Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юни, 2024 21:01 2 319 79

Ако не искаме варварство, трябва да пречупим Путин

  • евгений дайнов-
  • варварство-
  • путин-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски

С него преговори по правилата на цивилизацията са невъзможни, тъй като той играе по правилата на варварството

Ако не искаме варварство, трябва да пречупим Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Има рутинни политически кризи (партийни, парламентарни, правителствени и други), които се обясняват и решават с рутинни методи и начини на мислене. Има обаче и кризи, които имат ефекта на земетръс върху целия полис (политическата общност, съставена от граждани), неговите ценности, мисли и схващания. Трусовете са толкова силни, че заплашват дори продължаващото съществуване на полиса. Тук вече рутинните обяснения не вършат работа. Силата на трусовете разкъсва обичайните обяснителни схеми като паяжини. Самата (политическа) земя се отваря, за да оголи онези базисни обяснения, които формират самата възможност да има полис, а не например глутница.

Още новини от Украйна

Как да се говори за днешните кризи

Днешните кризи в България, в Европа и САЩ не могат да бъдат обяснени с онези инструменти на политическия анализ, които бяха разработени по време на "златния период" на политологията, т.е. от около 1955 до към 1985 година. Колкото и да повтаряме "отваряне на партийните системи", "харизматичният фактор" или "динамичност и статичност на модела" - нищо няма да разберем. Ако не можем да разберем - няма да можем да влияем. Ако не можем да влияем, т.е. да крепим онова изкуствено нещо, което наричаме "цивилизация", то на нейно място ще се настанят природните сили. А при тях господства не мирът и подредеността, а насилието и жестокостта: "Nature, red in tooth and claw", както е казал поетът Тенисън.

От няколко години съм отметнал паяжината на класическата политология, за да се опитам да разбера ставащото с помощта на базисни понятия и подходи, развити през хилядолетията от най-проницателните мислители.

За гражданите и варварите

Ще разберем например дълбочинната същност на войната на Русия срещу Украйна (и срещу цяла Европа), ако използваме разделението, което прави Аристотел между граждани и варвари. Гражданите са свободни (нямат господар) и равни помежду си. Никой не е длъжен да изпълнява ничии разпореждания. Следователно онова, което правят гражданите като група се решава от тях самите след дълги дискусии и разпределение на задачи. Варварите, наопаки, не са свободни и не са равни помежду си. Те само изпълняват разпореждания. Затова имат нужда от вожд, който да решава какво да се прави.

И ето ви констатацията, която произлиза от такова ползване на Аристотел: в момента гражданската общност на Европа отбранява себе си срещу варварския - робския - модел на живеене, което Владимир Путин иска да наложи върху нас.

В случая голямата ценност на ползването на базисни понятия и категории е в това, че те разкриват самата същина ("природа" по Аристотел) на двете сблъскващи се алтернативи. И ни помагат да се определим коя да подкрепяме и защо. Ако не искаме да живеем в диващина и варварство, трябва да пречупим Путин със сила. С него преговори по правилата на цивилизацията са невъзможни, тъй като той играе по правилата на варварството. Всякакви илюзии, че въпреки своите странности той е "като нас" и все някак ще се договорим са… илюзии.

За дивото и култивираното мислене

Истерично-популисткото поведение на все повече хора в Европа и САЩ също е необяснимо с инструментите на класическата политология, но е съвсем прозрачно, ако приложим други базисни категории, отнасящи се до човешкото поведение, разработени от друг проницателен наблюдател и велик мислител, френския антрополог Клод Леви-Строс.

Според Строс всеки човек е смес от "диво" и "култивирано" мислене (и действие). Дивото мислене е характерно със своето "неопитомено състояние, което го прави различно от съзнание, което е култивирано или опитомено и има за цел да се стигне до някакъв положителен за него резултат".

Ако човек се отдаде на своето диво съзнание, неговите действия не целят постигането на конкретен резултат. Култивираното съзнание, обратно, ражда хора, действащи като инженери: поставят си ясна цел, след което намират или създават ресурсите, с които тази цел да бъде постигната. Дивото съзнание ражда хора, работещи с подръчни материали, които намират разхвърляни из околната им среда.

Разпространителите на истерични или популистки схващания нямат за цел постигането на някакъв позитивен резултат. Тяхната цел е изразяването на своята дивост, а ако резултатът е катастрофа - толкова по-добре, защото толкова по-диви ще стават отношенията и нравите. Отново виждаме как с помощта на базисни понятия можем да обясним инак необяснимото поведение на радикали, истерици и популисти. Те просто не се интересуват от въпроса: Каква ще е ползата от всичко това?

Целта на Борисов и Пеевски

Напоследък забелязвам, че и колегата Веселин Методиев ползва базисни понятия, за да анализира политически ситуации. Той пък е възстановил схващането на Аристотел, че политиката и етиката са две страни на едно и също нещо: че политиката е арена за правенето на добро и лошите хора нямат място в нея. Възстановяването на тази базисна концепция позволява на Методиев, вместо да се лута (както прави масата "-лози") из безсилни и отдавна овехтели политически концепции, да стига до точни, ясни и разбираеми за абсолютно всички констатации. Например, че целта на пропагандата на Борисов и Пеевски в последните месеци е да направи невъзможно съществуването на доброто в политиката. Ясно ли е? Ясно е. Така ли е? Така е.

В анализите на Методиев добрият политик (т.е. онзи, който работи за общото благо) е задължително и добър човек. Не напразно най-важната му до момента книга, биографията на Константин Стоилов, носи заглавието "Един много добър човек".

Ужасът от всеприиждащото битие

Не е задължително да изпитваме онзи "ужас от всеприиждащото битие", за който пише германският философ Хайдегер. Можем това битие, колкото и разбъркано в момента, да го разберем, подредим и да го направим по-малко ужасно с помощта на отдавна известни начини на мислене и на анализиране. Въпросът е да ги подбираме правилно, т.е. "култивирано" инструментариума - спрямо обстановката и задачата.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    104 7 Отговор
    Соросоидчето, което е Завършило във Киеф, тогавашен СССР се пени Пак нещо си! ХАХАХХАХАХ

    Коментиран от #73

  • 3 Слава на Русия

    79 10 Отговор
    Да живее Императора !
  • 4 Хасковски каунь

    58 2 Отговор
    Чупи го ва Евгени, чупи го.

    Коментиран от #40

  • 5 Гориил

    77 5 Отговор
    Не си чупете носа г-н Дайнов.

    Коментиран от #48

  • 6 Помак

    86 6 Отговор
    Е това с пълна сила може да се нарече като бг прст анализатор излагащ България ..пфу ...дп даец предател..пфу
  • 7 пак са активирали слугинчовците

    87 6 Отговор
    след канския провал в швеицария дават ефир на локалните послушковци да замазват
  • 8 Форко

    51 1 Отговор
    По скоро ще смучете
  • 9 Яяяяяя

    50 4 Отговор
    Прав е автора за себе си, ако не го пречупим ще бъде ужас в Европа, ако го пречупим, няма да я има
  • 10 Не знам

    72 7 Отговор
    Не знам за какво са тези напъни. Името Евгений Дайнов е чиста антиреклама в наши дни. Дори да съм съгласен с това което казва имам чувството, че ще заема противополжната позиция само и да не съм в един лагер с този плазм,одий. Ако ми каже, че трябва да се яде всеки ден ще започна да гладна стачка.
  • 11 раико

    77 7 Отговор
    Каква глупост, какъв драскач!
    Какво налагал Путин, какъв варварин...!?
    От 45-та САЩ налагат на цял свят своето "варварство", къде с войни, къде с преврати, къде с медия, шантажи и ЦРУ, но всичко беше ок! Даже в момента продължават да се налагат във всякакви краища на света ама виж Путин бил.... Простотия и невежество!
  • 12 Тореро

    66 6 Отговор
    Гнусен мазен пасквил! Слава на Русия и Путин!
  • 13 Смърфиета

    44 3 Отговор
    Този откога научи старогръцки, та тълкува Аристотел? Искам да му видя колекцията от атическа керамика. Сигорно има и по-разкрепостени неща изобразени.
  • 14 хаха , грозна пропаганда

    59 5 Отговор
    Другарю Дайнов,кой те научи на тия глупости дето ги пишеш ? Помни таварищ Руские идут ! Пушкин,Достоевски,Толстой ,Чернишевски, Чехов и т н , не са варвари !

