Отидете към основна версия

5 385 13

Община Гълъбово е коалиция между ДПС и Ковачки

  • гълъбово-
  • брикел-
  • христо ковачки-
  • тец брикел

В края на миналата година местната власт гласува споразумение за горене на минимум 500 000 тона отпадъци с "Брикел", с което гарантира превръщането на града в сметище

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В края на миналата година общинският съвет в Гълъбово гласува споразумение за горене на минимум 500 000 тона отпадъци с "Брикел" на Ковачки. С което гарантира превръщането на града в сметище. Само четирима от съветниците са против.

Съгласно споразумението, община Гълъбово се задължава да не разгласява информация, свързана с него. Действа се полуконспиративно, макар че още тогава текстът става достояние на гражданите. Договорът не започва действие само заради проблеми с комплексното разрешително и започналата обществена кампания срещу вноса на боклуци. И сега обаче "Брикел" настоява да гори биомаса, нефтошисти и RDF и че това е по-екологично от въглищата. Като нямаш технология и нормална сероочистка, нищо не е екологично.

"Брикел" е сравнително малка централа за размерите на "Марица изток". С обгазяването на Гълъбово обаче нанася огромни имиджови щети на комплекса, който и без това е пред фалит, ако не са стотиците милиони субсидии под една или друга форма.

Не само хората бягат от града. Дейността на "Брикел" пречи на трансформацията на региона в чист индустриален хъб, който може да запази работни места и качество на живот, и то без да тежи на данъкоплатеца. Аз вярвам в бъдещето на Гълъбово като успешен икономически център. Време е и властта да повярва и да работи целенасочено това да се случи. Вместо да толерира схемите на местното управление, което е коалиция между ДПС и партията на Ковачки. Колко удобно за прокарване на мръсни интереси.

Владислав Панев, общински съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини