Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 08:58 2 328 35

Елица Сиракова пред ФАКТИ: Помогнете ни да живеем, осигурете ни инсулин!

  • елица-
  • сиракова-
  • инсулин-
  • аптеки-
  • липса

Вносители, търговци, аптеки и министерство на здравеопазването казват, че проблемът не е при тях. А при кой е?, пита тя

Елица Сиракова пред ФАКТИ: Помогнете ни да живеем, осигурете ни инсулин! - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оцеляхме в условията на Ковид епидемия, оцеляваме и днес в условията, в които ни поставяте с липсата на желание да се справите окончателно с този болезнен проблем, а именно – липсата на инсулин! Това пише в отворено писмо до институциите Елица Сиракова. Ето какво сподели тя за проблема пред ФАКТИ.

- Г-жо Сиракова, какво ви накара да напишете отворено писмо с призив да се реши проблемът с доставките на инсулин. Адресирахте го до президентството, до Народното събрание, до Здравната комисия в парламента… Кабинетът забрани износа на инсулин до края на годината…
- Искаме да направим така, че някой в тази държава да ни чуе. Проблемът е в това, че аз не мога да разчитам на регулярни доставки, нямам спокойствието и да съм сигурна, че в следващите два, три, пет месеца ще си намирам инсулина, който ми трябва, в аптеките. Или ще ми се налага да търся други варианти. Забраната до края на годината не решава проблема.

- Какви са другите варианти?
- Първо търсим от хора, които имат запаси, след това търсим приятели в чужбина, които имат диабет или близки с диабет, за да изпращат насам. Или ходим да го купуваме от Гърция и от Турция. Нямаме безкрайно много варианти. Затова най-доброто решение е държавата да направи така и да гарантира, че ще има инсулин за хората с диабет. Помогнете ни да живеем, осигурете ни инсулин! Нека управляващите в България, които и да са те, да направят така, че да ми гарантират и да знам, че през следваща една година нашите нужди са подсигурени.

- Скоро във ФАКТИ имахме интервю по темата с пациент на инсулин и тя каза, че в Турция инсулинът се купува свободно, в Германия може да си го поръчаш с българска бяла рецепта, а в България с електронна рецепта не става…
- Не е правилно да се каже, че с електронна рецепта не става. Можеш да си го закупиш свободно, но въпросът е в това, че инсулинът липсва в аптеката. Когато той липсва - и с рецепта, и без рецепта, и по здравна каса, няма как да го получиш. Това са два проблема. Първият проблем е, че го няма, а вторият проблем е електронната рецепта. Проблемът е генерален, че инсулинът липсва в търговската мрежа.

- Защо липсва?
- Не съм специалист, който има достът до цялата информация, за да обрисувам вариантите. Но има няколко опции. Първо, фирмите вносители дали зареждат достатъчно количество. В този смисъл не знам дали държавата има достатъчно актуална статистика за броя на инсулинозависимите пациенти. Ако има такава статистика, то върху нея може да се прави този прогнозен план за внос на инсулин. Второ, защо смениха процента, който държавата гарантира на 65% от необходимото количество. Това означава, че не се обхващат всички зависими от инсулин, а има едни 35%, които автоматично са изключени от тази сметка.

- Колко е бил този процент?
- Скоро в едно предаване споделиха, че е бил 100%, а назад във времето и 150%, така че да се подсигурява нужното количество инсулин.

- Защо е намален процентът?
- Аз не мога да отговоря. Този въпрос трябва да зададете на министър Асена Сербезова, която предприе тази стъпка. Защо я е направила, нека да каже. Проблемът е в това, че има едни хора, които решават нещо, а резултатът от техните решения – в случая с липсата на инсулин, рефлектира върху пациентите. А колкото до е-рецептата, давам ви пример. Един инсулин доскоро се доставяше в пластмасова писалка, но вече може да се вземе от аптеките и в стъклен флакон. Но… Инсулинът в пластмасовата писалка и в стъкления флакон са едно и също, на една и съща фирма. Аз имам изписан инсулин в пластмасова писалка, а в аптеката нямат пластмасова писалка, а имат в стъклен флакон. В аптеката не могат да ми дадат в стъклен флакон, защото кодовете на пластмасовата писалка и на стъкления флакон са различни. Говорим за едно и също лекарство, на една и съща фирма, едно и също количество. Това какво е!? За да се промени протоколът и получа код за стъклен флакон, първо се ходи при ендокринолог, той го променя и го праща в Здравната каса. После минава още време, докато го проверят и одобрят - това отнема от 2-3 дни. След като е одобрен, ви се обаждат по телефона от Касата и ви казват да отидете за рецепта при личния лекар с код за стъклен флакон.

