Отидете към основна версия

2 565 41

Убива се поливното земеделие, а то може да носи около 2 млрд. лева годишно! Ивайло Тонев пред ФАКТИ

  • ивайло-
  • тонев-
  • земеделие-
  • поливане-
  • напоителни системи

Ако бъдат направени промени, напояването в държавата може да достигне 7 милиона декара, а това ще доведе до преки и косвени приходи в бюджета от около 2 милиарда лева на година, казва експертът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как се убива поливното земеделие в България… По тази тема с ФАКТИ се свърза Ивайло Тонев, който е бивш управител на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Хасково. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Г-н Тонев, с поредица сигнали алармирате властите, че сектор „Напояване“ е занемарен, захвърлен и никой не се интересува от него. Какво имате предвид?
- Става въпрос за неизпълнение на Стратегия за развитие на отрасъл „Хидромелиорации“ и „Защита от вредното въздействие на водите“, приета с Решение на МС № 688/18.08.2016 г.

- По този повод сте писал и до премиера акад. Денков…
- Да, защото имам основателни подозрения да смятам, че развитието на сектор „Напояване“ в държавата се саботира умишлено. В Стратегия за развитие на отрасъл „Хидромелиорации“ и „Защита от вредното въздействие на водите“, приета с Решение на МС № 688/18.08.2016 г., са заложени цели, а две основни са:
1. Приемане на „Закон за мелиорациите“
2. Преструктуриране на търговското дружество „Напоителни системи“ ЕАД в регионални публични предприятия.
- И към днешна дата какво се случва…
- Едно голямо нищо. Към настоящия момент няма разработен „Закон за хидромелиорациите“. Не е преструктурирано търговското дружество „Напоителни системи“ ЕАД. Вижте, става въпрос за това как един ресурс от 3,5 милиарда кубични метра вода, които са в 181 напоителни язовира в страната не се използват. В същото време поливното земеделие е сведено до трагичните 0.7% от общите обработваеми площи в страната. Като за съпоставка този процент в Румъния е 34%, а в Гърция 47%. Само един от водните синдикати „Марица“ преди почти 100 години е напоявал повече площи от „Напоителни системи“ ЕАД през 2023 г.

- Колко вече – 8 години, този план отлежава по чекмеджета… Така ли е…
- От 2016 година досега всички ръководства на Министерството на земеделието и храните неглижират стратегията, а това води до сбор от последствия, застрашаващи националната сигурност на страната ни. Търговската дейност по напояване, извършвана от „Напоителни системи“ ЕАД, с принципал Министерство на земеделието и храните, убива българското поливно земеделие, обслужва интересите на чужди държави и лишава бюджета на Република България от постъпления в особено големи размери. Статутът на дружеството като основен хидромелиоративен оператор не е уреден по никакъв начин. В „Закона за сдруженията за напояване“ (ЗСН) се урежда статутът само на сдруженията за напояване. Статутът на „Напоителни системи” ЕАД, като акционерно дружество, се явява в противоречие с голяма част от функциите му и основната дейност, която изпълнява в насоката на поддръжката на дигите, корекциите на реките и другите защитни хидротехнически съоръжения. Моделът на използване на стандартните търговски дружества за подобни дейности, които са за сметка на държавния бюджет, е грешен и не е в състояние да решава основни въпроси, свързани с финансирането и поддръжката на хидромелиоративната инфраструктура. Търговското дружество „Напоителни системи“ ЕАД не може да се издържа от основната си дейност - напояване, като съществува благодарение на целеви бюджетни средства, предоставени от Министерството на земеделието по линия на „Опазване на природата от вредното въздействие на водите“. Оценката за приноса на търговското дружество за развитие на поливното земеделие в страната се базира на постигнатите от него резултати, а именно: 2023 година - 280 000 декара напоявани площи.

- Защо никой не взима отношение…
- Нямам представа. От време на време нещо се случва и за да се заглуши протестния глас и на малкото независими ползватели на прескъпата поливна вода в държавата, в края на поливен сезон 2023 г., във вид на държавна помощ, бяха изразходвани 16 милиона лева за сметка на държавния бюджет, като бяха поети 80% от направените разходите на земеделците за напояване, а претекстът бе войната в Украйна. Самите земеделци заявиха, че не искат финансова подкрепа, а желаят помощта да е във вид на вода. Изразходването на тези средства е грешно и е отново опит за реанимацията на изпадналата от години в кома търговска дейност на „Напоителни системи“ ЕАД и то за сметка на всички български граждани. Просто търговското дружество „Напоителни системи“ ЕАД е хибрид, който живее на гърба на държавния бюджет, неспособен с търговската си дейност да се грижи за хидромелиоративния фонд, икономически импотентен относно използването на ресурса, който притежава, като всички тези фактори убиват инициативата в земеделските производители и не отговарят по никакъв начин на европейските политики в областта на земеделието, поради което и държавата ни е загубила поливното си земеделие. Тук е мястото да си зададем въпроса: Кой има полза от това?
В основата на промените в сектор „Хидромелиорации“ стоят три основни и задължителни промени в досегашният модел на управление на напояването в държавата:
1. Преобразуване на „Напоителни системи“ ЕАД в Агенция „Мелиорации“, което ще сложи край на търговията с поливна вода.
2. Приемането на „Закон за Хидромелиорациите“ и като част от него „Фонд Мелиорации“, което ще осигури финансирането на сектора.
3. Субсидиране 100% водата за напояване - вода срещу продукция /както е в Румъния и Гърция/, ще извади на светло земеделския бранш.
В Народното събрание на Република България с Вх.№ ПГ-8194-Л-16/08.06.2018 г. е внесена законодателна инициатива за създаване на Фонд „Мелиорации“, която не се разглежда повече от 5 години. С писмо Изх.№ АД-07-19-80-1/01.09.22 година „Напоителни системи“ ЕАД дава положително становище на така предложените промени. Ако тези промени бъдат осъществени в рамките на пет годишен период, напояването в държавата може да достигне 7 милиона декара, което ще доведе до преки и косвени приходи в бюджета от около 2 милиарда лева на година.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.

Свързани новини