Отидете към основна версия

15 562 24

И Карадайъ с евтин държавен апартамент

  • мустафа карадайъ-
  • дпс-
  • апартамент

Имотът от 99 квадрата е закупен на цена от 24 654 лева. Това прави 249 лева на квадрат

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Апартаментът, който лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е декларирал пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), е бил държавен преди 2003 година. Той го е придобил през ноември месец същата година от областната управа на София-град, сочат данни от Имотния регистър, предаде репортер на Actualno.com.

Тогавашният областен управител Росен Владимиров е един от петимата заместник-председатели на Движението за права и свободи.

Преди да бъде продаден имотът е бил отчужден от областната управа. Две години след като негов собственик става Мустафа Карадайъ, обектът бива ипотекиран в "Райфайзенбанк". Видно от промяната в Имотния регистър апартаментът е освободен от ипотека за три години.

Според декларацията му, публикувана в сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, имотът от 99 квадрата е закупен на цена от 24 654 лева. Това прави 249 лева на квадрат, без да се смята площта на мазето. Жилището се намира в блок на улица „Букет“ в столичния квартал „Овча купел“.

Справка в сайтовете за имоти сочи, че през 2003 година цените в този квартал са били между 298 и 331 евро на квадрат (596-662 лева/кв).

Освен този, лидерът на ДПС има придобит и поземлен имот край родното си село Борино. Впечатляваща е територията му - над 169 хиляди квадрата в местността „Кастракли“. Собственик на ливадите допреди април 2005 година е Атидже Асанова, която го продава на Карадайъ, на археолога проф. д-р Иван Гацов и Емилиян Желев, съпруг на съдия във ВКС Елияна Карагьозова-Желева.

Неговият дял, една трета от целия имот, е купен за 4 264 лева. Общата цена на сделката би следвало да е 12 792 лева, което прави 7,5 стотинки на квадратен метър, платени на продавача.

Справка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър сочи, че имотът и до днес не е застроен.

Председателят на ДПС по декларация разполага с 20 000 лева в брой и 375 130 лв. лева в банка. Жена му Джеврие има "Тойота" за 21 600 лева, купена през 2012 година. Парите са му от продажба на дялове, стар депозит, заплата и спестявания, декларирани в предходни години.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.

Свързани новини