Last news in Fakti

14 Декември, 2023 11:44 5 738 87

Буташ без съгласуване, а Министерството на културата те глобява с до 30 000 лева?

  • паметник на съветската армия-
  • демонтаж-
  • бутане-
  • община-
  • министерство на културата-
  • областен управител

Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК са извършили проверка, която констатира неизпълнения на закона

Буташ без съгласуване, а Министерството на културата те глобява с до 30 000 лева? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демонтирането/премахването на Паметника на Съветската армия продължава да буни обществените страсти. Във ФАКТИ все още чакаме отговори на нашите въпроси до Министерството на културата, които са свързани пряко с въпроса дали процедурите по премахването са съгласувани с/от министъра на културата. Надяваме се да получим отговори, но вече е ясно, че изискуемите по закон съгласувателни процедури не са изпълнени. Това се вижда от писмо от Министерството на културата до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), до Столична община и до Областна администрация на област София.

В писмото, което е на база извършената проверка на място от инспектор от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК, четем:

С оглед констатираните демонтажни работи по обекта и предвид гореизложеното е налице осъществяването на нарушение по чл. 200д, предл. второ от ЗКН, от страна на Областна администрация на област София като възложител на дейностите.

IV. В резултат на направената проверка, на основание чл. 192, ал. 1, т. 1 от ЗКН, от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" към МК, на: "Монумент „Паметник на Съветската армия“ в ПИ с идентификатор 68134.106.136, намиращ се в гр. София, Район „Средец“, между бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко", бул. „Евлоги Георгиев" и бул. „Цар Освободител", УПИ 1136 за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО“, кв.3, м. „Главен градски център - зони Г-8 и Г-10" („Княжеска градина"), е установено следното:

1. Неизпълнение на чл. 14, ал. 1, т. 13, буква „в" от Закона за културното наследство;

(б.р. - това е първият въпрос, на който чакаме отговор, а самият член гласи - Чл. 14. (1) Министърът на културата или определено от него длъжностно лице от състава на министерството:

Чл 14, т. 13. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) съгласува:

…..
в) (доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване;

ТОВА НЕ Е СПАЗЕНО

2. Неизпълнение на чл. 14, ал. 3 от Закона за културното наследство;

(б.р. - това е вторият въпрос, на който чакаме отговор, а законът гласи - (3) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 89 от 2018 г.) Проектите и инициативите по ал. 1, т. 13, буква "в" се съгласуват след решение на Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата.

ТОВА НЕ Е СПАЗЕНО

3. Налице е нарушение по чл. 200д, предл. второ от Закона за културното наследство;

(б.р. - Чл. 200д. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2016 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 27.11.2018 г.) Който реализира инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване без съгласуване с министъра на културата въз основа на решение на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства по чл. 14, ал. 3, се наказва с глоба в размер от 5000 до 10 000 лв., а на едноличен търговец и юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 15 000 до 30 000 лв.

ТОВА Е ГЛОБАТА

Настоящият протокол е съставен в 4 /четири/ еднообразни екземпляра един за МК, един за НИНКН, един за Столична община и един за Областна администрация на област София. Така завършва писмото.

И какво излиза. Има ли в България закони, има ли правила. Заграждаш, буташ, обясняваш как всичко е одобрено, а инспектор от Министерството на културата констатира неизпълнения. И от всичко това какво следва… Не спазени процедури, заличена и потъпкана история, без визия, концепция и проекти за бъдещето на монумента и пространството в Княжевската градина, на което е разположен в момента... Само остава глоба до 30 000 лева… Останалото е без коментар.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адрес 4000

    21 28 Отговор
    Брей брей брей, факти огласява всякакви журналистически мнения ,защото подкрепя свободата на словото....колко помпозно
    А пропуска да каже получава ли траншове за това огласяване на тези всички гледни точки...

    Коментиран от #31

  • 2 Трол

    32 15 Отговор
    Ще се плати глобата, какво толкова. Където са 260 000 лв., там са и 30 000.
  • 3 Пич

    44 8 Отговор
    Е..... комунистите от ДС го направиха , комунистите от ДС го бутат ! Какво толкова има ! Ако конюнктурата се смени , комунистите от ДС първи ще правят паметника отново !

