Отидете към основна версия

2 605 64

Посланикът на Израел Йоси Леви Сфари пред ФАКТИ: „Хамас“ ни нараниха, но в никакъв случай не сломиха духа ни

  • йоси-
  • леви-
  • израел-
  • посланик-
  • хамас-
  • война

Вместо да процъфтява и да се развива без каквото и да било израелско присъствие, Газа имаше шанс да се превърне в Сингапур, а вместо това се превърна в леговище на терора, казва дипломатът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел, „Хамас“, ивицата Газа... Бойните действия надхвърлиха 125 дни. В каква ситуация сме днес и какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори посланикът на Държавата Израел в България Йоси Леви Сфари.

- Посланик Сфари, изминаха повече от 100 дни от атаката на "Хамас" срещу Израел. Дайте оценка на това време?
- Преди дни се навършиха 4 месеца от непровокираната, безпрецедентна атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Над 125 дни, откакто хиляди терористи нахлуха в израелска суверенна територия и започнаха убийствен поход, в който избиха, изнасилиха и осакатиха повече от 1200 деца, жени, възрастни хора, цели семейства - убити заедно, родители са свидетели как децата им са застреляни пред очите им, деца виждат как родителите им са избивани безмилостно. Къщите бяха опожарявани, докато семействата вътре не се задушат и тръгнат да бягат, за да бъдат екзекутирани от упор. 240 души бяха отвлечени в Газа, а 136 от тях все още се държат в подземията на Хамас. В същото време най-малко 13 000 ракети бяха изстреляни масово и безразборно над големите израелски градове. Те унищожиха до основи цели мирни общности и до ден днешен стотици хиляди израелци са разселени и живеят във временни жилища.
Заместник-генералният секретар на ООН Прамила Патън, специален представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликт, наскоро посети Израел и видя пълния обхват на сексуалните престъпления, жестоко извършени срещу жертвите. Тя каза: „Не съм спала от седмица, откакто гледах ужасните сцени от 7 октомври и разбрах неща, които преди не разбирах от гледна точка на мащаба на случилото се бедствие. Едва сега, когато съм тук, разбирам степента на болката, обидата и възмущението на Израел относно това как светът не е разбрал достатъчно и не се е отнесъл подобаващо към ужасите, които ви се случиха“.

- В Израел хората вече разделят живота си на два периода - времето преди и след 7 октомври. А днес кое е водещото, какво е да живееш в Израел?
- Това беше най-смъртоносният ден за еврейския народ и Държавата Израел след Холокоста. Никога няма да забравим този ден. Но днес всички ние сме обединени – евреи, мюсюлмани, друзи, християни – всички израелци сме заедно и без различия помежду си. „Хамас“ отново направи ужасна грешка и ни подцени, защото терористите не могат да разберат демокрациите. Лидерът на „Хамас“ Синуар смяташе, че понеже е научил иврит, докато е бил в затвора, той е научил и кои са израелците. Той смяташе, че тъй като надаваме глас и сме открити, защото сме свободни да правим демонстрации и да критикуваме правителството, това ни прави слаби. Е, той беше абсолютно в грешка: „Хамас“ ни нараниха, но в никакъв случай не сломиха духа ни. Точно обратното, цялата страна стана свидетел на изблик на дарения, несравнима, движеща се вълна от солидарност, доброволчество и щедрост. Нашите момчета се завърнаха от всички краища на света, прекъсвайки пътуванията си, за да се присъединят към другарите си в армията. Резервисти, призовани без предизвестие, се явиха на служба в безпрецедентен брой. Хората стават доброволци навсякъде, където е възможно, прегръщат опечалените семейства с утеха и подкрепа, отварят къщите си, за да приемат разселените, даряват кръв, храна, мебели, време. Всички израелци са обединени в нашите цели да върнем отвлечените у дома и да гарантираме, че 7 октомври 2023-а няма да се повтори.

- Израел е решен да унищожи управлението на „Хамас“, да унищожи военния капацитет на терористичната организация и да елиминира заплахата. Как ще стане това?
- Ние сме ангажирани с демонтажа и унищожаването на способностите на „Хамас“, изграждани в продължение на 15 години. Бяха построени стотици километри напълно оборудвани тунели и хиляди шахти за достъп и изход, по-дълги от метрото в Лондон или Париж. Това е огромно подземно царство, цинично изградено за терористични цели и собствената защита на терористите, напълно пренебрегвайки нуждите на техните собствени цивилни. Напротив, те дори използват своето гражданско население като жив щит и действат от и под болници, училища, приюти на ООН, джамии, църкви, жилищни сгради, гробища и други граждански помещения, с пълното намерение да рискуват живота на цивилното население в Газа и да се възползват цинично от мизерията, която са им причинили. Ще отнеме време, за да се разруши тази сложна и комплексна терористична инфраструктура, изградена от „Хамас“.

