Last news in Fakti

15 Декември, 2023 06:56 5 237 269

Паметникът на Съветската армия – евроатлантическо ВАРВАРСТВО

  • професор нина дюлгерова-
  • паметник на съветската армия-
  • варварство

Явно новите господари на България не могат да измислят нищо ново освен това, което са прилагали на други континенти

Паметникът на Съветската армия – евроатлантическо ВАРВАРСТВО - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Явно новите господари на България не могат да измислят нищо ново освен това, което са прилагали на други континенти. Фантазията им е бедна. Затова позволяват на посочените и назначените от тях политици безотговорно да карат през просото. От няколко дни активно се разрушава, а не премества паметникът на Съветската армия (ПСА). И защо не, след като демократичният преход завърши със съмнителната победа на новия кмет на София, зад който наднича неговата рода с дълга история в ДС. Повече от месец след местните избори кметовете в ключови градове и отделни райони предизвикват недоумение с агресивната си некомпетентност и въпиеща управленска некадърност.

Това обаче няма голямо значение, тъй като те са с доказана вярност и послушание към англосаксонския господар. А за него е без значение дали спазват държавните и международни закони, важното е послушно да изпълняват заповедите на Посолството. Освен това целта е чрез скандала с разрушаването на ПСА, да се отклони вниманието от другите провали на правителството и парламента, свързани с приемането на бюджета, и с предложенията за промени в Конституцията, обявени от професионалните колегии за противоконституционни и некомпетентни. В контекста на утвърждаващата се колониална зависимост на послушния политически елит естественият въпрос, който се поставя е: Защо сега?

Отговорът може да се търси в засилващата се глобална и регионална икономическа и политическа несигурност на САЩ и Великобритания. Историята отново е предмет на противопоставяне в българското общество. За пореден път чрез ПСА се прави опит за фалшифициране на мястото и ролята на СССР във включването на България в заключителния етап на Втората световна война. С подписаната на 5 октомври 1944 г. Крайовска спогодба и с Московското примирие от 28 октомври с.г., България става съюзник на СССР, Великобритания и САЩ срещу нацистка Германия. През следващите месеци българската армия воюва заедно с Трети украински фронт на териториите на Югославия, Унгария, Австрия. Загинали са над 15000 български войници и над 25 000 са тежко ранени.

Това е неоспорим аргумент на съветската делегация успешно да защити държавните граници на България по време на преговорите в Париж през есента на 1946 година. България е може би единствената държава, която влиза във Втората световна война на страната на оста Берлин-Рим-Токио и я завършва без промяна на геополитическите си граници, които след края на войната са потвърдени на 10 февруари 1947 година в Париж. През следващите десетилетия НР България става част от Източния блок. Паметникът на съветската армия, построен през 1954 година като символ на победата над хитлерофашизма, в последно време започна да се използва като идеологически инструмент в украинския казус, с цел да се засили русофобията в България.

Удобно се елиминира фактът, че този паметник е събирателен образ не само на Червената армия, която се бори срещу нацистка Германия, но и олицетворява подвига на българските воини отдали живота си за България в борбата срещу фашизма, гарантиращи бъдещето на българската държавност. Странно е също така, че се руши паметник, свързан с победата над фашизма, но не се обръща внимание на паметника на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, бомбардирали София и други населени места в България, което е довело до много цивилни жертви и разрушения.

Трудно може да се прикрие фактът, че паметникът се разрушава, а не се подготвя за преместване и тогава вече казусът придобива международноправни измерения. Двустранният договор за приятелски отношения и сътрудничество от 1992 г. между Р България и Руската федерация обвързва София и Москва за поддържане и съхраняване на паметници от общата история на двете държави. В Чехия паметниците бяха премествани, а не разрушавани, докато в прибалтийските републики разрушаването им даде повод на РФ да заведе съдебни дела. В контекста на сегашните действия на Областната управа и кметът на Средец, вероятността България да загуби подобно съдебно дело е голяма. Поставя се въпросът, ако това се случи кой ще плаща? Измисленият като цяло проблем с ПСА едва ли повишава политическата стабилност и сигурност на държавата както във вътрешен така и във външнополитически план.

Историята е доказала, че разрушителният нихилизъм на историческата памет е своеобразна гаранция за повторение на грешки и настояща и бъдеща нестабилност на обществото. Може би това е идеята!?!

Евроатлантическото варварство е знак за политика на разрушение, а не на съзидание, и е свързано не само с разрушаването на паметника, но и с разграждането на държавността.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 208 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    179 65 Отговор
    Вярно Точно и е Факт

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Стотинков

    90 229 Отговор
    С тази яростна защите,на този,изчистен от историческа стоност паметник.Стана очевадно ясно,какви руски мекерета са руските стотинки.Жалкари.

    Коментиран от #66, #103, #108

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 завсяко ново поробване

    183 40 Отговор
    на народ започва с отневмане на историята на този народ

    Коментиран от #39

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 К О Т а р А К

    53 128 Отговор
    мхм..а старите господари кои са? /след ЕС си вдигнахме БВП пъти

    Коментиран от #20, #177

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хитката

    52 108 Отговор
    по добре от руския мир
  • 10 София

    215 58 Отговор
    Двете профашитки и ДПС режат с флекс в тъмна доба символите победата над фашизма. Цивилизованите страни (Германия и Австрия) ги съхраняват и поддържат. 28

    Ами разрушете и другите постиженеия на соца: Козлудуй, Нефтохим, Павец Чаира, НДК (беше с името на Л. Живкова), затрупайте прохода ан Републиката. И центъра на София също. Безгръбначи продажници сте.

    Коментиран от #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дядо Йоцо гледа

    173 53 Отговор
    Ех , смелост е да пуснеш такава статия ,могат да ви обвинят в какво ли не , но така се воюва или с оръжие или със словото ! Безспорен факт е ,че Русия е извадила България от пепелта два пъти , не могат просто така да ни лъжат ! Браво Факти работи за народа .

    Коментиран от #25, #165

  • 14 В.В.П.

    162 34 Отговор
    Колко язовира ,завода ,училища , болници ,направи неофашисткия режим в България??

    Коментиран от #23, #185

  • 15 жалко под човеци

    141 30 Отговор
    Първо отрязаха ръката с шмайзера , защото ейчетата много се страхуваха да не започне да стреля !!!!

    Коментиран от #221

  • 16 Диоген

    20 105 Отговор
    ПСА /МОЧА/е символ на унищожението на нацизма и капитализма.Мъчителният преход от комунизъм към капитализъм е в основата на омраза към паметника.Капитализъм означава развита пазарна икономика и социална политика!

    Коментиран от #78

  • 17 Варварите

    135 33 Отговор
    Петков Василев Атанасов Иванов Борисов Пеевски Доган Денков Габриел рушат, за да се харесат на краварските си господари и останат недосегаеми за корупцията си.

    Коментиран от #100

  • 18 И тази

    41 117 Отговор
    е профанесор. Жалка работа са това русофиляцоробите.
  • 19 Софиянски

    43 115 Отговор
    Боже, колко непознаване на историята. Четете хора, не се излагайте така. Моча го няма а с него и цялата руска зависимост.

    Коментиран от #37

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Късно е либе за китка

    30 57 Отговор
    Мандалото лопна
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Говорит Москва

    12 41 Отговор

    До коментар #14 от "В.В.П.":

    Огледай се добре и ще получиш отговор

    Коментиран от #111

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Стига

    42 109 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Йоцо гледа":

    с тази лъжа. Нищо добро не е дошло от Русия, а от СССР още по-малко.

    Коментиран от #36

  • 26 Да хвалиш

    43 94 Отговор

    До коментар #22 от "ЕВРОНЮЗ":

    Червената чума е варварство.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бг история

    41 104 Отговор
    Руснаците са фашистите на днешното време
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ццц

    80 19 Отговор
    Незабавно скелето да се премести и на Бузлуджа. Там има "летяща чиния" и е комунистически символ! Това е скандално! Може Тагаренко да я прати на дрогата. Ще смае окупаторите като видят, че укрите имат летяща чиния.

    Коментиран от #34, #182

  • 31 Хъхъ

    33 75 Отговор
    За комунетата и малограмотниците тук ЕС и НАТО са виновни, но са слепи за това че България е първа по зависимост с Кремъл и последни в ЕС по доходи и дтандарт на живот. Ауууу защо ли е така ?
    Хайде сега драги кратунковци пак кажете че вината не е у вас ммм ?
  • 32 Самсуняк

    61 7 Отговор

    До коментар #10 от "София":

    Мое гръмнат и Димитровград

    Коментиран от #138

  • 33 БАЙ КУРТИ

    78 8 Отговор
    Малко пред /история . 2007 г . Бойко получава медал ЛОМОНОСОВ от РУСКИЯТ ПОСЛАНИК . И след това неговото интервю - докато аз съм политик ПСА няма да се демонстрира . Колко ли са му набивали чимберите / и е бил в позата/ Г /при ГОВЕДАРСКИЯТ Посланник за да се извърти на360 ,и да се прави,че не помни нищо
  • 34 Самсуняк

    75 17 Отговор

    До коментар #30 от "Ццц":

    Да гръмнат и Плевенската панорама
    Там е пълно с русофилизъм и омраза към ДПС. Не са търпи повече!
  • 35 В.В.П.

    77 17 Отговор
    България е на затриване ,тия за някъв паметник си мрънкат от 30 год.Седесарска мършичка..Като краен придатък към империята на янките ,НАТО , България участва със златните си залежи...Всичко е измислено ,ВО ВЕКИ ВЕКОВ ...Никой не иска да ни напада ,щото ние сами си даваме златото ..Ахахаха ..Потуранковци..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЕВРОНЮЗ

    95 21 Отговор

    До коментар #19 от "Софиянски":

    Не съм Софиянец и нямам нищо лично към въпросният паметник. Факта че 34 години в цяла България се прави само това за мене е потвърждение че родината ми наистина е ОКУПИРАНА ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ВАРВАРИ..

