, не е виновна е-рецептата. В първия ми коментар писах, че си правят мръсно лекарите и аптекарите, защото им секнаха далаверите, но някой трябва да е виновен.
  • 30 Хе-Хе

    1 1 Отговор
    Нищо не разбрах, благодаря на Бог, но ми стана ясно, че и Бялата мафия си иска хартията! Изобщо - хартия е равно на Мафия! Ганю е стар кръчмар, мошеник, с олисяло теме, алчен злодейски поглед, дебелогъзест, с кръчмарско елече и тиранти, молив на дясното ухо, удря в кантара и поставя вода в уискиту!
  • 31 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Констатираща":

    къде отиде? От е-рецепта на направления и колко се чакало. На запад са си доста организирани хората и си следят здравето. Ходят си на профилактични прегледи и ако имат нужда им се изписват направления(ако изобщо имат такова нещо там). Там прегледа е за 20-30 минути а не за 2-3+ часа, защото всички са с предварителен час и лекаря има няколко стаи, в които преглежда. Сестра те настанява в някоя, след което идва лекаря и те преглежда предписва ти някакво лечение и заминава в следващата стая. Сестрата дооформя документите и си тръгваш. Това за 20-30 минути. Не като при нас киснеш по няколко часа с една камара болни покрай теб. Не знам за какви месеци чакане говориш.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.