Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 09:08 4 071 33

Само във ФАКТИ: Първото дело на Лаура Кьовеши в България приключи официално

  • лаура-
  • лаура кьовеши-
  • дело-
  • европейски прокурор-
  • земеделие

6 месеца присъда за „търговия с влияние“ и оправдание за рушвет

Само във ФАКТИ: Първото дело на Лаура Кьовеши в България приключи официално   - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, приключи с 6-месечна условна присъда за „търговия с влияние“ и оправдание за получен рушвет. Това се разбира от произнесената присъда на втора инстанция в Софийския апелативен съд, а обжалването пред Върховния касационен съд е завършило с оттегляне на протеста от страна на европейската прокуратура.

Каква е хронологията
В края на юли 2022-а - дни преди да бъде закрит Специализираният съд, се постановява осъдителна присъда на Т.Д. - условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период, че като чиновник на фонд " Земеделие " е изискал и получил рушвет от 5000 лв. Също така съдът го оневинява за различен рушвет от 5000 лева пожелан и получен от същата " жертва " преди този момент.

Д. обжалва присъдата си, а европейската прокуратура иска по-строга. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия рушвет, както и че наказването е прекомерно снизходително. Тримата апелативни съдии обаче одобряват, че спецсъдът е решил вярно и има доказателствата по делото за наказването на Д.

Според тях първият рушвет, заявен от прокуратурата, е останал необоснован. Това значи, че не става дума за усложнена незаконна активност, а единствено едно незаконно действие. Това пише в мотивите си съдът. „Подсъдимото лице може да бъде прието за виновно за дадено деяние само когато обвинението е несъмнено потвърдено“, се казва още в решението на магистратите.

Според съдиите за първия рушвет прокуратурата има само изолирани показания на един очевидец. Съдиите също така не са съгласни с тезата на прокуратурата, че присъдата от 6 месеца условно е снизходителна. Според съдиите подсъдимият Д. е лице с положително досие и се допуска, че у него има положителни черти за обществена реализация. Техният акт не е финален и стига до Върховния касационен съд.

Сагата
Бившият експерт във фонд „Земеделие“ беше задържан през есента на 2021 година на бензиностанция в София след приемане на белязани 5000 лв. Разследването разкри, че специалистът е изискал и получил парите от земеделския производител И.Г. който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развиване на селските региони, която в България е ръководена от фонд " Земеделие ". Земеделецът трябвало да получи дотации по програмата през декември 2020 година, само че пари не пристигнали. В началото на 2021 година решил да потърси помощ и негов другар му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Д. обяснил, че знае защо закъсняват заплащанията. Ако предприемачът желал да си получи по-бързо дотациите, трябвало да му заплати 5000 лв. Изискването било да заплаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава дотации. След това експертът поискал още 5000 лв., за да не се правят по-нататъшни инспекции. Или ако се правят проверки, да завършат позитивно за него. Тогава земеделският производител подал сигнал и Д. бе арестуван с белязаните 5000 лв. Докато тече делото Д. е освободен от работа, след това е възстановен от съда, но в същия ден Д. подава молба за преустановяване на служебното правоотношение по взаимно съгласие.

Но как процедира европейската прокуратура
По това дело европейската прокуратура за първи път работи с делегираните си прокурори у нас. На всяко дело делегираният прокурор се явява и защитава тезата си, но това става, след като тя е на 100% съгласувана с европейската прокуратура.

Каква е йерархията
Делегираният прокурор у нас изработва обвинение, то се съгласува с европрокурор, който не е от България, а след това общ доклад стига до Лаура Кьовеши. Интересното е, че Кьовеши е на 100% запозната с хода на делото. Всяка следваща стъпка в хода на делото се изработва от запознатите с хода на съдебното производството европрокурори, а делегираният у нас прокурор изпълнява „заложената стратегия“. Европрокурорът над делегирания у нас прокукор следи стриктно какво се прави. Реално контролът е на 100%.

Как се работи
По време на самото дело европейската прокуратура работи стегнато, ясно и конкретно. Без да иска да вкарва в производството купища свидетели, а изработва обвинението ясно и точно. Не се търси разводняване или протакане. Така имаме престъпление през 2021-а, образувано дело през 2021-а, присъда от Спецсъда през 2022-а, присъда от Софийския апалативен съд през 2023-а и финал на делодо от ВКС от януари 2024-а. Три години са нужни, за да има присъда.

Мечта, ще каже някой. Но има и такава реалност, че и в България. Така е, когато има върховенство на закона!


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    55 6 Отговор
    Въздух под налягане е Лаура Кьоровеши, пореден кадър на Сорос. Нито един крадлив политик не е в затвора. Корупцията е навсякъде и разяжда остатъците от държавата.

    Коментиран от #16

  • 2 дон

    46 3 Отговор
    Не прибере ли Крадеца от Банкя, значи нищо не е свършила.
  • 3 Иван Грозни

    32 1 Отговор
    Какъв съд, какви 5 лева. Бай Ганьо си същият.
  • 4 Иванов

    35 2 Отговор
    Шменти капели-поредния мошенник отървал се от правосъдие(Не ,че има такова).Този тип ще продължава да рекетира и да взима пари,но вече с доказана честност!!!!
  • 5 Трол

    32 3 Отговор
    Тази новина трябва да я преместят в раздела с вицовете.
  • 6 в залата

    21 1 Отговор
    Се усещаше духът на Божанов.
  • 7 Ломския

    26 4 Отговор
    Има едно не писано правило:Когато работата се обърка от един човек го повишават в длъжност и проблема се решава,системата работи безотказно.Пример Кьовеши............
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Как опорочихте всичко само.