    Коментиран от #44, #50

  • 38 Аз съм от ссср

    81 21 Отговор
    Самата истина,дано неграмотните прочетът и разберат че ги лъжат а те като не са учили и им вярват.Пропаганда се нарича ако не знаете драги неграмотни.Ако не вярвате прочетете какво пише във Краьовския договор,дали е имало българи във трети украински фронт и дали са били част от Червената армия.За това че сме били част от тази армия населението на България ги посреща със цветя,хляб и сол.А вие се кланяите на Америка но знаите че вечна империя няма във историята,идва ред и на тази да падне скоро.

    Коментиран от #94

  • 39 Точно това

    57 11 Отговор

    До коментар #5 от "завсяко ново поробване":

    Османска империя е изгорила всички писмени архиви на църквите, когато превземат Балканите, също събарят крепости и замъци.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ццц

    85 15 Отговор

    До коментар #29 от "и тая копейка с титлите си д.и.к.н.цблаб":

    България в края на комунизма е 9 млн. Сега е 6.5. Демокрацията разви селското стопанство, като унищожи ТКЗС- тата, за да не мързелуват хората и те сега работят - ходят в Социално подпомагане и ти демократе съм сигурен, че ги псуваш. Демокрацията съсредоточи земеделското стопанство в ръцете на 7-8 човека. Ти ги псува, че са богати, а пречат на бедна Украйна да си внася урановото зърно нали? Сега пък друго. През демокрацията не изнасяме за СССР, верно. Но пък внасяме от Полша и Турция. Въздухът ни е демократичен и чист, не го цапаме. Това, че ни карат да горим боклуците на Европа не се брои. То си е част от демокрацията. Изпращаме си децата да берат ягоди. И по-добре. Иначе щяха да не работят в ТКЗС.....наистина си изумителен. Истинско чудо на прехода.
  • 43 К О Т а р А К

    2 24 Отговор

    До коментар #20 от "соломон пасе":

    живей за мига
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 6 Отговор

    До коментар #37 от "ЕВРОНЮЗ":

    2001.г. Сл. Трифонов
    "НОВИТЕ ВАРВАРИ"


    вече не само на сцената ‼️
  • 45 Българин

    27 64 Отговор
    Госпожа Дюлгерова е върла путинистка и умотворенията и са еманация на пропутинската академична мисъл. В тях може да открием симбиоза на по- старата кремълската лексика и актуалните кремълски наративи. Както и традиционните русофилски фалшификации на българската история, разбира се.

    Коментиран от #55

  • 46 дядото

    60 14 Отговор
    пса бил символ на руската ни зависимост.а какъв е символа на доброволната ни робия пред сащ и нато,защо ни е това ново робство

    Коментиран от #99

  • 47 изкривения от злоба орк

    12 34 Отговор
    се разциврил 😉
  • 48 Верно ли

    47 16 Отговор

    До коментар #29 от "и тая копейка с титлите си д.и.к.н.цблаб":

    Тази "копейка" и да тичаш срещу нея не можеш да я стигнеш на акъл! Живеем в май-упадъчния етап за този изстрадал хилядолетен народ. Бог да пази България, защото ние явно не можем!!!
  • 49 Зъл трол

    15 37 Отговор
    Докторските степени са ги раздавали на килограм.

    Коментиран от #122

  • 50 Софиянски

    22 49 Отговор

    До коментар #37 от "ЕВРОНЮЗ":

    Моята родина реално е окупирана от 80 години, за разлика от вашата, а окупацията започва с този паметник. Не случайно Радой Ралин е написал стихотворение.
    С паметник стърчиш ми над главата и скверниш небето и земята ….

    Коментиран от #56, #70

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ТАКА

    8 4 Отговор
    СИ Е
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Верно ли

    57 14 Отговор

    До коментар #50 от "Софиянски":

    Окупирана ти е сивата клетка, и то сериозно! От 96та година в БГ няма никакво руско влияние, или дори да има то е незначително! И сега ти занимават окупитания мозък с Русия, та да не видиш каква "радост" се задава от другата страна! Чудя се като дойде време и вас да ви ловят по улиците, както украиците да "се борите за демокрация", дали ще го има този устрем, с който си пишете мозъчните напъни по форумите!

    Коментиран от #63, #197

  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    51 11 Отговор

    До коментар #52 от "Хъхъ":

    Чудно защо още не сте разрушили
    НДК,
    ПАРТИЙНИЯ ДОМ,
    МОСТА НА ДРУЖБАТА,
    АЕЦ,


    ВСЕ СИМВОЛИ НА КОМУНИЗъМА
    ‼️🥸‼️
  • 58 Браво

    15 38 Отговор
    Дано по-бързо го нарежат
  • 59 Комунизма си отива

    13 31 Отговор
    Червената мафия тоже
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 САТЪРА НА ХАНА

    40 7 Отговор
    ДЖАМИИТЕ ПОСТРОЕНИ ПО ВРЕМЕ НА ОСМАНСКТО РОБСТВО
    ВЪРХУ ЗЕМИ ЗАГРАБЕНИ ОТ УБИТИ БЪЛГАРИ
    ....
    , ОТ ПОРОБИТЕЛИТЕ НИ , ПАМЕТНИЦИ НА КАКВО ТОЧНО СА ???
    ...
    ИМА ЕДНА ТАКАВА И В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ - ЕДИНСТВЕНАТА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА С ДЖАМИЯ В ЦЕНТЪРА :))
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Решетников

    14 35 Отговор

    До коментар #56 от "Верно ли":

    Верно е, верно е, Дюлгерова е една от доказателствата. Костя Копейкин, Радев, Корнелия тоже!
  • 64 Абсурдистан

    17 39 Отговор
    Свидетели сме на поредния бълвоч от пълни глупости с безродня украса. Винаги съм се възхищавал на комунистите за брилянтните простотии. Сега остава да каже, че и Альошата в Плавдив е събирателен образ. За репарациите, по-тежки и от Ньжйския даговор нито дума. Много генерали и професори има в малката ни държава. Прекалено много!
  • 65 Оня с флекса

    10 29 Отговор
    Режа главите от кръста на окупаторите
  • 66 Историк+

    34 7 Отговор

    До коментар #2 от "Стотинков":

    Виж Сега,обективността в Историята е крайъгълен камък за напредъка на нация и държава. Така че нека изброим някои неопровержими факти: 1. Да комунистите са виновни за Народния Съд и избиване на много стойностни българи, обаче: 2) Принос е на Г. Димитров спирането на варварските англосаксонски бомбандировки над България след личната му молба към Сталин. 3) Г. Димитров и В. Коларов (като Председател на Народното Събрание) са били изключително дейни за спасяване на България от 3-та Национална Катастрофа. 3) Това не е било възможно, ако България не е сменила курса си о време и не се е хванала за СССР (Сталин) като удавник за сламка. Англичаните са ни ненавиждали (вероятно и сега) и България би била изоставена на произвола. Само с помощта на СССР са парирани исканията на Гърция и Югославия, които отново са се вживявали на победители. За спасяването на България е повлияло и участието на България в крайните етапи на 2-та СВ заедно с Съветската Армия, за което изрично е настоявал СССР. 4. Да, комунистите имат вина за днешната македонска криза. 5) Да, имало е период в който Комунистите са искали България да стане 16 република на СССР. За щастие това не се е случило.

    Коментиран от #125, #135, #218

  • 67 Някой

    42 10 Отговор
    Изключително точен коментар. На образовано лице. Никой жълтопаветник не може да обори тезите й. Може само да ги бламира, щото толкова му е капацитета.
    Много истини са показани в статията. Само дето мнозинството от народа мисли само за чалгата и ракийката.
  • 68 Ццц

    32 7 Отговор
    Предлагам на мястото на паметника да построим нов. На Христофор Колумб. И на него да пише: "Колумбе, да ти е... любопитството"
  • 69 САТЪРА НА ХАНА

    31 1 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ В СИЛАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТРАДИЦИИ И КУЛТУРНОТО НИ НАСЛЕДСТВО
    .....
    НА МЯСТОТО НА ДЖАМИЯТА В СОФИЯ , ДА ИЗДИГНЕМ ПАМЕТНИК НА БАЛКАНДЖИ ЙОВО :))
  • 70 ЕВРОНЮЗ

    31 4 Отговор

    До коментар #50 от "Софиянски":

    Да писал е Радой Ралин, вярно е.... Но защо не кажеш какво написа след като Йордан Соколов стана председател на Народното събрание... Мисля че последните му афоризми граничат повече с реалността.
  • 71 Само питам

    14 31 Отговор
    Госпожата споменава за българските войници загинали във войната срещу Германия. Но може ли да посочите къде е паметника на българската армия дала хиляди жертви във ВСВ? Или нейната партия е преценила, че "признателният български народ" е по признателен на Русия и от паметник на българската армия няма нужда? Или ни пробутва тезата, че МОЧА е паметник и на хилядите българи участвали и загинали във войната срещу Германия?
  • 72 Демократ

    14 38 Отговор
    Варварите са националните предатели ,които показват сега истинските си лица, защото искат дори с физическа сила да опазят паметника на поробителите на България. Всички тези предатели се правят на патриоти,но не знаят дори значението на думата- родолюбие. Те са тези,които се кълнат във вярност на Кремъл и забравят,че Кремъл е в Москва, а не в София. Срамно за България е 30 години да не бъде премахнат този въоръжен съветски войник,стърчащ най-високо в София на най-видно място и сега с такова настървение го пазят националните предатели. Тези хора са опасни за мира в България, освирепели са от злоба и омраза към хората,несъгласни с тях. Полицията пази денонощно, колко струва това на държавата, пречат в Парламента да се приеме най-важния закон за бюджета, тях не ги интересува живота и здравето на хората. Най-важна за тях е българо-съветската дружба и искат България да е руска губерния,като в същото време непрекъснато разпространяват лъжата,че сме колония на САЩ без нито едно доказателство,но промиват мозъците на неуките българи.Жалко и унизително за България е случващото се сега. Писмо на скулптура Далчев през 1993 г. "И сега редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението.
    Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра - да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистит

    Коментиран от #73, #77, #80, #81, #112

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Име

    25 7 Отговор
    Защо Христо Ботев е подценяван - защото не търпи владичество. Е - той не търпи и турското и - не търпи и социалното владичество. Така е прекарал краткият си живот. Бунтарски, естествено, с Венета и Иванка.