- И като отидете в аптеката ще ви кажат, че имат от същия инсулин, но в пластмасова писалка, а не в стъклен флакон, а кодовете са различни… Черен хумор, разбира се?
- Без черен хумор… Това може да се случи. Лошото е, че никой от съответните институции не излиза да обясни ситуацията и да ни помогне как можем да разрешим най-безболезнено този процес.

- Във вашия призив говорите за страшно много деца, които попадат в една такава нелогична ситуация в България?
- И отново стигаме до проблема, че няма точна статистика. Говори се, че има между 2000 и 3500 деца на инсулин, но тези деца не спират да са инсулинозависими, когато станат на 18 години. Те просто стават възрастни инсулиннозависими. Възрастните инсулинозависими с Диабет тип 1 са около 40 000 човека. Говоря приблизително, защото нямам достъп до тази информация и никъде официално не е представена. Хората с Диабет тип 2, при които никакви други препарати и таблетки не действат, а са изцяло инсулинозависими, са около 120 000 души. И като съберем всичко, се получава една цифра, която е доста сериозна. И ние – тези хора, се чудим дали утре и вдругиден ще ни има. НЗОК има данните за всички пациенти на инсулин, които са с протоколи. Във всеки протокол е записано точното количество инсулин, което този пациент ще получи за следващите 6 месеца или 1 година. Сега с електронните рецепти ще се обхванат и тези пациенти, които не искат да се занимават с бумащина, а си го купуват. Така че вече няма да имат никакво извинение да казват, че не могат да сметнат нуждите от инсулин за нашия пазар. През февруари тази години от МЗ съобщиха, че ще липсват четири вида инсулин и посъветваха здравните специалисти да пренасочват пациентите си към друг вид инсулин. Става въпрос за инсулин, който не се знае дали ще бъде на нашия пазар. И сега като го няма този вид инсулин на пазара, който е сменен на пациентите? Какво правим? Болните сме поставени на края на цялата тази върволица от решения, които някой взема вместо нас, а на нас – пациентите, в крайна сметка ни се налага да търпим последици, които не можем да контролираме. Ето затова се налага да пишем такива писма, за да ни обърне някой внимание, да анализира проблема в дълбочина и да се вземат някакви решения, които да не са краткосрочни, да не засягат ситуацията в рамките на два-три месеца, а дългосрочно да се реши този проблем. Нека се направи някакъв буферен план, според който да се гарантира на пациентите инсулинът за поне 6 месеца, а в този период да се трупат после нови запаси. Нуждите на пациентите от инсулин се променят рязко. Едно заболяване може да удвои, да утрои нуждата от инсулин. Ако на човек са предписани четири флакона, а той изкара някакъв вирус, което го кара да ползва по-често инсулин, на него ще му трябват 6 флакона. Как да си вземе 2-та допълнителни? Вносители, търговци, аптеки и министерство на здравеопазването казват, че проблемът не е при тях. А при кой е? В крайна сметка пациентите имаме проблем, ние страдаме.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много жалко

    27 0 Отговор
    В тази система вече включиха Агенда21 по намаляване на населението. Не само инсулина и други лекарства ще "изчезнат", за да се намалим.

    Коментиран от #24

  • 2 фармамафия

    13 1 Отговор
    мижав интерес
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 властови медиен филтър

    14 0 Отговор
    който те хвали правителството го трият
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хмм

    16 0 Отговор
    Препаратите май имат по-къс срок на годност от 6 месеца. Според мен е въпрос на организация. Държавата може да го направи и без посредничеството на аптеките, стига да иска. Върнете ДАО!

    Коментиран от #34

  • 9 До Елица Сиракова??? Няма Инсулин,

    22 0 Отговор
    Защото има Фарма мафия в Дуржавата и същата е Спонсор на различни пол. Партии, въртят Милиарди печалби на Година и си правят каквото искат!! Спират едно лекарство примерно(Вестибо, 7-8 лв струваше) Създават дефицит и се появява Друга Марка?(фирма) със същите съставки но струва вече 24-26 лв по аптеките???? Това се казва Спекула!!! 200-300%Печалба!!! Спекула! За това няма Инсулин, ще се появи но с толкова200-300 %по скъп!!? Спекула.,фарма Мафия!! Прокутатура Самосезирайте се, ако не са ви Спонсори и на вас!???
  • 10 НАП

    22 1 Отговор
    Фирмите имат договори с НЗОК за количества съобразно регистрираните диабетици. Проблемът е, че аптеките продават Оземпик на Ново нордсик на всеки с кинти за отслабване, защото една писалка е около 230 лева. Тоест: певици, политици и прочие кифляци са се снабдили с рецепти от ендокринолог, че им трябва оземпик, отиват и си го купуват, но НЕ ПО ЗДРАВНА КАСА. И като отиде диабетика да си купи по каса безплатно, за него няма. Аптеките предпочитат да кешират, отколкото да чакат плащане по каса и ОЗЕМПИК СЕ ИЗПОЛЗВА НЕ ПО ПРЯКО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ. Ето това е проблема.

