Отидете към основна версия

1 279 11

Когато говорим за конкурси, при които растат съдии в Апелативните съдилища...

  • всс-
  • избори-
  • съдии-
  • заседание-
  • петров

А процедурата върви към своя край

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във ФАКТИ следим темата как растат съдии в йерархията. Как се правят конкурси, как се подбират членовете на конкурсните комисии, кой на кого си ходи на гости. Близки ли са тези членове на комисията… Гилдията на съдиите пази ли се, от какво, защо и как… Какво става, когато човек, който няма нужната хабилитация, е избран за член на комисия, която ще определя развитието и как ще расте в йерархията даден магистрат… Това е… Или просто имаме… „малки“ пропуски.

И така процедурата за избор на съдии в Търговската колегия на апелативните съдилища върви към своя край, защото ВСС ще разглежда мотивираните становища на Комисията по атестирането и конкурсите. За доц. д-р Венцислав Петров, който няма научна специалност по търговско право, вече писахме. Но той участва в процедурата за избор на съдии в Търговската колегия на апелативните съдилища? Доц. д-р Венцислав Петров няма научна специалност по търговско право и хабилитация по тази научна дисциплина. Съгласно общодостъпната публична информация същият е специалист единствено по семейно и наследствено право и може да оценява единствено кандидати за повишаване по гражданско право. Доц. д-р Венцислав Петров никога не е преподавал по търговско право и не е писал публикации по търговско право. Как оценява, след като е специалист по гражданско право?

Какво показва досегашната практика
Досегашната практика на СК на ВСС е показателна за напълно формална проверка на дейността на конкурсните комисии и за оправдания в стил - „… така е решила комисията и нищо не зависи от нас“.

Съдиите, участници в конкурса, молят да бъдат изслушани членовете на конкурсната комисия във връзка с конкретни обстоятелства, които поставят под съществено съмнение нейната обективност и безпристрастност при оценката на кандидатите.

С тези искания съдиите целят да се осигури провеждането на законосъобразна процедура по назначаване на класираните кандидати. Просто би било редно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да упражни реално, а не формално, контролните си правомощия. До настоящия момент, за съжаление, се наблюдава пазене в тайна на критериите за оценяване и употреба на удобната фраза - „… ние не може да се месим на конкурсната комисия“.

А идва време ВСС да се произнесе…

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.

Свързани новини