    Кога след 9-ти септември сме имали домашни слугини и лични шофьори - на тези неща се радваха номенклатурата - но масово обществото живееше в труд и с радост отглеждаше децата. Има много положителни страни една социална промяна.

    Какви строежи е извършило Царството на Борис Трети, минимални - два-три тунела, всичко е скромно и пре-скромно.

    Къде ще се сравняват - язовирите - "Искър", "Аспаруховият" мост, много са.

    И това е било необходимо - за да се откъснем от неприятната земеделска работа. Сега живеем - благодарение на миналото си.
  • 76 Вале-каро

    17 4 Отговор

    До коментар #62 от "Ххх":

    И какво е общото на битият ти дядо и загиналите Български мъже и жени в борбата им срещу фашизма.
  • 77 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор

    До коментар #72 от "Демократ":

    😀😀😀
    "...пречат в Парламента да се приеме най-важния закон..."
    🤔🤔🤔
    КЪДЕ, КЪДЕ ❓

    В ПАРТИЙНИЯ ДОМ НА БКП ли 🤔

    То ли не знаеш , ти ли ❓❗
  • 78 Студопор

    30 4 Отговор

    До коментар #16 от "Диоген":

    И къде са развитата социална икономика и социалната политика вече 36 години като сме демократична държава? Къде бяха по управлението на Боко? Плевнелиев? Стоянов? Желев? Първанов дори?
    Къде са? Още ги няма!!

    Коментиран от #130, #156

  • 79 Така е

    6 22 Отговор
    Дела са нужни, не думи. Просто режете.
  • 80 Ццц

    30 6 Отговор

    До коментар #72 от "Демократ":

    Ти какво мислиш за паметника на американските летци демократе? Тоест пардон. Какво са ти казали да казваш, че мислиш? Един човек много правилно ми написа преди малко. След МОЧА да вървим към плевенската панорама. Тя също лъха на русизъм. Да я бутаме ли демократе? В нея историята ни пренаписана. Показани са руски войници в бой с турци, което не е вярно. Украинци са, нали демократе? Първото решение на парламента и правителството на чегъртачи и чегъртани беше да защити националния интерес, като спешно се намерят оръжия с "отпаднала необходимост", нали демократе? Я пиши на дрогата да ти каже има ли такова понятие в реална война, демократе. И лъкове и стрели да имаше и тях ще ползва паляка. Но да се върнем при нас. Първото решение на новия кмет на София, демократ като тебе демократе, със сериозно наследство в ДС, демократе, беше да реши проблемите на софиянци, с каквото обещание го "избраха". И най-належащ проблем разбира се е МОЧА. Снегопочистване, сметосъбиране, това не е най-важното. Важното е да покажем на американците, че другите само приказват, а ние действително им служим, нали демократе?

    Коментиран от #86, #92, #202

  • 81 ЕВРОНЮЗ

    25 2 Отговор

    До коментар #72 от "Демократ":

    Хайде сега демократе след като свършихте поредното добро дело за възхода и просперитета на България, кажете кое ще е следващото. В очакване сме 34 години. Скоро ще се навършат 45 а още сте заети с почистване на терена.
  • 82 Доротея

    10 26 Отговор
    Преди три дни пресалкашето Маша Захарова определи демонтажа на МОЧА като "варварство на фашистващите евроатлантици" и това стана любима мантра на русофилите от президента Радев да последният форумен трол. Дори хора на науката като професор Дюлгерова я припознаха и я употребяват с удоволствие.

    Коментиран от #89

  • 83 Буров

    12 22 Отговор
    Статията доказва липсата на мозък в комунистическите глави!
    За всичките над 100 години, тази измет, докарала на България погром и кръв, сега рони крокодилски сълзи за една купчина камъни и желязо, наречена незнайно защо "паметник".
    И никой от тях не разбира геройството на скулптура, изработил и проектирал паметника -" ПОДИГРАВКАТА СЪС СЪВЕТСКИЯ ВОЙНИК! "
    ХАЙДЕ ПЪРВО ДА ПРИКЛЮЧИМ С ВАС, ПОСЛЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В ПОДЕМ!
    ХАХАКА
  • 84 Сус

    10 19 Отговор
    За бабичка пропаднала в телевизия Алфа всякакви коментарии са излишни
  • 85 Така Така

    15 13 Отговор
    А после пискат, че имало народен съд и била избивана " интелигенцията" хахаха такъв интелект погубва душата. Браво на Народният съд!

    Коментиран от #101

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Комунистическа наглост!

    12 23 Отговор
    Петоколонниците и 4000- хилядниците са мобилизирани! Престъпление е да манипулираш и преправяш историята за една окупаторска армия, поставила на власт комунистическите престъпници! Жалки кремълски слуги!
  • 88 Да не излъга нещо

    7 17 Отговор
    Комунягите упорито ни убеждават че другаря Сталин е можел да раздели плячката..не другари на салфетката пишеше друго
  • 89 Ццц

    20 7 Отговор

    До коментар #82 от "Доротея":

    Дороти, Дороти, и ти ли? Амчи нали целта е именно руснаците да ни забележат. Ще се прави втори опит да се гъта Русия. Този път в боя ще се хвърля "източния фронт". Много преди Майдана съм се питал защо се нарича фронт като уж сме в мир. И Майдана ми отговори. Дороти, истинските американци в САЩ или каквото е останало от тях, знаеш ли какво мислят за Христофор Колумб? Пиши в посолството дали планират да му бутат паметника, Дороти? Нали не е демократично да имаме паметник на колонизатори, Дороти?
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Аспарух

    13 23 Отговор
    Поредния "професор" от соц.времената се изходи пардон изказа.
    Унгария, Полша, Чехия....където са се водили кървави сражения през ВСВ си преместиха съветските паметници в музей на соц.изкуството.И никакви драми, протести....
    Тука също ще го преместят вече Димитровград иска да събере цялото соц.изкуство в музей подобен има в Унгария, .Ама не русоробите ,копейките и комунистите трябва да направят поредната истерия и за КАКВО ???? Няма загинали съветски солдати, има окупация от тях, и насилие над българския народ.
    Четете писмото на Г.Димитров до Сталин и молбите му за прекратяване на насилието.
    Що за същество е да иска да остане в този си вид този антипаметник?????
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Перо

    25 7 Отговор
    Съветската армия /воиска от 17 републики, вкл. Украйна/, не съществува от много години! Освен това тази армия не е бомбардирала София и другите градове с дадени хиляди жертви и унищожена инфраструктура и жилища! Съветската армия не е имала военни бази в НРБ, за разлика от сегашните окупатори с няколко постоянни и безплатни американски бази. При изслушването за назначение на новия американски посланик в Конгреса, той заяви, че постоянната му задача е да прекъсне връзките на БГ с Русия, а това е намеса във вътрешните работи! Ползва се най-активно агентурата за влияние, в тази насока и анти-руските провокации в БГ не спират!
  • 94 Весел Патиланец

    9 20 Отговор

    До коментар #38 от "Аз съм от ссср":

    Младеж от СССР - ами върви там - те те чакат с повиквателна за доброволец!
    А до това как неграмотните щели да прочетат... направо се просълзих!
  • 95 55 от Козлодуй

    9 25 Отговор
    Оставането на паметника щеше да е варварство.
  • 96 Локо Сф1956

    25 11 Отговор
    Относно паметника на Съветската армия-шест плюс за проф. Дюлгерова.
  • 97 В заключение

    22 7 Отговор
    Заражда се нов диктаторски режим. Така се се е започнало и Германия преди Втората световна война. Юлиус Фучик е казал ХОРА БДЕТЕ! А народа спи подчинен на един електрожен.

    Коментиран от #126

  • 98 ВСИЧКИ ПИЯТ

    7 19 Отговор
    Едни от мъка и си скубят косите, други от радост. Защо не го нарежат на съвсем малки парчета и всеки да си купи по едно, така както всеки искаше да си вземе парче от берлинската стена?!
  • 99 САП

    20 5 Отговор

    До коментар #46 от "дядото":

    Паметника на свалените американските пилоти бомбардирали София и др. Български градове. Бомбардирали цивилно население.
  • 100 Така Така

    21 6 Отговор

    До коментар #17 от "Варварите":

    Дано отидат при Бакърджиев там им е мястото
  • 101 Само питам

    9 14 Отговор

    До коментар #85 от "Така Така":

    Внимавай какво си пожелаваш русофилче.
  • 102 Опа

    18 4 Отговор
    Тази градинка в София беше хубава, дано Сега на мястото на памятника да не израсне многоетажен блок или мол, както около другите станции метро, строителната Мафия на ГЕРБ не спи. А кой е прав или не прав следващите избори ще покажат, затова тази сглобка толкова сё вкопчи във властта и не я пуска. Лостовете за управление не са променени, те са герберски, език за протестите.
  • 103 BBБОС

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Стотинков":

    Стотинков=ТЪПАНАР
  • 104 Хакуна матата

    19 8 Отговор
    Следващата безумна стъпка - преименуване на Руско-турската освободителна война с някое гръмко холивудско заглавие, без руски елементи в името, разбира се. Тия дето с такава лекота унищожават със сигурност никога не са градили. Пък и май никога не са посещавали Панорамата в гр. Плевен ...
  • 105 Ццц

    15 5 Отговор

    До коментар #86 от "Механик":

    Да разбирам ли, че пред посолството в Токио трябва да сложат възпоменателна плоча, на американска земя разбира се, в памет на летците, които стоплиха 2 японски града с приятелски огън? Не слагам знак за равенство. Как? Едните са ни обявили война, а на другите ние. Това е така. Общото е, че не сме стреляли по никой. Разликата е кой стреля по нас. Но не това е въпросът. Въпросът идва от корена на думата "паметник" и защо няма такъв на загиналите български летци, защитаващи небето на България? И другия въпрос е какво правим с Панорамата в Плевен, както ми написа един човек? Бутаме ли я? А кога ще строим? Строежите за сега не влизат в политическата програма. За сега бутаме.