    Коментиран от #6

  • 4 Умряло е при раждане

    60 4 Отговор
    Някой в тази държава ще разбере ли, че опитът за позоваване на закон е безсмислено мероприятие? Първо, това не важи за управляващи, второ трябва да ползваш тяхната прокуратура и техният съд, за да успееш и дори ако си Господ, винаги има следваща инстанция, болни юристи и прочие и един живот не стига, за едно решение.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха ха

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Няма да се наложи, те никога не правят нищо напразно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Генерал Колев

    31 57 Отговор
    Настане вечер, Флексът запее.
    Искри обсипят свода небесен,
    комунисти квичат, СВОБОДА повее,
    а МОЧА пее ПОСЛЕДНА песен!

    Коментиран от #18

  • 9 Сатана Z

    60 14 Отговор
    Георги Димитров Заключителна реч на Лайпцигския процес (1933) :
    "Диваци и варвари в България са само фашистите!"

    Коментиран от #12

  • 10 България

    66 16 Отговор
    Какви документи търсите бре .Защо се правите на улави .Премахват паметника заради болната им русофобия и за да изтрият от съзнанието на хората Великата Отечествена Война и победата над фашизма .

    Коментиран от #35, #51

  • 11 Гатанка

    47 11 Отговор
    Беззаконие, анархия, престъпност, корупция, лобизъм, убийства, унищожаване на културните ценности, продажба на независимостта на България, геноцид над възрастните хора. Коя е тази държава?

    Коментиран от #14, #16, #34

  • 12 Точен

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сатана Z":

    И сега е така?
  • 13 МНЕНИЕ

    10 11 Отговор
    А не можеше ли да го пробутате за някое пробито евро на белгийския колекционер Хуго Вутен, а сега нарчове за охрана, за рязане, така де ,демонтаж, превоз до някоя вагрянка да го претопят
  • 14 Генерал Колев

    22 47 Отговор

    До коментар #11 от "Гатанка":

    Паметник на окупационна армия културна ценност?! И това от кога?! Ще ги гледате тези болшевишки престъпници в музеите, спокойно.

    Коментиран от #23

  • 15 Добре де

    30 7 Отговор
    Защо не попитате Фандъкова и началника и защо взеха решение за премахване на паметника? И защо прехвърлиха проблема на областния управител? Също и кои от общинарите са гласували за това?

    Коментиран от #17

  • 16 да видим ...

    12 22 Отговор

    До коментар #11 от "Гатанка":

    Държава, управлявана от комунисти, които се надяват да върнат комунизъма.
  • 17 хмм

    31 6 Отговор

    До коментар #15 от "Добре де":

    Няма значение кой е взел решението. Защо не питахте софиянци искат ли паметника?
  • 18 Не така Колев

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Генерал Колев":

    Явно си певец на мировата скръб. Пробвай с римите за нещо сериозно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Умен по цялата глава

    22 4 Отговор
    Е , 30 хиляди ли струва Свободата на България???Евтино ми се вижда нещо....
  • 21 Хмм

    16 10 Отговор
    какво министерство, каква култура, никва история. Мога да се хвана на бас, че на негово място ще се сложи паметник на свободния пол на джендърите и гадовете ще захлебят за едно тикток поколение напред за това
  • 22 Българин

    11 12 Отговор
    Струва си, при откриване на една дарителска сметка ще ги съберем за половин ден.
  • 23 Ехоооо

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "Генерал Колев":

    Какъв генерал си? Гащник! Питат за коя държава се пита? На явно припознаваш "демократична" България.
  • 24 Станчев

    14 8 Отговор
    Оставка на правителството и кметът на София!
  • 25 Дааа

    10 18 Отговор
    Каква глоба за събаряне на незаконен строеж. Пак опорки.
  • 26 Ццц

    10 17 Отговор
    А бе и вие ли бе продажници от факти ми от кога станахте говорители на пияната говорителка Маша, питате като платени руски подлоги, от ДАНС трябва веднага да ви разследват
  • 27 ако имаме държава