    Коментиран от #36, #66

  • 15 Изкъпете и

    51 3 Отговор
    подстрижете несретника Дайнов!!!

    Коментиран от #21

  • 16 Да,бе

    50 5 Отговор
    Даже визуално е видно кой е варваринът в случая,нищо че няма база за сравнение между Путин и нашият комплексар,а интелектуално и морално това е една далечна,далечна галактика...
  • 17 История

    10 56 Отговор
    Великите сили на континента приключиха с войните преди 80 години. Загърбиха миналото и се превърнаха в партньори. Само Русия така и не се научи и още изживява пубертета си. Щом сама не може да влезе в правия път, значи ще бъде вкарана насила.

    Коментиран от #56, #72

  • 18 читател

    35 3 Отговор
    дайноф, наздраве, д ата е бав ушите
  • 19 пешо

    47 4 Отговор
    тоя алкохолик някой чете ли му пиянските глупости
  • 20 Алкохоликът

    31 3 Отговор
    Дайнов са го еб-али в Киев !

    Коментиран от #26

  • 21 Смърфиета

    23 3 Отговор

    До коментар #15 от "Изкъпете и":

    Аз впрочем точно това бях влезнала за да напища, но се заплеснах и написах друго.
  • 22 Мда

    28 2 Отговор
    Дзън! И ТеоФрасТ от Миндя се сдоби с няколко хиляди цента за пасквила.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Край

    42 3 Отговор
    Хора отписвайте си децата от НБУ и американския колеж. Там ги промиват и осакатяват е такива “ мислители” като тоя непран алкохолик.

    Коментиран от #30

  • 25 едсьз

    41 5 Отговор
    Проскубания алкохолик от с Миндя, не издържа без да се изходи на метеното. На тоя негодник в Дойче зеле му дават трибуна за да може обилно да си разкаже пиянските въжделения. Иначе тоя проскубан ръфляк няма къде да му покажат така обилно глупостта. Ще му дадат 200 евро за писаниците, и алкохолика веднага ще ги превърне в огнена вода, и пак ще напише друга простотия и пак 200 евро, които пак ще обърне в алкохол. Това е завършен кретен, и по добре не ни занимаваите с такива. Слава Богу, ние българите сме добродушни и кротки, но тоя ни идва вече в повече. Русия е велика държава а тоя пияндур е пропаднал пияндур, мИрси.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да бе

    17 4 Отговор
    Ще му пречупите члена?

    Коментиран от #28

  • 28 Смърфиета

    26 2 Отговор

    До коментар #27 от "Да бе":

    Дайнов много го е обидил и осакатил комунизма.
  • 29 оф аман бе от нечистоплътни

    26 1 Отговор
    този дай-ноф кога за последно есе е къпал, и така ли няма 10 лв за да се постриже като нормален човек

    Коментиран от #42

  • 30 Смърфиета

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Край":

    Изпелерастяват.
  • 31 Путин си е обречен

    4 28 Отговор
    Гледам европейското и войната.....два различни свята.....

    Коментиран от #45

  • 32 Град Симитли

    27 1 Отговор
    германският философ Дрегердегер пише,
    че водка и марихуана не трябва да се смесват,
    щото се получават такива "интелектуални" шитни!
  • 33 Троцки

    26 3 Отговор
    Няма как! Русия е победител.Колкото и да е мъчно на някои дърдорковци. ДА,ДА,ДАаааааааа........