    Коментиран от #114, #117, #129, #179

  • 106 Лампе

    11 15 Отговор
    Най-после ще изчезне този паметник символ на руската окупация! стига сте ревали ,предатели на България.Какво Ви топли тоя грозен паметник?! Мислете си за собствените проблеми,зима е наново вали сняг,трябва да се разчисти,направете подаръци за украинските деца избягали от войната,които са на наша територия,подгответе коледен празник очи за тях! Занимавайте се с нещо полезно вместо да дрънчите само глупави коментари,светът остава с убеждение че в нашта страна е пълна с дебили.Излагате целия български народ!
  • 107 Възмутен

    10 17 Отговор
    Още ли се занимавате с тази купчина камъни и желязо, пропагандираща комунизма?! Хайде стига вече драми, има по-важни за българите проблеми! Аман вече от този цирей на пъпа на София!
  • 108 инфо

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Стотинков":

    Само крайно неграмотен може да изчисти от "историческа стойност" който и да е паметник.
    П.П Това, че сте се подложил за стотинки е само незначително допълнение.

    Коментиран от #118

  • 109 Механик

    10 17 Отговор
    Тук има доста коментари за "Паметника на американските летци", който се противопоставя като контрапункт на МОЧА. Но не може да правим сравнение между една паметна плоча висока около два метра издигната от американци на американска територия пред посолството на САЩ и един 45 метров мастодонт в центаъра на София прославящ една армия окупаторка.

    Коментиран от #140

  • 110 Дюлгерава,

    11 13 Отговор
    Защо не казваш нищо за варварствато след 9.09.44? Или убийствата, концлагерите и комунистическия режим са измислица?
  • 111 Радио София

    19 5 Отговор

    До коментар #23 от "Говорит Москва":

    И ако наистина се огледа добре, ще види че от тридесет години усвояват за своя сметка наследството, разпродава и разрушават. Още чакаме детската болница и хеликоптерите...Камък върху камък не са сложили. Една празнична украса на столицата не могат да направят. София тъне в мрак и мръсотия. Но те сигурно ще празнуват другаде

    Коментиран от #120

  • 112 факуса

    11 2 Отговор

    До коментар #72 от "Демократ":

    1ети история"демократче",варварите винаги са побеждавали,добре дошъл в новото време

    Коментиран от #155

  • 113 МНЕНИЕ НА СТОЛИЧАНИН

    11 17 Отговор
    Съветските паметници у нас са плод на пропагандна система, маскирана като изкуство. В зората на демократичните промени паметниците на съветските войници в социалистическите страни бяха демонтирани. Тези страни изкорениха в политическия си живот комунистическите партии. Само в България това не се случи. Днес затова сме на дълното. Имаме си в парламента БСП-БКП, Възраждане и всякакви мимикриращи недоразумения. Всички паметници на съветски войни трябва да бъдат демонтирани, за да дръпнем напрад!

    Коментиран от #124, #136, #151

  • 114 Механик

    11 12 Отговор

    До коментар #105 от "Ццц":

    Защо само в бившият соцлагер има проблеми с паметниците на руските окупатори? Задайте си въпроса защо в страните от Запада няма подобен проблем с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма подобни гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.

    Коментиран от #160

  • 115 Мнение

    13 6 Отговор
    Абе вие българи ли сте или руски поклонници? Там трябва да имя паметник на Ботев, Левски или Симеон I Велики, при който България е била в Златен век на българската култура!
  • 116 Перо

    5 8 Отговор
    Всичко дойде от новите руски, които разрушиха паметника на Дзержински. Националните и международни престъпници Горбачов и Елцин са руснаци, така че руснаците нямат думата! Проблемът дойде от Русия! БГ е много малка държава за да създава световна революционна ситуация и новия ред идва от метрополиите!

    Коментиран от #137

  • 117 Доротея

    11 12 Отговор

    До коментар #105 от "Ццц":

    Е паметници и дати даващи повод да се развяват чужди знамена нямат място в България.

    Коментиран от #231

  • 118 Алооо

    10 7 Отговор

    До коментар #108 от "инфо":

    Комунистите колко паметници са премахнали, които са им "босяли очите" колко улизи са ппеименували - десетки!

    Коментиран от #150

  • 119 Българин

    13 5 Отговор
    Браво!Точен коментар.Поуките са за управляващите.
  • 120 Това е

    11 6 Отговор

    До коментар #111 от "Радио София":

    От джендъри и кафяви това се очаква.
  • 121 мочА

    9 11 Отговор
    На парчета. Няма такава радост за окото!

    :))))))

    Коментиран от #147

  • 122 Блага фея

    9 1 Отговор

    До коментар #49 от "Зъл трол":

    А сега под път и над път професори и академици...
  • 123 Оракула от Делфи

    11 13 Отговор
    Тази статия е публкувана тази сутрин в 5 часъ и 56 мин. за един час и половина ,
    подлодите на Руската диктатура , са изписали тук стотици фермани ,
    как да браним комунизма ,
    КГБ явно си "върши добре работата" с тези руски фантоми,
    който осъкатиха мозъците на половината свят и продължават да убиват,
    не само невинни Украинци ежедневно а и собствения си народ!

    Паметника няма място в новата история на България, не можем да се принизяваме с
    мисленето и начина на живот с тези Руски варвари, начело с откачения им диктатор!

    За които оръжието и смърта е единствения инструмент за удоволетворяване на жаждата им
    за тотално господство!

    Коментиран от #131, #139, #158, #191

  • 124 Перо

    15 8 Отговор

    До коментар #113 от "МНЕНИЕ НА СТОЛИЧАНИН":

    Паметниците ли са виновни за пълния упадък и разлагане на измислената БГ демокрация? След паметниците ще “дръпнем” напред!

    Коментиран от #143

  • 125 Ццц

    17 2 Отговор

    До коментар #66 от "Историк+":

    Бих добавил, че Народният съд е нещо наистина варварско, но неизбежно ако искаш да правиш преврат и революция. Няма как до вчера да си държал пари, власт, ресурс, а днес скъсаняци да те изместят от властта. През 1989 г. ни убеждаваха, че един двумилионен протест е съборил властта и е направил "безкръвна" революция. Резултатът от този прецедент в историята - "безкръвната революция" е, че с малко синя боя червените станаха сини. И да, за англосаксите ние сме славяни, каквито са и руснаците. Това ни прави моментално подозрителен народ и още повече, че до 08.09.1944 г. бяхме приятели с немците, на 09.09 стреляхме по тях. За една нощ от най-верния сателит на СССР, станахме най-правоверни капиталисти. Така че да, саксите не ни обичат, но пък им харесва, че ние ги обичаме.
  • 126 Не е електрожен

    7 1 Отговор

    До коментар #97 от "В заключение":

    Ние му казваме флекс .ФЛЕКС ,бе!Болгарка.
  • 127 Бай Митко

    16 9 Отговор
    Събаряйте, рушете! След 34 години демокрация то само паметниците останаха несъборени. Хайде, хайде по бързичко разрушавайте, че Бакърджиев ви чака.

    Коментиран от #132

  • 128 Андро

    8 3 Отговор
    Днес коя част от мочата ще клъцнат?
  • 129 Механик

    9 4 Отговор

    До коментар #105 от "Ццц":

    И освен, че няма паметник на летците никой не споменава каква е съдбата на тези герои след 9 септември 1944 година. От останалите незасегнати от "спонтанното раздаване на възмездие" и Народният съд 280 летци до есента на 1946 г., 240 са уволнени повечето "за груби фашистки прояви". Останалите са уволнени малко по-късно. Голяма част от уволнените са изселени или интернирани, принудени са да работят до края на живота си като каруцари, общи работници, хамали. Техният подвиг през годините на народната власт е забравен а първата паметна плоча в тяхна чест е поставена едва през 1994 година, половин век след руската окупация.
  • 130 Диоген

    8 6 Отговор

    До коментар #78 от "Студопор":

    Толкова ли неправилно го написах?Разбира се,че я няма мечтаната пазарна икономика и затова преходът към нея е мъчителен.Защото т.нар.леви непрекъснато дърпат ръчната спирачка.И така е от 1989г.
  • 131 Ццц

    4 7 Отговор

    До коментар #123 от "Оракула от Делфи":

    Абе в Делфи имате ли училище? Руските подлоги писали много, а ти с кратък коментар им разказа играта, както и на правописа. Това няма никакво значение за разрушители на паметници. Достатъчно е да им работи хилтито.

    Коментиран от #167

  • 132 Ама много

    6 3 Отговор

    До коментар #127 от "Бай Митко":

    Останаха.Още работа има.

    Коментиран от #144

  • 133 Паметник на ВАНДАЛИТЕ

    10 7 Отговор
    Казват че паметник означава памет за нещо... значи до сега паметвахме победата на червената армия над фашизма... еее свърши демокрадцията го бута и сега какво следва... най добре пак да се издигне паметник, но вече в памет на ВАНДАЛА!!!
    Точно нали, демокрадцийо!!!
  • 134 умен и образован

    11 9 Отговор
    Голям кеф!!!
    Най-добрият подарък за Коледа!
    А гърча и квиченето на путиняги и комуняги е чиста радост за душата.
  • 135 Перо

    14 0 Отговор

    До коментар #66 от "Историк+":

    Запазени са и старите граници от 1939 г., в противовес на териториалните претенции на Гърция и Югославия, след войната! Даже Сталин е искал да имаме излаз на Беломорието, но по вина на олигофрена Добри Терпешев от БКП, БГ се отказва!
  • 136 Бинго

    9 1 Отговор

    До коментар #113 от "МНЕНИЕ НА СТОЛИЧАНИН":

    Щом сам се хвалиш, че си СТОЛИЧАНИН, определено си от някое затънтено село - чист СЕЛЯНДУРИН. Столичанин, брей голям смях.
  • 137 Подсети ни.

    8 5 Отговор

    До коментар #116 от "Перо":

    Може на Горбачов да служим един паметник.Славен човек е бил той.
  • 138 ЕвроАтлантипески Демократ!

    14 3 Отговор

    До коментар #32 от "Самсуняк":

    Мое да гръмнем и Велинград,кръстен на Вела Пеева...!

    Коментиран от #187, #209

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Ццц

    11 3 Отговор

    До коментар #109 от "Механик":

    Огромният паметник на Христофор Колумб в щатите стои, въпреки мнението на коренното население.

