Отидете към основна версия

5 247 269

Паметникът на Съветската армия – евроатлантическо ВАРВАРСТВО

  • професор нина дюлгерова-
  • паметник на съветската армия-
  • варварство

Явно новите господари на България не могат да измислят нищо ново освен това, което са прилагали на други континенти

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Явно новите господари на България не могат да измислят нищо ново освен това, което са прилагали на други континенти. Фантазията им е бедна. Затова позволяват на посочените и назначените от тях политици безотговорно да карат през просото. От няколко дни активно се разрушава, а не премества паметникът на Съветската армия (ПСА). И защо не, след като демократичният преход завърши със съмнителната победа на новия кмет на София, зад който наднича неговата рода с дълга история в ДС. Повече от месец след местните избори кметовете в ключови градове и отделни райони предизвикват недоумение с агресивната си некомпетентност и въпиеща управленска некадърност.

Това обаче няма голямо значение, тъй като те са с доказана вярност и послушание към англосаксонския господар. А за него е без значение дали спазват държавните и международни закони, важното е послушно да изпълняват заповедите на Посолството. Освен това целта е чрез скандала с разрушаването на ПСА, да се отклони вниманието от другите провали на правителството и парламента, свързани с приемането на бюджета, и с предложенията за промени в Конституцията, обявени от професионалните колегии за противоконституционни и некомпетентни. В контекста на утвърждаващата се колониална зависимост на послушния политически елит естественият въпрос, който се поставя е: Защо сега?

Отговорът може да се търси в засилващата се глобална и регионална икономическа и политическа несигурност на САЩ и Великобритания. Историята отново е предмет на противопоставяне в българското общество. За пореден път чрез ПСА се прави опит за фалшифициране на мястото и ролята на СССР във включването на България в заключителния етап на Втората световна война. С подписаната на 5 октомври 1944 г. Крайовска спогодба и с Московското примирие от 28 октомври с.г., България става съюзник на СССР, Великобритания и САЩ срещу нацистка Германия. През следващите месеци българската армия воюва заедно с Трети украински фронт на териториите на Югославия, Унгария, Австрия. Загинали са над 15000 български войници и над 25 000 са тежко ранени.

Това е неоспорим аргумент на съветската делегация успешно да защити държавните граници на България по време на преговорите в Париж през есента на 1946 година. България е може би единствената държава, която влиза във Втората световна война на страната на оста Берлин-Рим-Токио и я завършва без промяна на геополитическите си граници, които след края на войната са потвърдени на 10 февруари 1947 година в Париж. През следващите десетилетия НР България става част от Източния блок. Паметникът на съветската армия, построен през 1954 година като символ на победата над хитлерофашизма, в последно време започна да се използва като идеологически инструмент в украинския казус, с цел да се засили русофобията в България.

Удобно се елиминира фактът, че този паметник е събирателен образ не само на Червената армия, която се бори срещу нацистка Германия, но и олицетворява подвига на българските воини отдали живота си за България в борбата срещу фашизма, гарантиращи бъдещето на българската държавност. Странно е също така, че се руши паметник, свързан с победата над фашизма, но не се обръща внимание на паметника на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, бомбардирали София и други населени места в България, което е довело до много цивилни жертви и разрушения.

Трудно може да се прикрие фактът, че паметникът се разрушава, а не се подготвя за преместване и тогава вече казусът придобива международноправни измерения. Двустранният договор за приятелски отношения и сътрудничество от 1992 г. между Р България и Руската федерация обвързва София и Москва за поддържане и съхраняване на паметници от общата история на двете държави. В Чехия паметниците бяха премествани, а не разрушавани, докато в прибалтийските републики разрушаването им даде повод на РФ да заведе съдебни дела. В контекста на сегашните действия на Областната управа и кметът на Средец, вероятността България да загуби подобно съдебно дело е голяма. Поставя се въпросът, ако това се случи кой ще плаща? Измисленият като цяло проблем с ПСА едва ли повишава политическата стабилност и сигурност на държавата както във вътрешен така и във външнополитически план.

Историята е доказала, че разрушителният нихилизъм на историческата памет е своеобразна гаранция за повторение на грешки и настояща и бъдеща нестабилност на обществото. Може би това е идеята!?!

Евроатлантическото варварство е знак за политика на разрушение, а не на съзидание, и е свързано не само с разрушаването на паметника, но и с разграждането на държавността.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 208 гласа.

Свързани новини