Отидете към основна версия

7 160 146

Режеш в София, кърви Альоша в Пловдив

  • паметник-
  • съветската армия-
  • альоша-
  • монумент-
  • пловдив-
  • софия

Когато камъкът е по-здрав от метала, а картечният пистолет „Шпагин“… е навел цевта си

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трудно е да се опише, но е факт. Паметникът на Съветската армия в София „пада“. Не в бой за свобода, а под флекса на изкривената „демокрация“. Режеш в София, кърви Альоша в Пловдив. Не може да сте били в Пловдив и да не видите голямата каменна фигура, извисяваща се на един от хълмовете - Альоша.

Това също е Паметник на Съветската армия. Става въпрос за гранитна статуя, която е с височина 10,5 м, издигаща се на върха на второто по височина тепе в града. Това е най-известният съветски паметник в България, макар че подобни са издигнати и в много други селища през периода от 1944 до 1989 г. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“, но с цевта надолу.

Изграден е през 1954-1957 г., а официално открит – на 5 ноември 1957 г. За прототип на монумента е послужил Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013), жител на Република Алтай, свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил по възстановяване на телефонната линия София – Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на войника.

Той ли ще е следващият… Когато камъкът е по-здрав от метала, а картечният пистолет „Шпагин“… е навел цеват си. Това ли го пази!? Защото в София „Шпагин“ стърчеше нагоре… В Пловдив флексът няма да работи, камъкът си е камък. Явно ще трябват тротил и бомби. Но войникът си е войник, какво ли не е видял от тази височита. Даже и как режат брат му по оръжие в София…

(б.р.-паметници на Альоша има и в други градове в България)

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 132 гласа.

Свързани новини