    Коментиран от #148, #152

  • 141 Гост

    11 5 Отговор
    Всички символи на комунизма и фашизма трябва да бъдат премахнати.
  • 142 Иванушка🇺🇲

    8 9 Отговор
    Тези пропагандни писания в путински стил само доказват че трябва да се премахнат всички останали паметници от съветско време. Време е да се отърсим от отровната комунистическа плесен.
  • 143 Като го имаше МОЧАТА

    2 4 Отговор

    До коментар #124 от "Перо":

    Ши не бяхме"дръпнаки.Сега ще пробваме да дръпнем без него.
  • 144 Бай Митко

    3 5 Отговор

    До коментар #132 от "Ама много":

    Да, да определено си прав. Въпроса с безработицата в Бг за момента е решен!
  • 145 инж. Ганчо Илков

    8 7 Отговор
    Дойде време да се върнем отново към Историята за да докажем, че въпреки хилядите жертви на български военни на страната на 3ти Украински Фронт по време на Втората Световна Война, след приключването и в България бе настанен Окупационен Корпус на "Червената Съветска Армия". Държавният Архив, Държавният РЕЗЕРВ и Природни богатства на България бяха откраднати в полза на Москва. Този Корпус бе защита на Комунистическото Правителство в насилственото налагане на "Пролетарската Диктатура". Българският Селянин изхранваше чуждата окупационна Армия. Българите търпяха вулгарното отношение, насилие и посегателство без да им се дава от местната власт право на защита. Национализацията сложи трагичен отпечатък на семействата на Българските Индустриалци, Занаятчии и Предприемачи. Голяма част в това число и Депутати бяха пренесени в Жертва на Комунизма. Без Съд и Присъда, недоволните от посегателствата бяха интернирани и въдворявани в Концлагери (Белене, Скравена). Комсомолци и Комунисти активно подкрепяха убийците и Шефовете (Комунисти и Болшевики) на Посегателството над своите сънародници. За тези си действия, Комунистите бяха заклеймени и мразени от Световната Демократична Общност. Връх на Нахалство и Нихилизъм беше символното изразяване на "братската Обич". В редица градове бяха поставени Паметници на Сталин. Когато Хрушчов обяви Сталин за Култ към Личноста, Комунистите премахнаха символите на Сталинизма. Тогава Комунистическите Активисти не роптаеха. Сега се чудят с ка
  • 146 Ген.Атанасов!

    4 6 Отговор
    Веднага тази да се обяви за руски шпионин- агент на Путин...!

    Коментиран от #149

  • 147 Абе мочата сега е на парчета

    6 1 Отговор

    До коментар #121 от "мочА":

    Ама щели да ги лепат.

    Коментиран от #162

  • 148 Механик

    3 8 Отговор

    До коментар #140 от "Ццц":

    Не усещаш ли, че аргументите ти са по фалшиви и от тези на госпожа професорката.
  • 149 Тази, ли?

    1 3 Отговор

    До коментар #146 от "Ген.Атанасов!":

    Тя не е,ли към миротворците?
  • 150 инфо

    7 3 Отговор

    До коментар #118 от "Алооо":

    До служителя от телефонната централа: Ти и подобните ти нали не сте "комунисти" и имате претенции за демократичност и ултра либерализъм? С подобни действия и наратив се доближавате до варварите (меко казано).
    П.П. Може и да не се опитваш да отговаряш - личи, че нямаш потенциал.
  • 151 Хехехе

    4 1 Отговор

    До коментар #113 от "МНЕНИЕ НА СТОЛИЧАНИН":

    ,,Столичанин"...?!
    Май избиваш селски комплекси,а Селинджър...?!
  • 152 Ти да не си правил проучване

    4 3 Отговор

    До коментар #140 от "Ццц":

    за мнението на индианците за Христофор Колумб,?

    Коментиран от #246

  • 153 Чоко

    7 7 Отговор
    Самото изказване " новите господари", означава, че старите тикат такива като тази незнайна за мен професорка да изпълзи и да плюе. Запомнете, за да стане България модерна и силна държава трябва да скъса с енергийната, историческа и културна зависимост от Москва (Мордор)
  • 154 Катя

    12 6 Отговор
    Да се чупят и махат паметници, само защото ни натискат от посолствоТО е евроатлантическо ВАРВАРСТВО.

    Ако се маха паметта и спомена, защото някой е силен тия дни, ако това се прави по поръчка отвън - трябва да знаете, че след ПСА ще падне Цар Освободител. После ще падне Шипка.
    А след Шипка ще падне и Левски...

    Коментиран от #168

  • 155 Демократ

    8 6 Отговор

    До коментар #112 от "факуса":

    Ти трябва да четеш, варварите винаги са рушили, убивали и унищожавали, гледаме и в момента какво прави Путин в Украйна, но светът съществува благодарение на създаденото от цивилизования свят, защото цивилизацията е побеждавала варварите. Ти щом харесваш варварството отивай да живееш в опустошена от варвари земя.
  • 156 Оракула от Делфи

    5 8 Отговор

    До коментар #78 от "Студопор":

    С твоите нагласи промяна не може да стане,
    всичко трява да се срине из основи ,
    и да се започне без Руски олигархични елементи в обществото ,икономиката и политиката!
    Сега " комунистическия мухъл", къдете се е залепил отлепяне няма ,
    и се множи като пеницилиновата гъба!
    А такива корумпирани "полипи" колкото искаш, под път и над път!!
    "Крушата не пада по далеч от дървото"!
    Затова , както германците си въстановиха държавата , всичко отначало,
    е рецептата за въстановяване и на България!

    Коментиран от #159

  • 157 Българин

    8 8 Отговор
    Най-антибългарското от професорските умотворения е тезата, че МОЧА бил паметник и на хилядите българи участвали във войната в състава на Трети Украински фронт. Този фалшива теза се повтаря от всеки русофил появил се в медиите и на руските тролове по форумите. Но няма как да фалшифицираш историята. Няма как да обясниш разумно защо няма паметник на българската армия дала 30 000 жертви във ВСВ а в същото време защитаваш паметник на чужда армия окупаторка
  • 158 инфо

    6 0 Отговор

    До коментар #123 от "Оракула от Делфи":

    Много посредствено бе юнак - като за примитиви. Понапъни се (ако мисленето ти го позволява) за нещо по оригинално.
    П.П. далеч си от оракула от Делфи

    Коментиран от #189

  • 159 Мишел

    8 5 Отговор

    До коментар #156 от "Оракула от Делфи":

    Абсолютна наглост е русофилите да говорят за история, историческа памет и нейното запазване, защото самите те са разрушили десетки паметници, сред които и и първият паметник на Христо Ботев във Враца. Самите те смениха имената на морската ни столица Варна и на най-високият връх в България Мусала с това на Сталин. Те бяха тези, които преименуваха Перник на Димитрово, Карнобат на Поляновград, Сопот на Вазовград, Карлово на Левскиград, Шумен на Коларовград, Горна Джумая на Благоевград, Добрич на Толбухин, Дупница на Станке Димитров, Фердинанд на Михайловград, Борисовград на Първомай, Царево на Мичурин.

    Коментиран от #205

  • 160 Ццц

    10 4 Отговор

    До коментар #114 от "Механик":

    Да, съгласен. Но 45 години е било така. За това този ПАМЕТник трябва да пази паметта и всеки да си прави изводите. Събаряйки този паметник, разчистваме пътя за нов. На Путин, на Джордж Вашингтон или на Си Дзи Пин е без значение. Немците си пазят концлагерите, макар да не се гордеят с тях. За да се помни. Каква е идеята на това събаряне? Каква цел постига? Гледам, че съществуването му няма значение за мнението на никой. Който си комунист, си комунист. Който атлантик, атлантик. Защо отричате паметника като чужд символ, а се гордеете с украинското знаме на общината?

    Коментиран от #174

  • 161 Някой

    10 7 Отговор
    Изключително точен коментар. На образовано лице. Никой жълтопаветник не може да обори тезите й. Може само да ги бламира, щото толкова му е капацитета.
    Много истини са показани в статията. Само дето мнозинството от народа мисли само за чалгата и ракийката.
  • 162 ТИР

    9 4 Отговор

    До коментар #147 от "Абе мочата сега е на парчета":

    Виновните за посегателството със сигурност ще имат средствата да възстановят Паметника ако им припари на з дан ика,,, дори трябва да положат собствен труд !

    Коментиран от #172

  • 163 Пенчев

    8 9 Отговор
    Менте-професорката да ни обясни как така в САЩ има паметници на Васил Левски,а в Русия нито един.Кво мисли по въпроса професорската ѝ тиква.
  • 164 разрушители

    12 7 Отговор
    Само талибаните в Афганистан събарят паметниците си! Нашите евро-либерали трансатлантици са същите варвари като тях! А едни фондации отвъд океана, спонсорират такива хора, за да подменят Историята ни!

    Коментиран от #171

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Няма място там

    7 7 Отговор
    Този паметник няма място в центъра на София, още повече, че няма по-голям от този на българи, примерно на Хан Аспарух или Васил Левски!
  • 167 Оракула от Делфи

    2 6 Отговор

    До коментар #131 от "Ццц":

    Правописа го оставям на такива "МОНГОЛИ -БЪЛГАРИ" като теб, "академици от БАН",
    Най-важното е ,че си разбрал посланието!
    Оракула , гадае и предсказва,
    и не означава професор на Българската граматика до перфекционизъм!
  • 168 Доротея

    7 11 Отговор

    До коментар #154 от "Катя":

    Катенце, не изпитваш ли срам за пееш фалшивият русофилски рефпен, че след МОЧА ще се бута и Плевенската панорама и Шипка е Левски? Скъпо платени русофили като Райчев и могат да си го позволят защото нямат абсолютно никакви морални задръжки, но ти предполагам си обикновена русофилка. Не се излагай.
  • 169 Брей

    6 12 Отговор
    Мутрофана е изсипала всичката си пасмина да дращи тук.
  • 170 Точно, нали демокрадцийо

    4 9 Отговор
    Казват че паметник означава памет за нещо... значи до сега паметвахме победата на червената армия над фашизма... еее свърши, демокрадцията го бута и сега какво следва... най добре пак някой да им издигне паметник, защото те не създават, те са родени само да рушат, но вече в памет на ВАНДАЛА!!!
    Точно нали, демокрадцийо!!!
  • 171 Българин

    9 5 Отговор

    До коментар #164 от "разрушители":

    Лъжеш приятелю, комунистите русофили разрушиха десетки паметници и църкви и промениха имената на десетки селища.

    Коментиран от #234

  • 172 Със сигурност ще го залепят и ще бъде

    5 9 Отговор

    До коментар #162 от "ТИР":

    .преместен на друго място.Ние не сме азиатски варвари.Църкви не взривяваме Само една е взривена,Света Неделя,и то от платени от СССР комунисти.Да.
    А на професорката -оценка слаб 2.
    4000

    Коментиран от #183

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Механик

    7 10 Отговор

    До коментар #160 от "Ццц":

    Престани с русофилските опорни точки. МОЧА няма място в центъра на София а Альоша на Бунарджика.
  • 175 Поредните

    7 9 Отговор
    Комунистически брътвежи.
  • 176 село

    11 6 Отговор
    ей доказахме се като най-тъпото племе у цела европа със сабарянето на украинския паметник на съветската армия. Дано не съм жив да видя как сабарят паметник на дякона
  • 177 Отговор

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "К О Т а р А К":

    Най бедната държава в Европа си е вдигнала ВБП в пъти..
    Хахахо!
    Шо икономическо развитие сме не на 28 място както бяхме през социализма а сега сме на 108.
    Кажете ми нещо което работи нормално в тази робска теритирия?
    Едно нещо.!!!!!!!!

    Коментиран от #193

  • 178 А днес в БНТ

    18 8 Отговор
    Сутринта в БНТ имаше поредното социологическо изследване и както във всички такива резултата беше 70% са против бутането на паметника!!! Чат ли сте красавици... малко сте и ще берекет ядове, скоро!!!

    Коментиран от #192

  • 179 Има паметник

    11 0 Отговор

    До коментар #105 от "Ццц":

    на българските летци - малък и неизвестен. Намира се в малка градинка до 14-та поликлиника... За него знаят малцина от кв. Иван Вазов...
  • 180 Има паметник

    10 0 Отговор
    на българските летци - малък и неизвестен. Намира се в малка градинка до 14-та поликлиника... За него знаят малцина от кв. Иван Вазов...
  • 181 копейките

    6 11 Отговор
    Що сте само у форума? Що не браните тотема с камъни и дървя?

    Коментиран от #188

  • 182 Сатанистки дебили

    19 6 Отговор

    До коментар #30 от "Ццц":

    Българските сатанисти -фашисти могат само д арушат.
    Посочете ми едно нещо което сте построили през 33 годишната "демокрация"
    Едно нещо в икономиката.
    Едно нещо в медицината.
    Едно нещо в спорта.
    Едно нещо в културата.
    Едно нещо в образованието.

    Коментиран от #190

  • 183 Еее

    8 0 Отговор

    До коментар #172 от "Със сигурност ще го залепят и ще бъде":

    Това 4000 дължината на парапет ли е,,?

    Коментиран от #201

  • 184 Тази е написала

    8 11 Отговор
    От първият до последният ред фалшификация.Даже руските тролове,които висят тук 24/7 по добре го правят.
    С две думи -пълна простотия.Тази ако е професор някъде жалко за студентите.
  • 185 строител

    4 12 Отговор

    До коментар #14 от "В.В.П.":

    Режимите не строят язовири. Строи ги народът със своите пари, които е отделил като данъци за държавата. Управниците пък гледат така да харчат парите, че да не се случват онези два държавни фалита по време на живковския режим.
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Историк+

    13 6 Отговор

    До коментар #138 от "ЕвроАтлантипески Демократ!":

    А ти , какво знаеш за Вела Пеева? Знаеш ли, че тя сама, ранена, гладна, премръзнала, заобиколена от воя на диви животни и без очила при нейното силно късогледство се е борила за живота си 37 дни през ранната пролет на 1943. Сражавала се е до предпоследния патрон, като пследният е оставила за себе си. Знаеш ли, че фашизираната полицейска сган са отрязали главата й за да я покажат като доказателство в щаба. А знаеш ли колко млади идеалисти по онова време са симпатизирали на идеите на Комунизма и са били готови да отдадат живота си в името на Свободата и Справедливостта? Социализмът е бил идеалът на епохата.

    Коментиран от #199

  • 188 Оооо

    6 3 Отговор

    До коментар #181 от "копейките":

    Няма по ненормални от породата ви,,,(оня с чука)
    и то все дошли от западните (цивилизации)

    Коментиран от #196

  • 189 Оракула от Делфи

    3 10 Отговор

    До коментар #158 от "инфо":

    След като бързаш, да се напъваш и ти ,
    значи си се активирал , от някакво "неудобство"...?

    - Но за мен, това е достъчно ,

    я покажи сега, мастерските си способности , на ниво "БАН",

    иначе ,

    Митрофонова ,
    няма да ти подари значка ,с лика на Ленин!
    А ако си постоянен,
    може и благодарствена грамота да ти дарят!
  • 190 Ако не е имали комунизъм с МОЧАТА

    9 8 Отговор

    До коментар #182 от "Сатанистки дебили":

    Тези неща,които си ги написал,е нямало да ги има?Така,ли да разбираме?
    Направо напиши,че ако не е имало комунизъм с МОЧАТА, българите още да сме живяли по пещерите и клоните на дърветата.
    Издиша ви пропагандата като спукана гума на трактор.

    Коментиран от #236

  • 191 Hеграмотник

    6 1 Отговор

    До коментар #123 от "Оракула от Делфи":

    Що си не траеш?
  • 192 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #178 от "А днес в БНТ":

    Социолози като Райчев, Кънчо и Червен Колю отдавна превърнаха социологията в пропаганда. А БНТ и БНР да рупори на Путинизма.
  • 193 Аспарух

    11 7 Отговор

    До коментар #177 от "Отговор":

    Що като бяхме та 28 място при соца, а магазините бяха празни, чакахме за кола от 5 до 10 години, за жилище да не говорим.
    Какво произвеждаме в соц.заводите ???Допотопна електроника и я изтасяхме в СССР и Монголия, работил съм в ЗИТ София.
    Днеска износа ни е рекорден над 50 милиарда, но явно имаш носталгия по дънки Рила, москвич и пералня Вятка купени с връзки и на море в някоя къща с wc и баня в двора без топла вода и чакане с часове пред някой ресторант да се освободи маса.
    То да си купиш нещо от телевизор до бойлер си трябваше връзки Иначе 28 място ха ха вярвай на соц.статистика

    Коментиран от #198, #217

  • 194 Ъъъъъъ

    13 2 Отговор
    Всички под строй и в Украйна!!!
    Да се борят за свобода!!!
  • 195 стар софиянец

    10 1 Отговор
    Баща ми ми е разказвал, че тези скулпурни композиции са качвани на постамента на части и че всяка част при монтажа е изглеждала гротескно. Партийните вождове са се възмущавали, но толкова е позволявала строителната технология тогава. Спомних си разказа му преди година, когато обследваха лъва на паметника на връх Шипка. И той беше от парчета.
  • 196 По добре

    10 6 Отговор

    До коментар #188 от "Оооо":

    Ненормален, отколкото терминалната диагноза - комунист!
  • 197 Затова ли?

    5 5 Отговор

    До коментар #56 от "Верно ли":

    Затова ли знайни и незнайни мишоци изпълзяха да защитават Лукойл?

    Коментиран от #200

  • 198 Симеон

    7 10 Отговор

    До коментар #193 от "Аспарух":

    Това е най-пародийната русофилска опорка,че сме били някога по нещо на 28 място.Със заплати от 50,60 долара.

    Коментиран от #204

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Верно ли

    8 0 Отговор

    До коментар #197 от "Затова ли?":

    Знайните и незнайни мишоци искочиха, за да ти бъде LPGто около лев, а бензина и дизела под 3 лв. и за да може да работи Нефтохима, ама къде толкова акъл в празната кофа над раменете ти!
  • 201 Около 4000

    5 7 Отговор

    До коментар #183 от "Еее":

    Са съветските тотеми за събаряне.Началото е сложено.Тук не е Москва.
  • 202 Демократ

    3 8 Отговор

    До коментар #80 от "Ццц":

    По въпроса за промитите мозъци няма спор- те не виждат и не чуват. Паметникът на българо-съветската дружба се издигаше най-високо в София, 3 пъти по-висок от паметника на Левски,на най-видното място, със заплашително вдигнатото оръжие на съветския войник, който да ни напомня,че който не е послушен не го чака добро. Затова България като най-вярна послушница на Москва е най-зле. Паметникът, за който говориш е на територията на п-вото на САЩ и никой друг не го вижда освен това очевидно не познаваш историята на 2-ра световна война, прочети повече. Руската пропагандна машина неслучайно работи най-активно и безпроблемно в България.

    Коментиран от #247

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Бачо Киро

    15 5 Отговор

    До коментар #198 от "Симеон":

    Какво те интересува колко долара е била, така или иначе не си бил в САЩ... Имаше пари за ядене, пиене, почивки, кола, апартамент.... При това всеки можеше да си ги позволи. Що ги не питаш сега.... Освен това я обясни, що си 16 години в ЕС, заплатата на повечето ти е като в Африка, не като в ЕС, Сърбия има подобни заплати, а преди 2 десетилетия там имаше война и не е в ЕС, примерно... Айде обясни, що не си като Чехия да речем... Щото си последната дупка на кавала...

    Коментиран от #210, #212, #215

  • 205 Оракула от Делфи

    6 8 Отговор

    До коментар #159 от "Мишел":

    Русия е откраднала ,целия Български архив от България ,
    след 9 септември, за да не можем ,
    да си знаем истинската история , което е СВЕТОВНО престъпление без аналог ,
    какво са се разциврили за едни" пропагандни съоръжения" в центъра на столицата ни????