    Коментиран от #14

  • 11 Ааа, промяната

    15 2 Отговор
    Включва да не живеете!
    Вие сега какво, промяната ли искате да спрете, а?
  • 12 Инсулинозависим

    15 1 Отговор
    Докато не падне мораториума върху смъртното наказание ,проблемът няма дя се реши.
  • 13 само факти

    21 2 Отговор
    Това са евроатлантическите ценности - оцелява по-силния. Няма за всички като при лошия социализъм.

    Коментиран от #15

  • 14 1122

    3 11 Отговор

    До коментар #10 от "НАП":

    Електронните рецепти не решават ли вече този проблем?
  • 15 аха

    4 12 Отговор

    До коментар #13 от "само факти":

    Вие ли пак стоите в дъното на проблема? В ада има специален казан за такива като вас.

    Коментиран от #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 0 Отговор
    ЗА ДЕНКОВ ПО-ВАЖНА Е УКРАЙНА А НЕ ХОРАТА В БГ
  • 18 111111

    14 0 Отговор
    Държавата на Киро Ленин, Асен Кокорио и Кайчо химика! Продължават промяната! И аз си купувам лекарства от Турция!

    Коментиран от #22

  • 19 от резервата

    14 0 Отговор
    Г-жо СИракова , а къде вудяхте държава че искате и да ви чуят ? Обърнете се към Американското посолство ако искате действително да ви чуят ! Такава е реалността за съжаление !
  • 20 Евроатлантик пръв приятел ваш

    10 0 Отговор
    Да бе да, за кво сте ни такива болни? Само пари да пръскаме за вас. Не може ли да поръчаме страйкъри и по нататък, новото модерно оръжие-черешово топче. Оправяйтее се както можете, ще поръчваме и дринове през фирмата на едни познати на Тагаренко.
  • 21 СЗО

    8 0 Отговор
    Излизате на улицата, протести до дупка. Ние ще ви подкрепим.
  • 22 1122

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "111111":

    Проблемът с недостига на лекарства е много стар, хроничен и наследен. Това, разбира се, не значи, че не трябва да се полагат всички усилия да бъде по-бързо решен!
  • 23 любител

    12 0 Отговор
    защо да има лекарства по каса като тези които ги произвеждат или внасят ги изнасят за да ги продават навън по скъпо и така стават милиардери като домуза.
  • 24 наследството на герп

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Много жалко":

    дотам я докарахме.смешно.
  • 25 пфууууу

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "аха":

    Кои сме ние? Българите, които виждат какво се случва вече точно 34 години?! Да е проклет дано тоя 10 ноември, когато ни направиха васална слугинажна на САЩ държава.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Така така

    11 0 Отговор
    Нали искахте капитализъм ей ви го капитлист без сметка не помага. Човещината я няма. Само изгодата клати банковите им сметки. Тези пидчовеци убиха България за лична изгода и изгода на западналите им съучастници
  • 29 Честит

    4 3 Отговор
    10 ноември ....

    Коментиран от #33

  • 30 Какъв инсулин искате бе хора

    7 0 Отговор
    От марионетното ни правителство се чудя. На тях украинците и израелските нацисти са им по важни. Слугинажа към САЩ и престъпното НАТО.... инсулин.....хм....
  • 31 Ъхъъъъ

    5 0 Отговор
    Помогнете ни да живеем, осигурете ни инсулин! =======Безусловна подкрепа правителството ви дава, да умирате. Така се оказва. Безусловна.....
  • 32 до турция за 100 лева

    0 3 Отговор
    отиване и връщане, и си купуваш . Толкова ли е трудно . Аз диабет нямам . Тея кризи са заради украйна . миналата година често нямаше цигари . Любовта процъфтява - по тв журналята , политиците се изпожениха , новите коли се виждат . Сега едно лекарство все някога ще се появи .
  • 33 .....

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Честит":

    И на вас с 200!
  • 34 Елица Сиракова

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "хмм":

    Инсулинът е с дълъг срок на годност, поне 2г от дата на производство.
  • 35 Безмерко

    0 2 Отговор
    Всъщност ако спрат да ядат въглехидрати няма да им трябва инсулин.