    Коментиран от #67

  • 34 Дечев

    18 2 Отговор
    Фашистките предатели скоро ще бъдат разобличени, а?
  • 35 Мхм

    26 0 Отговор
    Дайнов се пени, но Иво Инджев е по-добър в пасквила. Странно защо се загуби Инджев. Както и да е, нито един от двамата не коментират герб, дпс, итн и пр. И за мълчание се плаща...
  • 36 гост

    25 2 Отговор

    До коментар #14 от "хаха , грозна пропаганда":

    Баща му го научи! Нали беше кореспондент на "Работническо дело" В Лондон ! От там и семейния девиз : Винаги верни на партията"! Става въпрос за ПАРТИЯТА, КОЯТО Е НА ВЛАСТ !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Наевгени Дашния

    22 1 Отговор
    Само като му видиш физиономията и няма нужда да му четеш написаното.
  • 39 Гост

    23 4 Отговор
    Не може да бъде пречупен Путин. Той възражда империята. Мисля, че ще спечелят тези които имат нормални отношения с Русия.
  • 40 1 гривня се равнява на 100 копийки

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "Хасковски каунь":

    Мек е вече и само го огъва...
  • 41 Форинър

    25 3 Отговор
    Вонящия на алкохол и изглеждащ като неумит просяк, да си гледа рок-фестивала в Миндя. Що не пишеше против Русия (СССР) преди 1989г.? Тогава пръв комунист, сега върл антикомунист. Плазмодий и леке събрани в един образ.
  • 42 Киряк Стефчоф

    17 2 Отговор

    До коментар #29 от "оф аман бе от нечистоплътни":

    И да се подстриже, като нормален човек, пак няма да стане нормален. Здрав, а болан.................Болан, от както се е родил.
  • 43 Златен скункс

    11 1 Отговор
    А когато е трезвен е много хубава.......Но вече цикъла е 27/7/365 пиене. Интересно ми е кога му остава време и да се прави на преподавател.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ами

    19 0 Отговор

    До коментар #31 от "Путин си е обречен":

    и аз гледам европейското и кво ми прай впечатление: над западна европа яко пече слънце, повечето еврофутбалери много препечени...
  • 46 Доктор

    12 3 Отговор
    Соросоидна подлога.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Калпазанин

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    ДЗ, Медийна терористична организация
  • 49 Убералес

    19 3 Отговор
    Поредна краварска пропаганда за достигане на висок кликбейт. Руснаците варвари , краварската двеста годишна история е пълна с мир, литургии и страх от Бога... А да и тук таме изринати народи... Пресен пример Палестина. Абе куклукс клан, закона на Линч тия ярки руски творби още ли се практикуват. Сладки ботчета миризливи
  • 50 Иванушка🇺🇲

    4 20 Отговор
    Философските размисли на комуниста Дайнов са напълно излишни. Срещу Путин трябва да се води кървава война докато руската фашистка система не бъде смазана. Никакви заклинания няма да помогнат.

    Коментиран от #77, #79

  • 51 тома

    14 2 Отговор
    А бе генчо изтрезнеи най после че алкохола не прощава
  • 52 Поправка

    19 2 Отговор
    Ако не искаме варварство, трябва да пречупим англо-амероканския ционизъм
  • 53 1234

    10 2 Отговор
    на комунистическите и з ча ди я, не трябва да се дава думата. Родеис със сребърна лъжичка по време на народната република, после бързо се преориентирали, за да не им вземат откраднатото , г нус
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 жжж

    13 2 Отговор
    синоним на варварин? - ДайНов.
  • 56 Иди я вкарай в правия

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "История":

    път, тъпунгел.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дедо

    16 2 Отговор
    Абе Лайнов, вземи изтрезней накрая. Варварина си ти.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Нечистоплътен

    15 0 Отговор
    Алкохолик.
  • 62 ХихиКак

    1 3 Отговор
    Обратното. Бобчо наш му занесе кюпек, пречупи меди, пеевски, радев, та кво остана балканите. Сърбите си ходеха на море Черно в Бг, немците от изтока черно море, поляците в турция и на евиният плаж продаваха стоки от турция, рускини на черно море. То путин ви е купил и може баце да го продаде за жълтици на свиневъдство, байгане и запад, да замърси околната среда у кенефите им
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Така Така