    ДА НИ ВЪРНАТ АРХИВА , ЗА НАШАТА ИСТОРИЯ, А НЕ ДА НИ ПРАВЯТ НА МОНГОЛИ!
    Вече и децата научиха , че сме чисто и просто траки, а не монголи на Чингис Хан!!
    Википедия е осеяна с разни измислици за българския народ, което е срам и позор!
  • 206 Розови фашисти

    14 5 Отговор
    Такива са си, някакви момченца, които попаднаха на власт и слушкат и слушкат. За пп става дума, болката пред тях е като титан на мисълта. Държава не е имало в новата история, просто новите господари са по-серт от старите, по някакъв розов фашистки начин. Трудно е да се обясни това словосъчетание - розов фашизъм, червения комунизъм се дефинира по-лесно.
  • 207 Швейк

    4 9 Отговор
    На МОЧА са му наляли бетон в краката което го е увредило, а на вас комунягите са ви наляли бетон в главата което също не е допринесло за подобряване на умствените ви способности!

    Коментиран от #213

  • 208 1010

    0 7 Отговор
    Руските шпиони събарят моча,като крещят евроатлантизъм и срещу господарите си от Москва ,най лесно се вклиняват в евроструктурите
  • 209 Тази Вела Пеева

    4 3 Отговор

    До коментар #138 от "ЕвроАтлантипески Демократ!":

    Е била денифицирана от законно избраната власт ,като терорист.Точка.

    Коментиран от #214, #225

  • 210 Ето защо!

    7 7 Отговор

    До коментар #204 от "Бачо Киро":

    Защото сме русофилска кочина, да ти обяснявам ли още по-цветно, защо? Какъв е твоя манталитет първо си помисли!
  • 211 Ремсист

    8 4 Отговор

    До коментар #199 от "нека уточним нещо":

    Тя се е укривала 37 дни в планината, но накрая я откриват до т.н. Бяла Скала. Започнало последното сражение. Била е на 21 години, когато са отрязали главата й. Тъжно, а?

    Коментиран от #219

  • 212 опълченец

    3 6 Отговор

    До коментар #204 от "Бачо Киро":

    Пари имаше, ма кола и апартамент нямаше. Това ти е написал човека

    Коментиран от #249

  • 213 Подсети ни.

    6 6 Отговор

    До коментар #207 от "Швейк":

    Още след 1989, флекса трябваше да забръмчи около комунистическите глави.
  • 214 Имаше и

    7 6 Отговор

    До коментар #209 от "Тази Вела Пеева":

    Имаше и наивници които повярваха в утопията комунизъм, но болшинството бяха селски хитреци и тарикати, мързеливи при това! Но този паметник е на чужда армия със много, ама много спорни заслуги към нас, така че няма място в центъра на София, още повече с тези размери, точка!
  • 215 Аспарух

    6 6 Отговор

    До коментар #204 от "Бачо Киро":

    Егати Африката средна заплата от 2000 лева има работни места ама Ганьо през соца се отучи да работи.Работи НЕ работи получаваше 120 лв.
    Девиза в соца беше учи за да не работиш.
    И какво можеше да си купиш в полупразните магазини?..В София имаше показни магазини така се казваха.Там от време на време пуснаха дефицитните лютеница и леща.Ха ха да си купиш кола може ама след 10г.чакане или с долари в Кореком.
    В Кореком всичко имаше западно, японско , дрехи маркови ама само се облизвахме или копувахме долари от арабеските 3лв.за 1 долар да си вземем едни дънки .
    Аре бегай с този соц.26г.живях след 90 г до сега в пъти живея по добре.Не съм реститут или номенклатура Акъл трябва, но у русоробите липсва.

    Коментиран от #224

  • 216 Дядо Джо

    3 4 Отговор
    Смърт за фашистите !
  • 217 Ццц

    11 3 Отговор

    До коментар #193 от "Аспарух":

    Приоритет на соца не беше материалното. Предимствата му бяха в нивото на образование, моралните ценности, трудовата заетост. В живковата Конституция е било записано, че държавата е длъжна да ти намери работа. Ромите (за да не ме изтрият) работеха и учеха и баба ти не се е заключвала с хилада катинара и решетки на прозорците, за да не я докопат по тъмно и Бог знае какво да й направят преди да й взема 20-те лева, с които разполага до 7-мо число на месеца. Престанете да бъдете двуизмерни. Не може като подкрепяш едното, напълно да зачеркнеш другото. Идеята на еволюцията е да видиш кое е било добро, кое не е и да запазиш едното, като поправиш другото. Тоест до единия паметник да сложиш другия, за да знаеш какво е било и какво е. Разбираш ли? Да псуваш американците не означава, че си путинист, а че следиш международната ситуация и си наясно какви ги вършат. Но вие сте една такава порода, че ако ви се каже "не харесвам ЦСКА", ви ще кажете мани го тоя левскар.

    Коментиран от #229

  • 218 дгдбб

    6 3 Отговор

    До коментар #66 от "Историк+":

    2. Измислица
    3. Измислица
    4. Полуизмислица. Както САЩ, така и Великобритания са против териториалните претенции на сърби и гърци.
    Правителствата на Багрянов и Муравиев се опитват да договорят окупацията на България от американски или британски войски, но договорките за сфери на влияние вече са направени.

    "историко"

    Коментиран от #227

  • 219 опълченец

    4 4 Отговор

    До коментар #211 от "Ремсист":

    Другарю ремсист, защо няма партизани в периода 39-41 година? И още един въпрос, на който няма как да се отговори половинчато, защото фактите са повече от ясни и недвусмислени- Когато България минава на страната на Германия, това означава ли, че е била и срещу СССР? Иначе жалко за младите погубени животи като на Вела Пеева.
  • 220 Търновец

    4 1 Отговор
    Преди години в България беше публикувана книгата "Размьйшления и воспоминания" на маршал СССР Георгий К. Жуков - за България се казва следното: " няколко дена преди 9 септември по инициатива на Сталин се провежда среща между маршал Толбухин и Георги Димитров, на която се цитират данни на Съветското военно разузнаване - само около 4% от Българите са комунисти или привърженици на комунистическата партия..." Тоест Съветизацията на България не беше народно дело, а докарано отвън с танкове. За съжаление след 1980 на власт у нас дойдоха хора които нямаха професионална биография, а само комсомолски и партийни школи. Един
    тример - в Пловдив години наред се сглобяваха качествени Френски коли Рено 8 и Рено 10, за съжаление беше страни производството и в Ловеч почнаха да сглобяват Москвич и да внасят Запорожец и двете с по ниско качества
  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Някой беше писал, че сме

    8 2 Отговор
    Русофилска кочина, допълнение от мен с атлантически господари (САЩ за по-малко досетливите, защото и такива има) , Европа никой не я бръсне за слива.
  • 223 Българин

    6 6 Отговор
    Може би едно от най-хубавите неща на бутането на мочата е, че изпълзяха всякакви скрити путинистчета, които влачат България към дъното.
  • 224 опълченец

    12 4 Отговор

    До коментар #215 от "Аспарух":

    95% от хвалещите соца са родени след 89 година. Няма смисъл да се хабиш и да им обясняваш.
  • 225 НАЛИ?!

    4 5 Отговор

    До коментар #209 от "Тази Вела Пеева":

    Както ,,законно денафицираха" ,съгласно ,,Закона за Защита на Държавата" на фашиста Цанков-поета Гео Милев и Йосип Хербст...!
  • 226 Бдете хора

    2 3 Отговор
    Ако имате приятели русофили и ги намирате за читави,пазете ги.Крийте ги по мазета и тавани!Че догодина като стане войъната и дойдат братята поляци и братята израелци няма да им простят.Събирайте и пари за да ги откупите.

    Коментиран от #228

  • 227 Една група хора

    7 6 Отговор

    До коментар #218 от "дгдбб":

    Има хора, които без руски фейкове не могат да си представят живота. Буквално ежедневието им е зле, ако не издумкат някой руски фейк, а някои цяла програма от руски фейкове.
  • 228 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #226 от "Бдете хора":

    "Ако имате приятели русофили .... " Говорете с работодателя им, той знае какво да прави с такива. Впрочем, да имате русофили за приятели е много куца оферта. Ако някой злощастеен ден руснацие пак успеят да ни "асвабадят", те ще са първите, които ще ви стъпят на врата. Спящи терористични клетки са.
  • 229 опълченец

    9 4 Отговор

    До коментар #217 от "Ццц":

    При соца образованието като достъпност беше добро, както и донякъде като степен на организираност, но като съдържание беше изцяло подчинено на комунистическите идеологеми. Учениците и студентите имаха изключително ограничен достъп до информация. Имаше цензура. Морал нямаше никакъв, обществото се държеше в страх. Да, всички работеха, беше ЗАБРАНЕНО да си безработен. Само че това се нарича скрита безработица и в момента , в който режима рухна, всичко лъсна.
  • 230 Диоген

    9 2 Отговор
    Днес реших да чета коментарите.Много е тъжна картината.Резултатът е реми.Това е тъжното!Много бих се радвал да доживея мига,в който Русия ще е член на Европейския съюз и се осъществи мечтата на Дьо Гол-Европа да е от Атлантика до Урал! Тогава и ние българите ще се успокоим.

    Коментиран от #232

  • 231 Дивергент

    7 3 Отговор

    До коментар #117 от "Доротея":

    Пренаписването на историята става по много начини.В САЩ през 2021 г.премахнаха статуята на генерал Робърт Лий,като преди това е демонтиран друг паметник на лидер на Конфедерацията,генерал Томас Джаксън.Умишленото смесване на тогавашни исторически факти с настоящи политически разкази в САЩ води до възприемането на тези паметници като символи на расизма.По абсолютно еднакъв начин се създава конфликт между хората в България във връзка с паметника на съветската армия.Това води единствено до разделение и хаос,от които някой има нужда.Проф.Дюлгерова излага исторически факти.Ако искате да и опонирате трябва да опровергаете тезата и също с исторически факти.
  • 232 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #230 от "Диоген":

    "в който Русия ще е член на Европейския съюз "

    Путлер гарантира, че такъв "момент" никога няма да има.
  • 233 Историк

    5 6 Отговор
    Паметника е една руска лъжа. Руските наколенки не могат да понесат, че евроатлантизма разбива техните фейк истории. Още едно доказателство за това колко е полезен за България - да се оттървем от натрапения ни "разказ" на руснаците за нас самите.
  • 234 Реплика

    4 4 Отговор

    До коментар #171 от "Българин":

    И каква следва да е разликата между комунистите и демократите???!