    24 0 Отговор
    Няма други като вас , опасните .
    Евро прокуратурата в случая е представена от зависими полицейски назначени БЪЛГАРСКИ ПРОКУРОР и БЪЛГАРСКИ СЪД ИЗДАВА СМЕШНА ПРИСЪДА.
  • 10 Кьовиши

    14 4 Отговор
    Няма никакъв авторитет сред юристите и не юристите в България!
    Доказателство за това е, че колеги нямаха желание да работят с нея в тази измислена прокуратура! В крайна сметка, делата се разследват и по тях се произнасят нГ прокуратура и съд!
  • 11 Много

    21 1 Отговор
    шум за нищо ! Измислени дейности и всичко на гърба на данъкоплатците от страните членки на ЕС !
  • 12 Ха-ха

    19 0 Отговор
    Кви пет лева?
    Милярди окрадоха....
  • 13 Васил

    15 0 Отговор
    Траян Делиагов се казва корумпето

    Коментиран от #28

  • 14 ДРТ ПРЧ

    11 0 Отговор
    АКО ТАКА ГИ СЪДИ И В РУМЪНИЯ, НЯМА ДА ИМА НИКОЙ В ЗАТВОРА
  • 15 Уффф ..., Божкеее...!

    14 0 Отговор
    ,,...за рушвет 5 000 лв..."...?!
    Че то това за Буцката са само едни джобни пари...!
    Смях в съдебната зала...!
  • 16 А помните ли...!

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Какви надежди хранехме,когато я избраха...!
    Че ей сега ще видите как ще разпердушини Борисов,с неговите кражби и далавери...!
    Нищо подобно не се случи...!

    Коментиран от #19

  • 17 уйко калеко

    9 2 Отговор
    Явно ,че европейската прокуратура си е на място.Обаче има една много съществена подробност.СЪДИ БЪЛГАРСКИ СЪД,а НАШИТЕ СЪДИИ СА ((не) КОРУМПИРАНИ.В нашите условия трябва да има и ЕВРОПЕЙСКИ СЪД иначе европейската прокуратура няма да има никакъв положителен ефект в българско.
  • 18 Умирам от смях

    11 2 Отговор
    Кьовеши голямата надежда на умно-красивите добре се охрани откакто стана евро-прокурор, но ничо не свърши освен, че качи 30 кила. Всичката им е такава на еврогоите/
  • 19 Смея ти се много

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "А помните ли...!":

    само заблудени може да вярват, че което и да е започващо с евро отпред може да е читаво. Евро-парламет, евро-комисия, евро-прокуратура, евро-атлантизъм... И не забравяй пак да гласуваш за ППДБ.
  • 20 Справедливост , а?

    12 0 Отговор
    Голям успех няма що?!Ако се сметнат разходите за тоя евроводевил, ще излязат в десетки пъти по-големи от вредата за обществото от престъплението за което има смешната осъдителна присъда!

    Коментиран от #27

  • 21 тъпи лъжи

    6 0 Отговор
    Фалш с фасони....
  • 22 сведетел

    4 0 Отговор
    няма такъв рушвет - 5000 лв. ! лептата започва от 10 000 нагоре !
  • 23 нпо агент

    4 0 Отговор
    Бушони..за да отчетат пред евромошеници..Какви 5000 лв...Говорим за десетки милиарди безочливо присвоени от престъпно управление на БГ..в последните 30 години. Съдът и прокуратура се дережират от соросоидни нпо-та..за да сеят анархия с това правосъдие..Самите съдьи излизат и казват за натиск,заплахи..от Божановци и Петьочерньовци..УЖАС..Баш престъпници в момента управляват държавата..ППДБ уж дошли да се борят с тях, но бързо ги изпраха ...
  • 24 ехххх

    3 0 Отговор
    Мижи да та лажем е Европейската Прокуратура. Нищо по-различно от нашата.
  • 25 смях

    1 1 Отговор
    Е поне отчетоха дейност.
  • 26 ти да видиш

    3 0 Отговор
    Те у нас окрадоха света те дело за 5000 лв. водят :)
  • 27 поживём увидим

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Справедливост , а?":

    Делото е кокошкарско и вероятно е заведено пробно. За ЕП и Лаура Кювеши явно е било пробен тест за нивото на правосъдието и правораздаването ни. Е, видяха вече какво е и доколко може да се разчита на нас. Не си струва те да се занимават повече с резултатите по конкретното дело. Вероятно няма да е последно, но за знаковите дела вече няма да разчитат на нашето правосъдие.

    Коментиран от #30

  • 28 Измамен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Васил":

    Само този ли си е искал 5000 к? Има ли във фонд Земеделие" Мартин Нотариуса и за кого прибира парите. Има ли Инспекторат във МЗ и защо не правят проверки?
  • 29 Момчил

    2 0 Отговор
    Лаура и тя хвърля прах в очите на хората - осъдили някаква дребна риба,че взел 5000 лв подкуп.
  • 30 Момчил

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "поживём увидим":

    Ти да не би наивно да смяташ ,че те (ЕС) искат да осъдят политиците ни ? Така България ще тръгне нагоре ,а те (ЕС) точно това не иска да се случва.
  • 31 менте

    1 0 Отговор
    романешче ,ромче от сокерес....;Мерси тре биен....
  • 32 ала фангата

    2 0 Отговор
    e ,като кире-пуца с фалшива бележка от баня....
  • 33 абе

    2 0 Отговор
    като меронската миризливка...С финест си пуска боата по терлици, Естети....