Отидете към основна версия

1 759 105

Костадин Костадинов: От „Възраждане“ направихме всичко възможно, за да убедим българския народ да отиде да гласува

  • възраждане-
  • костадин-
  • костадинов-
  • избори-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс

Най-голямото оръжие, с което разполагаме в момента, е бюлетината, с която да накажем управляващите престъпници за всички престъпления, извършени от тях през последните десетилетия, казва лидерът на „Възраждане“ 

Снимка: ПП "Възраждане"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изборите са в неделя. България избира новите 240 депутати. Очакват се интересни резултати за второто място и около границата от 4%, над която партиите влизат в парламента. Как мина кампанията… Пред ФАКТИ говори лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

- Господин Костадинов, предизборната кампания приключва. Какво успяхте да свършите? Какво разказахте на хората?
- Разказахме им, че имаме златен шанс да победим колониалното статукво в неделя, защото то е изключително омаломощено и разединено. Имаме едно ДПС, което се разцепи на две и влезе в изключително сериозен сблъсък едно с друго. Имаме едно БСП, което стремително се е засилило към дъното, също разцепено. Имаме разцепено ПП -ДБ, което в момента съществува като коалиция, защото иначе не биха могли да влязат в парламента поотделно. Имаме разколебан ГЕРБ, който трябваше да мобилизира както в казармата своите кметове, за да може отчаяно да се опита да вземе поне една част от гласовете си. Очевидно е, че и там ще има спад. На практика, в момента се тресе цялото колониално статукво, което в последните 35 години беше изграждано грижливо от Американското посолство. Причините за това са както вътрешни, така и външни, но в случая това няма чак толкова голямо значение.
Важното е, че през цялата кампания обяснявахме на българските граждани едно единствено много просто нещо. Най-голямото оръжие, с което разполагаме в момента, е бюлетината, с която да накажем управляващите престъпници за всички престъпления, извършени от тях през последните десетилетия.

- Добре, и нека обърнем въпроса. Какво искат хората от вас, за какво най-често ви казват - направете го?
- Възмездие и справедливост, присъди за престъпниците. Естествено, хората се чувстват ограбени. Виждат, че България е най-бедната държава в Европейския Съюз. Виждат, че при нас имаме завладяна държава, мафията управлява - независимо дали мафията е на ГЕРБ, или мафията на ДПС, или мафията на ПП-ДБ. Това е основното, което искат хората от нас. Искат справедливост, възмездие и присъди за престъпниците.

- „Възраждане“ гледа към второто място. Това показва социологията. Какво ще правите с мандат в ръцете си?
- “Възраждане” винаги гледа към първото място и затова се борим още от момента, в който бяхме създадени като политическа организация. Нека да минат изборите и тогава ще коментираме резултатите.

- Вие, Костадин Костадинов - виждате ли се като премиер?
- Това могат да кажат единствено и само българските граждани.

- Бяхте нежелан партньор на ГЕРБ, защото чувахме с „Възраждане“- не. Но това май се промени, защото вече се говори - ще водим разговори. Кой се промени?
- Не знам какво чувате, защото аз последователно последните няколко дни чувам как Борисов прави самопризнания как нямало да му позволят на него партньорите му от Брюксел и Вашингтон да работи с „Възраждане“. Само че има една малка подробност. Първо, трябва и ние да искаме. Второ,

за разлика от Борисов, за разлика от Кирил Петков, от Асен Василев, за разлика от Делян Пеевски и всякакви още други такива екземпляри от българската политическа фауна, ние - от „Възраждане“, нямаме господари.

Ние нямаме партньори и съюзници, които да ни казват какво може и какво не може. Единствените, които могат да ни казват какво да правим, са нашите избиратели. Аз за това преди малко, когато ми зададохте въпроса дали се виждам като премиер, ви отговорих: това ще кажат и ще решат само и единствено българските избиратели.

