Отидете към основна версия

4 131 33

Само във ФАКТИ: Първото дело на Лаура Кьовеши в България приключи официално

  • лаура-
  • лаура кьовеши-
  • дело-
  • европейски прокурор-
  • земеделие

6 месеца присъда за „търговия с влияние“ и оправдание за рушвет

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, приключи с 6-месечна условна присъда за „търговия с влияние“ и оправдание за получен рушвет. Това се разбира от произнесената присъда на втора инстанция в Софийския апелативен съд, а обжалването пред Върховния касационен съд е завършило с оттегляне на протеста от страна на европейската прокуратура.

Каква е хронологията
В края на юли 2022-а - дни преди да бъде закрит Специализираният съд, се постановява осъдителна присъда на Т.Д. - условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период, че като чиновник на фонд " Земеделие " е изискал и получил рушвет от 5000 лв. Също така съдът го оневинява за различен рушвет от 5000 лева пожелан и получен от същата " жертва " преди този момент.

Д. обжалва присъдата си, а европейската прокуратура иска по-строга. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия рушвет, както и че наказването е прекомерно снизходително. Тримата апелативни съдии обаче одобряват, че спецсъдът е решил вярно и има доказателствата по делото за наказването на Д.

Според тях първият рушвет, заявен от прокуратурата, е останал необоснован. Това значи, че не става дума за усложнена незаконна активност, а единствено едно незаконно действие. Това пише в мотивите си съдът. „Подсъдимото лице може да бъде прието за виновно за дадено деяние само когато обвинението е несъмнено потвърдено“, се казва още в решението на магистратите.

Според съдиите за първия рушвет прокуратурата има само изолирани показания на един очевидец. Съдиите също така не са съгласни с тезата на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е снизходителна. Според съдиите подсъдимият Д. е лице с положително досие и се допуска, че у него има положителни черти за обществена реализация. Техният акт не е финален и стига до Върховния касационен съд.

Сагата
Бившият експерт във фонд „Земеделие“ беше задържан през есента на 2021 година на бензиностанция в София след приемане на белязани 5000 лв. Разследването разкри, че специалистът е изискал и получил парите от земеделския производител И.Г. който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развиване на селските региони, която в България е ръководена от фонд " Земеделие ". Земеделецът трябвало да получи дотации по програмата през декември 2020 година, само че пари не пристигнали. В началото на 2021 година решил да потърси помощ и негов другар му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Д. обяснил, че знае защо закъсняват заплащанията. Ако предприемачът желал да си получи по-бързо дотациите, трябвало да му заплати 5000 лв. Изискването било да заплаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава дотации. След това експертът поискал още 5000 лв., за да не се правят по-нататъшни инспекции. Или ако се правят проверки, да завършат позитивно за него. Тогава земеделският производител подал сигнал и Д. бе арестуван с белязаните 5000 лв. Докато тече делото Д. е освободен от работа, след това е възстановен от съда, но в същия ден Д. подава молба за преустановяване на служебното правоотношение по взаимно съгласие.

Но как процедира европейската прокуратура
По това дело европейската прокуратура за първи път работи с делегираните си прокурори у нас. На всяко дело делегираният прокурор се явява и защитава тезата си, но това става, след като тя е на 100% съгласувана с европейската прокуратура.

Каква е йерархията
Делегираният прокурор у нас изработва обвинение, то се съгласува с европрокурор, който не е от България, а след това общ доклад стига до Лаура Кьовеши. Интересното е, че Кьовеши е на 100% запозната с хода на делото. Всяка следваща стъпка в хода на делото се изработва от запознатите с хода на съдебното производството европрокурори, а делегираният у нас прокурор изпълнява „заложената стратегия“. Европрокурорът над делегирания у нас прокукор следи стриктно какво се прави. Реално контролът е на 100%.

Как се работи
По време на самото дело европейската прокуратура работи стегнато, ясно и конкретно. Без да иска да вкарва в производството купища свидетели, а изработва обвинението ясно и точно. Не се търси разводняване или протакане. Така имаме престъпление през 2021-а, образувано дело през 2021-а, присъда от Спецсъда през 2022-а, присъда от Софийския апалативен съд през 2023-а и финал на делодо от ВКС от януари 2024-а. Три години са нужни, за да има присъда.

Мечта, ще каже някой. Но има и такава реалност, че и в България. Така е, когато има върховенство на закона!

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини