Отидете към основна версия

4 979 55

Ще се качи ли ДПС на „ракета носител“

  • дпс-
  • пеевски-
  • доган-
  • партия-
  • избори-
  • контрол-
  • разделени

И тук идва ролята на Турция

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще се яви ДПС на предстоящите избори, когато и да са те… Това е въпросът на въпросите. Както и едно или две депесета ще видим на вота – ДПС-Пеевски и ДПС-Доган.

Както е известно, заседанието на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС, което трябваше да се проведе преди дни в летния сарай на Ахмед Доган на Росенец, се провали. За да има кворум, трябваше да присъстват 16 плюс 1 от 24-те членове на ЦОБ. На срещата обаче се отзоваха 14 души (б.р. – вече се появиха съмнения дали до Доган не са останали 13). Това означава, че в кръга около Делян Пеевски са се прегрупирали 10 (б.р. – може и дами нови в плюс) човека от ЦОБ.

Нито едната, нито другата група обаче може да направи някакви промени в ръководството или устава на партията. Идеята на поддръжниците на почетния председател на ДПС бе да свикат заседание, за да "свалят" от поста Делян Пеевски, но това, както изглежда засега, не може да се случи.

Интересното за отбелязване тук е, че Ахмед Доган е въвел това да има квота в ЦОБ, която да легитимира решенията. Той винаги е знаел, че може да разчита на повече от 16 (б.р.- колкото са нужни, за да се вземат законовообосновани решения), но не е знаел, че срещу него може да се изправи някога Пеевски. Така сигурността – по принцип, да взимаш еднолични решения, облечени през ЦОБ, сега му изиграва лоша шега, защото осигуряването на тези 16 плюс 1 се оказва трудна работа. За първи път Доган среща сериозен противник в рамките на ДПС, който заявява сериозно влияние в партията.

Какви са опциите
При една ситуация на бързи избори може ли ДПС да не бъде политически субект в парламентарната надпревара? Много е възможно да видим ДПС на Пеевски и ДПС на Доган като отделни субекти, ако не се събере ЦОБ, за да промени ръководството. Делян Пеевски и Джевдет Чакъров в момента могат да представляват ДПС заедно и поотделно. По информация на ФАКТИ, печатът е в Джевдет Чакъров. А печатът е нужен, за да се подпишат и подпечатат листите за участие в изборите. Печат може да си извади и Делян Пеевски, в качеството си на съпредседател, след като предприеме определени административни стъпки. Ако това стане, битката между Пеевски и Доган се пренася на терена на областните структури, за да се намерят хора. И тук вече интересното е дали „корпорацията“ ще победи „идеята“. Битката на ниво местни структури ще е жестока, а ефектът ще е раздробен резултат. Това е сигурно. Ясно е, че Делян Пеевски и Джевдет Чакъров имат различни концепции. Чакъров и хората, които подкрепят Доган, искат малко повече отсрочване на датата за избори. Пеевски иска бързи избори. В момента има паритет в гласуването на колективните органи на ДПС. Според техния устав трябва да има квалифицирано мнозинство, за да се вземе решение. Хората, които подкрепят Доган, смятат, че във времето ще постигнат квалифицирано мнозинство и ще могат да направят промяна в председателското място.

За да се случи това
След като се изчерпа опцията за едно ДПС, най-възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да се позиционират в различни политически конфигурации – т.н. „ракетоносители“. Те ще участват през други партии, които ще направят регистрации, за да бъдат мандатоносители, включително и с наименованията на коалиции, които обаче ще бъдат под шапката на ДПС. Името ДПС – било то на Пеевски или Доган, ще е ясно обозначено, за да няма грешки.

И тук вече идва ролята на Турция
България ще бъде парцелирана според „идеи“ или „корпорация“. Това е лесно. Но колко ще е силна „корпорацията“ в Турция… Този въпрос е интересен, но остава към момента без конкретен отговор. Ролята на Турция, която е напълно наясно с развитието на ДПС в България през целия преход, ще е повече от важна. Дали ще поиска драматично да наклони везните в нечия полза, съвсем възможно е. Едни между 40 000 и 90 000 гласа съвсем не са за подценяване. Когато Ердоган се намеси, гласовете стават 90 000. Когато Ердоган направи „пас“, стават 40 000. А Турция може да ги даде тези гласове… Въпросът е на кого…

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.

Свързани новини