Отидете към основна версия

1 235 18

Срещата на върха в Швейцария е първата стъпка към установяването на мир и сигурност в Европа

  • швейцария-
  • украйна-
  • среща-
  • мир

В следващата среща трябва да участва и Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на polskienowiny.pl

На 15-16 юни 2024 г. в Швейцария ще се проведе първата Глобална среща на върха за мир. Въпреки че Русия не беше поканена, 107 държави и международни организации потвърдиха участие, включително Германия, Италия, Канада и Франция. Сред участниците са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Олаф Шолц.

Инициативата на украинския президент Володимир Зеленски за създаване на платформа за диалог с цел прекратяване на войната, възстановяване на териториалната цялост на Украйна и гарантиране на сигурността в региона е разбираема. Руските обстрели и окупация на украински територии ежедневно водят до смъртта на цивилни и влошават условията им на живот.

Особено внимание се обръща на ангажирането на страните от Глобалния юг, които са важни икономически партньори за Русия и биха могли да повлияят на способността ѝ да продължи да се бие. Техните мнения и гласове трябва да бъдат чути. Въз основа на резултатите от срещата на върха на 15 юни ще бъде възможно да се планира следващата сесия с участието на Русия, където ще бъдат финализирани и коригирани мирните предложения.

Изминаха повече от две години от началото на руската офанзива в Украйна. През това време войната взе стотици хиляди животи и направи много хора сираци и просяци. Това се отрази и на глобалния закон и ред, икономиката и благосъстоянието на други страни, тъй като и двете страни в конфликта получават подкрепа от съюзнически държави. Спирането на кръвопролитията, възстановяването на мира, баланса и сигурността в региона, а оттам и в света, може да се направи колективно.

Геополитическите лидери трябва да седнат на масата за преговори и да намерят онези компромиси и гаранции, които ще възстановят стабилността на световния ред. Мирната среща на върха на 15 юни, въз основа на случилото се през първото полугодие и в контекста на предстоящата, е идеална възможност за създаване на основата за деескалация на военните действия и запазване на човешкия живот.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.

Свързани новини