    24 6 Отговор
    на оная скубла областната управителка трябва веднага да и щракнат белезниците... и да се даде срок разрушеното да бъде моментално възстановено
    то на тоя принцип всеки овластен шeбек държавен чиновник може да реши да бута нещо, за което му е поръчано и накрая да го глобят 30 бона....които даже не се вадят от джоба му ами се плащат от данъкоплатците

    Коментиран от #28

  • 28 Ха ха ха

    6 13 Отговор

    До коментар #27 от "ако имаме държава":

    Хур ....за вас ....свърши се

    Коментиран от #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Верно ли

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Адрес 4000":

    Какви "траншове" са нужни да се коментира нормативната база, или викаш в тази територия закони нема, а? Или вече "умнокрасивитета" не иска "правосъдие за всеки"???? Сам си избери епитета!
  • 32 Ха Ха

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Скоро":

    Ам ади де, колко да ви чакаме, от две години ни карате, още не сте почнали!
  • 33 Някой

    13 29 Отговор
    МОЧА не е култура,, не е изкуство МОЧА е идол и промиване на мозъците. Доколкото въобще може да, се говори, че имат мозъци комунистите и рубладжиите.

    Комунизма не е социализъм, а е червена религиозна секта на труда, символите и са червената петолъчка, сърпа, чука, автомата Шпаги, танка Т34 ... Комунист означава червен олигарх милионер експлоататор, пример Георги Гергов, Сергей Станишев ... Отидете да видите каква къща има в Драгалевци "социалиста" Станишев, отидете да видите как се обгради с охрана, градинари, прислужници, готвачи ... Двора му е с площ на която в ж.к. Люлин, Младост, Дружба ... са построени няколко ЕПК с по над 30 етажа. В които живеят около хиляда софиянци натъпкани в комунистически гарсониери и двустайни. Социалиста Станишев живее на площ, на която в Люлин живеят над 1000 човека.
  • 34 Отговор

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гатанка":

    Русия!
  • 35 Адрес 4000

    8 18 Отговор

    До коментар #10 от "България":

    Хитлер и Сталин са били съюзници, заедно нападат Полша
    Комунизмът фашизмът и нацизмът са една и съща идеология с малки разлики

    Коментиран от #82

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТШАЯТВ

    26 3 Отговор
    Най-лошото, което ПП направиха, е, че отмениха правилата изобщо. Вече няма правила. Има анархия, прикрита зад смешен декор за управленска власт. Сега ще говорим за паметника, не за Конституцията! Бюджетът ще го замажем.

    Някой замисля ли се, кое налага промените в Конституцията да се правят на коляно, прибързано, без обществен консенсус, точно преди новогодишните празници?! Кое е това, толкова важно, което искат да скрият от обществото, че е необходимо да се бърза, докато хората празнуват и пътуват?
  • 39 ТШАЯТВ

    10 5 Отговор
    Георги Димитров Заключителна реч на Лайпцигския процес (1933) :
    "Диваци и варвари в България са само фашистите!"

    Коментиран от #42

  • 40 цитат от Фенерски

    14 2 Отговор
    "Ако питате днешните кръпки и педaли, със сигурност ще ви кажат, че по-добре е било да победи Гитлер. Обаче ако беше победил този урoд, сега тях нямаше да ги има – пeдaлитe и кръпките са били за претопяване. Славяните са били нарочени за рoби в бъдещия райхсвят. Висшата раса е трябвало да управлява. Всички останали – рoби."
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #39 от "ТШАЯТВ":

    Диваци и варвари да комунистите и ислямските терористи, които си другаруват в масово избиване на цивилни!!@
  • 43 жнвнм

    12 4 Отговор
    Беззаконие, анархия, престъпност, корупция, лобизъм, убийства, унищожаване на културните ценности, продажба на независимостта на България, геноцид над възрастните хора. Коя е тази държава?

    Коментиран от #45, #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иво

    3 8 Отговор
    Това обаче,не е културно наследство!