- Много и разнородни партии в парламента. Какви опции за шанс за кабинет виждате?
- О, има огромни шансове, разбира се. Защо казвате, че са много и са разнородни?

Партиите са две - „Възраждане“ и всички останали проекти на американското посолство.

На практика виждаме една метастаза под няколко различни наименования и „Възраждане“, която е единствената българска национална организация в този парламент. Така че няма да има никакъв проблем за съставяне на правителство и аз съм уверен, че това ще бъде съставено още с първия мандат, който ще бъде осъществен под шапката на ГЕРБ с гласовете на ПП –ДБ и ДПС на Пеевски. Единствените, които могат да объркат плановете им, са българските граждани, които да излязат и масово гласуват, за да обезсилят купения и корпоративен вот.

- Искате да преразгледаме участието си в Европейския съюз, но вие гледате и към БРИКС. Европейският съюз е политически съюз, а БРИКС икономически. Как да стане да сме и в двата?
- Ами точно заради това, че едното е политически, а другото е икономически. Ако и двата бяха политически съюзи, нямаше да стане очевидно. Но в този конкретен случай е съвсем възможно. Още повече, че БРИКС е хлабава икономическа организация, която тепърва започва да изгражда многостранни икономически връзки, а към настоящия момент все още основно доминират двустранните контакти. И затова ние настояваме да имаме такива тесни двустранни контакти с основните носители на идеята БРИКС. А това са Русия на първо място, Китай, Индия и всички останали бурно развиващи се икономики, които в момента са в челото на световния икономически растеж.

- И защо точно БРИКС? Какво ще ни даде съюз, в който участва Русия? Нали ни обяви за неприятелска държава?
- Тя ни обяви за неприятелска държава, след като ние предприехме неприятелски действия към нея. И това е съвсем логично. Точно поради тази причина ние обясняваме от самото начало на войната в Украйна, че България трябва да прекрати санкциите срещу Русия, защото те не са изгодни за българската икономика, те са изгодни за САЩ. Разбирам господарите на Борисов и Петков, които тогава им заповядаха да гласуват тези санкции - това са представителите на Американското посолство. И е нормално, защото те си гонят техните интереси. Но ние - българите, имаме съвсем други интереси и те нямат нищо общо с интересите нито на Американското посолство, нито на Европейската комисия, нито на техните представители в България - ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и всички останали метастази.

- Отново повдигнахте темата за казармата, защо да се връща, нали все пак сме в НАТО?
- Не разбирам въпроса? Като сме с НАТО и не трябва да имаме армия така ли? Освен това не разбирам защо отново ние по този въпрос имаме позиция, която е неотменима последните 10 години и го повтаряме постоянно. Просто периодично някой се сеща, че ние имаме подобно предложение в нашата програма, което, между другото, съответства на Българската Конституция, в която както добре знаете има член, който задължава българските граждани да отбиват своята военна повинност. Само че никой не се е сетил да го махне от Конституцията и в момента има Конституция, която на практика не се спазва. Така че по този въпрос нашата позиция е ясна - възстановяване на казармата. Това няма да е лесно с оглед на това, че най-малкото, което е в момента, заради предателските политики на българските правителства след 2004-а, когато влязохме в НАТО. Тогава беше разпродадена огромна част от българските казарми и поделенията се превърнаха на практика в пустош. Там не може в момента да се живее, не може да се спи, така че ще трябва да инвестираме много пари, но ще кажа това, с което всъщност ще обоснова целия въпрос, който ме питате. Свободата и независимостта нямат цена. Който не храни своя армия, храни чужда.

- Какво ще е новото, когато се събудим на 28 октоври, пореден ден от календара или…
- Това зависи само и единствено от българските граждани. Ние - от “Възраждане”, сме направили всичко по силите си, за да събудим българския народ и да му кажем, че ако не избере „Възраждане“, избира смърт за България.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.

Свързани новини