    15 1 Отговор
    Варварство? По гплеми варвари от дойче веле няма
  • 65 Ха така

    2 20 Отговор
    Ами руснаците с идването на техния червен болшевизъм и последствие с износа на соц.революции по света се опитаха да направят нов световен хаос (ред).Всички знаем как завърши.Сега с появата на путин се опитват за втори път да направят световен хаос (ред).Вероятно това ще е последният им опит да посетя хаос, с голяма вероятност червената империя да престане да съществува в този си размер

    Коментиран от #71

  • 66 Ха така

    1 15 Отговор

    До коментар #14 от "хаха , грозна пропаганда":

    Поне прочети тези руски автори които цитираш как саркастично са се изказвали за собствената си родина русия.И защо след идването на болшевиките на власт не се появява в русия нито един световен автор подобен на тях
  • 67 Роко

    1 17 Отговор

    До коментар #33 от "Троцки":

    Изглежда русофилягите живеят в друго измерение да си мислят че мнозинството иска да си върнем към руския феодализъм.Ако посочат поне една страна която е била в руската хватка, освободила се е и да иска пак да се върне в тая хватка и аз ставам русофил.Но виждам че сега е време разделно за цивилизационен избор и сигурно ще се приложи поговорката : на зло куче ама много голям зъл прът.Ако някой си мисли че можеш да се справиш по демократичен начин с агресивна идеология е наивник

    Коментиран от #68

  • 68 НЕ СЕ ОРАВИ НА ЛУД

    14 0 Отговор

    До коментар #67 от "Роко":

    ЕЙ ТЪ......АК ХОРАТА НЕ ЩАТ ДА СЕ ХАРЧАТ ПАРИ ЗА ВОЙНА
    А КОЙ КВОТ СИ Е НАДРОБИЛ ДА СИ ГО СЪРБА
    СТАВА ДУМА ЗА САЩ УКРАЙНА И ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ЕС УПРАВЛЯВАН ОТ ИДЕ......ТИ
  • 69 Един продажник

    20 1 Отговор
    Един алкохолик, който живее само от плюенето по всички, щом му е наредено и платено,ще говори каквото му кажат. Варварство е когато сред алкохолните пари кепазиш държавата която те храни,а стоиш в нея, защото никоя държава не те иска. Варварство е когато тази държава, с такива граждани като теб не те тикне в затвора. Опашката която вързваш на кухата си глава не те прави интелигент, а идиот. За колко време ти стигат парите които ти подхвърлят, за да резилиш държавата ни и стигат ли ти за едно напиване.
  • 70 Мозък в уиски

    17 1 Отговор
    Тоя цървен номенклатурин още си представя, че баща му е кореспондент на " Работническо дело " в Лондон и пак ръси мозък накиснат в уиски.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Факти

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "История":

    Партньори друг път .
    Васали е правилната дума.
    Ще вземам от Русия и ще ти го продавам на тройни цени .
  • 73 Помияр

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Дали скоро ще се спомине?! Като Ивайло Дичев! Лека му пръст! Колко ли пари му плащат за да излее толкова помия?! Блазе му!
  • 74 ПЕНКО

    10 0 Отговор
    ГЕНИЙ ВЕ ---/ЕВ/--НАИСНТИНАА --- ДАЙ НОВ -- НАИСТИНААА !?!?!?!?!?!?!?
  • 75 мдаа

    0 11 Отговор
    с неразумната си агресивна политика Путин е заплаха за съществуването на един велик народ -руския. Затова трябва да бъде спрян
  • 76 Ами чиста проба ВАРВАРСТВО

    2 1 Отговор
    Е самата идея да пречупиш даден народ / държава. Само че на този аналЛИЗАТОР явно и през ум не му минава такава идея.
  • 77 Ми убуу

    9 1 Отговор

    До коментар #50 от "Иванушка🇺🇲":

    Заминавай на фронта да трепеш руснаци, сега ти е паднало! Знаеш ли Зеления потник колко ще ти се израдва!
  • 78 Патриот

    1 9 Отговор
    Путлер трябва да се очисти колко може по-бързо
  • 79 Българин

    0 9 Отговор

    До коментар #50 от "Иванушка🇺🇲":

    Смърт за Путя 5934