    Коментиран от #62

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 нннн

    10 0 Отговор
    Нормално. Българите гласуваха за ППДБГЕРБДПС, гласуваха за Евроатлантическите ценности и получават това, което получават
  • 50 1111

    9 5 Отговор
    Шефът на инспектората е син и внук на комунистически дейци, отговорни за смъртта на много хора.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Пловдив

    4 1 Отговор
    МОДЕРАТОРА ДА ПИЕ ТОПЛА СПЕРМА В ЗИМНИЯ ДЕН
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 дивака

    3 11 Отговор
    Руснаците убиват собствените си хора това правилно ли е
  • 56 Коментар

    10 3 Отговор
    Егати...и после ще плащаме целия народ,защото някакви си анаероби са решили на своя глава противозаконно да бутат.А бре всичките ли евромарсианци са на анаеробно дишане?Без кислород не са ви оцеляли мозъчните клетки!
  • 57 сор-осо-иди в действие

    6 3 Отговор
    В света, само в една друга държава бутат паметниците си - в Афганистан! Талибаните стрелят по тях с танкове! Ние сме вече Афганистан на Балканите!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Счетоводител

    3 4 Отговор
    Поредното доказателство за служби държани от наши и ваши хора. В тоя случай една службичка, подвластна на РР и опозицията е намерила вратички в закона и се опитват да противодействат. В общи линии ПСА май ще остане недъгав след всички тези интервенции и ще бъде в пълен контраст с нашата мила Родина, как винаги сме били орел, рак и щука. И после се чудите що от 2000 години ту сме силни, ту се предаваме и губим държавност.
  • 60 разкарайте

    6 1 Отговор
    и паметника на американските летци

    Коментиран от #74

  • 61 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 6 Отговор
    Ще има да разправям След Време на нашите и Пища бачи,как кремъл се о..ра и монумента им отиде та се не видя!Ако мога да им кажа и как се разпадна глиненият колос и му останаха сал пищови на гол дирник.........Това ще е голям шлем.
  • 62 БСП на Бунището

    6 8 Отговор

    До коментар #47 от "Иво":

    Под ей тва " културно" наследство 70 години полагат цветя...Гнусно...Мъже се целуват - децата ги гледат..
    Част от барелефа на МОЧА...

    Коментиран от #77, #78, #84

  • 63 Мнение

    17 5 Отговор
    Паметникът на Съветската армия във Виена
    Стои там Героично и напомня за фашизма!
    и никой няма никаква идея да го разрушава!
    Така в цял свят държавите пазят историята си.
    Но в България? .....
    Спомнете си всички вие предателите на българската история,как позорно умря оня,който взриви мавзолея.
    Боже,спаси ни от тези предатели, които продадоха България!??
    А тях прати където им е мястото.

    Коментиран от #65

  • 64 Питам ви

    8 3 Отговор
    Ало, демокраДите, и с какво точно сте по различни от талибаните или от хутите ?
  • 65 Друго мнение

    6 10 Отговор

    До коментар #63 от "Мнение":

    Е,да,ама Комунистическата Червена армия не е Окупирала Виена за половин век...Не е правила Комунистически концентрационен Лагер там...Не е взела на Народа Собствеността,превръщайки ги в крепостни безимотни роби...

    Коментиран от #76

  • 66 Минчев

    12 3 Отговор
    Вижда се на снимката с рязането че фигурите не са плътни и няма как да са много тежки. Защо тогава не ги вдигнаха цели, така както са били поставени? Ясно е защо - за да бъдат унищожени. А след това ще разправят "ама не можахме да ги възстановим" или ще ги сглобят толкова грозно, че да не стават за показване. Да, в унищожаването сме най-добри.
  • 67 до Внуците на фашистите

    16 5 Отговор
    Ако не беше чичко Сталин и т.н червена армия да кажат НЕ! от България щеше да остане само част от Северна България и полето около София.Запомнете тези думи.Гърците искат целите Родопи.Сърбите искат също много.Никога недейте да забравяте, че България беше съюзник на фашистите.Днес Вие с флекс режете главите на тези които ви спасиха!

