Отидете към основна версия

2 447 12

Треньор: Демирева няма техника и ритъм

  • демирева-
  • критика-
  • упреци-
  • димитров-
  • треньор-
  • световно първенство-
  • лека атлетика-
  • техника

Георги Димитров критикува остро българската атлетка

Снимка: БГНЕС

Треньорът със стотици отличия и рекорди от олимпийски игри, европейски и световни първенства, от балкански и национални шампионати Георги Димитров критикува остро Мирела Демирева и наставника ѝ след провала в Доха. Българката остана далеч от медалите и завърши десета в скока на височина на световното първенство. Димитров нападна и треньора на Мирела - холандецът Рини ван Лееуин.

"Aко мой спортист се провали, вината си е моя и на никой друг. От тази гледна точка вината за провала на Мирела Демирева в Доха е на нейния треньор. Нали го знаете, онзи холандец, някакъв архитект бил... Ако като е архитект, да чертае проекти, а не да се занимава с нещо непонятно за него, каквото е леката атлетика", коментира Димитров пред "Меридиан Мач".

"Мирела имаше лоша техника още в България, но откакто отиде в Холандия, си я е развалила още повече. Скокът на височина се синтезира в две думи - ритъм и техника. И двете при Мирела са много лоши. Какво имам предвид. В Доха се видя, че тя отскача прекалено близо до летвата и не може да разгърне скока си. Това не е отсега. Проблемът е отдавна. Венелина Венева каза в студиото на БНТ, че разбегът е проблемът при Демирева и тя трябва да се дръпне малко назад при засилката. Но това е напълно погрешно. Ако се засили от по-отзад, то при отскока ще прелети не над летвата, а под нея. Точно обратното - засилката на Мирела трябва да е една крачка по-напред от тази, която тя правеше. Тогава тазът ѝ ще дойде точно над летвата, а не пред нея. Но това ще стане само при абсолютно променен ритъм. Виждате, че тя тръгва много бързо, много мощно, но после не може да вземе завоя, заради което намаля и отскача почти от място", продължи Димитров.

"Другото, което искам да кажа, е относно приказките на Демирева в последно време. Не знам кой я е подучил да говори тези глупости. Че световният рекорд бил по силите ѝ, че ще скача за златен медал на световното първенство и т.н. Та тя не е в елита на високия скок. Нейният потенциал е 192-193 см, всичко останало е изключение. Тя е на 15-20 см от световния рекорд, за какво върхово постижение говори!?", добави легендарният треньор.

"След квалификацията каза, че ще скача за златен медал... Само че така тя се натоварва сама. Вкарва сама на себе си напрежение. Какво си вика преди старта: "Казах, че ще скачам за първо място и сега съм длъжна да го направя". И се панира. Видяхте какво беше лицето ѝ - бяло като платно. Нямаше грам руменина. Беше се сринала психически. А на другите лицата им бяха зачервени, което показва, че са готови за битка", каза още Георги Димитров.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.

Свързани новини