Отидете към основна версия

5 811 87

Буташ без съгласуване, а Министерството на културата те глобява с до 30 000 лева?

  • паметник на съветската армия-
  • демонтаж-
  • бутане-
  • община-
  • министерство на културата-
  • областен управител

Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК са извършили проверка, която констатира неизпълнения на закона

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демонтирането/премахването на Паметника на Съветската армия продължава да буни обществените страсти. Във ФАКТИ все още чакаме отговори на нашите въпроси до Министерството на културата, които са свързани пряко с въпроса дали процедурите по премахването са съгласувани с/от министъра на културата. Надяваме се да получим отговори, но вече е ясно, че изискуемите по закон съгласувателни процедури не са изпълнени. Това се вижда от писмо от Министерството на културата до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), до Столична община и до Областна администрация на област София.

В писмото, което е на база извършената проверка на място от инспектор от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК, четем:

С оглед констатираните демонтажни работи по обекта и предвид гореизложеното е налице осъществяването на нарушение по чл. 200д, предл. второ от ЗКН, от страна на Областна администрация на област София като възложител на дейностите.

IV. В резултат на направената проверка, на основание чл. 192, ал. 1, т. 1 от ЗКН, от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" към МК, на: "Монумент „Паметник на Съветската армия“ в ПИ с идентификатор 68134.106.136, намиращ се в гр. София, Район „Средец“, между бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко", бул. „Евлоги Георгиев" и бул. „Цар Освободител", УПИ 1136 за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО“, кв.3, м. „Главен градски център - зони Г-8 и Г-10" („Княжеска градина"), е установено следното:

1. Неизпълнение на чл. 14, ал. 1, т. 13, буква „в" от Закона за културното наследство;

(б.р. - това е първият въпрос, на който чакаме отговор, а самият член гласи - Чл. 14. (1) Министърът на културата или определено от него длъжностно лице от състава на министерството:

Чл 14, т. 13. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) съгласува:

…..
в) (доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване;

ТОВА НЕ Е СПАЗЕНО

2. Неизпълнение на чл. 14, ал. 3 от Закона за културното наследство;

(б.р. - това е вторият въпрос, на който чакаме отговор, а законът гласи - (3) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 89 от 2018 г.) Проектите и инициативите по ал. 1, т. 13, буква "в" се съгласуват след решение на Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата.

ТОВА НЕ Е СПАЗЕНО

3. Налице е нарушение по чл. 200д, предл. второ от Закона за културното наследство;

(б.р. - Чл. 200д. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2016 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 27.11.2018 г.) Който реализира инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване без съгласуване с министъра на културата въз основа на решение на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства по чл. 14, ал. 3, се наказва с глоба в размер от 5000 до 10 000 лв., а на едноличен търговец и юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 15 000 до 30 000 лв.

ТОВА Е ГЛОБАТА

Настоящият протокол е съставен в 4 /четири/ еднообразни екземпляра един за МК, един за НИНКН, един за Столична община и един за Областна администрация на област София. Така завършва писмото.

И какво излиза. Има ли в България закони, има ли правила. Заграждаш, буташ, обясняваш как всичко е одобрено, а инспектор от Министерството на културата констатира неизпълнения. И от всичко това какво следва… Не спазени процедури, заличена и потъпкана история, без визия, концепция и проекти за бъдещето на монумента и пространството в Княжевската градина, на което е разположен в момента... Само остава глоба до 30 000 лева… Останалото е без коментар.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 65 гласа.

Свързани новини