    Коментиран от #70

  • 68 Княжеска градина, а не КняжеВска

    3 0 Отговор
    Тази е Княжеска. КняжеВската сигурно е в Княжево.
  • 69 По документи

    4 7 Отговор
    МОЧА никога не е съществувал. Така че премахване на незаконно строителство не се нуждае от съгласуване.
  • 70 Лъжа

    0 4 Отговор

    До коментар #67 от "до Внуците на фашистите":

    голяма при това.
  • 71 ИНЖ

    2 4 Отговор
    Я питайте ББ къде отнесе пачките и кюлчетата??? МОЧА така или иначе отива на бунището!!!
  • 72 Винету

    1 5 Отговор
    Корнела и Възраждане да покажат документите за издраждането и определяне на мястото (ама не някави 9-то септемврийски комунистически измишльотини, а стойностни документи) на тоя паметник на съветската окупационха армия и после да се пънат и търсят прокурори и беззаконие. Тъпаци.
  • 73 Аз Съм Българин!

    14 1 Отговор
    Към драскачите, ТА! моя дядо е бил офицер от царската армия, името му е в списъка на международната комисия след войната, която е определяла границите на България. Стигнали са с червената армия до Унгария и никога не е бил член на БКП, НИКОГА! Това там не е комунистически монумент а памет, не само на моя дядо а и на още хиляди като него, БЪЛГАРИ, които са се били против фашизма. Смешно и грозно е да пишете тъпизми с които да се мислите за велики. Никой не е за връщането на комунизма и тъпотиите, които са вършели тогавашните дерибеи, чийто внуци днес са в парламента, ФАКТ! Ама да изтривате паметта на хилядите българи загинали за да ви има вас днес е липса на елементарна култура!
  • 74 Ма баш

    10 2 Отговор

    До коментар #60 от "разкарайте":

    Тъкмо това щях да предложа и аз. В София се мъдри от над 10 години паметник на онези, дето хвърляха бомби над Столицата през 1943 - 44 г. и избиха и осакатиха хиляди цивилни граждани и събориха над 5000 сгради. Хайде да видим на кого му стиска да махне този позорен паметник! Ако американците държат да си го запазят, да го махнат от общинската територия и да си го приберат в Посолството. На нас паметник на убийците на бабите и дядовците ни не ни трябва! Даже е най-добре да си вдигат посолството с все паметника и да се пренасят оттатък Океана.

    Коментиран от #80, #81

  • 75 вандали

    5 0 Отговор
    на власт....
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 МЪЖКА ЦЕЛУВКА МЕЖДУ МЪЖЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "БСП на Бунището":

    ТИЯ ДВАМАТА ОТ БАРЕЛЕФА НЕ ПРИЛИЧАТ НА АСЕН НА КИРЧУ НА СЕРГЕЙ И ТН... СА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ЦЕЛУВКАТА Е ЕМОЦИОНАЛНА ОТ ПОБЕДАТА А НЕ ЛЮБОВНА ОТ ЛЕВОРЕЗБАРИ....
  • 79 а ааа

    0 2 Отговор
    Тук ври от мнения на отявлени копейки.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 мpaзя pycките roвeдa

    2 4 Отговор

    До коментар #74 от "Ма баш":

    Руските бомби по българските градове са най-хуманните бомби,нали мypзилко долна и недоевана !!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин

    3 2 Отговор
    Тези извратени престъпници ги чака съдбата на Навални милост няма да има. Траичо Кирчо Боико и Пеевски щевае яд че маика вас родила
  • 84 Боклуците са като ято

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "БСП на Бунището":

    Ако съвсем случайно знаеше произхода на целувката щеше да си наясно защо точно този фрагмент е КУЛТУРНО наследство, а не гейщина каквато го изкарваш, вероятно защото шекелите са достатъчно количество. В своята книга „Лъжите през военно време“ (1928) Артур Понсоби пише накратко следното: „Лъжата е признато и изключително полезно оръжие по време на война и всяка страна го използва напълно съзнателно, за да заблуди своя собствен народ, да привлече неутралните и да заблуди враговете."
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Перо

    1 0 Отговор
    Ако не се възстанови паметника, нека се обяви конкурс и се поставят фигури на постамента на наши пилоти, защитаващи БГ от бомбардировките. Дали са сводни жертви, а е издигнат паметник на сеещите смърт!