    Коментиран от #235

  • 235 Историк

    6 7 Отговор

    До коментар #234 от "Реплика":

    Разликата е, че комунистите разрушава истински паметници свързани с истински исторически събития свързани с БЪЛГАРСКАТА памет, а демократите разрушават комунистическите монументи на фалшификацията, създадени да ПОДМЕНЯТ тази българска историческа памет.

    Коментиран от #240

  • 236 миТака

    3 1 Отговор

    До коментар #190 от "Ако не е имали комунизъм с МОЧАТА":

    Не се знае, но при 45 г "комунизъм" ги имаше, а за 35г. "демокрация" ги отнемА?! Енитинг елсЕ, даалинг?
  • 237 Тодор Живков

    3 7 Отговор
    Много думи и нищо смислено. СоциализЪма се оказа едно недоносче. Статията е пълна с НЕистини, както и с откровени лъжи. Като начало за да си изчистим историята РФ да бъде така добра да ни върне държавния Архив, който Червената армия открадна. След това може да поспорим кой е Освободител и кой Окупатор.
  • 238 Жмръц

    11 4 Отговор
    С този пее ра3-кмет,София и България нищо добро не ги чака.Щом Трети украински фронт воюва и освобождава България,да не се окаже,че паметника е на украинския войн и после ко прайм.а?:))))Освен това,този паметник е направен със средствата на доброволно дарили българи.И пише "..от българския народ",а не от партията,този ли онзи!На всичките либерални 0тпадъци ще им се върне тъпкано.Не можеш да си режеш паметта...

    Коментиран от #248

  • 239 ИсторикЪТ

    5 1 Отговор
    късай дипломата,слаб 2.
  • 240 Реплика

    9 0 Отговор

    До коментар #235 от "Историк":

    Събарянето на паметници в новата българска история винаги е било в изпълнение на заповедите на босовете на актуалната към историческият момент матрица И преди,и сега,разрушителите на паметници не се интересуват от понятия като родина,родова и историческа памет.За тях тези понятия нямат и не са имали никакво значение.С поста си всъщност само потвърждавате тезата ми.
  • 241 България мрази блатната русия #US

    7 8 Отговор
    Няма по-хубаво нещо от това да гледаш воя на русофислките майце продажници ! За да е по-голямо цвилeнeто ще е най-добре да се пусне едно предаване на живо и паметника да се нареже парче по парче по телевизията !
  • 242 МОЧА за смет

    5 8 Отговор
    А кава е тая измислена личност " проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова" дето въобще й давате поле за развитие ? Защо тази антибългарска и продажна смет е получила правото да показва публично каква национално продажническа личност е?
  • 243 Да питам

    7 8 Отговор
    другарката професорка колко съветски войници са загинали в България освобождавайки ни от немците? Къде са били сраженията и защо там не са паметниците. Ако не смятаме умрелите от метилов алкохол 24 руснаци в Бургас други жертви няма. В двете фази на ВСВ след 9.09.1944г. са загинали около 31 000 български наборни войници за които паметник няма, а този е види се на загиналите в Бургас. И още нещо - Съветската армия е стояла у нас до края на 1947г. (не)знайно защо, нали не е била окупационна, а освободителна.

    Коментиран от #244, #253

  • 244 Дивергент

    4 2 Отговор

    До коментар #243 от "Да питам":

    ,,Подписаната на 5 октомври 1944 г.Краьовска спогодба и с Московското примирие от 28 октомври с.г.,България става съюзник на СССР,UK и САЩ срещу нацистка Германия.Българската армия воюва заедно с Трети украински фронт.Загиват над 15 000 български войници и над 25 000 са тежко ранени." - не четете ли?

    Коментиран от #255

  • 245 Бивш канадец

    8 3 Отговор
    За съжаление вандалщината надделя. Но проблемът най-вече е в това, че за събарянето на този паметник най-много дават зор същества (не мога да ги нарека хора), които не са забили и един пирон през живота си. Е, разбира се, по-лесно е да рушиш, отколкото да създадеш нещо!

    Коментиран от #250

  • 246 Проучване

    2 0 Отговор

    До коментар #152 от "Ти да не си правил проучване":

    не е необходимо. Факт е, че властите в Канада се извиняват постоянно на индианците., че и репарации им плащат... А за привилегиите да не говорим. А паметникът не им пречи
  • 247 Въпрос

    2 0 Отговор

    До коментар #202 от "Демократ":

    на възприятие е високо вдигната ръка
    За теб заплашително, за други победоносно. Не с ди за другите по себе си
  • 248 Да да

    1 5 Отговор

    До коментар #238 от "Жмръц":

    Те тогава всички доброволно дарява ха ха ха ха, па който не искаше да дари идваше ванка с танка и отнасяше цялата зимнина барабар с кокошките и прасенцето, че и някоя и друга булка

    Коментиран от #259

  • 249 Стрина

    7 2 Отговор

    До коментар #212 от "опълченец":

    Не говори глупости, че по това време колите бяха малко, но 90% от населението се сдоби с апартаменти. А колко вили се построиха отделно.
  • 250 И каква е точно ползата

    3 3 Отговор

    До коментар #245 от "Бивш канадец":

    От това недоразумение наречено моча?
  • 251 Панта рей!

    4 4 Отговор
    Дежавю, или кой както иска да си го нарича, но е ФАКТ, че комунистите събориха маса паметници на царство България, пък сега вият на умряло за паметника на любимата им Червена армия! Каквото повикало, такова се обадило г-жо Дюлгерова.Не Ви знам произхода, но се хващам на бас, че е комунистически, или партизански, а такива "професори" от тия среди с лопата да ги ринеш!
  • 252 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор
    Съществуването на тези монументи в България е подигравка не толкова с българския народ, а със съвестта на човечеството. Тези паметници са израз на безскрупулността и арогантността на един обществен ред, за който нищо човешко не беше свято. Паметник не се издига просто така. Гавра е съществуването на тези конюнктурни паметници, служещи единствено за поднасяне на венци от номенклатурни банди, които забиха народите си в такова блато, че на нормалния свят му е бедна фантазията да си го представи.
    Тези монументи ежедневно фалшифицират историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, въпреки натиска и реалната ситуация. Забравя се от света, достойната и умела политика на един цар, който запази поданиците си, включително и тези от еврейски произход, и за което, нека го кажем най-сетне, заплати с живота си. Една страна която се държа по-достойно, от някои други „неутрални” държави, според новите банкови разкрития. Забравя се и защото някой трябва да ни се извини и да даде обяснение за варварските бомбардировки над градовете на България, която не води бойни действия по фронтовете.
  • 253 И аз да питам

    1 1 Отговор

    До коментар #243 от "Да питам":

    Според вас имало ли е в България фашистка власт?

    Коментиран от #256

  • 254 Ами

    7 1 Отговор
    Много истини има в статията. Удобни или неудобни.
  • 255 Чета разбира се,

    4 3 Отговор

    До коментар #244 от "Дивергент":

    но отговор не получавам защо на тия 31 000 български войничета няма паметник, а има на 24 руски пияници предупредени от пазача на склада, че този спирт е метилов и е отровен, а те от благодарност са го застреляли. А маршал Толбухин е пращал нашата армия на най-трудните участъци на фронта - срещу елитната СС дивизия "Принц Ойген".

    Коментиран от #257, #258

  • 256 Имало е власт

    4 1 Отговор

    До коментар #253 от "И аз да питам":

    която е мислила за народа си, запазила е страната си от военни действия и от двете воюващи сили. Спасила е народа включително и евреите от избиване. Цар Борис затова е и отровен от Хитлер. Комунистите наричат тази власт фашистка.
  • 257 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #255 от "Чета разбира се,":

    Има, но много скромен! Паметникът е в София в градинката над площад Ситняково...Представлява гранитен стилизиран танк, насочен на Запад...За сравнение, виж в Прага паметникът на "Витезне намести" (площада на героите) за "великите победи" на Чехословакия във ВСВ...
  • 258 Дивергент

    4 1 Отговор

    До коментар #255 от "Чета разбира се,":

    Допускам две причини - първата е ,че първоначално България е съюзник на Тристранния пакт,втората е,че българската армия преминава на оперативно подчинение на командващия трети Украински фронт маршал Фьодор Толбухин през септември 1944 г.Последни тежки сражения с германски войски българите водят в Австрия.Ако този паметник беше известен не като паметник на съветската армия,а като паметник на загиналите в борбата срещу фашизма,сигурно нямаше да се води такъв дебат.
  • 259 Жмръц

    4 1 Отговор

    До коментар #248 от "Да да":

    Да,да.И на Шипка с автобусите под строй от Турция са ги извозвали сигурно.300 000 при откриването на паметника.Понеже българите не искали хем да даряват,хем ги мързяло да катерят връо.
  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 геноцид

    8 0 Отговор
    Евроатлантическото варварство е знак за политика на разрушение, а не на съзидание, и е свързано не само с разрушаването на паметника, но и с разграждането на държавността." Без коментар !!!
  • 262 мдаааа

    1 2 Отговор
    Още една петолъчка изпищя ...
  • 263 граф Монте Кристо

    2 0 Отговор
    И така,разрушаването става по настояване на посланиКА,две мнения има ли по въпроса!?С каква цел,за скандализиране на българското общество,за показване надмощието и всевластието на американския империализъм,демонстрация на безпардонност и предизвикателност.Посланика си въобразява че прави демонтаж на русофилството,че като махне паметника и то ще бъде накърнено и поразено,а в действителност предизвиква раздразнение и затвърждава убеждението ,че американците не ни мислят доброто,закопават ни 33г. и се мъчат да ни вкарат във война с Русия,забравяйки че ние не сме като укрите,поляците и прибалтийците.
  • 264 Няма лабаво

    2 1 Отговор
    Първо да се съборят всички натрапените насила от Русия/СССР и унижаващи България паметници .После лустрация на 5 колона . И въвеждане на закона за защита на Държавата .

    Коментиран от #268

  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 Бай Тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #264 от "Няма лабаво":

    Извадила от пепелта два пъти но ни набирала в калта и не ми пуска от там

    Коментиран от #269

  • 269 СССР

    2 0 Отговор

    До коментар #268 от "Бай Тошо":

    Русия е ВЕЛИКА само че е ВЕЛИКА МИЗЕРИЯ