- Колко дълго ще продължи този конфликт? За каква война е подготвен Израел?
- Борбата срещу терористичната „държава Хамас“, изградена в Газа, ще бъде дълга, ще промени лицето си според напредъка на място. Но ние сме упорити. Както споменах по-рано, врагът напълно ни подцени и се заблуди. Това е конфликт между демократична, либерална държава и жестока, безмилостна и брутална фундаментална терористична организация, подкрепяна и финансирана от Иран. Израел ще надделее.

- Станахме свидетели на освобождаването на пленници. Как се водят такива преговори, свързани с тях?
- Преговорите се водят с посредничеството на САЩ, Египет и Катар. Ние се ангажираме да освободим всички наши 136 заложници, деца, бебета, възрастни хора, жени и мъже, някои болни или тежко ранени, които са незаконно държани в плен в подземните тунели на „Хамас“ в продължение на над 125 дни в жестоки и нечовешки условия, без да се даде достъп на Международния комитет на Червения кръст и без достъп до основно медицинско лечение. Израел полага всички възможни усилия, военни и дипломатически, за да ги върне у дома, тъй като освобождаването на всички заложници остава основна цел на войната. Израел продължава да призовава международната общност да се присъедини към нас в нашето справедливо искане за тяхното незабавно и безусловно освобождаване.

- Струва ли животът на един израелец колкото живота на 5, 10, 100 палестинци?
- Искрено се надявам, че нямате предвид неприятния въпрос на водещата на Sky News Кей Бърли, който шокира света. Разбира се, ако можехме да освободим един затворник за всеки заложник, очевидно щяхме да го направим. Подразбира се грозно сравнение между израелци, отвлечени от домовете си или след танци на парти в природата, с терористи с окървавени ръце, които са убили невинни израелски граждани при различни терористични атаки, а след това са били осъдени по надлежния ред от съда и излежават присъдите си.

- Войната ще свърши в един момент. Военните действия ще спрат. Но как ще се реши конфликтът между израелци и палестинци?
- Отговорът е образование, образование и още образование. Палестинците в Газа са индоктринирани от най-ранна възраст с лъжи, подбуждане към омраза и антисемитизъм от една измамна, зла система. „Хамас“ получи абсолютен контрол върху училищата на UNRWA, агенцията на ООН за бежанците, предназначена само и единствено за палестинци. Учителите и служителите на UNRWA изразиха похвала към зверствата на „Хамас“ от 7 октомври, публично прославят тероризма, разпространяват антисемитизъм и постоянно подбуждат омраза срещу Израел като неразделна част от учебните програми на училищата. Тази индоктринация, това буквално промиване на мозъци, което всяко палестинско дете претърпява, води до основния проблем на палестинския въпрос: тяхната нереалистична мечта за заличаване и унищожаване на съществуването на еврейската държава, точка. Можете да говорите за радикализъм, религиозен екстремизъм, национализъм, фундаментализъм или каквото искате. Те могат да приемат различни форми, но в крайна сметка всички отразяват едно и също: омраза. Сега отбелязваме 50 години от войната Йом Кипур. По това време Голда Меир е министър-председател на Израел. Тя изрича следните думи: „Ще имаме мир с арабите само когато те обичат децата си повече, отколкото мразят нас“. Жестокостите на тези дни ни показват колко права е била тя.

- Когато военните действия приключат, какво ще се случи с унищожените територии. Можем ли да очакваме прекрояване на граници? Или ще има "буферна" или „неприкосновена“ територия и за двете страни?
- Израел обяви неведнъж, че няма да окупира за постоянно ивицата Газа отново след пълното си отстъпление до последния сантиметър през август 2005 г. Вместо да процъфтява и да се развива без каквото и да било израелско присъствие, Газа не се превърна в Сингапур, а вместо това се превърна в леговище на терора. Причините за това са много, основната е дълбоко вкоренената корупция на палестинската власт, която се превърна в клептокрация, където парите си проправят път главно в дълбоките, подути джобове на терористите на „Хамас“ и други палестински лидери. Освен това, вместо да се инвестират огромните количества финансова помощ, получена през годините, милиарди международна помощ бяха отклонени към изграждането на подземна терористична инфраструктура в цялата ивица Газа и за месечни плащания на семействата на загинали терористи. Точно преди 7 октомври около 20 000 работници от Газа бяха допускани всеки ден в Израел, печелейки шест пъти средния доход в Газа и драматично допринасяйки за икономиката на ивицата – но първото нещо, което терористите на „Хамас“ направиха рано на 7 октомври, беше напълно да унищожат терминала на пропускателния пункт Ерез. Така че една от основните ни цели е да гарантираме, че Газа вече не представлява опасност за Израел.
Палестинците ще изковат съдбата си със собствените си ръце и делата им ще определят какво крие бъдещето. ЕС и свободният свят трябва да престанат да се отнасят към палестинците така, сякаш са неотговорни за действията си, и да спрат да им наливат милиарди долари без да търсят сметка за какво отиват.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.

Свързани новини